interpretacja sektora bts przy podwojnym CID
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
interpretacja sektora bts przy podwojnym CID
tak więc za pomocą tego linka
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
odpalilem hyperterminal i oto co otrzymalem
LAC 1644
CID 14c4 (a za drugim razem 14c1)
przeliczylem CID na HEX
cid1 = 14c4 --> 5316 --> sektor 6 (900 Mhz)
cid2 = 14c1 --> 5313 --> sektor 3 (1800 Mhz)
tak wiec mam dylemat jaka czestotliwosc ma moj nadajnik
korzystając z BTS search uzyskalem
dla obu cid: Łódź, Rąbieńska 900/1800, sektory 1,2,3,7,8,9
sila sygnalu 23,99 (-67,02 dBm)
----------
nie wiem w takiej sytuacji jaka antene mam zamontowac aby zlapac umts
jak ponadto sprawdzic dokladna odleglosc od nadajnika? (Rabienska to dluga ulica)
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7fba6ccbba
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
odpalilem hyperterminal i oto co otrzymalem
LAC 1644
CID 14c4 (a za drugim razem 14c1)
przeliczylem CID na HEX
korzystając z BTS search uzyskalem
sila sygnalu 23,99 (-67,02 dBm)
----------
nie wiem w takiej sytuacji jaka antene mam zamontowac aby zlapac umts
jak ponadto sprawdzic dokladna odleglosc od nadajnika? (Rabienska to dluga ulica)
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7fba6ccbba
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mauros, łącznie zmieniany 1 raz.
OrangeBiznesEverywhere+MerlinXU870=EDGE max150kbs up
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: interpretacja sektora bts przy podwojnym CID
Orange ma to do siebie, że jak są tylko 3 sektory (nieważne 900 czy 1800) to numerują 1,2,3- czyli tak samo dla obu częstotliwości. Ale jak są 6 sektorowe (dwupasmowe) to dla 900 są sektory 1,2,3 a na 1800 4,5,6. Chociaż w Orange to nigdy nie wiadomoMauros pisze:
przeliczylem CID na HEX

Tutaj może być błąd. Tak numeruje tylko Era dla GSM.Mauros pisze: korzystajac z BTS search uzyskalem
To wszystko co zmierzyłeś dotyczy GPRS/EDGE. Umts chodzi na 2100Mhz. Jesli chcesz złapać UMTS przydałaby sie antena tylko na tą częstotliwość. Do lokalizacji najbliższego BTS-a z umts najlepszy jest telefon 3G z netmonitorem, ewentualnie laptop+modem z uruchomianym trybem umts(hiperterminal powinien wyrzucić CID).Mauros pisze: nie wiem w takiej sytuacji jaka antene mam zamontowac aby zlapac umts
Jesli jest jakikolwiek zasięg 3G to jest szansa, że będzie to działać. Jeśli nie, to nawet z anteną może być ciężko (przeszkody,bloki itd.).
-
- Stały użytkownik forum
Ja sprawdzam odległości do BTS-a za pomocą http://www.mapa.szukacz.pl zaznaczam gdzie jestem i jadę strzałko do bts-a pokazuje w miarę prawidłowo odległość.jak ponadto sprawdzic dokladna odleglosc od nadajnika? (Rabienska to dluga ulica)
-
posiadam lapsa z Merlinem XU870, jak w hyperterminalu sprawdzic lokalizację najblizszego bts z umts ? w mieszkaniu lapie mi tylko edge, ale z balkonu juz mam niebieska diode na modemie swiadczaca o wykryciu umts, zasieg slaby ale jest, chce go poprawicUfo atakuje pisze: (...) Do lokalizacji najbliższego BTS-a z umts najlepszy jest telefon 3G z netmonitorem, ewentualnie laptop+modem z uruchomianym trybem umts(hiperterminal powinien wyrzucić CID). (...)
aktualny wykaz bts (02.06.07) wyswietla mi zaledwie 3 (!) bts z umts w calej lodzi, z czego 1 w moim orange
jest on oddalony ode mnie 8,5 km w linii prostej przez cale wysokozabudowane centrum

oczywiscie wykaz ten nie moze byc pelny, bo mnosto jest miejsc w lodzi gdzie lapie nie tylko umts ale i hsdpa
Gringo pisze:Ja sprawdzam odległości do BTS-a za pomocą http://www.mapa.szukacz.pl zaznaczam gdzie jestem i jadę strzałko do bts-a pokazuje w miarę prawidłowo odległość.jak ponadto sprawdzic dokladna odleglosc od nadajnika? (Rabienska to dluga ulica)

Gringo, nie ucz geografa jak mierzyc odleglosc z mapy

nie zrozumiales problemu, odleglosc punktu od linii (dluga ulica Rabienska) jest rozna, najkrotsza w linii prostej, najdluzsza do krancow ulicy, kapisz?

-
- Mistrz bezprzewodowy
To idź na ten balkon i jak się przełączy na umts odpal hyperterminal i sprawdź CID tego nadajnika.Mauros pisze: posiadam lapsa z Merlinem XU870, jak w hyperterminalu sprawdzic lokalizację najblizszego bts z umts ? w mieszkaniu lapie mi tylko edge, ale z balkonu juz mam niebieska diode na modemie swiadczaca o wykryciu umts, zasieg slaby ale jest, chce go poprawic
No bo nie jest pełen. Szczególnie w przypadku 3G BTS-y są jeszcze słabo rozpoznane.Mauros pisze: aktualny wykaz bts (02.06.07) wyswietla mi zaledwie 3 (!) bts z umts w calej lodzi, z czego 1 w moim orange
oczywiscie wykaz ten nie moze byc pelny, bo mnosto jest miejsc w lodzi gdzie lapie nie tylko umts ale i hsdpa
Ale mając laptop+modem 3G możesz sam go zlokalizować kierując się CID-em, CSQ i numerami sektorów. Nie jest to łatwe, ale na pewno wykonalne. Rozejrzyj się też za antenami BTS-ów w swojej najbliższej okolicy, to pewnie któryś z nich.
-
cidy ktore zlapalem z balkonu to:
3e07 - 15879
3c3b - 15419
pierwszy wg bts search jest w kraku i wawie
drugi w mazowieckim
no ale byc moze jest wiele tych samych identyfikatorw
w kazdym badz razie "9" jako ostatnia cyfra cidow swiadczy, wg wskazowek, ze znajduję sie w zachodniej stronie nadajnika
mam okno na wschod w strone centrum, takze juz jest chyba pozytyw
negatywem jest niestety csq rzedu 2,99 (ale sprawdze jeszcze w nocy jak sie ksztaltuje)
wg speedtest.mam download ok 600 kbs, mimo ze program biznes everywhere wyswietla mi 0% zasiegu (w domu mam edge 85%)
czy na podstawie tego co juz napisalem mozesz Ufo doradzic konkretna antenke? lepsza dookolna czy kierunkowa?
czy operator ma obowiazek podac lokalizacje najblizszego mojego miejsca zamieszkania nadajnika umts ?
dodam jeszcze ze na podstawie wyszukiwania lac = 2774, wyswietla mi sie ten o ktorym wspominalem wczesniej (8,5km ode mnie) jako jedyny umts w lodzi obecny w wyszukiwarce bts
a i jeszcze w kwestii samego korzystania z hyperterminala, laicko spytam aby sie upewnic - aby z niego korzystac trzeba byc rozlaczonym z siecia?
3e07 - 15879
3c3b - 15419
pierwszy wg bts search jest w kraku i wawie
drugi w mazowieckim

w kazdym badz razie "9" jako ostatnia cyfra cidow swiadczy, wg wskazowek, ze znajduję sie w zachodniej stronie nadajnika
mam okno na wschod w strone centrum, takze juz jest chyba pozytyw
negatywem jest niestety csq rzedu 2,99 (ale sprawdze jeszcze w nocy jak sie ksztaltuje)
wg speedtest.mam download ok 600 kbs, mimo ze program biznes everywhere wyswietla mi 0% zasiegu (w domu mam edge 85%)
czy na podstawie tego co juz napisalem mozesz Ufo doradzic konkretna antenke? lepsza dookolna czy kierunkowa?
czy operator ma obowiazek podac lokalizacje najblizszego mojego miejsca zamieszkania nadajnika umts ?
dodam jeszcze ze na podstawie wyszukiwania lac = 2774, wyswietla mi sie ten o ktorym wspominalem wczesniej (8,5km ode mnie) jako jedyny umts w lodzi obecny w wyszukiwarce bts
a i jeszcze w kwestii samego korzystania z hyperterminala, laicko spytam aby sie upewnic - aby z niego korzystac trzeba byc rozlaczonym z siecia?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tych nadajników nie ma po prostu w bazie.Zresztą lac się nie zgadza.Mauros pisze:cidy ktore zlapalem z balkonu to:
3e07 - 15879
3c3b - 15419
W każdym razie wiemy już, że w Orange sektory 7,8,9 wskazują na UMTS.
Łapiesz dwa nadajniki z tego balkonu, ale po samych numerach sektorów nie możesz wiedzieć gdzie dokładnie są. Zastanawia bardzo słaby zasięg (CSQ=2), tak jakby coś zasłaniało. Sprawdź też po drugiej stronie.
Nie wiem czym jest spowodowany tak fatalny zasięg. Jeśli to odległość gra tutaj taką rolę to radzę najmocniejszą a. kierunkową. Jeśli natomiast nadajniki są blisko, tylko zasłonięte wystarczy dookólna. Mmożesz też samemu zrobić antenę biquad do UMTS-opis w FAQ.czy na podstawie tego co juz napisalem mozesz Ufo doradzic konkretna antenke? lepsza dookolna czy kierunkowa?
Nie ma. Nawet mapki zasięgów mają charakter ogólno-informacyjny.czy operator ma obowiazek podac lokalizacje najblizszego mojego miejsca zamieszkania nadajnika umts ?
Taka i jeszcze w kwestii samego korzystania z hyperterminala, laicko spytam aby sie upewnic - aby z niego korzystac trzeba byc rozlaczonym z siecia?
-
- Stały użytkownik forum
Mauros napisał:
To ty nie zrozumiałeś mapa.szukacz pokazuje odległość od punktu A do punktu B w lini prostej i nie ma znaczenia długość ulicy i czy jesteś w mieście czy lesie. Także można całkiem dokładnie określić odległość od swojego mieszkania do dowolnego punktu na tej mapie.nie zrozumiales problemu, odleglosc punktu od linii (dluga ulica Rabienska) jest rozna, najkrotsza w linii prostej, najdluzsza do krancow ulicy, kapisz?
-
po drugiej stronie bloku nie chce mnie w ogole polaczyc z umtsUfo atakuje pisze: (...) Zastanawia bardzo słaby zasięg (CSQ=2), tak jakby coś zasłaniało. Sprawdź też po drugiej stronie. (...)
wydaje mi sie ze nic nie zaslania, jedyny wysoki blok w sasiedztwie jest na kierunek NE od mojego i stoi prostopadle wzgledem mojego, centrum mam idealnie na E
z drugiej strony bloku konczy zaraz konczy sie lodz, takze na 99% bts nalezy szukac z mojego okna
Gringo,
Napisałem juz w 1.poscie:
Kod: Zaznacz cały
zrozum ze naprawde odleglosc ta bedzie zroznicowana:
- w linii prostej najkrotsza droga do punktu ulicy najblizej mojego bloku 0,7 km
- do zachodniego naroznika 1,6 km
- do wschodniego 2,2 km
-
- Mistrz bezprzewodowy
A więc potrzebujesz anteny kierunkowej na 2100 Mhz o jak największym zysku. Tym bardziej, że dociera do Ciebie sygnał z dwóch nadajników o podobnej mocy(będziesz mógł wybierać).Mauros pisze:po drugiej stronie bloku nie chce mnie w ogole polaczyc z umtsUfo atakuje pisze: (...) Zastanawia bardzo słaby zasięg (CSQ=2), tak jakby coś zasłaniało. Sprawdź też po drugiej stronie. (...)
wydaje mi sie ze nic nie zaslania, jedyny wysoki blok w sasiedztwie jest na kierunek NE od mojego i stoi prostopadle wzgledem mojego, centrum mam idealnie na E
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pozwoliłem sobie tutaj odpowiedzieć, gdyż może się to komuś przydać.
Ty potrzebujesz porządnej anteny. Warto ją mieć bo z HSDPA/UMTS jest tak samo jak z EDGE/GPRS- to tylko rozwinięcie technologi pracujące na tej samej czestotliwości.
I jeszcze z tym kablem nieźle pojechał
Może zysk tej anteny rzeczywiście każdy kabel może zeżreć, ale w standardzach h155 czy RF5 najczęściej dołączanych do anten masz stratę 4,5 dB na 10m przy częstotliwości 2000. Sam widzisz, że to sporo, dlatego kabel powinien być możliwie krótki, albo lepszy i droższy.
http://www.dipol.com.pl/sklep/e1170.php ... 9971883ddd
Musi też być zaopatrzony w odpowiednią końcówkę, ale to już zależy od twojego modemu, co tam wymyślili.
Swoją drogą zastanawia mnie, że anteny do UMTS są dużo droższe niż np. do WI-fi (>100zł), dlatego doradzam wykonanie samemu prostego biquada (zysk mniejszy ~10 dB, ale koszt 20-30 zł z kablem). Na pewno nie będzie gorsza niż ten wynalazek. Przykład z forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2014
To jest właśnie dobry przykład naciągania klienów. Dipol przynajmniej pomierzył parametry takiego wynalazku i okazało się, że taka antena ma od 5 do 7 dB. Każdy, kto liznął choć troche teori wie, że Yagi ma duży zysk tylko na wąskim zakresie.Poza tym porządna Yagi (typ kierunkowej, ATK) ma co najmniej 16 elementów. Dla przykładu ATK10 do GPRS/EDGE, którą mam jest 10-elementowa-zysk 13,5 dB. Liczba elementów ma ścisłe przełożenie na zysk- wynika to z teorii. A tutaj gość ma po 5-6 elementów dla pasma (krótsze directory dla UMTS/1800, dłuższe dla 900) i chwali się takim zyskiemMauros pisze:http://www.allegro.pl/item180236163_ant ... xu870.html
gdzies na Forum ktos, chyba Ty, napisal ze jak antena jest 3-zakresowa to jest taka sobie
a tutaj proucent pisze o 14dB zysku dla wszystkich 3 zakresow? czy tylko dla 900Mhz?

Ty potrzebujesz porządnej anteny. Warto ją mieć bo z HSDPA/UMTS jest tak samo jak z EDGE/GPRS- to tylko rozwinięcie technologi pracujące na tej samej czestotliwości.
I jeszcze z tym kablem nieźle pojechał

http://www.dipol.com.pl/sklep/e1170.php ... 9971883ddd
Musi też być zaopatrzony w odpowiednią końcówkę, ale to już zależy od twojego modemu, co tam wymyślili.
Swoją drogą zastanawia mnie, że anteny do UMTS są dużo droższe niż np. do WI-fi (>100zł), dlatego doradzam wykonanie samemu prostego biquada (zysk mniejszy ~10 dB, ale koszt 20-30 zł z kablem). Na pewno nie będzie gorsza niż ten wynalazek. Przykład z forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2014
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Hehe witam sasiada
Ten bts Orange stoi na skrzyzowaniu ulic Rabienska/Szczecincka
i oczywiscie jak to w Orange nie ma umts
<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> Orange w Lodzi z umts jest sto lat za murzynami(bez obrazania murzynow) niestety
w Lodzi z umts rzadzi Era potem Plus potemm dlugoo nic i Orange na samym koncu. Pozdrawiam

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
dzieki za info szalony
w takiej sytuacji mam do niego dokladnie 1,6km w kierunku SW, okno mam na wschod, takze niestety jesli chodzi o edge, ale stety jesli mysle o wzmocnieniu ATK slabiutkiego umts z centrum miasta (wlasnie na E)
w takiej sytuacji mam do niego dokladnie 1,6km w kierunku SW, okno mam na wschod, takze niestety jesli chodzi o edge, ale stety jesli mysle o wzmocnieniu ATK slabiutkiego umts z centrum miasta (wlasnie na E)
-
Kolego @Mauros trochę przesadziłeś z tym zdjęciem i dlatego zamiast niego będzie link.Nie wszyscy użytkownicy forum mają neta bez ograniczeń.Pamiętaj o tym na przyszłość i wstawiaj miniaturki. Moderator Jaco
no problemo
http://images12.fotosik.pl/72/e99587d884aba357.jpg
pod powyzszym linkiem zamiescilem 3 mapy
1 (na dole po lewej) - zasieg UMTS w Orange w Lodzi i kropki obrazujace moj blok (niebieska), bts 900/1800 z ktorego ciagne edge (czerwona), jedyny znany bts 2100 w lodzi w orange (czarna)
2 (po prawej na dole) - co mam na drodze z bloku do tego bts
3 (u gory po prawej) - co mam na drodze w kierunku umts w centrum miasta, w zaszrafowanych sektory moga byc trudnosci z dostepem do sygnalu (cyfry oznaczaja wysokosc bloku), takze ATK kierowalbym w ktorys z wolnych sektorow
jakie punkty zajmuja sie dystrybucja atk? nie mam pojecia wiec pytam
sam nie bede majstrowal antenki, boje sie o modem w przypadku spiecia, dlatego postanowilem zakupic takową
no problemo

http://images12.fotosik.pl/72/e99587d884aba357.jpg
pod powyzszym linkiem zamiescilem 3 mapy
1 (na dole po lewej) - zasieg UMTS w Orange w Lodzi i kropki obrazujace moj blok (niebieska), bts 900/1800 z ktorego ciagne edge (czerwona), jedyny znany bts 2100 w lodzi w orange (czarna)
2 (po prawej na dole) - co mam na drodze z bloku do tego bts
3 (u gory po prawej) - co mam na drodze w kierunku umts w centrum miasta, w zaszrafowanych sektory moga byc trudnosci z dostepem do sygnalu (cyfry oznaczaja wysokosc bloku), takze ATK kierowalbym w ktorys z wolnych sektorow
jakie punkty zajmuja sie dystrybucja atk? nie mam pojecia wiec pytam
sam nie bede majstrowal antenki, boje sie o modem w przypadku spiecia, dlatego postanowilem zakupic takową