Proszę o pomoc.
Moderator: Moderatorzy
Kod: Zaznacz cały
ping onet.pl -t -l 1000
Sorki nie dopowiedziałem. Najlepiej zapuścić go od razu po nawiązaniu połączenia.Raquntish pisze:Ping puścić w momencie gdy przedstawiony błąd wystąpi, czy podczas gdy internet działa normalnie?
Moim zdaniem to nie jest wina Windows'a. A może masz inną wersję sterowników?Raquntish pisze: Na Windows XP ten problem nie występował, na 7 już tak niestety...
Po moim odezwie użytkownicy forum doradzili aby pobrać sterowniki pod x64 co pomogło - BSOD'a nie ma.Raquntish pisze:Witam, wczoraj otrzymałem nowy komputer. Postawiłem na nim system (7), i już 3 raz wywala mi ten oto ERROR:
Komputer: AMD Phenom II X4 955 BE, MoBo Gigabyte GA970A-D3, Gigabyte HD6850 OC, Zasilacz Chieftec GPA-500S8 500W.
System 64bit, pierwsze 2 Bluescreeny wyskoczyły podczas aktualizacji AVG free x64, finalnie antywirusa nie zaktualizowałem, bsod'ów nie mogłem uchwycic gdyz na 5 sekund wyskakiwały i następował samoczynny restart PC. Teraz podczas gry, wyskoczył BSOD widoczny na załączonym obrazku, który mogłem spokojnie uwiecznić. Mam wrażenie, że sprawcą całego zamieszania jest internet, konkretniej modem, który na 64 bitowej siódemce wariuje, tzn Huawei E1823 w menadżerze blueconnect po dłuższym pobieraniu aktualizacji do wspomnianego AVG zaczynał sciągać dane z predkościa 80 Mb/s co jest oczywiscie nie możliwe.
Proszę o pomoc... Zastanawiam się czy nie skorzystać z drugiej płyty od M$, i nie zainstalować 32 bitowego systemu, ale nie chcę za bardzo tego robić, gdyż 4 reinstal systemu w ciągu 48 godzin to lekka przesdada.
[...]
Dziś miałem jeszcze jeden niepokojący incydent z biosem. W starym komputerze to samo się działo, tyle ,że ignorowałem to sądząc, że to wina leciwego sprzętu. Mianowicie podczas uruchamiania biosu, zawieszał się on na 1. planszy gdy modem był podłączony. Dzis po raz pierwszy stało się to samo, tyle że na nowym sprzecie. Zastanawiam się czy to wina modemu czy 2m kabla usb którym ten modem "przedłużam" w stronę okna.
Tutaj wyjasnienie dlaczego używam kabla usb a nie anteny - w moim modelu wyjscie antenowe co prawda jest, ale nie aktywne....
Czyli jesteśmy na dobrej drodze do rozwiązania problemu.Raquntish pisze:Puszczam własnie ping 10 bajtowy. Nic sie nie dzieje, połączenie dotychczas jest stabilne.
Moim zdaniem nic. Po prostu system sobie nie radzi jak modem jest podłączony podczas uruchamiania komputera.Raquntish pisze: Co mogło stać się modemowi?
Z moich skromnych doświadczeń wynika że to nie wina modemu tylko operatora/nadajnika , miałem taki problem z orange a na karcie z play-a,heyah przełącza mnie elegancko nie zrywa nawet sesji na danej stronieYaHooo pisze:Bo to może być objaw zawieszania się modemu przy zejściu z HSDPA na UMTS. Modemy po jakimś czasie bezczynności przechodzą z HSDPA na UMTS i niektóre z nich (błąd firmware?) zawieszają się wtedy.
Ja z kolei po wymianie modemu na innego producenta przestałem mieć ten problemlhp pisze:Z moich skromnych doświadczeń wynika że to nie wina modemu tylko operatora/nadajnika
Jeżeli komputer posiada kartę sieciową (standard w obecnym sprzęcie) to najlepiej i najwygodniej kupić router do obsługi modemu-cena ok. 100zł i problemy sterowników systemu znikną.że to nie wina modemu tylko operatora/nadajnika , miałem taki problem z orange a na karcie z play-a,heyah przełącza mnie elegancko nie zrywa nawet sesji na danej stronie
Wgraj do niego nowy firmware, potem wgraj nowy dashboard z nowszymi sterownikamiRaquntish pisze:Co mogło stać się modemowi?
Kolega ma rację Polecam TP-linka TL-MR3420 + Gargoyle pl lub TL-WR1043ND (więcej możliwości)jarek999 pisze:to najlepiej i najwygodniej kupić router
Operator sprzedaje modem, który źle współpracuje z ich sprzętem? Dziwne trochę...YaHooo pisze:lhp napisał/a:
Z moich skromnych doświadczeń wynika że to nie wina modemu tylko operatora/nadajnika
Ja z kolei po wymianie modemu na innego producenta przestałem mieć ten problem
Dziwne, z dwóch powodów:YaHooo pisze:Moim zdaniem nic. Po prostu system sobie nie radzi jak modem jest podłączony podczas uruchamiania komputera.
Ja również chyba zmienię modem na inny, ze względu na nieaktywne łącze antenoweYaHooo pisze: Ja z kolei po wymianie modemu na innego producenta przestałem mieć ten problem
Dziwne... Operator sprzedaje modemy które nie są kompatybilne z ich sprzętem, a notabene dodatkowo modem jest brandowany specjalnie dla nich (bo jeśli się nie mylę E1823 to faktycznie E1820 tyle że produkowany dla T-Mobile)?YaHooo pisze:Problem tkwi w kombinacji sprzęt operatora - modem.
Hmm. a czy można "z polskiego na nasze"?lesiolo pisze: Wgraj do niego nowy firmware, potem wgraj nowy dashboard z nowszymi sterownikami
Takimi pod Win7x64 bo twój niestety jest stary.
To ja już wolę zmienić modem na jakiś z aktywnym gniazdem antenowym. Za rok będę się starał o stałe łącze (TP 3 lata temu stwierdziła,że "centrala do mnie nie dociera", ale to już inna historia).lesiolo pisze:Kolega ma rację Polecam TP-linka TL-MR3420 + Gargoyle pl lub TL-WR1043ND (więcej możliwości)jarek999 pisze:to najlepiej i najwygodniej kupić router
Twój sprzęt i wybór-niestety to nie będzie miało nic wspólnego z problemem przedstawionym wyżej.zmienić modem na jakiś z aktywnym gniazdem antenowym.
Tak modem musi być bez karty i programy do Lączenia z internetem typu MP zamknięte.Raquntish pisze:Hmm. a czy można "z polskiego na nasze"?
Po prostu odpalam ten plik wykonywalny który podałeś i to wszystko?
Wiem, że dziwne, ale prawdziwe.Raquntish pisze: Operator sprzedaje modem, który źle współpracuje z ich sprzętem? Dziwne trochę...
A nie zmieniałeś nic za pomocą komend AT, albo nie masz karty SD w modemie?Raquntish pisze: Dziwne, z dwóch powodów:
No widzisz jakiś plus zawsze będzie.Raquntish pisze: Ja również chyba zmienię modem na inny, ze względu na nieaktywne łącze antenowe![]()
No to gratulować tylko Ci możnaRaquntish pisze: Pingiem schodzę do 5 bajtów, i nadal stabilnie![]()
Jeśli wgrywasz oryginalny dashboard to nic nie tracisz. Co innego jakieś modyfikowane wersje tu może być różnie.Raquntish pisze:@up, to jeszcze jedno pytanie. Tracę przez to gwarancję?