Iplus - koniec umowy

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Iplus - koniec umowy

Post autor: YaHooo »

kamiloo78 pisze: Co do prędkości konsultant zapewniał min.4-5 Mb/s.(W tej chwili blokada 2Mb/s)
Jak on może zapewnić minimalną prędkość :rotfl2: Chyba w jego snach. Łącza o gwarantowanej prędkości są drogie...
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kamiloo78
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kamiloo78 »

YaHooo, też mnie trochę zatkało,lecz ja to tłumacze sobie tak,że:
ustawi blokadę na 5Mb/s,i prędkość będzie wynosiła do 5Mega.W tej chwili tak mam.
Niezależnie od pory dnia,czy nocy moja prędkość wynosi 1,80-2,05Mb/s.Testowałem z laptopem w samochodzie na 2-óch najbliższych bts-ach(HSPA+900) w mojej okolicy.
Przynajmniej wieże nadawcze se z bliska zobaczyłem :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kamiloo78 pisze: ustawi blokadę na 5Mb/s,i prędkość będzie wynosiła do 5Mega.W tej chwili tak mam.
W to ja uwierzę już bardziej.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Właśnie przedłużyłem umowę:
=> 3GB - 25zł
=> iPlusopobieracz 24-9
=> brak limitu prędkości
=> Kaspersky
=> 12mies
kozik
Użytkownik forum

Post autor: kozik »

Brak limitu prędkośći?? Coś mi się w to nie chce wierzyć za bardzo. po przekroczeniu tych 3GB co nastąpi bardzo szybko.(zależy jak będziesz używał neta) prędkość zwolni do tych 32Kb/s. A od tej 24-9-tej nie b ędziesz mógł mieć tego limitu prędkośći
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: clamaranop »

Kozik chodzi o brak blokady prędkości.
kozik
Użytkownik forum

brak blokady prędkoąści ?jescze w plusie :rotfl2: brak limitu prędkości to na dzień dzisiejszy jest w orange-u usługa "cała naprzud" Więc ten cały konsultant wprowadza ludzi w bład.
marens
Guru bezprzewodowy

clamaranop pisze:Kozik chodzi o brak blokady prędkości.
Dokładnie, czyli prędkość zgodnie z posiadanym modemem i technologią oraz jakością sieci w danym regionie. Na pewno lepiej nie mieć QOS, niż mieć ustawione na poziomie 2Mbit/s czy tam 4Mbit/s.
kozik pisze:"cała naprzud"
Powinni jeszcze prowadzić darmowe surfowanie po usjp.pwn.pl
kozik
Użytkownik forum

@marens Uwierzyłeś konsultantowi że nie będziesz miał blokady prędkości po przekroczeniu tych 3GB transferu? :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: Jak już będziesz miał ten modem w domu to sprubuj sobie ściągnąć film DVD z torrentuw 4GB to zobaczysz jak tranfer Ci w mgnieniu oka zwolni do tych 32Kb/s A Ty będziesz w niebowzięty :rotfl2: Co do tego braku qosa to jescze się zgodzę. Ale w to że po przekroczeniu limitu nadal będziesz miał nie zmienioną prędkość to wybacz ale w takie bajki to nie uwierze. A w dodatku Plus potrafi nakładać lejek nawet jeśli nie wyjorzysta się limitu.
Zostanę przy swoim że na dzień dzisiejszy to lejka nie zakłada właśnie Orange Jeśli oczywiście wykupisz wpomnianą przez zemnie usługę "cała na przud" A co do mojej ortografi kolego do zostaw se swoje komentarze dla siebie. I nadal wierz sobie w to że Plus nie nałoży Ci lejka jak przekroczysz swój strasznie duży limit :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:
Awatar użytkownika
clamaranop

Post autor: clamaranop »

kozik pisze:ściągnąć film DVD z torrentuw
My na forum piractwa nie popieramy :dobani:.

A poza tym torrentów.

Ale czy marens, powiedział coś o tym że jak przekroczy 3GB transferu to nie nałożą mu lejka ? Bo ja takiego zdania nie mogę się doszukać.
marens
Guru bezprzewodowy

kozik pisze:Uwierzyłeś konsultantowi że nie będziesz miał blokady prędkości po przekroczeniu tych 3GB transferu?
W którym miejscu napisałem, że nie będzie ograniczenia prędkości po przekroczeniu 3GB?
kozik pisze:Co do tego braku qosa to jescze się zgodzę.
No to przecież o tym piszę, a nawet o 15:15 to dokładnie sprecyzowałem!

Limit danych: 3GB
Limit prędkości QOS: -> brak
marens
Guru bezprzewodowy

Dzisiaj aneks wszedł w życia, QOS 2Mbit/s
http://www.speedtest.net/result/1868779204.png
http://www.speedtest.net/result/1868804432.png

BOK upiera się, że wszystko jest OK ;)
Cała reszta warunków została wprowadzona poprawnie.
Awatar użytkownika
piori

Post autor: piori »

marens, a to:
marens pisze:Limit prędkości QOS: -> brak
masz na piśmie? Czy może znowu pracownik plusa wprowadził w błąd, oby tylko podpis na cyrografie uzyskać?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Jeju kolejny niedoczytany forumowicz, zrozum,że On(merens) napisał,że ma nie mieć blokady Qos tylko dla prędkości download i to nie po przekroczeniu limitu 3GB czy potrafisz czytać ze zrozumieniem,czy musisz iść ponownie jak inny forumowicz do szkoły uczyć się czytać ze zrozumieniem? Czy to takie trudne ??

Przeczytaj sobie cały jego tekst kilkakrotnie. Tyle w temacie. Normalnie ręce opadają...

[ Dodano: 2012-04-02, 20:31 ]
Nowe umowy w iplus nie mają limitu prędkości na ściąganie,a stare umowy miały limit prędkości zgodnie z wysokością abonamentu. :hyhy:
marens
Guru bezprzewodowy

piori pisze:masz na piśmie?
Nie ma nic na temat limitu prędkości w zależności od posiadanego planu taryfowego. Jest tylko standardowa formułka: Prędkość przesyłania danych uzależniona jest od: specyfikacji technicznej modemu lub routera, zasięgu sieci operatora telefonii komórkowej, obciążenia stacji nadawczej, siły odbieranego sygnału oraz warunków atmosferycznych.
Ostatnio zmieniony 2012-04-04, 16:43 przez marens, łącznie zmieniany 2 razy.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

pogodabartek,
Nowe umowy w iplus nie mają limitu prędkości na ściąganie,a stare umowy miały limit prędkości zgodnie z wysokością abonamentu.
Po co tutaj się wymądrzać, umowa może zawierać różne zapisy a praktyka operatora może być zupełnie inna (to jest taki przypadek). Przy tych warunkach i tak małym limicie ja bym jednak nie wybrzydzał jak jest oczywiście osiągalne 2/0,5Mb. P.S Mój przypadek: kilka dni temu sieć Aero2 po tygodniu korzystania odmówiła mojej karcie SIM-iPlus dostępu (też usłyszałem od konsultanta że nie może być takiej sytuacji bo oni mają już podpisane umowy-ale nawet nie próbował wciskać mi kitu że wina leży może po mojej stronie-modem, tylko zobowiązał się że będzie to rozwiązane jak najszybciej i oddzwoni do mnie, po kilkunastu godzinach było wszystko ok i tel. z BOK) ;)
jareq
Awatar użytkownika
piori

Post autor: piori »

pogodabartek pisze:Jeju kolejny niedoczytany forumowicz, zrozum,że On(merens) napisał,że ma nie mieć blokady Qos tylko dla prędkości download i to nie po przekroczeniu limitu 3GB
Wiem co to jest QOS. marens miał nie mieć ograniczenia prędkości, a i tak tną mu 2Mb/s. Ani słowem nie wspomniałem o limicie.
pogodabartek pisze: czy potrafisz czytać ze zrozumieniem,czy musisz iść ponownie jak inny forumowicz do szkoły uczyć się czytać ze zrozumieniem?
Zachowaj tą poradę dla siebie :cfaniak:
Ostatnio zmieniony 2012-04-05, 06:40 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

piori pisze:marens miał nie mieć ograniczenia prędkości, a i tak tną mu 2Mb/s.
Udało się znaleźć problem po 4 telefonach i godzinie spędzonej na 2601 ;)
1) Wszystko jest okej nic nie blokujemy.
2) Nie wiem, przełączę dalej | nie wiem pierwszy raz się spotykam z czymś takim (proszę wymienić kartę sim ;) )
3) Limitowaliśmy do połowy zeszłego roku prędkości, zaraz sprawdzimy co się da zrobić.
Przeglądnął regulamin promocji, świadczenia usług (potwierdził brak limitu). Zrestartował konto, usługę etc. Efekt - zniesiony limit prędkości. Długo się nie pocieszyłem, gdyż po restarcie połączenia limit został ponownie nałożony na 2Mbit/s
4) Nawiązanie do pkt3, sprawdzamy regulamin (brak limitu). Werdykt, system zaczytał z powrotem QOS więc restart konta i inne bajery pomogą tylko do resetu połączenia. Można zmienić plan taryfowy na inny (na "100%" bez limitu prędkości) ale przetraca się wtedy warunki promocyjne więc jest to średni pomysł. Najprawdopodobniej w promocji jest gdzieś zaszyty limit prędkości (albo błędnie albo nie ma tego w regulaminie). Teraz albo muszą poprawić to w promocji, albo zmienić plan taryfowy na inny z uruchomieniem wszystkich rabatów. Okres oczekiwania standardowo 30dni :dobani:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

marens, żądaj rekompensaty. 1/30 za każdy dzień limitowanej prędkości albo rabatu 50% albo 100% na 3 miesiące. Nie wywiązują się z umowy, więc teraz niech płacą. :)
Wasserman
### BAN ###

Post autor: Wasserman »

Uruchomią w nowym okresie rozliczeniowym- tak jest chyba nawet na umowie z tego co pamiętam. Masz prawo do rekompensaty,ale musiałbyś o to powalczyć,więc nie wiem czy jest sens się z nimi uganiać :)
marens
Guru bezprzewodowy

Wygląda na to, że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie. Nie ma limitu 2Mbit/s. Pewnie niebawem otrzymam odpowiedź na piśmie.
UMTS900 z Aero2 na modemie 7,2
ObrazekObrazek
Obrazek

Ważne, że UMTS2100 nadrabia średnią... :dobani:
Obrazek
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Marku,powiem tak w UMTS 2100 nędza nic więcej,jedynie Aero2 Cię ratuje,czyli jedna sugestia-warto brać internet z CP na UMTS900 to jedyna siec która nie jest maksymalnie obciążona i dobrze rozlicza transfer-czyli można dokładnie sprawdzić bieżące zużycie limitu na miesiąc i to z nocnym ściąganiem.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

pogodabartek,
czyli jedna sugestia-warto brać internet z CP na UMTS900 to jedyna siec która nie jest maksymalnie obciążona i dobrze rozlicza transfer
Do robienia speed-ów zdecydowanie warto. Do wymagającego użytkowania omijać z daleka (za free przy BDI to można to akceptować): niestabilność, zdarzające się gubienie pakietów, przerwy w transmisji, etc. i to przy idealnych warunkach zasięgu-widoczność optyczna stacji oddalonej o ok. 1km przy poziomie sygnału -57dB. :dobani:
jareq
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

No tak niestety jest z tymi przerwami czasem oraz zawieszaniem się,ale w i plusie jest za to słaby transfer i on też może działać na Aero2 wymuszonym ręcznie,albo po za zasięgiem UMTS2100
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze: Ważne, że UMTS2100 nadrabia średnią... :dobani:
Jak widać zależy to od regionu. U siebie w Białymstoku nie miałem problemów aby osiągnąć 5Mb/s.
marens
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:Do robienia speed-ów zdecydowanie warto. Do wymagającego użytkowania omijać z daleka (za free przy BDI to można to akceptować): niestabilność, zdarzające się gubienie pakietów, przerwy w transmisji, etc. i to przy idealnych warunkach zasięgu-widoczność optyczna stacji oddalonej o ok. 1km przy poziomie sygnału -57dB. :dobani:
Przy -69dBm i 800m czy -59 i 700m do stacji nie mogę narzekać. Nie ma wymienionych przez Ciebie problemów. Akurat jestem na to bardzo wyczulony. Nie spieram się, że wszędzie tak jest ale do tej pory tam gdzie z tego korzystałem nie miałem problemów.
YaHooo pisze: U siebie w Białymstoku nie miałem problemów aby osiągnąć 5Mb/s.
Do połowy lutego nie miałem większych problemów z transferami na poziomie 4Mbit/s

Chociaż nie jest to temat o jakości technicznej tylko o przedłużaniu umowy. Trochę schodzimy z tematu.
YaHooo pisze:Jak widać zależy to od regionu
To jest chyba kompromis między zadowolonymi i niezadowolonymi ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze: Chociaż nie jest to temat o jakości technicznej tylko o przedłużaniu umowy. Trochę schodzimy z tematu.
Racja :ok:
marens pisze: To jest chyba kompromis między zadowolonymi i niezadowolonymi ;)
Jak zawsze dąży się do tego aby statystycznie było najlepiej :]
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens,
Chociaż nie jest to temat o jakości technicznej tylko o przedłużaniu umowy. Trochę schodzimy z tematu.
Zgadza się ale właśnie to kryterium w znacznym stopniu decyduje o przedłużeniu kontraktu.
Przy -69dBm i 800m czy -59 i 700m do stacji nie mogę narzekać. Nie ma wymienionych przez Ciebie problemów. Akurat jestem na to bardzo wyczulony. Nie spieram się, że wszędzie tak jest ale do tej pory tam gdzie z tego korzystałem nie miałem problemów.
Stacje Polkomtela i Aero2 miałem okazje testować w kilku miejscach oddalonych od siebie max. o 200km w centralnej Polsce i mimo różnych transferów co do jakości łącza to reguła jest taka że stacje Plusa "biją na głowę" stacje Aero2- także Twój przypadek traktuję jako wyjątek (np. przy poziomie sygnału -99dB na HSPA w Plusie jest brak zagubionych pakietów, stabilny ping, brak zatorów transmisji, stabilne połączenie...). :ok:
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

Macie, pośmiejcie się...
Dostałem dziś pisemną odpowiedź na reklamację:
Najlepsze jest to, że w piśmie jest sporo literówek...
[...]Zgodnie z ww. Ceniikiem, dla wybranej przez Pana taryfy płatności, prędkośc pobierania danych wynosi do 2Mb/s. W związku z powyższym zgłoszona przez Pana reklamacja została rozpatrzona negatywnie. Informuję o zakończeniu postępowania reklamacyjnego[...]
Tylko wytłumaczcie mi jedną rzecz.
Dlaczego nagle zaczęło działać powyżej 2Mbit/s?
a) fart (przypadkowo)
b) znieśli limit i rżną głupa (choć wtedy pojawiłoby się inna formułka "Reklamacja rozpatrzona negatywnie choć mając na uwadze dobrą współpracę")

Zadziwiający fakt jest taki, że 4-5konsultantów z technicznego Plusa oraz zwykłego 2601 twierdzi, że limitu nie powinno być. Ko ko iPlus spoko, w praktyce limit prędkości znieśli na mojej karcie SIM ale w reklamacji twierdzą co innego.

jarek999 byłem w zeszłym tygodniu w Opolskim 12km od stacji Aero2 i faktycznie tragedia.
Prędkość teoretycznie 512kbps ale zastoje w transmisji i inne cyrki, tak że EDGE to była rakieta w porównaniu.
Ostatnio zmieniony 2012-05-07, 18:45 przez marens, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

marens, a jak to z umową było? Stara umowa z limitem czy przedłużałeś umowę?
ODPOWIEDZ