Próba uzyskania dobrego zasięgu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Yrghan
Początkujący użytkownik forum

Próba uzyskania dobrego zasięgu

Post autor: Yrghan »

Witam :)
Mieszkam w małej miejscowości Charzyno w okolicach kołobrzegu. Około 3 lat korzystam z mobilnego interentu iplus, z zasięgiem EDGE na około 3kreski. Posiadam stary modem Huawei E220 i chcę skonstruować do niego antenę. Ponieważ potrzebuje szybszego internetu. Zrobiłem dziurkę w obudowie i skonstruowałem przejściówke z kawałka miedzianego drutu. Mam antene internetową ale zastanawiam się czy nie podłączyć do jakiejś kierunkowej. I tu pytanie czy mogę użyć do tego anteny cyfrowego polsatu lub koszyka. I jakie są szanse na sprawne złapanie takiego sygnału. Dodam, że sygnał HSDPA teoretycznie działa u mnie przynajmniej tak pokazuje mapa PLUSa. Kilkakrotnie udało mi się złapać sygnał HSDPA, ale nie na dłużej niż 30min. Najbliższa antena GSM znajduje się 2 kilometry od mojego domu, a najbliższa UMTS w Kołobrzegu(15km) i Białogardzie z tym tylko, że od kołobrzeskiej dzieli mnie las. Bardzo mi zależy na osiągnięcie prędkości internetu powyżej 1mb. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły na wzmocnienie sygnału wszelkimi sposobami, będę wdzieczny.

Z góry dziękuję. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Próba uzyskania dobrego zasięgu

Post autor: YaHooo »

Yrghan pisze:I tu pytanie czy mogę użyć do tego anteny cyfrowego polsatu lub koszyka.
Masz na myśli antenę satelitarną?

Ekstremalne rozwiązanie jakie widziałem w internecie to umiejscowienie modemu E220 w miejsce konwertera od anteny satalitarnej.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ