Przedłużacz USB w CP

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Manthor
Początkujący użytkownik forum

Przedłużacz USB w CP

Post autor: Manthor »

Witam,

właśnie zakupiłem internet w cyfrowym polsacie. Wszystko noby śmiga jak trzeba, transfery ok, ale..... nastąpiły już chyba ze 2 "ukryte" zerwania połączeń. Ukryte, znaczy program pokazuje, że internet jest normalnie podłączony, ale w rzeczywistości nie działa. Pomaga dopiero rozłączenie i ponowne wetknięcie kabla USB.
Żeby było ciekawiej - ten sam problem miałem wcześniej w sferii.
I tutaj pytanie: czy problem może leżeć w kablu - posiadam 5metrowy, najzwyklejszy, z allegro za 5zł ;). Jeśli tak mogę prosić o sugestie jaki kabel wybrać?
Ewentualnie jeśli nie kabel to co?

pozdrawiam
starszy

Re: Przedłużacz USB w CP

Post autor: starszy »

A bez kabla jak się zachowuje.?Z kablem usb wystaw modem za okno i zaobserwuj jak pracuje.
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 16:42 przez starszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Manthor pisze:Jeśli tak mogę prosić o sugestie jaki kabel wybrać?
Jeśli to wina kabla USB to powinieneś spróbować kupić krótszy (sprawdzałem działanie na grubym kablu USB o długości 1.8m za 6,80zł i działało) oraz grubszy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Manthor,
I tutaj pytanie: czy problem może leżeć w kablu - posiadam 5metrowy, najzwyklejszy, z allegro za 5zł . Jeśli tak mogę prosić o sugestie jaki kabel wybrać?
Stosowanie przedłużaczy USB do modemu 3G/CDMA to nie jest dobre rozwiązanie (z reguły sprawdza się na odcinku do 2m), jeżeli już to należałoby wykonać taki kabel własnoręcznie (trudno jest polecać konkretny kabel bo rynek jest zalany chińszczyzną w złym wykonaniu-nawet jak komuś konkretny kabel działa to nie oznacza że tak samo będzie w innym miejscu dlatego że warunki w jakich pracuje modem mogą być zupełnie inne-poziom sygnału, zakłócenia...etc.). Do takich zastosowań wygodniej użyć przedłużacza+aktywny HUB USB na końcu. ;)
jareq
Manthor

Post autor: Manthor »

@Starszy
Zapomniałem napisać jeszcze o jednej rzeczy - posiadam antenę zewnętrzną i poza tym interet śmiga ok 50mbit/s ;).

@YaHooo
Właśnie w tym sęk, że nie mam za bardzo jak skrócić kabla, bo kabel do anteny ma tylko 10m. Generalnie testować by trzeba było przez tydzień bo problem (w sferii) potrafił występować raz na tydzień, albo kilka razy w ciągu dnia. Nie wiem jak będzie w CP - na razie przez 2 dni 2 razy :)

@jarek999
A czy hub na końcu jakoś wzmacnia sygnał? Generalnie nie podłączam innych urządzeń na tym przedłużaczu.

Generalnie czy zastosowanie takiego przedłużacza:

http://allegro.pl/aktywny-przedluzacz-u ... 08944.html

zamiast zwykłego będzie miało uzasadnienie?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Manthor,
A czy hub na końcu jakoś wzmacnia sygnał?

Generalnie czy zastosowanie takiego przedłużacza:

http://allegro.pl/aktywny...2151908944.html

zamiast zwykłego będzie miało uzasadnienie?
Tu nie o wzmocnienie sygnału biega ale o podanie odpowiednich parametrów zasilania modemowi (przy 5V napięcia liczy się każdy metr kabla i jego jakość-przekruj). ;) P.S Ten produkt z aukcji nie rozwiąże problemu.
jareq
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

To nie ma reguły,u mnie na samym HSPA+ jest to samo,internet połączony ,modem bezpośrednio w laptopie i to samo,to jest taka sieć i się z tym musicie pogodzić,dobrze,że wziąłem abo 1zł=200MB bo by mnie szlaczek trafił.

Tak samo nagle prędkość spadła do 250kbps i oni,ze wszystko ok,dopóki ludzie będą brać to badziewie i nie składać reklamacji i skarg do UKE to ten pseudo operator nic nie zrobi !

Stanowczo odradzam branie internetu z CP komukolwiek,chyba,że nie ma innej opcji,a Ja mam braki internetu mimo połączonego modemu raz na dzień albo rzadziej, zależy od sieci to wszystko,a jeśli ktoś ma zasięg Orange i to UMTS to tylko to brać od nich i to w HSPA + DC bo u mnie chodzi świetnie.

Niech się jeszcze wypowie Marens co do tego internetu,bo ostatnio była mega awaria we Wrocku i zapewne on to odczuł.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

jarek999 pisze:Stosowanie przedłużaczy USB do modemu 3G/CDMA to nie jest dobre rozwiązanie (z reguły sprawdza się na odcinku do 2m)
Zgadza się, choć dobry krótki kabel nie sprawia problemów.
Generalnie dobrym pomysłem w przypadku problemów jest aktywny hub.
pogodabartek pisze:Stanowczo odradzam branie internetu z CP komukolwiek,chyba,że nie ma innej opcji
Jestem nieco odmiennego zdania ;) Stanowczo odradzam PLAY'a, bo pojawiające się czasami problemy z Cyfrowym Polsatem to jest nic w porównaniu do tego co oferuje nam sieć 4G. Chociaż bywały problemy z gubieniem pakietów w CP, ale coś grzebali i jest okej.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

marens pisze:Jestem nieco odmiennego zdania Stanowczo odradzam PLAY'a, bo pojawiające się czasami problemy z Cyfrowym Polsatem to jest nic w porównaniu do tego co oferuje nam sieć 4G. Chociaż bywały problemy z gubieniem pakietów w CP, ale coś grzebali i jest okej.
Niech jeszcze w LTE coś pogrzebią bo ja mam upload 300kbps :cry: To już z UMTS900 CP czy "4G" Play się lepiej korzysta.
punisher123

Post autor: punisher123 »

polecam ten kabel usb z allegro 10metrów http://allegro.pl/przedluzacz-usb-10m-n ... 59143.html nie ma z nim żadnych problemów kabel testowałem na hiuwawei e160,zte k3565-z i option icon 225 działa super :) :)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

punisher123 pisze:polecam ten kabel usb z allegro 10metrów http://allegro.pl/przedluzacz-usb-10m-n ... 59143.html nie ma z nim żadnych problemów kabel testowałem na hiuwawei e160,zte k3565-z i option icon 225 działa super :) :)
tak a zasilenie to z tył.a się weźmie dla modemu.

jeśli przedłużacz USB to tylko aktywny i z zasilaniem 5V minimum 2A
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Manthor pisze:Właśnie w tym sęk, że nie mam za bardzo jak skrócić kabla, bo kabel do anteny ma tylko 10m.
To może warto by pomyśleć nad jakimś routerem i krótkim kablem? Wtedy by odpadały problemy z kablami USB.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Ja mam kabel typu Y do modemu USB oraz 2 kable około 2 metrowe, dość grube i twarde - spadek mocy mi nie jest straszny. Oba kosztowały ok 25zł z przesyłką\, kabel Y miałem z modemem.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Kupić markową (nie wynalazek w stylu "schyłek III Rzeszy" made in China) skrętkę telefoniczną YTKSY 2x2x0,5, zarobić końcówki USB i dobry kabel gotowy.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Patryk,
Kupić markową skrętkę telefoniczną YTKSY 2x2x0,5
Racja ale jakież będzie zdziwienie że 10m kabla+końcówki (pomijając robociznę) to wydatek ok. 25zł a tu na aukcji taka piękna błyszcząca ekranowana biżuteria kosztuje nie całe 20zł. Tylko że prawda jest taka że kable wykonane z miedzi made in China mogą być tylko droższe od tych produkowanych w PL-transport surowców z Polski, RPA, Australii...kosztuje a kable są produktem mało przetworzonym (nie wszystkie, tu taki jest stosowany). ;)
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Już nawet nie chodzi o to, czy kabel jest w 100% miedziany, czy też to marne CCA, tylko o przekrój żył.
Nawet w dobrych gotowych kablach żyły prądowe to zazwyczaj 24AWG, czyli 0,25 mm^2.
Nie wchodząc już w kwestie czy to linka, czy drut.
Przy tych dziesięciu metrach, natężeniu prądu >1 A i napięciu 5 V różnica jest dramatyczna.
Że nie wspomnę o kablach z A...gro z żyłami prądowymi 28AWG, tu spadki napięcia uniemożliwiają pracę już przy dwóch, trzech metrach :rotfl:
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

Oj tak - są takie kabelki (supermarket/allegro/wszelkie hurtownie) które przy obciążeniu 300 mA mają ponad 1V (!!!!) spadku napięcia.
ODPOWIEDZ