GT Combo EDGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
GT Combo EDGE
Posiadam od niedawna laptopa Acer Aspire3614WLMi i przez przypadek stałem sie posiadaczem modemu GT Combo EDGE w sieci orange. wszystko prawie ok. instalacja pomyślna, modem działa. I tu rozczarowanie. Zacina sie. GTMM pokazuje że jest zasieg, połączenie, a dioda na modemie nie sygnalizuje. Dopiero całkowite odłaczenie i ponowne podłaczenie modemu przywraca połaczenie. a z tym połaczeniem to róznie. Czasem godzine, a czasem kilka minut i koniec. Wiecej czasu zjmuje obsluga sprzetu niz przegladanie internetu. Obecnie korzystam z Motoroli jako modemu i tu chociaz nic mi sie nie rozlacza! Przypadkiem trafilem na to forum i widze ze nie tylko ja mam taki problem. Troche poczytalem i juz wiem ze nic nie wiem! Jestem zbyt duzym laikiem w temacie komputerów i nie ma co udawac madrego. Czy ktos moglby mi cos doradzic co moglbym zrobic zeby to zadzialalo tak jak trzeba. Dzieki z gory za pomoc.
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Re: GT Combo EDGE
Przyczyn może być wiele. Na początek wywal wszystko od modemu (sterowniki;aplikacje). Jaki masz system?
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Tu chyba nie chodzi o sprzętFazzi pisze:Jaki masz system?

Proponuję zainstalować same sterowniki i zrobić Dial-Up.
Wszystko jest na forum zajrzyj do FAQ
-
Mam system winXP z sp2. Zerkałem po forum i ...tylko gdzie mam szukac tych sterowników do GT? Na stronie producenta? Fakt ze po oficjalnej rejestracji nigdy nie bylo odzewu od producenta modemu.
Troche jeszcze z wielka niesmiałoscia brykam po necie wiec stad moje tyły w temacie! 

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Sterowniki masz (zazwyczaj) w katalogu z aplikacją którą operator dodaje do modemu. A jak nie, to wpisz w Google "sterowniki GT Combo EDGE" i na pewno znajdziesz.
Potem zrobisz połączenie DialUp (doskonały opis by BliSki) i powinno być dobrze.
Potem zrobisz połączenie DialUp (doskonały opis by BliSki) i powinno być dobrze.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Użytkownik forum
witam
szwagierka ma ten sam problem z tym modemem tylko na fujitsu siemens, pokazuje że podłaczony po jakimś czasie pobytu w sieci ale nie może otworzyć stronki i dioda na modemie nie miga, męcze siez tym łacznie chyba 1,5 tyg. i nic , 3 razy był na reklamacji i raz wymienili na taki sam i to samo, a na tel. chodzi spoko tylko troche mała prędkość.
FANTA co do sterów to otwiera mi sie jakas stronka i co dalej ???
szwagierka ma ten sam problem z tym modemem tylko na fujitsu siemens, pokazuje że podłaczony po jakimś czasie pobytu w sieci ale nie może otworzyć stronki i dioda na modemie nie miga, męcze siez tym łacznie chyba 1,5 tyg. i nic , 3 razy był na reklamacji i raz wymienili na taki sam i to samo, a na tel. chodzi spoko tylko troche mała prędkość.
FANTA co do sterów to otwiera mi sie jakas stronka i co dalej ???
-
i co dalej?!
Niedługo peknie miesiac jak mam GTCE, a nie mam nie tyle szybkiego co stałego łącza!!! Przez kilka dni walczyłem z GT według porad kolegów z forum (Chwała im za to!) ,ale sam juz nie wiem co jest nie tak. Czasem jak załapie to ciągnie nawet z 2 godz.,a potem stop! Dioda gaśnie,a program sygnalizuje że jest ok. Odpalałem bez GTMM(mam wer.4.5.0625) na samych sterach (wer.3.0.13224) z crow6 i najpierw nic, potem ruszył. Wydawało się że jest ok. ale sie zaczął zacinać, aż przestał się łączyć. Wróciłem do GTMM i szukam dalej sposobu! Ciekawe ilu ludziom to działa, na jakich programach i na jakim sprzęcie???? 

-
- Użytkownik forum
jatom3k
zerknij tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... &start=140
str.: 8 i 9
moze znajdziesz cos dla siebie , chodzi i o program pogar-a, gdzieś tam wklejony jest link do niego i podana stronka z konfiguracją, wypróbuj jak nie sprawdzałeś.
zerknij tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... &start=140
str.: 8 i 9
moze znajdziesz cos dla siebie , chodzi i o program pogar-a, gdzieś tam wklejony jest link do niego i podana stronka z konfiguracją, wypróbuj jak nie sprawdzałeś.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jest instrukcja jak pobierać...JaJachu pisze:FANTA co do sterów to otwiera mi sie jakaś stronka i co dalej ???
Kopiujesz adres sterownika do paska adresowego...
-
- Użytkownik forum
co do sterów to juz sobie poradziłem, w Explorer , prawy i zapisz el.... docel... jako...
dzieki
ale to i tak są takie jak na płytce orange, niemasz może źródła na jakieś nowasz bo te na płycie są z sierpnia 2005 r.
dzieki
ale to i tak są takie jak na płytce orange, niemasz może źródła na jakieś nowasz bo te na płycie są z sierpnia 2005 r.

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nowszymi sterami nic nie zdziałasz skoro i tak wywala ci się połączenie.Moim zdaniem problem leży w sprzęcie.Jak już pisałeś w innych postach tobie podczas połączenia gaśnie dioda w modemie.To znaczy że zasilanie twojej karty jakimś dziwnym trafem zostało odłączone.Na taki problem nie pomogą nawet super stery.Pomimo że karta instaluje się prawidłowo i nawet połączenie się da zrobić to gdzieś jest jakiś problem sprzętowy z zasilaniem w twoim gnieździe da PCMCIA z kartą.Krótko mówiąc może by warto wymienić kartę na całkiem inny model.Piałeś ze z kartą SE daje sobie radę.Może wymienić na taką SE GC 85 lub 89 ma prawie takie same technologie obsługi danych.JaJachu pisze:ale to i tak są takie jak na płytce orange, niemasz może źródła na jakieś nowasz bo te na płycie są z sierpnia 2005 r.
-
- Użytkownik forum
tylko to jest dziwne że jak gaśnie dioda to jak szwagierka dzwoniła do orange to gosciu powiedział ze modem jest zalogowany i widzi go w sieci.
- Jaco
No to się sam przekonaj.Jak zgaśnie dioda w modemie zadzwoń z komórki pod ten numer.Okaże się czy karta jest zalogowana do sieci.Jeśli jest usłyszysz normalny sygnał jak ty do kogoś dzwonisz to karta rzeczywiście jest zalogowana do sieci. Jeśli nie jest to będzie komunikat że abonent jest poza zasięgiem.Najprostszy sposób na sprawdzenie tej karty.JaJachu pisze:tylko to jest dziwne że jak gaśnie dioda to jak szwagierka dzwoniła do orange to gosciu powiedział ze modem jest zalogowany i widzi go w sieci.
-
wciąż szukam
Rozmawiałem z gościem który coś, mówił o tym że to nie musi być wina oprogramowania tylko sprzętu! A dokładniej że chodzi o różnice w zasilaniu modemu przez komputer(?) i że to podobno można zsynchronizować w ustawieniach w biosie(?)! Sam nie wiem co już sądzić na ten temat! Ostatnio mój GT potrafi wytrzymać nawet kilka godzin zanim się zawiesi. Jeżeli by to była prawda z tym dostrojeniem sprzętu to warto by się zorientować czy serwis to zrobi w ramach gwarancji! Bo ponoć to jest wina producentów komputerów że trochę sobie odpuścili ten temat!!! 

-
- Użytkownik forum
czy gnizado PCMCIA ma możliwośc regulacji zasilania w biosie ??? w laptopie
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co masz na myśli regulację zasilania? Bo pierwszy raz o czymś takim słyszę.JaJachu pisze:czy gnizado PCMCIA ma możliwośc regulacji zasilania w biosie ??? w laptopie
Napięcie jest standardowe. Jedynie co w BIOSie może będzie, to oszczędzanie energii dla PCMCIA. Jeżeli o to Ci chodzi, to proponuję wyłączenie opcji oszczędzania zasilania zarówno w BIOSie (jeżeli taka jest) jak też pod windowsem i sprawdzenie jak wtedy będzie działało.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
biosu laptopa nie znam tak dobrze dlatego to było pytanie,
myslałem że moze jest taka regulacja zasilania jak np. na AGP w kompie albo procka,
czy oszczędność energii jest właczona jezeli jest laptop zasilany z sieci,
czego szukac w biosie.
myslałem że moze jest taka regulacja zasilania jak np. na AGP w kompie albo procka,
czy oszczędność energii jest właczona jezeli jest laptop zasilany z sieci,
czego szukac w biosie.
-
Co do tego BIOSa to tylko tak słyszałem! Ja na ten temat wiem tyle że lepiej tam nie grzebać bo można sobie zrobić kuku w kompie!!! A że tonący brzytwy się chwyta szukam różnych informacji z różnych źródeł (nie koniecznie wiarygodnych!!!)! Fajnie by było zrobić jakąś ankietę lub coś w tym rodzaju na temat ilu ludziom na jakim sprzęcie i jakie modemy sprawiają kłopoty? Byłoby to może pomocne dla tych co chcieli by coś takiego nabyć lub zmienić na inny! A co do mojego GTCE to w miarę używania tak jakby się trochę rozbujał(ale nadal czasem sie zawiesi). Czy komenda w poleceniach dodatkowych dla modemu na orange to: AT+CGDCONT=1,"IP","www.orange.pl" ? Tak wpisałem.
-
- Użytkownik forum
jak łączysz sie program pogara to chyba nie trzeba tego wpisywać,
ale gdzieś o tych komendach tu było :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3783
ale gdzieś o tych komendach tu było :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3783
-
Za radą kolegi Jaco po zawieszeniu GTCE zadzwoniłem na nr.modemu i zgłosiła się poczta! U mnie EDGE jest na poziomie ok.50-60%, tak pokazuje MM. Zauważyłem też że zawiesza się częściej jak jak chce otworzyć jakąś bardziej rozbudowaną stronę, lub gdy włączę dodatkowo komunikator. Dodatkowo intryguje mnie o że podczas załączenia modemu komp sygnalizuje to dźwiękiem w moim przypadku jest to seria kilku dźwięków(?), czasem pojedynczy. Natomiast przy odłączaniu słychać już jeden! Pytam się bo jak podłączam telefon to słychać raz, a jak się powtórzył to miałem problem z połączeniem z telefonem. Czy tak powinno być? Może jeszcze jakieś ustawienie, lub coś z modemem nie tak?
-
Proponuję zainstalować same sterowniki i zrobić Dial-Up.
Utworzyłem połączenie Dal-U tylko jest problem z nr pin. Nie mogę go wyłączyć przez komórkę (brak dostępu) więc mam zainstalowanego Globe Trottera i tutaj wpisuję pin, następnie wyłązam GT i przechodzę na połączenie Dial-Up. Wszystko działa podobnie jak na GT z tym że teraz nie widzę jaki mam zasięg,a am kiepski.Właśnie czekam na antenkę wewnętrzną, którą zamówiłem. Może się coś poprawi. Mój system to Vista Home Basic a prędkość internetu jaką uzyskuje to do 40bit/s - chała, nie da się tego używać
Utworzyłem połączenie Dal-U tylko jest problem z nr pin. Nie mogę go wyłączyć przez komórkę (brak dostępu) więc mam zainstalowanego Globe Trottera i tutaj wpisuję pin, następnie wyłązam GT i przechodzę na połączenie Dial-Up. Wszystko działa podobnie jak na GT z tym że teraz nie widzę jaki mam zasięg,a am kiepski.Właśnie czekam na antenkę wewnętrzną, którą zamówiłem. Może się coś poprawi. Mój system to Vista Home Basic a prędkość internetu jaką uzyskuje to do 40bit/s - chała, nie da się tego używać
-
Instalowałem stery i robiłem dial-up, a do łączenia użyłem crow6 całkiem fajny i nie ma problemu z pinem! Ale GTCE też się zawieszał! Doszło jeszcze zawieszanie z zapaloną diodą(?)! Czy ktoś może użytkuje ACERA i GTComboEDGE w ORANGE? I jakie ma ustawienia? Trochę szkoda bo pozostały mi 23 mies.umowy!!!!!!!!!
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Proponuję sprzedać GT Combo i nabyć na Allegro Sierra AirCard 775, 860 (EDGE) lub 850 z UMTS i HSDPA. Przyczyny mogą leżeć po stronie laptopa... Za 850 wydamy 399zł a pomniejszymy koszty przez sprzedanie GT. Modemy Sierra w 98% nie sprawiają problemów sprzętowych - działają i z AMD i z Intelem.
... Kolega miał problem z Asusem i GC 85 przez sterowniki czytnika kart SD... Po zmianie modemu wszystko śmiga...
...A przez wzgląd na dość długą umowę coś z tym fantem należy zrobić - chyba że operator zechce zmienić modem na inny - warto zapytać...
... Kolega miał problem z Asusem i GC 85 przez sterowniki czytnika kart SD... Po zmianie modemu wszystko śmiga...
...A przez wzgląd na dość długą umowę coś z tym fantem należy zrobić - chyba że operator zechce zmienić modem na inny - warto zapytać...
- Jaco
Z modemem masz wszystko ok.Nie zapominaj że modem EDGE COMBO ma WLAN .Zajrzyj do menadżera urządzeń w włącz kartę radiową.Wtedy usłyszysz dwa dźwięki o pomyślnym podłączeni urządzenia.W połączeniach sieciowych musisz je mieć również włączone. Nie jest to nie zbędne aby łączyć się z netem ale w ten sposób rozwikłasz swoje domysły czy jest coś nie tak z modemem.jatom3k pisze:że podczas załączenia modemu komp sygnalizuje to dźwiękiem w moim przypadku jest to seria kilku dźwięków(?), czasem pojedynczy. Natomiast przy odłączaniu słychać już jeden!
-
- Użytkownik forum
co to jest crow6 ???jatom3k pisze:Instalowałem stery i robiłem dial-up, a do łączenia użyłem crow6 całkiem fajny i nie ma problemu z pinem! Ale GTCE też się zawieszał! Doszło jeszcze zawieszanie z zapaloną diodą(?)! Czy ktoś może użytkuje ACERA i GTComboEDGE w ORANGE? I jakie ma ustawienia? Trochę szkoda bo pozostały mi 23 mies.umowy!!!!!!!!!
ja testowałem też GTCE na ACER-ze i też sie rozłączał ,
za ile mozna sprzedać GTCE ???
-
Info dla JaJachu pytałeś o crow6: http://www.crow6.yoyo.pl . Przeglądam to forum i coraz bardziej dochodzę do wniosku że internet mobilny ok., ale sprzęt do niego to chyba jeszcze dużo wody upłynie! Z tego co widać to chyba będę musiał wymienić modem na inny,a zabawa w kupno-sprzedaż kolejnych wynalazków mi się nie uśmiecha bo i koszta imprezy rosną! Jak nie znajdę przepisu na jakiś zestaw ACER+modem(?) sprawny na 99%, to pewnie pozostanę przy swojej motorolce (działa ok.), lub kupię drugi telefon z EDGE i poczekam na lepsze czasy! U mnie raczej więcej niż EDGE długo nie będzie!
-
- Użytkownik forum
dzięki wypróbuje jeszcze ten programik i popatrze jeszcze w biosie odnosnie tego oszczędzania energii żeby to wyłączyć,
a co do tel. to pewnie nokia 6230 i bluetooth, chyba ze masz jakiś inny telefon sprawdzony, szwagierka tez rozpatrywała tą opcje ale w końcu zapłaciło sie za sprzęt to dlaczego ma sie wywalać siano z własnej kiejdy !!!
a co do tel. to pewnie nokia 6230 i bluetooth, chyba ze masz jakiś inny telefon sprawdzony, szwagierka tez rozpatrywała tą opcje ale w końcu zapłaciło sie za sprzęt to dlaczego ma sie wywalać siano z własnej kiejdy !!!
-
Czy ktoś z was ma Vista Home Basic i wgranego GT Combo. Jak wam to działa? Bo moja szybkość internetu wynosi około 40kbit/s to nie jest nawet GPRS. Kupiłem antenkę magnetyczną 9dBi i zwiększyłem zasięg z 40% do 70% (3-4kreski EDGE) a prędkość internetu się nie zwiększyła. Nie wiem co mam dalej robić. Czy może spróbować na Xp? Doradźcie coś.
-
U mnie Panowie dość podobny problem. A mianowicie modem Globo EDGE na zainstalowanym w kompie konwerterze PCIMCIA-PCI osiąga maksymalnie transfery downlink 2KB a jeśli podłącze NOKIE E60 to tego samego kompa w tym samym miejscu na kablu USB to lata po 23KB aż miło. Wsadzałem też inny modem GSM i efekt podobny. Też mi się wydaje że problem jest w zasilaniu konwertera PCI - PCIMCIA ale moje pytanie czy da się usunąć jakoś ten mankament ?? Może antene zewnętrzną ?? Ale w sumie od nadajnika jestem jakies 700m także nie tak daleko. Może jakieś sugestie bo wysiadam a nie bardzo chce mi się przekładać karty w komórce.