jak wezmę modem z polski blueconecta bez simlocka, wsadzę do niego karte z aldika z doładowaniem (jak juz będę w niemczech), to uruchomię telefonicznie 1155 -> 8 ->1 -> 4 -> 1 ten pakiet na cały miesiąc za 15e? chodzi o to żeby nie kupować tam tego drogiego sticka za 40e w aldiku
Internet w Niemczech
Moderator: Moderatorzy
-
raqu43
- Początkujący użytkownik forum
Re: Internet w Niemczech
Panowie czytałem cały ten temat, ale zapytam bo może już coś sie zmienilo w tym temacie..
jak wezmę modem z polski blueconecta bez simlocka, wsadzę do niego karte z aldika z doładowaniem (jak juz będę w niemczech), to uruchomię telefonicznie 1155 -> 8 ->1 -> 4 -> 1 ten pakiet na cały miesiąc za 15e? chodzi o to żeby nie kupować tam tego drogiego sticka za 40e w aldiku
czy koniecznie trzeba go kupić żeby aktywacji tego pakietu dokonać?
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
raqu43
i o taka odp mi chodzilo
thnx
key - czyli jak zadzwonię i wpiszę ten kodzik jak wyżej to to styknie?nie orientuje się w tym takżę proszę o wyrozumiałość
jeśli sie mylę, można prosić instrukcje łopatologiczną jak to zrobić? będę wdzięczny
key - czyli jak zadzwonię i wpiszę ten kodzik jak wyżej to to styknie?nie orientuje się w tym takżę proszę o wyrozumiałość
jeśli sie mylę, można prosić instrukcje łopatologiczną jak to zrobić? będę wdzięczny
-
Szkaradnik
Zacznę od tego, że się przywitam. Dzień dobry.
Mam dość pilną sprawę, we wtorek (czyli pojutrze) lecę do Niemiec, na ponad miesiąc. Potrzebuje mobilnego internetu (wiem, że trochę późno na to, ale cały czas mi mówili, że będzie po kablu, a teraz okazuje się, że może być różnie..). W związku z tym mam wieeelką prośbę by ktoś mi pomógł.
Sytuacja moja wygląda tak
Będę w Bernkastel, (16km od Wittlich, 150 od Frankfurtu nad Menem na zachód), mam modem Vodafone Mobile Broadband Huawei K3765 (kupiony na alledrogo, chyba właśnie z Niemiec). Podaje te dane byście mogli jakoś doradzić mi jaką sieć wybrać, i powiedzieć jak dalej postępować. Modem poprawie zainstalowany pod win7 (info z tego forum, dzięki), jak widzicie, nie rejestruje się i pisze "bez potrzeby", wiem, że wiele już zostało powiedziane, czytałem cały temat, ale nie mam czasu (niestety) weryfikować, etc.
Transferu może być 3 - 5 GB, przydałoby się np na dwa miesiące oferta, bo będę do 12 lipca, a może i dłużej.
Mam dość pilną sprawę, we wtorek (czyli pojutrze) lecę do Niemiec, na ponad miesiąc. Potrzebuje mobilnego internetu (wiem, że trochę późno na to, ale cały czas mi mówili, że będzie po kablu, a teraz okazuje się, że może być różnie..). W związku z tym mam wieeelką prośbę by ktoś mi pomógł.
Sytuacja moja wygląda tak
Będę w Bernkastel, (16km od Wittlich, 150 od Frankfurtu nad Menem na zachód), mam modem Vodafone Mobile Broadband Huawei K3765 (kupiony na alledrogo, chyba właśnie z Niemiec). Podaje te dane byście mogli jakoś doradzić mi jaką sieć wybrać, i powiedzieć jak dalej postępować. Modem poprawie zainstalowany pod win7 (info z tego forum, dzięki), jak widzicie, nie rejestruje się i pisze "bez potrzeby", wiem, że wiele już zostało powiedziane, czytałem cały temat, ale nie mam czasu (niestety) weryfikować, etc.
Transferu może być 3 - 5 GB, przydałoby się np na dwa miesiące oferta, bo będę do 12 lipca, a może i dłużej.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pakiety sa na 30 dni, potem trzeba odnowic. Z tanich to Lidl lub Aldi. Wszystko opisane w tym watku.
Nie pomagam na PW.
-
Szkaradnik
Mają tam 3g, wiesz może? Albo masz link do jakiejś mapki zasięgu w Niemczech? Zadziała to z moim modemem, pewnie tak? Kurde problemem jest to, że nie znam zupełnie niemieckiego, po ang da się to zrobić? Bo też widziałem wcześniej w tym temacie instrukcje różne, tylko trochę się gubię w tym, rejestracja, pakiety, etc.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czy naprawde sadzisz, ze tam podjade i dla ciebie sprawdze?Mają tam 3g, wiesz może?
http://www.t-mobile.de/funkversorgung/inlandSzkaradnik pisze:Albo masz link do jakiejś mapki zasięgu w Niemczech?
http://www.vodafone.de/privat/hilfe-sup ... ckung.html?
http://www.o2online.de/nw/support/mobil ... index.html
http://eis03sn1.eplus-online.de/geo/portal/umts
Tyle ze z tego niewiele wynika.
Zadziala z kazdym 2.1GHzSzkaradnik pisze:Zadziała to z moim modemem
Ze niby jak? Wszystko opisane, uzyj funkcji "szukaj".Szkaradnik pisze:tylko trochę się gubię w tym, rejestracja, pakiety, etc.
Nie pomagam na PW.
-
greenfrog
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Aby sprawdzić zasięg i rodzaj transmisji musisz podać dokładny adres z nr ulicy i kodem pocztowym miejsca, w którym będziesz.Szkaradnik pisze:Będę w Bernkastel
Możesz spróbować dzwonić do BOK-u i po angielsku prosić o włączenie pakietu.Szkaradnik pisze:po ang da się to zrobić?
Z tego co widzę na mapie Bernkastel-Kues leży w dolinie Mozeli. Zasięg 3G ma tylko Vodafone i T-mobile. W związku z tym najlepszą ofertę mają działające na sieci T-mobile: Ja! mobil (do kupienia w sklepach : REWE, toom, toom BauMarkt, kaufpark i ProMarkt) i Penny mobil ( dostępna w sklepach : Penny Markt). W obu przypadkach masz 3GB / m-c za 14,99 euro . Jeśli nie uda Ci się znaleźć tych sklepów to możesz szukać w sklepach: dm-Markte, extra, Kaufland, Lekkerland, Müller, Netto, NP Niedrig-Preis, Real i ROSSMANN starterów Congstar (T-mobile) albo w sklepach Schlecker starterów Smobil (Vodafone). Tu niestety, w obu przypadkach, masz 3GB / m-c masz już za 19,99 euro.
Ostatnio zmieniony 2012-05-27, 15:55 przez greenfrog, łącznie zmieniany 1 raz.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Witam,key mógłbyś sprawdzić ten link? To jest EDEKA, jest tam net za 9.95 e ale nie wiedzę żadnego limitu.Czy jest to możliwe żeby nie było limitu.
http://www.edeka-mobil.de/mobiles-internet.html
http://www.edeka-mobil.de/mobiles-internet.html
-
greenfrog
Na samym dole stronki masz link Fußnote anzeigen.adziu82 pisze:nie wiedzę żadnego limitu
Limit ma 500 MB / m-c.adziu82 pisze:Czy jest to możliwe żeby nie było limitu.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
500MB/30 dni. Siec Vodafone. Jesli nie zalezy ci na sieci -> Aldi (8€ za to samo, lub 15€ za 5 GB).adziu82 pisze:Czy jest to możliwe żeby nie było limitu.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Dzięki panowie.
-
Szkaradnik
Heh, ani przez chwilę tak nie pomyślałem.key pisze:Czy naprawde sadzisz, ze tam podjade i dla ciebie sprawdze?
Dzięki za linki, zaraz ogarnę.
Na tych powyższych mapkach, czy masz jakąś inną? Akurat z tymi danymi nie powinno być problemu.Aby sprawdzić zasięg i rodzaj transmisji musisz podać dokładny adres z nr ulicy i kodem pocztowym miejsca, w którym będziesz.
Myślisz, że mają tam anglojęzycznych? :p Może łatwiej będzie iść krok po kroku za instrukcjami tu napisanymi? Tylko najpierw ogarnę te sieci, ale to już na miejscu. 5 euro aż takiej różnicy mi nie robi, to jest mała miejscowość turystyczna, więc jak trafię na któryś z powyższych sklepów to w ogóle będzie luksus.Możesz spróbować dzwonić do BOK-u i po angielsku prosić o włączenie pakietu.
Z tego co widzę na mapie Bernkastel-Kues leży w dolinie Mozeli. Zasięg 3G ma tylko Vodafone i T-mobile. W związku z tym najlepszą ofertę mają działające na sieci T-mobile: Ja! mobil (do kupienia w sklepach : REWE, toom, toom BauMarkt, kaufpark i ProMarkt) i Penny mobil ( dostępna w sklepach : Penny Markt). W obu przypadkach masz 3GB / m-c za 14,99 euro . Jeśli nie uda Ci się znaleźć tych sklepów to możesz szukać w sklepach: dm-Markte, extra, Kaufland, Lekkerland, Müller, Netto, NP Niedrig-Preis, Real i ROSSMANN starterów Congstar (T-mobile) albo w sklepach Schlecker starterów Smobil (Vodafone). Tu niestety, w obu przypadkach, masz 3GB / m-c masz już za 19,99 euro.
W moim przypadku ofert typu Aldi, Lidl odpadają, przez zasięg? Już widzę, o2 i eplus mają tylko GPRS, dokładnie widoczne na mapkach. One aktualne, tak? Ja myślałem, że to tylko w Polsce taki problem, a tu proszę..
@Edit Tam nad Mozelą w niektórych miejscach w TMobile są białe plamy, tzn, że może nie być w ogóle zasięgu, nawet 2G?
Pozdrawiam.
-
greenfrog
Tak, mają.Szkaradnik pisze:mają tam anglojęzycznych?
Nie tylko, także sieciami.Szkaradnik pisze:te dwie powyższe oferty różnią się tylko ceną, tak?
Startery Ja! mobil oraz Penny mobil musisz kupić z taryfą DATA albo zmienić przez BOK za 5 Euro.
w Vodafone też są. Niestety taka jest specyfika propagacji sygnału w dolinie. Osobiście też tam brałbym dostawcę MVNO w oparciu o Vodafone, który ma opinię najlepszej sieci w Niemczech. Sklep Schleckera znajdziesz na ulicy Cusanusstr 5A.Szkaradnik pisze:w niektórych miejscach w TMobile są białe plamy
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
IIRC pytal o zasieg w centrum jakiejs metropoli.Szkaradnik pisze:ktoś o to pytał, i na 99% Ty odpowiedziałeś właśnie o zasięgu 3g gdzieś tam.
Nie ma innych mapek.Szkaradnik pisze:Na tych powyższych mapkach, czy masz jakąś inną?
Przy odrobinie szczescia. Ale nie licz na to.Szkaradnik pisze:Myślisz, że mają tam anglojęzycznych
Cena i iloscia danych. 15€ za 5GB a 20€ za 3 GB to imho duza roznica.Szkaradnik pisze: Rozumiem, że te dwie powyższe oferty różnią się tylko ceną, tak?
Tak. Nie ma sensu stawiac BTSow w srodku lasu n.p.Szkaradnik pisze:TMobile są białe plamy, tzn, że może nie być w ogóle zasięgu, nawet 2G?
Sprawdz na miejscu, mapki nie odwzorowuja rzeczywistosci. Sa aktualizowane srednio raz do roku.Szkaradnik pisze: W moim przypadku ofert typu Aldi, Lidl odpadają, przez zasięg?
Nie pomagam na PW.
-
Szkaradnik
To DATA będzie gdzieś wyraźnie na pudełku napisane? Nie mogę się doszukać w necie zdjęć jak to wygląda.greenfrog pisze:Startery Ja! mobil oraz Penny mobil musisz kupić z taryfą DATA albo zmienić przez BOK za 5 Euro.
Osobiście też tam brałbym dostawcę MVNO w oparciu o Vodafone, który ma opinię najlepszej sieci w Niemczech. Sklep Schleckera znajdziesz na ulicy Cusanusstr 5A.
MVNO - co jest?
Bo syt wygląda tak:
Ja! mobil lub Penny mobil (T-Mobile) 5GB za 15 euro.
Smobil (Vodafone) 3GB za 20 euro. <-- nie trzeba włączać żadnej oferty/pakietu?
Bo, że rejestracja wszędzie to wiem, może dam radę przez czyjś komputer.
Sprawdzić na miejscu mógłbym jedynie empirycznie - kupić wszystkie startery. Trochę bez sensu, popytałbym miejscowych, ale nie znam języka. ;fSprawdz na miejscu, mapki nie odwzorowuja rzeczywistosci. Sa aktualizowane srednio raz do roku.
Tam będą te oferty Vodafone z tego co rozumiem?Sklep Schleckera znajdziesz na ulicy Cusanusstr 5A.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprzedawca pasma.Szkaradnik pisze:MVNO
Albo wlozyc polskiego sima. Wystarcza zeby sprawdzic "zasieg".Szkaradnik pisze:Sprawdzić na miejscu mógłbym jedynie empirycznie - kupić wszystkie startery.
Tam kupisz sima http://www.smobil.deSzkaradnik pisze: Tam będą te oferty Vodafone z tego co rozumiem?
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
A ja widzę tu dla penny mobile to-
9) Preis: 14,99 €/30 Tage. Die Option erlaubt die paketvermittelte Datennutzung innerhalb Deutschlands. Ab einem Datenvolumen von 3 GB pro Monat wird die Bandbreite im jeweiligen Monat auf max. 64 kBit/s (Download) und 16 kBit/s (Upload) beschränkt (Abrechnung im 10-KB-Datenblock).
I nie ma tam 5 GB tylko 3 GB.Z ja mobile szukam i nie moge doszukać się.
Ogólnie szukam innego neta,bo po pierwsze ( nie żebym nie był zadowolony z aldika,ale mam ruter 3g i jakoś mi rozłącza co kilka minut) chcę 7,2 mbit, i sprawdzić czy może w innej sieci będzie to lepiej działało,wokoło siebie widzę w odległości 2km dwa lub trzy nadajniki,więc trochę dziwne żeby mi na modemiku huawei pokazywało tylko 19 % zasięgu,a na fonie w tym miejscu mam fula,tak samo jak modem podłączam do kompa ( a mam także antenkę,ten kijek co pisałeś key
) ale pokazuje mi 90% zasięgu a jak podłączę do rutera modem z antenką to pokazuje mi tylko 39 % max a bez antenki max 19 %.
W ogóle czy to będzie problem z tym że mnie tak ,,wywala'' z neta,pózniej identyfikuje mi modem,trwa to ze 2 minuty max,raz połączy raz nie. Nie wiem co to za problem z tym,więc chcę sprawdzić inna sieć.
9) Preis: 14,99 €/30 Tage. Die Option erlaubt die paketvermittelte Datennutzung innerhalb Deutschlands. Ab einem Datenvolumen von 3 GB pro Monat wird die Bandbreite im jeweiligen Monat auf max. 64 kBit/s (Download) und 16 kBit/s (Upload) beschränkt (Abrechnung im 10-KB-Datenblock).
I nie ma tam 5 GB tylko 3 GB.Z ja mobile szukam i nie moge doszukać się.
Ogólnie szukam innego neta,bo po pierwsze ( nie żebym nie był zadowolony z aldika,ale mam ruter 3g i jakoś mi rozłącza co kilka minut) chcę 7,2 mbit, i sprawdzić czy może w innej sieci będzie to lepiej działało,wokoło siebie widzę w odległości 2km dwa lub trzy nadajniki,więc trochę dziwne żeby mi na modemiku huawei pokazywało tylko 19 % zasięgu,a na fonie w tym miejscu mam fula,tak samo jak modem podłączam do kompa ( a mam także antenkę,ten kijek co pisałeś key
W ogóle czy to będzie problem z tym że mnie tak ,,wywala'' z neta,pózniej identyfikuje mi modem,trwa to ze 2 minuty max,raz połączy raz nie. Nie wiem co to za problem z tym,więc chcę sprawdzić inna sieć.
-
greenfrog
A możesz czytać też wcześniejsze posty innych niż koleżki Szkaradnika, który ma najwyraźniej problemy z czytaniem ze zrozumieniem oraz chaos w swych postachadziu82 pisze:A ja widzę tu dla penny mobile to-(...) I nie ma tam 5 GB tylko 3 GB.Z ja mobile szukam i nie moge doszukać się.
-
Szkaradnik
Możesz mi powiedzieć, o co ci chodzi? Bo nie bardzo rozumiem, na czym polega mój brak czytania ze zrozumieniem? O chaos się spierać nie będę, być może i pisałem chaotycznie, ale nie trudno o to na kilkadziesiąt godzin przed wyjazdem.greenfrog pisze:A możesz czytać też wcześniejsze posty innych niż koleżki Szkaradnika, który ma najwyraźniej problemy z czytaniem ze zrozumieniem oraz chaos w swych postach
Pewnie skończy się na tym smobil, jeśli nie znajdę na szybko nic innego.
Dzięki za pomoc.
P.S. Może trochę głupie pytanie, ale postarajcie się być wyrozumiali. :p Po kupieniu/aktywowaniu/rejestracji, czy co tam jeszcze trzeba, będzie można z takiej karty ew. dzwonić, lub odbierać połączenia?
Pozdrawiam.
-
raqu43
słuchajcie mam pytanie, kopiłem modem huawei e160g bez sima (od heyah), gdy włączam heyah kartę wszystko gra,ale gdy do modemu wsadziłem kartę play wyskakuje mi komunikat "musisz sie zalogować przed połączeniem"- o co chodzi?
przecież jest bez sima to powinno działać? niby jak chce korzystać z innego operatora to potrzebuje jego oprogramowania - ale jakiego- przecież jest bez sima?
chodzi mi o to, ze chce go do połączenia z kartą z aldika e-plus i boje się, że nie zadziała jak wsadzę kartę e-plus i wyskoczy ten sam komunikat, dlaczego?
prosze o pomoc
przecież jest bez sima to powinno działać? niby jak chce korzystać z innego operatora to potrzebuje jego oprogramowania - ale jakiego- przecież jest bez sima?
chodzi mi o to, ze chce go do połączenia z kartą z aldika e-plus i boje się, że nie zadziała jak wsadzę kartę e-plus i wyskoczy ten sam komunikat, dlaczego?
prosze o pomoc
-
Szkaradnik
Prawdopodobnie chodzi o parametry sieci. APN, i takie tam. Zmieniałeś w programie? Różne sieci mają różne parametry.
-
raqu43
nie, nie zmieniałem gdyz nie wiedzialem co
poproszę o konkrety, będę wdzięczny, gdyż nie ogarniam tego..z góry thnx
Ostatnio zmieniony 2012-06-10, 09:36 przez raqu43, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Szkaradnik
http://www.simlock.vmobile.pl/simlock_m ... owe_3g.phpraqu43 pisze:nie, nie zmieniałem gdyz niewiedzialem copoproszę o konkrety, będę wdzięczny, gdyż nie ogarniam tego..z góry thnx
Tutaj masz parametry poszczególnych sieci, nie jestem pewien czy w 100% aktualne, ale jak ja to zmieniałem jakiś czas temu to było ok. Niby jest Era zamiast TMobile, czyli nieaktualizowane, ale tą stronę miałem w zakładkach. Może ktoś Ci podrzuci coś lepszego, poszukaj też tutaj na forum. Jakiego programu używasz? Mobile Partner?
-
raqu43
ok dzieki za linka
będę wyjeżdżał do niemiec i używal programu aldi talk huawei e-plus medion (siec e-plus), bo współpracuje z modemami huawei,a nie chciałem kupować ich modemu za 40e.. znalazłem APN sieci e-plus, pasword i user-czyli jak wsadzę kartę e-plus do modemu huawei powinno działać już?
-
Szkaradnik
Tak, no i w tym programie musisz te parametry gdzieś ustawić. W tym konkretnym programie nie wiem jak, ale to pewnie wszystko na podstawie Mobile Partner (program Huawei), który mogę Ci polecić. Na przykład Play z niego korzysta w lekko tylko zmienionej formie, możliwe, że Aldi Talk Huawei jest podobnie.raqu43 pisze:ok dzieki za linkabędę wyjeżdżał do niemiec i używal programu aldi talk huawei e-plus medion (siec e-plus), bo współpracuje z modemami huawei,a nie chciałem kupować ich modemu za 40e.. znalazłem APN sieci e-plus, pasword i user-czyli jak wsadzę kartę e-plus do modemu huawei powinno działać już?
@Down - Nie ma problemu. Ja aktualnie jestem w Niemczech, i mój Huawei + Mobile Partner działa.
Ostatnio zmieniony 2012-06-10, 10:23 przez Szkaradnik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
raqu43
dzieki wielkie za info, teraz bedzie musialo dzialac
a z tego mobile partner tez skorzystam thnx
ok dzieki za dopiskę
ok dzieki za dopiskę
-
stashqo
Witam
Jestem nowym użytkownikiem, więc nie wiem czy mi ktoś pomoże, ale mam dość pilny problem i gdyby ktoś mógł mi rozświetlić mi w głowie to byłbym wdzięczny... ale może zacznę po kolei: za tydzień wyjeżdżam do Niemiec troszkę dorobić do studiów, niestety będę w różnych miejscach (miasta i miasteczka, raczej nie na prowincji) i na pewno bez stałego adresu zamieszkania, tak więc interesuje mnie tylko mobilny internet. Stąd też pojawia się kilka pytań...
1. Czy istnieje jakaś sensowna (budżetowa) opcja poza Aldi i Lidl?
2. Z tego co czytałem wszędzie występują blokady voip, egzekwowane raczej w małym odsetku przypadków, czy jakaś sieć zmieniła w ostatnim czasie podejście do tematu i czy jest jakakolwiek możliwość ominięcia takiej blokady aby móc przeprowadzać rozmowy głosowe?
3. Pożyczam od dziewczyny modem Huawei e173, bez simlocka (z angielskiego o2), czy będzie on działał na niemieckich częstotliwościach, czy potrzebuje jakichś zmian w oprogramowaniu etc oraz czy warto kupować do takiego modemu antenkę jakich wiele pojawia się na allegro w okolicach 30zł, czy jest to może pic na wodę i bezsensowny wydatek?
4. Z tego co przeczytałem wcześniej w wątku, nie mogę zakupić karty sim bez rejestracji, mógłby powiedzieć ktoś jak to dokładniej wygląda? Szczególnie interesuje mnie mój przypadek gdy nie będę miał żadnego stałego miejsca zamieszkania ani meldunku.
5. Korzystam także z SGSII, czy będę mógł włożyć do niego kartę sim (domyślam się, że można z niej prowadzić jedynie transfer danych, telefonowanie odpada?) i korzystać z internetu w telefonie, ewentualnie stworzyć router i udostępniać internet przez sieć wifi?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jestem nowym użytkownikiem, więc nie wiem czy mi ktoś pomoże, ale mam dość pilny problem i gdyby ktoś mógł mi rozświetlić mi w głowie to byłbym wdzięczny... ale może zacznę po kolei: za tydzień wyjeżdżam do Niemiec troszkę dorobić do studiów, niestety będę w różnych miejscach (miasta i miasteczka, raczej nie na prowincji) i na pewno bez stałego adresu zamieszkania, tak więc interesuje mnie tylko mobilny internet. Stąd też pojawia się kilka pytań...
1. Czy istnieje jakaś sensowna (budżetowa) opcja poza Aldi i Lidl?
2. Z tego co czytałem wszędzie występują blokady voip, egzekwowane raczej w małym odsetku przypadków, czy jakaś sieć zmieniła w ostatnim czasie podejście do tematu i czy jest jakakolwiek możliwość ominięcia takiej blokady aby móc przeprowadzać rozmowy głosowe?
3. Pożyczam od dziewczyny modem Huawei e173, bez simlocka (z angielskiego o2), czy będzie on działał na niemieckich częstotliwościach, czy potrzebuje jakichś zmian w oprogramowaniu etc oraz czy warto kupować do takiego modemu antenkę jakich wiele pojawia się na allegro w okolicach 30zł, czy jest to może pic na wodę i bezsensowny wydatek?
4. Z tego co przeczytałem wcześniej w wątku, nie mogę zakupić karty sim bez rejestracji, mógłby powiedzieć ktoś jak to dokładniej wygląda? Szczególnie interesuje mnie mój przypadek gdy nie będę miał żadnego stałego miejsca zamieszkania ani meldunku.
5. Korzystam także z SGSII, czy będę mógł włożyć do niego kartę sim (domyślam się, że można z niej prowadzić jedynie transfer danych, telefonowanie odpada?) i korzystać z internetu w telefonie, ewentualnie stworzyć router i udostępniać internet przez sieć wifi?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Nigdy, przenigdy nie jeździj rowerem po balkonie...
-
greenfrog
Przeczytaj jeszcze raz ten wątek, tym razem ze zrozumieniem. Użyj teżstashqo pisze:Z tego co przeczytałem wcześniej w wątku,
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
1. tak, ale sa to te same sieci, za te same pieniadze i trzeba sie nabiegac za simami.
2. nie ma blokad, jest zapis w regulaminie.
3. potrzebujesz 2.1 GHz. Antenka jest fajna do suszenia skarpetek.
4. meldujesz na adres w polsce albo adres w hotelu.
5. tak, (rozmowy ida calkiem normalne, to nie karty "data only"), tak, zalezy od softu w fonie.
2. nie ma blokad, jest zapis w regulaminie.
3. potrzebujesz 2.1 GHz. Antenka jest fajna do suszenia skarpetek.
4. meldujesz na adres w polsce albo adres w hotelu.
5. tak, (rozmowy ida calkiem normalne, to nie karty "data only"), tak, zalezy od softu w fonie.
Nie pomagam na PW.