Internet w Niemczech

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
raqu43
Początkujący użytkownik forum

Re: Internet w Niemczech

Post autor: raqu43 »

Panowie czytałem cały ten temat, ale zapytam bo może już coś sie zmienilo w tym temacie..

jak wezmę modem z polski blueconecta bez simlocka, wsadzę do niego karte z aldika z doładowaniem (jak juz będę w niemczech), to uruchomię telefonicznie 1155 -> 8 ->1 -> 4 -> 1 ten pakiet na cały miesiąc za 15e? chodzi o to żeby nie kupować tam tego drogiego sticka za 40e w aldiku :niepewny: czy koniecznie trzeba go kupić żeby aktywacji tego pakietu dokonać?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Aktywacje mozesz zrobic nawet z Noki 5130.
Nie pomagam na PW.
raqu43

i o taka odp mi chodzilo :D thnx

key - czyli jak zadzwonię i wpiszę ten kodzik jak wyżej to to styknie?nie orientuje się w tym takżę proszę o wyrozumiałość :/

jeśli sie mylę, można prosić instrukcje łopatologiczną jak to zrobić? będę wdzięczny
Szkaradnik

Post autor: Szkaradnik »

Zacznę od tego, że się przywitam. Dzień dobry.

Mam dość pilną sprawę, we wtorek (czyli pojutrze) lecę do Niemiec, na ponad miesiąc. Potrzebuje mobilnego internetu (wiem, że trochę późno na to, ale cały czas mi mówili, że będzie po kablu, a teraz okazuje się, że może być różnie..). W związku z tym mam wieeelką prośbę by ktoś mi pomógł.

Sytuacja moja wygląda tak

Będę w Bernkastel, (16km od Wittlich, 150 od Frankfurtu nad Menem na zachód), mam modem Vodafone Mobile Broadband Huawei K3765 (kupiony na alledrogo, chyba właśnie z Niemiec). Podaje te dane byście mogli jakoś doradzić mi jaką sieć wybrać, i powiedzieć jak dalej postępować. Modem poprawie zainstalowany pod win7 (info z tego forum, dzięki), jak widzicie, nie rejestruje się i pisze "bez potrzeby", wiem, że wiele już zostało powiedziane, czytałem cały temat, ale nie mam czasu (niestety) weryfikować, etc.

Transferu może być 3 - 5 GB, przydałoby się np na dwa miesiące oferta, bo będę do 12 lipca, a może i dłużej.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pakiety sa na 30 dni, potem trzeba odnowic. Z tanich to Lidl lub Aldi. Wszystko opisane w tym watku.
Nie pomagam na PW.
Szkaradnik

Mają tam 3g, wiesz może? Albo masz link do jakiejś mapki zasięgu w Niemczech? Zadziała to z moim modemem, pewnie tak? Kurde problemem jest to, że nie znam zupełnie niemieckiego, po ang da się to zrobić? Bo też widziałem wcześniej w tym temacie instrukcje różne, tylko trochę się gubię w tym, rejestracja, pakiety, etc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mają tam 3g, wiesz może?
Czy naprawde sadzisz, ze tam podjade i dla ciebie sprawdze?
Szkaradnik pisze:Albo masz link do jakiejś mapki zasięgu w Niemczech?
http://www.t-mobile.de/funkversorgung/inland
http://www.vodafone.de/privat/hilfe-sup ... ckung.html?
http://www.o2online.de/nw/support/mobil ... index.html
http://eis03sn1.eplus-online.de/geo/portal/umts

Tyle ze z tego niewiele wynika.
Szkaradnik pisze:Zadziała to z moim modemem
Zadziala z kazdym 2.1GHz
Szkaradnik pisze:tylko trochę się gubię w tym, rejestracja, pakiety, etc.
Ze niby jak? Wszystko opisane, uzyj funkcji "szukaj".
Nie pomagam na PW.
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

Szkaradnik pisze:Będę w Bernkastel
Aby sprawdzić zasięg i rodzaj transmisji musisz podać dokładny adres z nr ulicy i kodem pocztowym miejsca, w którym będziesz.
Szkaradnik pisze:po ang da się to zrobić?
Możesz spróbować dzwonić do BOK-u i po angielsku prosić o włączenie pakietu.
Z tego co widzę na mapie Bernkastel-Kues leży w dolinie Mozeli. Zasięg 3G ma tylko Vodafone i T-mobile. W związku z tym najlepszą ofertę mają działające na sieci T-mobile: Ja! mobil (do kupienia w sklepach : REWE, toom, toom BauMarkt, kaufpark i ProMarkt) i Penny mobil ( dostępna w sklepach : Penny Markt). W obu przypadkach masz 3GB / m-c za 14,99 euro . Jeśli nie uda Ci się znaleźć tych sklepów to możesz szukać w sklepach: dm-Markte, extra, Kaufland, Lekkerland, Müller, Netto, NP Niedrig-Preis, Real i ROSSMANN starterów Congstar (T-mobile) albo w sklepach Schlecker starterów Smobil (Vodafone). Tu niestety, w obu przypadkach, masz 3GB / m-c masz już za 19,99 euro.
Ostatnio zmieniony 2012-05-27, 15:55 przez greenfrog, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Witam,key mógłbyś sprawdzić ten link? To jest EDEKA, jest tam net za 9.95 e ale nie wiedzę żadnego limitu.Czy jest to możliwe żeby nie było limitu.

http://www.edeka-mobil.de/mobiles-internet.html
greenfrog

adziu82 pisze:nie wiedzę żadnego limitu
Na samym dole stronki masz link Fußnote anzeigen.
adziu82 pisze:Czy jest to możliwe żeby nie było limitu.
Limit ma 500 MB / m-c.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:Czy jest to możliwe żeby nie było limitu.
500MB/30 dni. Siec Vodafone. Jesli nie zalezy ci na sieci -> Aldi (8€ za to samo, lub 15€ za 5 GB).
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Dzięki panowie.
Szkaradnik

key pisze:Czy naprawde sadzisz, ze tam podjade i dla ciebie sprawdze?
Heh, ani przez chwilę tak nie pomyślałem. :) Po prostu gdzieś wyżej (może lepiej: wcześniej) ktoś o to pytał, i na 99% Ty odpowiedziałeś właśnie o zasięgu 3g gdzieś tam.

Dzięki za linki, zaraz ogarnę.

Aby sprawdzić zasięg i rodzaj transmisji musisz podać dokładny adres z nr ulicy i kodem pocztowym miejsca, w którym będziesz.
Na tych powyższych mapkach, czy masz jakąś inną? Akurat z tymi danymi nie powinno być problemu.
Możesz spróbować dzwonić do BOK-u i po angielsku prosić o włączenie pakietu.
Z tego co widzę na mapie Bernkastel-Kues leży w dolinie Mozeli. Zasięg 3G ma tylko Vodafone i T-mobile. W związku z tym najlepszą ofertę mają działające na sieci T-mobile: Ja! mobil (do kupienia w sklepach : REWE, toom, toom BauMarkt, kaufpark i ProMarkt) i Penny mobil ( dostępna w sklepach : Penny Markt). W obu przypadkach masz 3GB / m-c za 14,99 euro . Jeśli nie uda Ci się znaleźć tych sklepów to możesz szukać w sklepach: dm-Markte, extra, Kaufland, Lekkerland, Müller, Netto, NP Niedrig-Preis, Real i ROSSMANN starterów Congstar (T-mobile) albo w sklepach Schlecker starterów Smobil (Vodafone). Tu niestety, w obu przypadkach, masz 3GB / m-c masz już za 19,99 euro.
Myślisz, że mają tam anglojęzycznych? :p Może łatwiej będzie iść krok po kroku za instrukcjami tu napisanymi? Tylko najpierw ogarnę te sieci, ale to już na miejscu. 5 euro aż takiej różnicy mi nie robi, to jest mała miejscowość turystyczna, więc jak trafię na któryś z powyższych sklepów to w ogóle będzie luksus. :) Rozumiem, że te dwie powyższe oferty różnią się tylko ceną, tak? To Ja! Mobil to normalnie starter z SIM się kupuje? I cała konfiguracja (apn, etc) jak wszędzie w T-Mobile?

W moim przypadku ofert typu Aldi, Lidl odpadają, przez zasięg? Już widzę, o2 i eplus mają tylko GPRS, dokładnie widoczne na mapkach. One aktualne, tak? Ja myślałem, że to tylko w Polsce taki problem, a tu proszę..

@Edit Tam nad Mozelą w niektórych miejscach w TMobile są białe plamy, tzn, że może nie być w ogóle zasięgu, nawet 2G? :szok: Vodafone widzę ewidentnie ma zasięg w całym Bernakstel Kues, także jest nadzieja. Odezwę się pewnie będąc na miejscu, dzięki za pomoc, mówicie, ze wszystko co potrzebne do konfiguracji w tym temacie?

Pozdrawiam.
greenfrog

Szkaradnik pisze:mają tam anglojęzycznych?
Tak, mają. :ok:
Szkaradnik pisze:te dwie powyższe oferty różnią się tylko ceną, tak?
Nie tylko, także sieciami.
Startery Ja! mobil oraz Penny mobil musisz kupić z taryfą DATA albo zmienić przez BOK za 5 Euro.
Szkaradnik pisze:w niektórych miejscach w TMobile są białe plamy
w Vodafone też są. Niestety taka jest specyfika propagacji sygnału w dolinie. Osobiście też tam brałbym dostawcę MVNO w oparciu o Vodafone, który ma opinię najlepszej sieci w Niemczech. Sklep Schleckera znajdziesz na ulicy Cusanusstr 5A.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Szkaradnik pisze:ktoś o to pytał, i na 99% Ty odpowiedziałeś właśnie o zasięgu 3g gdzieś tam.
IIRC pytal o zasieg w centrum jakiejs metropoli.
Szkaradnik pisze:Na tych powyższych mapkach, czy masz jakąś inną?
Nie ma innych mapek.
Szkaradnik pisze:Myślisz, że mają tam anglojęzycznych
Przy odrobinie szczescia. Ale nie licz na to.
Szkaradnik pisze: Rozumiem, że te dwie powyższe oferty różnią się tylko ceną, tak?
Cena i iloscia danych. 15€ za 5GB a 20€ za 3 GB to imho duza roznica.
Szkaradnik pisze:TMobile są białe plamy, tzn, że może nie być w ogóle zasięgu, nawet 2G?
Tak. Nie ma sensu stawiac BTSow w srodku lasu n.p.
Szkaradnik pisze: W moim przypadku ofert typu Aldi, Lidl odpadają, przez zasięg?
Sprawdz na miejscu, mapki nie odwzorowuja rzeczywistosci. Sa aktualizowane srednio raz do roku.
Nie pomagam na PW.
Szkaradnik

greenfrog pisze:Startery Ja! mobil oraz Penny mobil musisz kupić z taryfą DATA albo zmienić przez BOK za 5 Euro.
Osobiście też tam brałbym dostawcę MVNO w oparciu o Vodafone, który ma opinię najlepszej sieci w Niemczech. Sklep Schleckera znajdziesz na ulicy Cusanusstr 5A.
To DATA będzie gdzieś wyraźnie na pudełku napisane? Nie mogę się doszukać w necie zdjęć jak to wygląda.

MVNO - co jest?

Bo syt wygląda tak:

Ja! mobil lub Penny mobil (T-Mobile) 5GB za 15 euro.
Smobil (Vodafone) 3GB za 20 euro. <-- nie trzeba włączać żadnej oferty/pakietu?

Bo, że rejestracja wszędzie to wiem, może dam radę przez czyjś komputer.

Sprawdz na miejscu, mapki nie odwzorowuja rzeczywistosci. Sa aktualizowane srednio raz do roku.
Sprawdzić na miejscu mógłbym jedynie empirycznie - kupić wszystkie startery. Trochę bez sensu, popytałbym miejscowych, ale nie znam języka. ;f
Sklep Schleckera znajdziesz na ulicy Cusanusstr 5A.
Tam będą te oferty Vodafone z tego co rozumiem?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Szkaradnik pisze:MVNO
Sprzedawca pasma.
Szkaradnik pisze:Sprawdzić na miejscu mógłbym jedynie empirycznie - kupić wszystkie startery.
Albo wlozyc polskiego sima. Wystarcza zeby sprawdzic "zasieg".
Szkaradnik pisze: Tam będą te oferty Vodafone z tego co rozumiem?
Tam kupisz sima http://www.smobil.de
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

A ja widzę tu dla penny mobile to-

9) Preis: 14,99 €/30 Tage. Die Option erlaubt die paketvermittelte Datennutzung innerhalb Deutschlands. Ab einem Datenvolumen von 3 GB pro Monat wird die Bandbreite im jeweiligen Monat auf max. 64 kBit/s (Download) und 16 kBit/s (Upload) beschränkt (Abrechnung im 10-KB-Datenblock).

I nie ma tam 5 GB tylko 3 GB.Z ja mobile szukam i nie moge doszukać się.

Ogólnie szukam innego neta,bo po pierwsze ( nie żebym nie był zadowolony z aldika,ale mam ruter 3g i jakoś mi rozłącza co kilka minut) chcę 7,2 mbit, i sprawdzić czy może w innej sieci będzie to lepiej działało,wokoło siebie widzę w odległości 2km dwa lub trzy nadajniki,więc trochę dziwne żeby mi na modemiku huawei pokazywało tylko 19 % zasięgu,a na fonie w tym miejscu mam fula,tak samo jak modem podłączam do kompa ( a mam także antenkę,ten kijek co pisałeś key :D ) ale pokazuje mi 90% zasięgu a jak podłączę do rutera modem z antenką to pokazuje mi tylko 39 % max a bez antenki max 19 %.

W ogóle czy to będzie problem z tym że mnie tak ,,wywala'' z neta,pózniej identyfikuje mi modem,trwa to ze 2 minuty max,raz połączy raz nie. Nie wiem co to za problem z tym,więc chcę sprawdzić inna sieć.
greenfrog

adziu82 pisze:A ja widzę tu dla penny mobile to-(...) I nie ma tam 5 GB tylko 3 GB.Z ja mobile szukam i nie moge doszukać się.
A możesz czytać też wcześniejsze posty innych niż koleżki Szkaradnika, który ma najwyraźniej problemy z czytaniem ze zrozumieniem oraz chaos w swych postach :?: Dla Twojej wiadomości Ja! mobile i Penny mobile to w zasadzie to samo.
Szkaradnik

greenfrog pisze:A możesz czytać też wcześniejsze posty innych niż koleżki Szkaradnika, który ma najwyraźniej problemy z czytaniem ze zrozumieniem oraz chaos w swych postach :?:
Możesz mi powiedzieć, o co ci chodzi? Bo nie bardzo rozumiem, na czym polega mój brak czytania ze zrozumieniem? O chaos się spierać nie będę, być może i pisałem chaotycznie, ale nie trudno o to na kilkadziesiąt godzin przed wyjazdem.

Pewnie skończy się na tym smobil, jeśli nie znajdę na szybko nic innego.

Dzięki za pomoc.

P.S. Może trochę głupie pytanie, ale postarajcie się być wyrozumiali. :p Po kupieniu/aktywowaniu/rejestracji, czy co tam jeszcze trzeba, będzie można z takiej karty ew. dzwonić, lub odbierać połączenia?

Pozdrawiam.
raqu43

słuchajcie mam pytanie, kopiłem modem huawei e160g bez sima (od heyah), gdy włączam heyah kartę wszystko gra,ale gdy do modemu wsadziłem kartę play wyskakuje mi komunikat "musisz sie zalogować przed połączeniem"- o co chodzi?

przecież jest bez sima to powinno działać? niby jak chce korzystać z innego operatora to potrzebuje jego oprogramowania - ale jakiego- przecież jest bez sima?

chodzi mi o to, ze chce go do połączenia z kartą z aldika e-plus i boje się, że nie zadziała jak wsadzę kartę e-plus i wyskoczy ten sam komunikat, dlaczego?

prosze o pomoc
Szkaradnik

Prawdopodobnie chodzi o parametry sieci. APN, i takie tam. Zmieniałeś w programie? Różne sieci mają różne parametry.
raqu43

nie, nie zmieniałem gdyz nie wiedzialem co :( poproszę o konkrety, będę wdzięczny, gdyż nie ogarniam tego..z góry thnx
Ostatnio zmieniony 2012-06-10, 09:36 przez raqu43, łącznie zmieniany 1 raz.
Szkaradnik

raqu43 pisze:nie, nie zmieniałem gdyz niewiedzialem co :( poproszę o konkrety, będę wdzięczny, gdyż nie ogarniam tego..z góry thnx
http://www.simlock.vmobile.pl/simlock_m ... owe_3g.php

Tutaj masz parametry poszczególnych sieci, nie jestem pewien czy w 100% aktualne, ale jak ja to zmieniałem jakiś czas temu to było ok. Niby jest Era zamiast TMobile, czyli nieaktualizowane, ale tą stronę miałem w zakładkach. Może ktoś Ci podrzuci coś lepszego, poszukaj też tutaj na forum. Jakiego programu używasz? Mobile Partner?
raqu43

ok dzieki za linka :) będę wyjeżdżał do niemiec i używal programu aldi talk huawei e-plus medion (siec e-plus), bo współpracuje z modemami huawei,a nie chciałem kupować ich modemu za 40e.. znalazłem APN sieci e-plus, pasword i user-czyli jak wsadzę kartę e-plus do modemu huawei powinno działać już?
Szkaradnik

raqu43 pisze:ok dzieki za linka :) będę wyjeżdżał do niemiec i używal programu aldi talk huawei e-plus medion (siec e-plus), bo współpracuje z modemami huawei,a nie chciałem kupować ich modemu za 40e.. znalazłem APN sieci e-plus, pasword i user-czyli jak wsadzę kartę e-plus do modemu huawei powinno działać już?
Tak, no i w tym programie musisz te parametry gdzieś ustawić. W tym konkretnym programie nie wiem jak, ale to pewnie wszystko na podstawie Mobile Partner (program Huawei), który mogę Ci polecić. Na przykład Play z niego korzysta w lekko tylko zmienionej formie, możliwe, że Aldi Talk Huawei jest podobnie.

@Down - Nie ma problemu. Ja aktualnie jestem w Niemczech, i mój Huawei + Mobile Partner działa. :)
Ostatnio zmieniony 2012-06-10, 10:23 przez Szkaradnik, łącznie zmieniany 1 raz.
raqu43

dzieki wielkie za info, teraz bedzie musialo dzialac :ok: a z tego mobile partner tez skorzystam thnx

ok dzieki za dopiskę :P
stashqo

Post autor: stashqo »

Witam

Jestem nowym użytkownikiem, więc nie wiem czy mi ktoś pomoże, ale mam dość pilny problem i gdyby ktoś mógł mi rozświetlić mi w głowie to byłbym wdzięczny... ale może zacznę po kolei: za tydzień wyjeżdżam do Niemiec troszkę dorobić do studiów, niestety będę w różnych miejscach (miasta i miasteczka, raczej nie na prowincji) i na pewno bez stałego adresu zamieszkania, tak więc interesuje mnie tylko mobilny internet. Stąd też pojawia się kilka pytań...

1. Czy istnieje jakaś sensowna (budżetowa) opcja poza Aldi i Lidl?

2. Z tego co czytałem wszędzie występują blokady voip, egzekwowane raczej w małym odsetku przypadków, czy jakaś sieć zmieniła w ostatnim czasie podejście do tematu i czy jest jakakolwiek możliwość ominięcia takiej blokady aby móc przeprowadzać rozmowy głosowe?

3. Pożyczam od dziewczyny modem Huawei e173, bez simlocka (z angielskiego o2), czy będzie on działał na niemieckich częstotliwościach, czy potrzebuje jakichś zmian w oprogramowaniu etc oraz czy warto kupować do takiego modemu antenkę jakich wiele pojawia się na allegro w okolicach 30zł, czy jest to może pic na wodę i bezsensowny wydatek?

4. Z tego co przeczytałem wcześniej w wątku, nie mogę zakupić karty sim bez rejestracji, mógłby powiedzieć ktoś jak to dokładniej wygląda? Szczególnie interesuje mnie mój przypadek gdy nie będę miał żadnego stałego miejsca zamieszkania ani meldunku.

5. Korzystam także z SGSII, czy będę mógł włożyć do niego kartę sim (domyślam się, że można z niej prowadzić jedynie transfer danych, telefonowanie odpada?) i korzystać z internetu w telefonie, ewentualnie stworzyć router i udostępniać internet przez sieć wifi?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Nigdy, przenigdy nie jeździj rowerem po balkonie...
greenfrog

stashqo pisze:Z tego co przeczytałem wcześniej w wątku,
Przeczytaj jeszcze raz ten wątek, tym razem ze zrozumieniem. Użyj też :szukaj: Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi. :papa:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

1. tak, ale sa to te same sieci, za te same pieniadze i trzeba sie nabiegac za simami.

2. nie ma blokad, jest zapis w regulaminie.

3. potrzebujesz 2.1 GHz. Antenka jest fajna do suszenia skarpetek.

4. meldujesz na adres w polsce albo adres w hotelu.

5. tak, (rozmowy ida calkiem normalne, to nie karty "data only"), tak, zalezy od softu w fonie.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ