E1823 zrywa połączenie (wysyła ale nie pobiera danych)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Raquntish
Użytkownik forum

E1823 zrywa połączenie (wysyła ale nie pobiera danych)

Post autor: Raquntish »

Witam. Pracuję na Windows 7 x64, i korzystam z modemu Huawei E1823 od byłej jeszcze Ery. Aplikacja BC pokazuje, że Internet jest połączony,widać, że coś tam wysyła, ale odbierać nic nie chce. Dzieje się to w momencie gdy nic nie pobieram z internetu, nic sie nie ładuje...Tak jakby modem się zawieszał, bo dioda się ciągle świeci. W tym momencie też aplikacja bc się zawiesza i internetu rozłączyć nie mogę. Dopiero wyciągnięcie modemu pomaga. Screen chyba lepiej to opisze.
Obrazek
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: E1823 zrywa połączenie (wysyła ale nie pobiera danych)

Post autor: YaHooo »

Raquntish spróbuj puścić w tle pinga (więcej tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> ). Ja bym proponował ustawić wielkość paczki (testowo) na 1000B, a potem schodzić do najmniejszej przy jakiej modem się nie zawiesza. Robisz to poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 1000
Bo to może być objaw zawieszania się modemu przy zejściu z HSDPA na UMTS. Modemy po jakimś czasie bezczynności przechodzą z HSDPA na UMTS i niektóre z nich (błąd firmware?) zawieszają się wtedy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Raquntish
Użytkownik forum

Ping puścić w momencie gdy przedstawiony błąd wystąpi, czy podczas gdy internet działa normalnie?

Na Windows XP ten problem nie występował, na 7 już tak niestety...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Raquntish pisze:Ping puścić w momencie gdy przedstawiony błąd wystąpi, czy podczas gdy internet działa normalnie?
Sorki nie dopowiedziałem. Najlepiej zapuścić go od razu po nawiązaniu połączenia.
Raquntish pisze: Na Windows XP ten problem nie występował, na 7 już tak niestety...
Moim zdaniem to nie jest wina Windows'a. A może masz inną wersję sterowników?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Raquntish
Użytkownik forum

Puszczam własnie ping 10 bajtowy. Nic sie nie dzieje, połączenie dotychczas jest stabilne.

Myślałem, że zażegnałem już pewnien problem z tym modemem, wymieniając kabel USB na inny, ale nic to nie dało. Problemem o którym mówię, jest zawieszanie się BIOSU podczas startu systemu, o czym niżej.
Pozwolę sobie zacytować mój post z innego forum.
(opiszę całą sytuację od początku)
Raquntish pisze:Witam, wczoraj otrzymałem nowy komputer. Postawiłem na nim system (7), i już 3 raz wywala mi ten oto ERROR:
Obrazek

Komputer: AMD Phenom II X4 955 BE, MoBo Gigabyte GA970A-D3, Gigabyte HD6850 OC, Zasilacz Chieftec GPA-500S8 500W.
System 64bit, pierwsze 2 Bluescreeny wyskoczyły podczas aktualizacji AVG free x64, finalnie antywirusa nie zaktualizowałem, bsod'ów nie mogłem uchwycic gdyz na 5 sekund wyskakiwały i następował samoczynny restart PC. Teraz podczas gry, wyskoczył BSOD widoczny na załączonym obrazku, który mogłem spokojnie uwiecznić. Mam wrażenie, że sprawcą całego zamieszania jest internet, konkretniej modem, który na 64 bitowej siódemce wariuje, tzn Huawei E1823 w menadżerze blueconnect po dłuższym pobieraniu aktualizacji do wspomnianego AVG zaczynał sciągać dane z predkościa 80 Mb/s co jest oczywiscie nie możliwe.

Proszę o pomoc... Zastanawiam się czy nie skorzystać z drugiej płyty od M$, i nie zainstalować 32 bitowego systemu, ale nie chcę za bardzo tego robić, gdyż 4 reinstal systemu w ciągu 48 godzin to lekka przesdada.

[...]

Dziś miałem jeszcze jeden niepokojący incydent z biosem. W starym komputerze to samo się działo, tyle ,że ignorowałem to sądząc, że to wina leciwego sprzętu. Mianowicie podczas uruchamiania biosu, zawieszał się on na 1. planszy gdy modem był podłączony. Dzis po raz pierwszy stało się to samo, tyle że na nowym sprzecie. Zastanawiam się czy to wina modemu czy 2m kabla usb którym ten modem "przedłużam" w stronę okna.

Tutaj wyjasnienie dlaczego używam kabla usb a nie anteny - w moim modelu wyjscie antenowe co prawda jest, ale nie aktywne....
Po moim odezwie użytkownicy forum doradzili aby pobrać sterowniki pod x64 co pomogło - BSOD'a nie ma.

//------

Co mogło stać się modemowi?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Raquntish pisze:Puszczam własnie ping 10 bajtowy. Nic sie nie dzieje, połączenie dotychczas jest stabilne.
Czyli jesteśmy na dobrej drodze do rozwiązania problemu.
Raquntish pisze: Co mogło stać się modemowi?
Moim zdaniem nic. Po prostu system sobie nie radzi jak modem jest podłączony podczas uruchamiania komputera.
lhp
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lhp »

YaHooo pisze:Bo to może być objaw zawieszania się modemu przy zejściu z HSDPA na UMTS. Modemy po jakimś czasie bezczynności przechodzą z HSDPA na UMTS i niektóre z nich (błąd firmware?) zawieszają się wtedy.
Z moich skromnych doświadczeń wynika że to nie wina modemu tylko operatora/nadajnika , miałem taki problem z orange a na karcie z play-a,heyah przełącza mnie elegancko nie zrywa nawet sesji na danej stronie :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lhp pisze:Z moich skromnych doświadczeń wynika że to nie wina modemu tylko operatora/nadajnika
Ja z kolei po wymianie modemu na innego producenta przestałem mieć ten problem ;)

Problem tkwi w kombinacji sprzęt operatora - modem. Nie wiem tylko dokładnie jakie połączenie powoduje problemy.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

lhp,
że to nie wina modemu tylko operatora/nadajnika , miałem taki problem z orange a na karcie z play-a,heyah przełącza mnie elegancko nie zrywa nawet sesji na danej stronie :)
Jeżeli komputer posiada kartę sieciową (standard w obecnym sprzęcie) to najlepiej i najwygodniej kupić router do obsługi modemu-cena ok. 100zł i problemy sterowników systemu znikną. ;)
jareq
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Raquntish pisze:Co mogło stać się modemowi?
Wgraj do niego nowy firmware, potem wgraj nowy dashboard z nowszymi sterownikami
Takimi pod Win7x64 bo twój niestety jest stary.
Wgrać możesz uniwersalny albo od T-Mobile polecam ten z mojego chomika on 100% działa z win7x64.
jarek999 pisze:to najlepiej i najwygodniej kupić router
Kolega ma rację Polecam TP-linka TL-MR3420 + Gargoyle pl lub TL-WR1043ND (więcej możliwości)
Raquntish
Użytkownik forum

YaHooo pisze:lhp napisał/a:
Z moich skromnych doświadczeń wynika że to nie wina modemu tylko operatora/nadajnika
Ja z kolei po wymianie modemu na innego producenta przestałem mieć ten problem
Operator sprzedaje modem, który źle współpracuje z ich sprzętem? Dziwne trochę...
YaHooo pisze:Moim zdaniem nic. Po prostu system sobie nie radzi jak modem jest podłączony podczas uruchamiania komputera.
Dziwne, z dwóch powodów:
1. Modem ma rok, wcześniej się to nie działo, dopiero od jakichś 3 miesięcy...
2. Nie dzieje się to na jednym komputerze ale na dwóch. Na pierwszym - starym również się to działo.
YaHooo pisze: Ja z kolei po wymianie modemu na innego producenta przestałem mieć ten problem
Ja również chyba zmienię modem na inny, ze względu na nieaktywne łącze antenowe ;)
YaHooo pisze:Problem tkwi w kombinacji sprzęt operatora - modem.
Dziwne... Operator sprzedaje modemy które nie są kompatybilne z ich sprzętem, a notabene dodatkowo modem jest brandowany specjalnie dla nich (bo jeśli się nie mylę E1823 to faktycznie E1820 tyle że produkowany dla T-Mobile)?

Pingiem schodzę do 5 bajtów, i nadal stabilnie ;)
lesiolo pisze: Wgraj do niego nowy firmware, potem wgraj nowy dashboard z nowszymi sterownikami
Takimi pod Win7x64 bo twój niestety jest stary.
Hmm. a czy można "z polskiego na nasze"? ;)
Po prostu odpalam ten plik wykonywalny który podałeś i to wszystko?

Sterowniki do E1823 pobrałem ze strony play'a bo w stronce T-mobile nie mogłem się do tego dokopać. BSOD'a już nie mam ale jeśli twierdzicie że to pomoże...
lesiolo pisze:
jarek999 pisze:to najlepiej i najwygodniej kupić router
Kolega ma rację Polecam TP-linka TL-MR3420 + Gargoyle pl lub TL-WR1043ND (więcej możliwości)
To ja już wolę zmienić modem na jakiś z aktywnym gniazdem antenowym. Za rok będę się starał o stałe łącze (TP 3 lata temu stwierdziła,że "centrala do mnie nie dociera", ale to już inna historia).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Raquntish,
zmienić modem na jakiś z aktywnym gniazdem antenowym.
Twój sprzęt i wybór-niestety to nie będzie miało nic wspólnego z problemem przedstawionym wyżej. ;) P.S Router może się przydać do perspektywicznej Neostrady. :D
jareq
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Raquntish pisze:Hmm. a czy można "z polskiego na nasze"?
Po prostu odpalam ten plik wykonywalny który podałeś i to wszystko?
Tak modem musi być bez karty i programy do Lączenia z internetem typu MP zamknięte.
A firmware modemu możesz pobrać z forum lub z mojego chomika, procedura wgrywania taka sama.
Raquntish
Użytkownik forum

@up, to jeszcze jedno pytanie. Tracę przez to gwarancję?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Raquntish pisze: Operator sprzedaje modem, który źle współpracuje z ich sprzętem? Dziwne trochę...
Wiem, że dziwne, ale prawdziwe.
Raquntish pisze: Dziwne, z dwóch powodów:
A nie zmieniałeś nic za pomocą komend AT, albo nie masz karty SD w modemie?
Raquntish pisze: Ja również chyba zmienię modem na inny, ze względu na nieaktywne łącze antenowe ;)
No widzisz jakiś plus zawsze będzie.
Raquntish pisze: Pingiem schodzę do 5 bajtów, i nadal stabilnie ;)
No to gratulować tylko Ci można ;)
Raquntish pisze:@up, to jeszcze jedno pytanie. Tracę przez to gwarancję?
Jeśli wgrywasz oryginalny dashboard to nic nie tracisz. Co innego jakieś modyfikowane wersje tu może być różnie.
ODPOWIEDZ