LTE czy nie?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
emils
Użytkownik forum

LTE czy nie?

Post autor: emils »

Witam
Niedługo (za miesiąć) chcę zmienić internet z TP na plusa.
Wziąłem LTE na próbę. Zasięg to dwie kreski na 5.
Z prędkościami różnie, ponieważ nie miałem programu Mobile Partner, którym można ustawić wymuszanie szybszego pasma (sory za nazewnictwo). W każdym razie średnia prędkość to 3mb.

Teraz powstaje pytanie-zapewniano mnie, że postawią w najbliższym czasie nadajnik bardziej w moją stronę (aktualnie jest w przeciwną) i wtedy spokojnie będzie łapało 20mb+.
Póki co jednak, czy jeśli dokupię do modemu taką antenę

http://allegro.pl/antena-lte-huawei-e39 ... 51035.html

To z tych dwóch kresek i 3mb da się zrobić powiedzmy 15-20mb?
Chociażby conajmniej stałe 6mb będzie mnie spokojnie zadowalało, ponieważ z TP posiadam 1mb.

Pozdrawiam

p.s.
Dodam, że nadajniki plusa mam najbliżej, dlatego właśnie wybrałem tą sieć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: LTE czy nie?

Post autor: wojteks »

emils pisze: chcę zmienić internet z TP na plusa.
Kiepski pomysł.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: clamaranop »

emils pisze: stałe 6mb
Możesz zapomieć w internecie bezprzewodowym nigdy nie będziesz miał zagwarantowanej stałej prędkości.Dobrze ci radze zostań z TP,
w TP nie masz limitów i masz zagwarantowaną prędkość.
Jeśli grasz w gry online po przejściu do plusa możesz pożegnać się z niskimi i stałymi pingami.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

clamaranop pisze: i masz zagwarantowaną prędkość.
No też nie ;)
Awatar użytkownika
clamaranop

Jo_gurt pisze:No też nie
No ale jak liniu utrzyma 2Mb/s to masz je zagwarantowane.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

clamaranop pisze:No ale jak liniu utrzyma 2Mb/s to masz je zagwarantowane
W którym miejscu?

To jest tylko prędkość synchronizacji DSLAM-modem i powinna się utrzymać ale nie ma wiele wspólnego z rzeczywistą prędkością internetu, żaden dostawca nie gwarantuje prędkości a jeżeli już to kosztuje kosmiczne pieniądze (CIR).
Nie pomagam na PW!
emils
Użytkownik forum

Yhym. Już od pół roku męczę się z TP, ponieważ w godzinach wieczornych oraz w weekendy prędkość z 1mb spada do 0,3mb a czasem 0,23mb. Dzieje się to tylko wieczorem, więc to nie jest moja wina. Zresztą przyznali, że to coś z ich strony, ale dalej nie jest naprawione.
Poza tym płacę 50zł za telefon domowy, którego kompletnie nie używam.

Poza tym umowy z TP są teraz konstruowane tak, że jest napisane "prędkość DO X mb/s" :)

A co do stałej w LTE rozumiem o co chodzi, bo kolega ma i wiem jak jest. Aczkolwiek jest dalej od nadajnika a gra spokojnie w gierke internetową. Nie ma pingu 5ms czy -10ms (minus nie jest przypadkowy :) ), ale nie przeszkadza mu kompletnie w graniu.
Chodzi mi bardziej o to jaką prędkość mogę wyciągnąć po zamontowaniu anteny?

I ew którą antenę brać? Taka z plusa dedykowaną do modemu czy lepiej tą z alledrogo?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

emils pisze:ponieważ w godzinach wieczornych oraz w weekendy prędkość z 1mb spada do 0,3mb a czasem 0,23mb
Za dużo sąsiadów ma neo i stąd problem wieczorami, słabe kable. Podaj parametry linku adsl.
emils pisze:Poza tym umowy z TP są teraz konstruowane tak, że jest napisane "prędkość DO X mb/s"
W mobilnym jest dokładnie tak samo.
Nie pomagam na PW!
emils
Użytkownik forum

Wiem, ze jest tak samo, z tą różnicą jednak, że tutaj po 1 płacę za sam internet a nie za internet+utrzymanie łącza (bo co to powinno mnie obchodzić?), a po 2 prędkości osiągane są zupełnie inne niż na mojej dzielnicy w TP.

Gdybym mógł mieć chociaż 6mb w TP to bym nie kombinował, ale jeżeli 1mb uzyskałem po wielu kombinacjach (a to i tak jedna z lepszych prędkości na osiedlu) to póki co wolę zmienić na mobilny.

Nie wiem jakie są parametry (gdzie to sprawdzić?), w każdym razie napisałem wyżej jak to wygląda u mnie. Ciesze sie, że mam chociaż 1mb, bo sąsiad na równoległej ulicy może mieć (UWAGA) 256kb. W końcu XXI wiek :)

Mam prośbę-decyzja już zapadła, biorę mobilny i z plusa, bo nadajniki najbliżej. Proszę Was tylko o opinie jaką antenę dokupić i czy jest sens brać LTE czy może lepiej zwykły (jak sie nie pomyle to HDSPA)? Zbędnym jest przekonywanie mnie, że TP to dobra strona mocy bo tak nie jest ;)
leszekw
Stały użytkownik forum

Post autor: leszekw »

Weź LTE modem pogonisz na Allegro a sobie kupisz jakiś tańszy a resztę masz na kilka abonamentów :)
marzocco82
Użytkownik forum

Post autor: marzocco82 »

Może jakiś lokalny operator działający radiowo w paśmie 5GHz?
Bo nie warto w PLUSA czy innych GSMowcow(chyba juz lepiej AERO2 działa), lepiej faktycznie mieć nie stabilne 2-3mb z LTE
Quest

Post autor: Quest »

emils, trochę Ci zamieszam bo jak dobrze rozszyfrowałem to jesteś z Żyrardowa a tu masz jeszcze Wimaxa Netii!! Czyli 1Mbs bez limitów i pingi około 60ms.
emils
Użytkownik forum

Quest-miasto się zgadza, ale czy ja dobrze myslę, że jest to taki sam 1mb, który aktualnie posiadam w TP? Może to głupie pytanie, ale samo napisanie tych mb (czy to Mb/s czy MB/s jeśli dobrze kojarzę) to różnica, więc wolę spytać.

leszekw-nie wiem dokładnie o co chodzi, ale modem w tej opcji którą ja chcę jest za 80zł więc nie warto kombinować. Skupiam sie na antenie, żeby zasięg był jak najlepszy.

marzocco82-niestety, lokalny operator ma za słabe nadajniki i u mnie odbierałoby gorzej niż LTE bez anteny.
Quest

Post autor: Quest »

emils, poprawnie piszę się 1Mb/s i taki internet możesz założyć z Netii. Jeżeli mieszkasz w mieście to powinieneś być w zasięgu. U siebie masz jeszcze węzeł T-mobile czyli bluconect musi działać.
emils
Użytkownik forum

W tym sęk, że 1Mb/s już mam. Teraz chciałbym w końcu coś szybszego ;)
Ale dzięki za propozycję :)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

emils pisze:Proszę Was tylko o opinie jaką antenę dokupić
dla LTE to panel od cybertecha:
http://www.cybertech.com.pl/k48,anteny- ... 00mhz.html

dobierz tylko długość kabla, najkrótszy jaki jest u Ciebie wymagany + konektor do modemu

[ Dodano: 2012-03-15, 09:31 ]
w Żyradowie masz jeden nadajnik na ul. Jodłowskiego 82 (jesli nadaje)
antena powinna byc skierowana na nadajnik, zamontowana najwyżej jak sie da, ale też kabel nie powinien byc dłuższy niz 10 m
na każdym metrze kabla masz tłumienie sygnału, dlatego wychodzenie np na dach bloku 10 piętrowego z parteru nie ma sensu, bo długość kabla "zeżre" cały zysk na antenie

[ Dodano: 2012-03-15, 09:39 ]
masz jeszcze w tym samym miejscu nadajnik aero2 na UMTS 900 co w HSPA+ może dać kilka Mbps oraz sporą ilość nadajników UMTS2100 Plusa i tu trzeba by sprawdzić, najlepiej w terenie który jest najmniej obciążony i spróbować wymusić antena odbiór z tego nadajnika
wówczas antena też cybertecha ale na 2100

jak masz mozliwość pojeździć z laptopem pod nadajniki i sprawdzić trasnsfery na tych najbliżej Ciebie to by było najlepiej.

poczytaj tez o programie Topnetinfo na tym forum o identyfikowaniu BTS oraz o przełaczaniu czestotliwości i technologii
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
emils
Użytkownik forum

kmy-dzięki za odpowiedź.

Niestety nie dam rady sprawdzić który jest najmniej przeciążony. Mogę to zmierzyć mając już antenę? Ja widzę to tak: kierunek na nadajnik-speedtest, kierunek na następny nadajnik-speedtest itd.

Wyjdzie taki pomiar?
Awatar użytkownika
clamaranop

emils pisze:Wyjdzie taki pomiar?
Tak , powinien wyjść.
emils
Użytkownik forum

Co do sprzętu wszystko wiem.
Teraz kwestia taryfy.

Kiedy brałem na próbę, na umowie miałem napisane "7gb + 5gb". Ale jest to tylko promocja.
Teraz wybrałem 7gb na próbę i mam "iPlus prywatnie 7 GB + 8 GB".

Czy ktoś może się orientuje przez ile czasu jest ta promocja?

Dodatkowo-jeśli ma ktoś plusa-czy jest opcja dokupienia np. 3gb? Jak to wygląda cenowo?

Niestety na stronce nic takiego nie znalazłem, stąd pytania.
emils
Użytkownik forum

Wymierzyłem wszystko i wychodzi na to, że potrzebuję 12m kabla.
Czy owy kabel można bez probelmu przycinać? Wziąłbym antenę i 15m kabla, żeby na pewno starczyło, ale nie chcę brać go za duzo ze względu na tłumienie sygnału.
ODPOWIEDZ