Tani i dobry modem do iplusa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Tani i dobry modem do iplusa
Witam serdecznie. Muszę kupić modem do laptopa w sieci iPlus. Potrzebuję pomocy, bo aktualnie korzystam z netbooka z wbudowanym modemem i znajduje sie niecaly km od nadajnika właściwie to nawet dwa mam w miarę symetrycznie (sprawdzałem na tej waszej mapie
GSM1800 (13442) GSM900 (13442) UMTS2100 (13442) i GSM900 (13437) UMTS2100 (13437) ) a mam ledwo 1mb. Raz chyba sie zdarzyło, że było około 4 ale więcej się to nie powtórzyło i nie wiem dlaczego;) i kolejne pytanie czy wystarczy sam modem czy trzeba jakąś antenkę dokupować? Oferta nieograniczona prędkością (do 7,2Mbps). Chodziloby mi o najtanszy dobrze dzialajacy modem. Przegladając forum widziałem, że polecacie HUAWEI E173U-2 ale najtańszy znalazłem za 88. Może jakis lepszy tańszy? Z góry dzięki za pomoc

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Tani i dobry modem do iplusa
Przede wszystkim sprawdź poziom sygnału, np programem TNI, bo być może problem z prędkościami nie jest spowodowany zasięgiem, ale obciążeniem stacji bazowej.
Lepszego i tańszego nie znajdziesz. Czasem można trafić na dobrą tanią używkę, jednak moim zdaniem lepiej dołożyć te parę złotych i mieć sprawdzony sprzęt, niż kupić byle co i żałować.Może jakis lepszy tańszy?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
a która jest najnowsza "stabilna" wersja? czy instalowac te testowe?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Instaluj po prostu najnowszą wersję, jeśli jest testowa to testową.Yanusz pisze:a która jest najnowsza "stabilna" wersja? czy instalowac te testowe?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
a ten e173u-2 na pewno ma wyjście antenowe?
bo nie widziałem go w necie też nie moge znaleźć chodzi mi o takie, że nic nie trzeba dolutowywać przerabiać (gwarancja)

- Linuxiarz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ma aktywne, typ CRC9.cactooos pisze:a ten e173u-2 na pewno ma wyjście antenowe?
-
kupiłem ten modem e173-u2 poziom sygnalu hsdpa 19% czy ta antena pomoze?:)
http://allegro.pl/antena-do-modemu-huaw ... 36454.html

http://allegro.pl/antena-do-modemu-huaw ... 36454.html

- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki masz sygnał jak dasz modem za okno (na balkonie)?cactooos pisze:czy ta antena pomoze?
Te anteny służą do przeniesienia punktu odbioru z modemu do anteny. Jak ma być dobrze to zdecydowanie polecam antenę kierunkową panelową.
Nie pomagam na PW!
-
no tak tylko, że jestem na stancji do maja i potem mi nie bedzie raczej potrzebna a to juz koszt ponad stówkę. nie probowalem bo dzisiaj deszcz pada