Mieszkam w małej miejscowości Charzyno w okolicach kołobrzegu. Około 3 lat korzystam z mobilnego interentu iplus, z zasięgiem EDGE na około 3kreski. Posiadam stary modem Huawei E220 i chcę skonstruować do niego antenę. Ponieważ potrzebuje szybszego internetu. Zrobiłem dziurkę w obudowie i skonstruowałem przejściówke z kawałka miedzianego drutu. Mam antene internetową ale zastanawiam się czy nie podłączyć do jakiejś kierunkowej. I tu pytanie czy mogę użyć do tego anteny cyfrowego polsatu lub koszyka. I jakie są szanse na sprawne złapanie takiego sygnału. Dodam, że sygnał HSDPA teoretycznie działa u mnie przynajmniej tak pokazuje mapa PLUSa. Kilkakrotnie udało mi się złapać sygnał HSDPA, ale nie na dłużej niż 30min. Najbliższa antena GSM znajduje się 2 kilometry od mojego domu, a najbliższa UMTS w Kołobrzegu(15km) i Białogardzie z tym tylko, że od kołobrzeskiej dzieli mnie las. Bardzo mi zależy na osiągnięcie prędkości internetu powyżej 1mb. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły na wzmocnienie sygnału wszelkimi sposobami, będę wdzieczny.
Z góry dziękuję.