Czy kupować antenę?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adrian_w
Początkujący użytkownik forum

Czy kupować antenę?

Post autor: Adrian_w »

Witajcie!

Jestem raczej niedzielnym użytkownikiem Internetu, ale to nie zmienia faktu, że zależy mi na szybkim przeglądaniu sieci, po prostu nie interesuję się za bardzo sprzętem! Ostatnio jednak coś mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło! Siedząc w salonie (mam dom jednorodzinny) przy moim modemie z blueconnect zaświeciła się dioda na niebiesko! Jest to stały punkt w moim domu, w którym mam jedną kreskę zasięgu HSPA. Zazwyczaj jednak nie korzystam z Internetu w salonie, popędziłem więc do swojego pokoju (biurko mam w tym samym miejscu co zasięg w salonie, tylko piętro wyżej) i zasięgu nie ma już wcale! Wtedy dowiedziałem się, że można wymusić zasięg HSPA w ustawieniach internetu, tak też zrobiłem i czasem łapie mi ten zasięg (to znaczy zmienia się kolor diody) tylko nie mam kilku kresek w zasięgu, a więc nie mogę korzystać z Internetu!

Mieszkam w Brzeźniku (dolnośląskie) i wiem (sprawdzałem na mapie) że w kilku miejscach dookoła mojej wsi jest lepszy zasięg! Czy w tej sytuacji jest sens montować antenę? W stronę "której plamy" na mapie od ery powinienem wycelować ją? I najważniejsze - jaka to powinna być antena?

Jakiem mogę osiągnąć rezultaty?

Mój modem to ZTE MF 631,.

PS dodam od siebie że ciągle wygasa mi sesja na waszej stronie przy próbie dodania posta :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Czy kupować antenę?

Post autor: YaHooo »

Adrian_w pisze:Czy w tej sytuacji jest sens montować antenę?
Jeśli jesteś w stanie się podłączyć bez anteny to moim zdaniem zawsze warto próbować kupić antenę.
Adrian_w pisze:W stronę "której plamy" na mapie od ery powinienem wycelować ją?
Musisz celować na nodeB, a ich rozmieszczenie znajdziesz tu http://mapa.btsearch.pl/
Adrian_w pisze: I najważniejsze - jaka to powinna być antena?
Sprawdź na wyżej podanej przeze mnie mapce na jakim paśmie pracuje stacja, 2100MHz, czy 900MHz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Adrian_w

Przepraszam, mimo wielkich chęci nie potrafię znaleźć na mapie danych o której prosisz :( Znalazłem wprawdzie swój Brzeźnik (koło Bolesławca), ale nie widzę tam nadajników.
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Post autor: zorian »

No ja bym stawiał na kierunek z Bolesławca...
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.25438 ... 93752/z/13 -> Te dwa różowe (magentowe - jak kto woli :) )znaczniki. Oba UMTS2100.

http://realweb.pl/statichtml/media/file ... 620e29.jpg

Panelik na 2100 może tutaj pomóc, choć brak info na temat topografii terenu... Antenka jak najwyżej + jak najkrótszy kabel (teoretycznie nie do pogodzenia :D , ale trzeba szukać kompromisu). Jak nie ma gór po drodze, to myślę, że przez te 10km twój ZTE się przebije.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-05, 11:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-05, 11:33 przez zorian, łącznie zmieniany 1 raz.
Adrian_w

Obawiam się, że właśnie między mną a Bolesławcem jest las. Jaka konkretnie antena byłaby odpowiednia?

dziękuję za pomoc z mapą!
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Post autor: zorian »

No rzeczywiście, ten las to sprawca całego Twojego nieszczęścia. Na mapce -T- widać jaka to jest ściana nie do pokonania dla 2100MHz. Wszystko zależy od tego, jak blisko tego lasu mieszkasz. Z map wynika, że teren jest raczej płaski, choć Bolesławiec jest niżej położony (wnoszę to z tego, w którym kierunku płynie Bóbr). Z BTSearch wynika, że nodeB jest na pl. Józefa Piłsudskiego 1 - dach wieżowca (zależy, jak wysoki jest ten wieżowiec) a drugi al. Tysiąclecia 48 - strunobetonowy maszt własny (tego typu maszty zwykle do niskich nie należą).
Nie ma siły, musisz wznieść się ponad las. Wejdź jak najwyżej i spróbuj wypatrzeć te maszty. Jak masz optyczną widoczność, to przy dobrej antenie jest spora szansa, że wszystko zadziała (chociaż nikt Ci gwarancji na to nie da :] )

Kolejny najbliższy jest nodeB Lubań, ul. Sybiraków - strunobetonowy maszt własny betonowy na Kamiennej Górze, ale to jest ze 20km i tutaj raczej bym nie liczył na sukces - chociaż niezbadane są ścieżki fal elektromagnetycznych :D

Inne rozwiązanie - pod nosem masz U900 z Play. Jeżeli nie wiąże Cię abonament, to ja bym szedł w tym kierunku. Na początek starter POnK za 19PLN na próbę i jak wszystko OK to pozostać przy tym.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

zorian pisze:Panelik na 2100 może tutaj pomóc, choć brak info na temat topografii terenu...
Jednak jeśli ma zasięg to moim zdaniem jak najbardziej można próbować. Zawsze można zwrócić antenę do 10 dni bez podania przyczyny, o ile nie posiada znaków użytkowania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
tarest

Post autor: tarest »

zorian pisze:Inne rozwiązanie - pod nosem masz U900 z Play. Jeżeli nie wiąże Cię abonament, to ja bym szedł w tym kierunku. Na początek starter POnK za 19PLN na próbę i jak wszystko OK to pozostać przy tym.
Dodam że nadajnik Play w Brzeźniku jest potwierdzony w bazie btsearch.pl, a na play.pl widać że jego zasięg wewnątrz budynków ogranicza się do Brzeźnika. Więc miałbyś silny sygnał z nieobciążonego nadajnika Play'a. Twój modem ZTE MF 631 pracuje też na częstotliwości 900 MHz, więc nie potrzebowałbyś żadnego dodatkowego sprzętu, w tym anteny. Na koniec Play ma chyba najtańsze połączenia:

na kartę:
starter: 19zł: 1GB, 14 dni
doładowania:
- 30zł: 2GB, 30 dni
- 50zł: 5GB, 60 dni
- 75zł: 8GB, 90 dni
- 125zł: 15GB, 120 dni
usługi dodatkowe (na miesiąc kosztem ok. 293MB każda):
- Nocny Transfer - nielimitowany transmisja danych w godzinach 0-9
- Wyższa Prędkość - zwiększenie prędkości download z 1 do 4 Mb/s

abonament (na rok):
- 39zł/mc 8GB 2Mb/s
- 49zł/mc 14GB 2Mb/s
- 59zł/mc 19GB 4Mb/s
- 99zł/mc 40GB 6Mb/s
w nocy za darmo

Więc jak napisał zorian, jeśli nie jesteś uwiązany abonamentem T-Mobile to warto wziąć starter Play'a na próbę.
ODPOWIEDZ