Niestabilna praca option GE0301

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lhp
Początkujący użytkownik forum

Niestabilna praca option GE0301

Post autor: lhp »

Do tej pory korzystałem z nokii e51 jako modemu do gsm wszystko fajnie śmigało ale na tyle często zmuszony jestem z niego korzystać ,że zdecydowałem się na zakup modemu do lapka na złączu express card 34mm padło na option GE0301. Zainstalowałem sterowniki tu z forum w wersji 3.1 do tego top_netinfo i niby wszystko działa ale jednak nie tak jak bym potrzebował :)

Teraz konkrety :
Modem elegancko wyłapuje sygnał UMTS z najbliższego nadajnika rewelacji nie ma ale 32-42% zasięgu jest , klikam połącz i modem elegancko się łączy , włączam przeglądarkę strona wczytuje się w mgnieniu oka klikam link do podstrony i czekam i czekam ..., rzut okiem do topnetinfo i sygnał 0% (cały czas ten sam bts) mija kilka sekund i znowu wskakuje ponad 30% klikam ponownie link i strona się wczytuje i znowu 0% sygnału no i tak w kółko połączenia nie zrywa dane wysyła na okrągło a pobiera sporadycznie jak zmieni się sygnał z 0% na 38%.

Mam w okolicy 3 bts-y umts wszystkie raczej w tej samej odległości z każdego mam podobną moc sygnału ale niestety na każdym sytuacja jest identyczna :(

Internet jaki mam to orange free na kartę .

Na edge nie zauważyłem takiego problemu tyle że za mało cierpliwy jestem aby korzystać z takiego łącza :P

Co do ustawień to mam zaznaczone tylko umts/hsdpa.

Chciałbym was zapytać czym może być spowodowane takie zanikanie zasięgu ?
Jak sobie z tym poradzić oraz ile minimalnie % sygnału musi być aby w ogóle działał internet :)
pozdrawiam i dziekuję za wyrozumiałość :)
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Niestabilna praca option GE0301

Post autor: berni »

lhp pisze:Internet jaki mam to orange free na kartę .
Sprawdź z simką od innego operatora.
lhp pisze:Jak sobie z tym poradzić oraz ile minimalnie % sygnału musi być aby w ogóle działał internet
U mnie czasami mam moc sygnału 1 CSQ i też przeglądam strony internetowe, oczywiście wtedy szybkość pobierania jest mała ok. 0,2-0,5 Mb/sek i pingi są wysokie rzędu 200-500.
lhp

berni pisze:Sprawdź z simką od innego operatora.
Włożyłem do modemu kartę heyah i śmiga aż miło :) Sygnał mam na poziomie 41% CSQ 13 tylko strasznie duża różnica w cenie :( t-mobil też 3x droższy od orange :dobani:

:hurra: Po północy jak za lekarstwem modem połączył się od ręki i śmiga już dobre 25 min ^^ 35% zasięgu CSQ 11 1,5mb/s :)

Podziałało do 2 w nocy z jedną małą przerwą i koniec :/ Teraz nawet ping-owanie nie pomaga :(

Zobaczę jak heyah będzie się spisywać po przekroczeniu limitu , a jak będzie lipa to znalazłem jeszcze redbulmobile za 9zł niby 1gb na start dają :D

Co raz mniej z tego wszystkiego rozumiem :/ Połączyłem się z umts orange nie otworzyła mi się żadna strona, po około 2 minutach na modemie zgasła niebieska dioda i zaczęła migać zielona co oznaczało by że przełączył się na edge mimo zaznaczonej opcji w tni tylko umts/hsdpa. Po kliknięciu rozłącz na modemie zapaliły się 2 czerwone diody i modem nie wyszukuje żadnej sieci :( Odłączenie modemu oraz restart komputera nic nie zmieniają , tni ręcznie też nie wyszukuje żadnej sieci :/
berni

lhp pisze:Włożyłem do modemu kartę heyah i śmiga aż miło :) Sygnał mam na poziomie 41% CSQ 13
Potestuj więcej z Heyah i jeśli będzie cały czas tak dobrze net śmigał to znaczy,że z Orange są jakieś chwilowe problemy w Twoim miejscu.
lhp

heyah będę męczył aż nie skończą się środki na pakiety a z orange mam takie same problemy w 3 różnych miejscach i w sumie na 5 różnych nadajnikach :(

Heyah ma spory minus :( przy sygnale rzędu 30-40% max przepustowość łącza do 0,4mb/s :( aż boje się pomyśleć do ilu spadnie po wykorzystaniu magicznego limitu 100mb przy 7 dniowym okresie próbnym :D

Niestety problem leży gdzieś po mojej stronie :( heyah śmigała elegancko 4 min po czym zgasła niebieska dioda , zielona zaczęła do mnie mrugać po kliknięciu rozłącz świecą sie 2 czerwone i nie wyszukuje żadnej sieci :( Dopiero po kilku restartach komputera modem znowu zaświecił niebieską barwą ale już dzisiaj nie starczy mi cierpliwości na testowanie :(

Ten modem ma pracować w trybie NDIS czy RAS ?? Bo w zależności które sterowniki zainstaluje tak optiona wykrywa mi jako kartę sieciową albo modem dodam że w jedym i drugim wypadku łączy się i działa :D
lhp

Kolejne moje pytanie to jak rozwiązać problem z takim czymś ?
http://img705.imageshack.us/img705/9452/badfm.jpg
restart komputera,karty,modemu nie pomaga , czasami po 15min się odwiesi czasami po 2h :/ Przy takiej sytuacji jak na obrazku na modemie świecą się 2 czerwone diody, jak w opcjach tni przestawie na hsdpa to zapala się niebieska i niby się łączy tyle że nie da się korzystać jak dam na edge to 2 czerwone i brak nadajnika a sygnał jest :/

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-26, 16:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-26, 16:08 przez lhp, łącznie zmieniany 1 raz.
berni

lhp pisze:Heyah ma spory minus :( przy sygnale rzędu 30-40% max przepustowość łącza do 0,4mb/s
Czy potestowałeś więcej z Heyah ? Jakie masz ustawienia dla Heyah, wypróbuj te "HSPA w Heyah"
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... yah#189357
Z iCON-em 411 dla Blueconnecta mam coś takiego

Kod: Zaznacz cały

Polecenie:
at_ogtc?
Odpowiedź: 
at_ogtc?

_OGTC: GI0411-11410

OK

Polecenie:
at+cops?
Odpowiedź: 
at+cops?

+COPS: 0,2,"26002",2

OK
W załączniku zrzut z HyperTerminala.
Co do sposobu łączenia poprzez NDIS czy RAS to musisz sam sprawdzić które jest bardziej niezawodne, problemy z Orange może wynikają z przyczyn technicznych tego operatora tam gdzie przebywasz.
lhp

Apn mam internet bo taki jest zapisany w tni :)
Już nie zależy mi na prędkości tylko na tym żeby cokolwiek działało :/ Mam problem jak na screenie niby sygnał edge jest ale nie ma nadajnika , na modemie 2 czerwone diody i nie można się połączyć i to na heyha i na orange :(
berni

Czy masz zainstalowany menedżer Optiona - GlobeTrotter Connect lub uCAN Connect - sprawdź czy poprzez niego też są problemy z połączeniem internetowym.
lhp

Mam tylko tni , już ściągam gt connetct 3.1 i zobaczymy :)
Modem nie powinien zalogować się do sieci bez programu ?? same drivery nie wystarcza ?

gt connect po podmieniał mi sterowniki i nic program oczekuje na urządzenie a na modemie nadal 2 czerwone diody ;/
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Sprawdź na innym komputerze. ;) Jeżeli to nie pomoże to wygląda na to że modem już ma dosyć i trzeba go wyautować.
Ostatnio zmieniony 2011-12-26, 12:21 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
lhp

ale działało nawet jeszcze dzisiaj wiec raczej aż takiego problemu to nie mam :P a niestety nie mam innego kompa z expres card :P

Nie strasz bo dopiero co go kupiłem :/
Ostatnio zmieniony 2011-12-26, 13:51 przez lhp, łącznie zmieniany 1 raz.
berni

lhp pisze:Mam tylko tni , już ściągam gt connetct 3.1
Tylko musi być wersja GlobeTrotter Connect odpowiednia dla danego modelu Optiona. Sam się o tym przekonałem, gdy miałem zainstalowaną wersję dla iCON-a 225 to z iCON-ami 411 i 505 nie ruszył, podobnie gdy miałem wersję dla 411 i 505 to z 225 też nie grało. Obecnie mam uCAN Connect - ten menedżer bezproblemowo rozpoznaje wszystkie trzy Optiony i dodatkowo po wgraniu sterowników dla weterana GlobeSurfera wszystkie cztery łączą z netem.
lhp

Taki gt connect zaproponowano na stronie optiona po wpisaniu sn i imei . A brak bts-a w tni i brak możliwości zalogowania się do sieci wychodzi na to że spowodowany był bałaganem w sterownikach :/ po zainstalowaniu gt connect wykryło mi dziwne urządzenia typu czytnik card option, modem gps i coś tam jeszcze a z tego co wiem to żadnej z tych rzeczy nie mam w moim modemie ^^
po wywaleniu wszystkiego co ma związek z modemem łącznie z czyszczeniem rejestru znowu zapaliła się zielona dioda :D

Z tego co zauważyłem to nawet bez sterowników modem po podłączeniu do komputera loguje się do sieci co sygnalizuje zieloną lub niebieska diodą :)

Może mi ktoś polecić konkretną wersje sterownika do tego modemu ?? najnowsze nie chcą sie zainstalować a takie instalowanie na siłę po kawałku z różnych wersji nie przynosi zamierzonego efektu :/

jarek999 pisze:Sprawdź na innym komputerze. ;) Jeżeli to nie pomoże to wygląda na to że modem już ma dosyć i trzeba go wyautować.
Nie ma to jak porządna rada od Specjalista bezprzewodowy-senior :/
Wywaliłem jeszcze raz wszystko co związane z optionem zainstalowałem tylko gt connect 3.1 i:
Obrazek
berni

lhp pisze:zainstalowałem tylko gt connect 3.1 i:
Rozumiem, że łączysz się z netem poprzez GlobeTrotter Connect bezproblemowo. A czy w trybie tylko 3G z Orange i Heyah też jest prawidłowe połączenie z siecią?
lhp pisze:po zainstalowaniu gt connect wykryło mi dziwne urządzenia typu czytnik card option, modem gps i coś tam jeszcze a z tego co wiem to żadnej z tych rzeczy nie mam w moim modemie
U mnie po instalacji sterowników dla GlobeSurfera też pojawiły się nieznane mi urządzenia: w Menedżerze urządzeń w Karty wielofunkcyjne jest GlobeTrotter Module 3G+ Flip-Flop Bus , a w Panelu sterowania jest Wireless WAN Settings , nie wiem do czego one służą - nic tu nie zmieniam.
lhp

Niestety na hspa nie działa jak powinno skacze zasięg do tego przełącza się na umts i po kilku takich przełączeniach mimo zaznaczonej opcji umts/hsdpa modem przełącza się na edge :(
berni

lhp pisze:mimo zaznaczonej opcji umts/hsdpa modem przełącza się na edge
Ustaw w Wybór trybu pracy: "UMTS/HSDPA Tylko". Ja tak mam ustawione dla Blueconnecta i dzięki temu mam cały czas 3G. Gdy miałem zaznaczone "Automatyczny" to zazwyczaj przełączało mnie na 2G. W 3G też nie mam mocnego sygnału: od 1 CSQ do 9 CSQ, bardzo rzadko zdarzy się zerwanie połączenia.
lhp

Probelm w tym że mimo
berni pisze: trybu pracy: "UMTS/HSDPA Tylko
i tak przełącza się z hsdpa na umts a z umts na edge tyle że w gt connect nie wyświetla się znaczek edge tylko znikają kreski zasięgu a modem zaczyna migać na zielono.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

lhp pisze:przełącza się z hsdpa na umts a z umts na edge tyle że w gt connect nie wyświetla się znaczek edge tylko znikają kreski zasięgu a modem zaczyna migać na zielono.
To może oznaczać, że modem traci zasięg 3G. A że masz wymuszone tylko 3G to modem traci całkowicie zasięg zamiast przełączyć się na 2G.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
lhp

Czegoś nie rozumiem skoro zapala się zielona dioda to znaczy ze przełączył się na 2g mimo wymuszenia 3g a Ty mi piszesz że się nie przełącza :), zasięgu na 3g nie traci bo nie raz już udało mi się 2-3h bez problemowo korzystać z neta z prędkością 4,2mb/s oczywiście z pingowaniem w tle. I co najdziwniejsze od kiedy przestałem korzystać z tni modem przestał się zawieszać na 2 czerwonych diodach :)

Nie mogę pobrać ucan connect ze strony optiona jest możliwość że ten program nie obsługuje mojego modelu?

Znalazłem inne źródło tego programu i działa, nie wiem jak sterowniki z tego programu ale na starych łączy się elegancko zobaczymy czy podziała stabilniej jak na poprzednich.
berni

lhp pisze:i tak przełącza się z hsdpa na umts
W Blueconnect też tak mam, gdy nie ma ruchu sieciowego to mam UMTS, a gdy coś pobieram lub wysyłam, lub przeglądam strony wtedy jest HSPA. Przy wymuszonym 3G nie przełącza mnie na EDGE, dopiero jeśli już sygnał wynosi 0 CSQ to wtedy jest zerwane połączenie. W Plusie miałem tak, iż poniżej 3 CSQ zrywało połączenie, a w Blueconnect jest połączenie z netem. Czasami nawet mam takie rekordy (aż specjalnie zrobiłem wtedy zrzuty):
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f4c63.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 92d66.html
to było z iCON-em 505 przy 1 CSQ prędkości były grubo ponad 1 Mb/s.
lhp pisze:Nie mogę pobrać ucan connect ze strony optiona jest możliwość że ten program nie obsługuje mojego modelu?
Nie musi być uCAN Connect, wystarczy GlobeTrotter Connect - ważne aby miał prawidłowe sterowniki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lhp pisze:Czegoś nie rozumiem skoro zapala się zielona dioda to znaczy ze przełączył się na 2g mimo wymuszenia 3g a Ty mi piszesz że się nie przełącza :)
Ale dioda świeci się światłem ciągłym, czy migającym? Chyba, że mi się pomyliły tryby świecenia diody co jest bardzo możliwe... ;)
berni pisze:W Blueconnect też tak mam, gdy nie ma ruchu sieciowego to mam UMTS, a gdy coś pobieram lub wysyłam, lub przeglądam strony wtedy jest HSPA.
To jest całkiem naturalne zachowanie i jeśli nie sprawia problemów dla modemu przełączanie się między technologiami (tzn. modem się nie zawiesza) to można to olać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
lhp

Czym dłużej kombinuje tym mniej rozumiem :D
Zielona dioda migała co znaczy że modem był połączony , na orange modem ma często problemy przy przełączaniu z hsdpa na umts czego jak na razie nie zauważyłem na heyah. Przy orange na chwilkę pomaga włączenie pingowania ale po paru minutach wyskakuje że upłynął czas i neta nie ma po paru minutach znowu pinguje i znowu nie i tak w kólko a co dziwne połączenia nie zrywa i np. w ucan connect cały caś widać że jakieś kb się pobierają :)Dziwi mnie że heyah śmiga jak szalona mimo słabszego zasięgu który i tak nie spada poniżej 15 CSQ.
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia jak to jest możliwe że wyskakuje mi komunikat "System windows wykrył konflikt adresów ip" dziwne to jak dla mnie skoro automatycznie dostaje ip :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lhp pisze:Zielona dioda migała co znaczy że modem był połączony
Sory, mój błąd. Pomyliło mi się z modemami Huawei...
lhp pisze:o dziwne połączenia nie zrywa i np. w ucan connect cały caś widać że jakieś kb się pobierają :)Dziwi mnie że heyah śmiga jak szalona mimo słabszego zasięgu który i tak nie spada poniżej 15 CSQ.
Być może to jest jakiś problem z siecią?
lhp

Wychodzi na to że orange jest po prostu do niczego :/
Ma ktoś jakiś pomysł dla czego modem przełącza się na edge skoro w programie mam zaznaczone tylko hspa?? nie ma znaczenia czy to gt connect czy tni lub ucan connect we wszystkich 3 mam ten sam probelm :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lhp pisze:Wychodzi na to że orange jest po prostu do niczego :/
Chyba tak.
lhp pisze:Ma ktoś jakiś pomysł dla czego modem przełącza się na edge skoro w programie mam zaznaczone tylko hspa??
Masz możliwość sprawdzenia na innym modemie, bądź nawet telefonie?
berni

lhp pisze:dla czego modem przełącza się na edge skoro w programie mam zaznaczone tylko hspa??
U mnie wymuszone tylko 3G (HSPA) tak wygląda

Kod: Zaznacz cały

Polecenie:
at_opsys?
Odpowiedź: 
at_opsys?

_OPSYS: 1,2

OK
w załączniku zrzut z HyperTerminala. Przy takim ustawieniu nigdy nie przełączył się na EDGE czy też GPRS, jeśli był sygnał b. słaby to nie łączył w ogóle.
ODPOWIEDZ