LTE czy nie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
LTE czy nie?
Witam
Niedługo (za miesiąć) chcę zmienić internet z TP na plusa.
Wziąłem LTE na próbę. Zasięg to dwie kreski na 5.
Z prędkościami różnie, ponieważ nie miałem programu Mobile Partner, którym można ustawić wymuszanie szybszego pasma (sory za nazewnictwo). W każdym razie średnia prędkość to 3mb.
Teraz powstaje pytanie-zapewniano mnie, że postawią w najbliższym czasie nadajnik bardziej w moją stronę (aktualnie jest w przeciwną) i wtedy spokojnie będzie łapało 20mb+.
Póki co jednak, czy jeśli dokupię do modemu taką antenę
http://allegro.pl/antena-lte-huawei-e39 ... 51035.html
To z tych dwóch kresek i 3mb da się zrobić powiedzmy 15-20mb?
Chociażby conajmniej stałe 6mb będzie mnie spokojnie zadowalało, ponieważ z TP posiadam 1mb.
Pozdrawiam
p.s.
Dodam, że nadajniki plusa mam najbliżej, dlatego właśnie wybrałem tą sieć.
Niedługo (za miesiąć) chcę zmienić internet z TP na plusa.
Wziąłem LTE na próbę. Zasięg to dwie kreski na 5.
Z prędkościami różnie, ponieważ nie miałem programu Mobile Partner, którym można ustawić wymuszanie szybszego pasma (sory za nazewnictwo). W każdym razie średnia prędkość to 3mb.
Teraz powstaje pytanie-zapewniano mnie, że postawią w najbliższym czasie nadajnik bardziej w moją stronę (aktualnie jest w przeciwną) i wtedy spokojnie będzie łapało 20mb+.
Póki co jednak, czy jeśli dokupię do modemu taką antenę
http://allegro.pl/antena-lte-huawei-e39 ... 51035.html
To z tych dwóch kresek i 3mb da się zrobić powiedzmy 15-20mb?
Chociażby conajmniej stałe 6mb będzie mnie spokojnie zadowalało, ponieważ z TP posiadam 1mb.
Pozdrawiam
p.s.
Dodam, że nadajniki plusa mam najbliżej, dlatego właśnie wybrałem tą sieć.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: LTE czy nie?
Kiepski pomysł.emils pisze: chcę zmienić internet z TP na plusa.
Nie pomagam na PW!
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Możesz zapomieć w internecie bezprzewodowym nigdy nie będziesz miał zagwarantowanej stałej prędkości.Dobrze ci radze zostań z TP,emils pisze: stałe 6mb
w TP nie masz limitów i masz zagwarantowaną prędkość.
Jeśli grasz w gry online po przejściu do plusa możesz pożegnać się z niskimi i stałymi pingami.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No też nieclamaranop pisze: i masz zagwarantowaną prędkość.

- clamaranop
No ale jak liniu utrzyma 2Mb/s to masz je zagwarantowane.Jo_gurt pisze:No też nie
- wojteks
- *** Administrator ***
W którym miejscu?clamaranop pisze:No ale jak liniu utrzyma 2Mb/s to masz je zagwarantowane
To jest tylko prędkość synchronizacji DSLAM-modem i powinna się utrzymać ale nie ma wiele wspólnego z rzeczywistą prędkością internetu, żaden dostawca nie gwarantuje prędkości a jeżeli już to kosztuje kosmiczne pieniądze (CIR).
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Yhym. Już od pół roku męczę się z TP, ponieważ w godzinach wieczornych oraz w weekendy prędkość z 1mb spada do 0,3mb a czasem 0,23mb. Dzieje się to tylko wieczorem, więc to nie jest moja wina. Zresztą przyznali, że to coś z ich strony, ale dalej nie jest naprawione.
Poza tym płacę 50zł za telefon domowy, którego kompletnie nie używam.
Poza tym umowy z TP są teraz konstruowane tak, że jest napisane "prędkość DO X mb/s"
A co do stałej w LTE rozumiem o co chodzi, bo kolega ma i wiem jak jest. Aczkolwiek jest dalej od nadajnika a gra spokojnie w gierke internetową. Nie ma pingu 5ms czy -10ms (minus nie jest przypadkowy
), ale nie przeszkadza mu kompletnie w graniu.
Chodzi mi bardziej o to jaką prędkość mogę wyciągnąć po zamontowaniu anteny?
I ew którą antenę brać? Taka z plusa dedykowaną do modemu czy lepiej tą z alledrogo?
Poza tym płacę 50zł za telefon domowy, którego kompletnie nie używam.
Poza tym umowy z TP są teraz konstruowane tak, że jest napisane "prędkość DO X mb/s"

A co do stałej w LTE rozumiem o co chodzi, bo kolega ma i wiem jak jest. Aczkolwiek jest dalej od nadajnika a gra spokojnie w gierke internetową. Nie ma pingu 5ms czy -10ms (minus nie jest przypadkowy

Chodzi mi bardziej o to jaką prędkość mogę wyciągnąć po zamontowaniu anteny?
I ew którą antenę brać? Taka z plusa dedykowaną do modemu czy lepiej tą z alledrogo?
- wojteks
- *** Administrator ***
Za dużo sąsiadów ma neo i stąd problem wieczorami, słabe kable. Podaj parametry linku adsl.emils pisze:ponieważ w godzinach wieczornych oraz w weekendy prędkość z 1mb spada do 0,3mb a czasem 0,23mb
W mobilnym jest dokładnie tak samo.emils pisze:Poza tym umowy z TP są teraz konstruowane tak, że jest napisane "prędkość DO X mb/s"
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Wiem, ze jest tak samo, z tą różnicą jednak, że tutaj po 1 płacę za sam internet a nie za internet+utrzymanie łącza (bo co to powinno mnie obchodzić?), a po 2 prędkości osiągane są zupełnie inne niż na mojej dzielnicy w TP.
Gdybym mógł mieć chociaż 6mb w TP to bym nie kombinował, ale jeżeli 1mb uzyskałem po wielu kombinacjach (a to i tak jedna z lepszych prędkości na osiedlu) to póki co wolę zmienić na mobilny.
Nie wiem jakie są parametry (gdzie to sprawdzić?), w każdym razie napisałem wyżej jak to wygląda u mnie. Ciesze sie, że mam chociaż 1mb, bo sąsiad na równoległej ulicy może mieć (UWAGA) 256kb. W końcu XXI wiek
Mam prośbę-decyzja już zapadła, biorę mobilny i z plusa, bo nadajniki najbliżej. Proszę Was tylko o opinie jaką antenę dokupić i czy jest sens brać LTE czy może lepiej zwykły (jak sie nie pomyle to HDSPA)? Zbędnym jest przekonywanie mnie, że TP to dobra strona mocy bo tak nie jest
Gdybym mógł mieć chociaż 6mb w TP to bym nie kombinował, ale jeżeli 1mb uzyskałem po wielu kombinacjach (a to i tak jedna z lepszych prędkości na osiedlu) to póki co wolę zmienić na mobilny.
Nie wiem jakie są parametry (gdzie to sprawdzić?), w każdym razie napisałem wyżej jak to wygląda u mnie. Ciesze sie, że mam chociaż 1mb, bo sąsiad na równoległej ulicy może mieć (UWAGA) 256kb. W końcu XXI wiek

Mam prośbę-decyzja już zapadła, biorę mobilny i z plusa, bo nadajniki najbliżej. Proszę Was tylko o opinie jaką antenę dokupić i czy jest sens brać LTE czy może lepiej zwykły (jak sie nie pomyle to HDSPA)? Zbędnym jest przekonywanie mnie, że TP to dobra strona mocy bo tak nie jest

-
- Stały użytkownik forum
Weź LTE modem pogonisz na Allegro a sobie kupisz jakiś tańszy a resztę masz na kilka abonamentów 

-
- Użytkownik forum
Może jakiś lokalny operator działający radiowo w paśmie 5GHz?
Bo nie warto w PLUSA czy innych GSMowcow(chyba juz lepiej AERO2 działa), lepiej faktycznie mieć nie stabilne 2-3mb z LTE
Bo nie warto w PLUSA czy innych GSMowcow(chyba juz lepiej AERO2 działa), lepiej faktycznie mieć nie stabilne 2-3mb z LTE
-
emils, trochę Ci zamieszam bo jak dobrze rozszyfrowałem to jesteś z Żyrardowa a tu masz jeszcze Wimaxa Netii!! Czyli 1Mbs bez limitów i pingi około 60ms.
-
- Użytkownik forum
Quest-miasto się zgadza, ale czy ja dobrze myslę, że jest to taki sam 1mb, który aktualnie posiadam w TP? Może to głupie pytanie, ale samo napisanie tych mb (czy to Mb/s czy MB/s jeśli dobrze kojarzę) to różnica, więc wolę spytać.
leszekw-nie wiem dokładnie o co chodzi, ale modem w tej opcji którą ja chcę jest za 80zł więc nie warto kombinować. Skupiam sie na antenie, żeby zasięg był jak najlepszy.
marzocco82-niestety, lokalny operator ma za słabe nadajniki i u mnie odbierałoby gorzej niż LTE bez anteny.
leszekw-nie wiem dokładnie o co chodzi, ale modem w tej opcji którą ja chcę jest za 80zł więc nie warto kombinować. Skupiam sie na antenie, żeby zasięg był jak najlepszy.
marzocco82-niestety, lokalny operator ma za słabe nadajniki i u mnie odbierałoby gorzej niż LTE bez anteny.
-
emils, poprawnie piszę się 1Mb/s i taki internet możesz założyć z Netii. Jeżeli mieszkasz w mieście to powinieneś być w zasięgu. U siebie masz jeszcze węzeł T-mobile czyli bluconect musi działać.
-
- Użytkownik forum
W tym sęk, że 1Mb/s już mam. Teraz chciałbym w końcu coś szybszego 
Ale dzięki za propozycję

Ale dzięki za propozycję

-
- Mistrz bezprzewodowy
dla LTE to panel od cybertecha:emils pisze:Proszę Was tylko o opinie jaką antenę dokupić
http://www.cybertech.com.pl/k48,anteny- ... 00mhz.html
dobierz tylko długość kabla, najkrótszy jaki jest u Ciebie wymagany + konektor do modemu
[ Dodano: 2012-03-15, 09:31 ]
w Żyradowie masz jeden nadajnik na ul. Jodłowskiego 82 (jesli nadaje)
antena powinna byc skierowana na nadajnik, zamontowana najwyżej jak sie da, ale też kabel nie powinien byc dłuższy niz 10 m
na każdym metrze kabla masz tłumienie sygnału, dlatego wychodzenie np na dach bloku 10 piętrowego z parteru nie ma sensu, bo długość kabla "zeżre" cały zysk na antenie
[ Dodano: 2012-03-15, 09:39 ]
masz jeszcze w tym samym miejscu nadajnik aero2 na UMTS 900 co w HSPA+ może dać kilka Mbps oraz sporą ilość nadajników UMTS2100 Plusa i tu trzeba by sprawdzić, najlepiej w terenie który jest najmniej obciążony i spróbować wymusić antena odbiór z tego nadajnika
wówczas antena też cybertecha ale na 2100
jak masz mozliwość pojeździć z laptopem pod nadajniki i sprawdzić trasnsfery na tych najbliżej Ciebie to by było najlepiej.
poczytaj tez o programie Topnetinfo na tym forum o identyfikowaniu BTS oraz o przełaczaniu czestotliwości i technologii
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
-
- Użytkownik forum
kmy-dzięki za odpowiedź.
Niestety nie dam rady sprawdzić który jest najmniej przeciążony. Mogę to zmierzyć mając już antenę? Ja widzę to tak: kierunek na nadajnik-speedtest, kierunek na następny nadajnik-speedtest itd.
Wyjdzie taki pomiar?
Niestety nie dam rady sprawdzić który jest najmniej przeciążony. Mogę to zmierzyć mając już antenę? Ja widzę to tak: kierunek na nadajnik-speedtest, kierunek na następny nadajnik-speedtest itd.
Wyjdzie taki pomiar?
- clamaranop
Tak , powinien wyjść.emils pisze:Wyjdzie taki pomiar?
-
- Użytkownik forum
Co do sprzętu wszystko wiem.
Teraz kwestia taryfy.
Kiedy brałem na próbę, na umowie miałem napisane "7gb + 5gb". Ale jest to tylko promocja.
Teraz wybrałem 7gb na próbę i mam "iPlus prywatnie 7 GB + 8 GB".
Czy ktoś może się orientuje przez ile czasu jest ta promocja?
Dodatkowo-jeśli ma ktoś plusa-czy jest opcja dokupienia np. 3gb? Jak to wygląda cenowo?
Niestety na stronce nic takiego nie znalazłem, stąd pytania.
Teraz kwestia taryfy.
Kiedy brałem na próbę, na umowie miałem napisane "7gb + 5gb". Ale jest to tylko promocja.
Teraz wybrałem 7gb na próbę i mam "iPlus prywatnie 7 GB + 8 GB".
Czy ktoś może się orientuje przez ile czasu jest ta promocja?
Dodatkowo-jeśli ma ktoś plusa-czy jest opcja dokupienia np. 3gb? Jak to wygląda cenowo?
Niestety na stronce nic takiego nie znalazłem, stąd pytania.
-
- Użytkownik forum
Wymierzyłem wszystko i wychodzi na to, że potrzebuję 12m kabla.
Czy owy kabel można bez probelmu przycinać? Wziąłbym antenę i 15m kabla, żeby na pewno starczyło, ale nie chcę brać go za duzo ze względu na tłumienie sygnału.
Czy owy kabel można bez probelmu przycinać? Wziąłbym antenę i 15m kabla, żeby na pewno starczyło, ale nie chcę brać go za duzo ze względu na tłumienie sygnału.