BTS mi się zmienił :(

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

BTS mi się zmienił :(

Post autor: Andrzejz78 »

Do wczoraj korzystałem z takiego BTSa z Łukowa:

[CID: 53866, 6 - W (zachód), LAC: 50001]
Moc: -79dBm, 54%, CSQ 17 Plus GSM: HSPA++ i byłem jak dotąd zadowolony bo miałem nawet 6Mb\s i nawet w godzinach szczytu niewiele zwalniał a dziś włączyłem neta i :szok:

[CID: 61386, 6 - W (zachód), LAC: 50001]
Moc: -51dBm, 100%, CSQ 31 Plus GSM: HSPA++ tylko że prędkość 2,5-3Mb\s i większe pingi

Skąd się wzieła ta zmiana bo nic mi nie wiadomo o takim nadajniku?
Czy ktoś wie gdzie jest taki BTS?
Czy Aero ma tylko jedną nośną ? Bo gdyby było kilka to może by się udało mi wrócić do poprzedniego nadajnika
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: BTS mi się zmienił :(

Post autor: szwed11 »

Zapewne odpalili nową stację bazową. Wskazuje na to m.in moc sygnału. Zapewne nową stację bazową masz bardzo blisko miejsca w którym korzystasz z Internetu bądź "celujesz" w nią dokładnie anteną. Polecam:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.84130 ... 60156/z/11
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

szwed11 pisze: Zapewne nową stację bazową masz bardzo blisko miejsca w którym korzystasz z Internetu bądź "celujesz" w nią dokładnie anteną. Polecam:
http://mapa.btsearch.pl/g...1076660156/z/11
Na mapie nic nowego nie ma a i o nowym maszcie w okolicy nic nie słyszałem
Awatar użytkownika
PC174

Post autor: PC174 »

Widzę sygnał Aero2, a o ile się nie mylę to zaprzestali oni już stawiania nowych stacji.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
ezaq

Post autor: ezaq »

Andrzejz78 pisze:Na mapie nic nowego nie ma a i o nowym maszcie w okolicy nic nie słyszałem
Zaczekaj do 11.06.2012, kiedy to zostanie opublikowany kolejny wykaz pozwoleń na stronie UKE. Jeśli to nowa stacja, to powinna się tam pojawić. Aero2 nie buduje już własnych masztów, a uruchamia swoje stacje na już istniejących (głównie Plusa).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ezaq,
Aero2 nie buduje już własnych masztów, a uruchamia swoje stacje na już istniejących (głównie Plusa).
Dlatego w tym wg mnie jest problem (oni cały czas mieszają w ustawieniach tych 2 sieci-ostatnio instalowałem antenę kierunkową na zewnątrz i sprawdzałem z jakim nadajnikiem będę miał najlepszy transfer i ku mojemu zdziwieniu przy słabym sygnale z sieci Polkomtela dualny modem przełączał się na stację Aero2-WCDMA900 z silniejszym sygnałem, gdzie jeszcze w marcu nie mogłem się połączyć z Aero2 bez wymuszenia pasma-ba nawet z tym był problem bo 2 razy sieć odmówiła autoryzacji mojej karty). U mnie ze stacji CP-Aero2 w akceptowalny sposób można korzystać za free (mimo wysokich transferów, niestabilność,gubienie pakietów, zawieszanie transmisji...). "Złamanego grosza" nie zapłacił bym za taki dostęp do sieci-przyzwyczajony przez kilka lat korzystania z HSPA+ Polkomtela, z resztą jestem w dobrej sytuacji bo stacje konkurencji działają o wiele lepiej (Play, Orange). W Twoim przypadku przełączył bym modem za pomocą AT^SYSCFG=14,2,00400000,2,1 wyłącznie na pasmo-WCDMA2100 (osobiście tak używam dla pewności żeby modem nie zrobił mi niespodzianki i nie połączył się z tą bieda-siecią). ;)
jareq
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ezaq pisze: uruchamia swoje stacje na już istniejących (głównie Plusa)
Czyli prawdopodobnie uruchomili w Staninie jakieś 2-3km ode mnie

Czy jest możliwe że prędkość się z czasem rozkręci? Z tego co wiem to w mojej okolicy jest masę innych radiowych dostawców a niedawno położyli światłowód więc świeża stacja nie powinna być tak obciążona żeby była taka prędkość
jarek999 pisze: pasmo-WCDMA2100
W moim przypadku jest to tak:

Łuków WCDMA900- 5-6Mb\s ping 40-60
Łuków WCDMA2100- 3-4Mb\s ping 70-150

Przy mojej odległości 15km od nadajnika lepsze było 900MHz Jeśli się nic nie zmieni to będę musiał przeprość pasmo 2100MHz :( bo nie chcę tego co mam teraz
Awatar użytkownika
pikolo419

Post autor: pikolo419 »

Jeśli nie chcesz korzystać z pasma UMTS 2100 to wymuś pasmo UMTS 900 i powinno być dobrze.
Huawei E5785lh-22c
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78,
Moc: -79dBm, 54%, CSQ 17 Plus GSM: HSPA++ i byłem jak dotąd zadowolony bo miałem nawet 6Mb\s i nawet w godzinach szczytu niewiele zwalniał a dziś włączyłem neta i

Moc: -51dBm, 100%, CSQ 31 Plus GSM: HSPA++ tylko że prędkość 2,5-3Mb\s i większe pingi ... Łuków WCDMA900- 5-6Mb\s ping 40-60
Łuków WCDMA2100- 3-4Mb\s ping 70-150 ... (iPlus 7GB -30%)+(E353u-2)+(ATK20)+(15km do BTSa)=(-67dBm, 74%, CSQ 23)=(HSPA+)=5,9Mb/s
Ja tu widzę tyle nie pewnych informacji że trudno się do tego odnieść???
jareq
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:Ja tu widzę tyle nie pewnych informacji że trudno się do tego odnieść???
Wszystko jest proste jak drut ;)
Do tej pory miałem z Łukowa na 900MHz [CID: 61386, 6 - W (zachód), LAC: 50001] a parametry w podpisie Łapię też 2100MHz też z Łukowa ale już gorsza prędkość więc pozostałem przy 900MHz
Od niedzieli mam [CID: 61386, 6 - W (zachód), LAC: 50001]
Moc: -51dBm, 100%, CSQ 31 prawdopodobnie ze Stanina ale kiepska prędkość i duży czas na połączenie (nie wczytywanie) ze stroną
I tak kombinuje jak złapać poprzedni BTS tylko co gorsze Stanin leży prawie na linii do Łukowa więc samą anteną nic nie zrobię :/

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-05-23, 18:11 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-05-23, 17:11 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PC174

Post autor: PC174 »

Jakim programem łączysz się z internetem? W TNI masz możliwość ustawienia łączności z HSPA+ na 900MHz.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
ezaq

PC174, to nic nie da, bo pojawiła się nowa stacja UMTS900, z której Andrzejz78 ma o wiele silniejszy sygnał. Na dodatek podobno jest w tej samej linii co poprzednia stacja, więc nawet antena kierunkowa niewiele pomoże.

Andrzejz78, aby się upewnić, że ta nowa stacja to stacja Plusa w Staninie, weź modem (jeśli to możliwe) i obejdź stację dookoła. Jeśli numery sektorów się będą zmieniać (4,5,6), to będziesz miał pewność. Skoro masz teraz -51dBm, to stacja musi być blisko.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78,
Moc: -79dBm, 54%, CSQ 17 Plus GSM: HSPA++ i byłem jak dotąd zadowolony bo miałem nawet 6Mb\s i nawet w godzinach szczytu niewiele zwalniał a dziś włączyłem neta i

Moc: -51dBm, 100%, CSQ 31 Plus GSM: HSPA++ tylko że prędkość 2,5-3Mb\s i większe pingi
Jeżeli brać na poważnie Twój podpis odnośnie odległości od stacji (15km) to zdecydowanie ww nadajniki pracują na WCDMA900 (informacja która jest z czytywana przez program-Plus GSM HSPA++ to tylko formalność po połączeniu z CP-Aero2-jest dodany dodatkowy identyfikator) , a ta druga musi być w znacznie bliższej odległości. Co do WCDMA2100 przy 15km to jest możliwe korzystanie przy dobrej antenie i na zasadzie że jak działa to jest dobrze i nie ma czego się czepiać. ;)
jareq
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ezaq pisze:Andrzejz78, aby się upewnić, że ta nowa stacja to stacja Plusa w Staninie, weź modem (jeśli to możliwe) i obejdź stację dookoła. Jeśli numery sektorów się będą zmieniać (4,5,6), to będziesz miał pewność. Skoro masz teraz -51dBm, to stacja musi być blisko.
Nie da rady zrobić wędrówki z modemem i laptopem bo kiepska bateria ale jest prawie pewne że to Stanin bo nie ma w pobliżu innego nadajnika Plusa
jarek999 pisze:Jeżeli brać na poważnie Twój podpis
To co piszę na forum jest całą prawdą i tylko prawdą Nie należę do ludzi co naciągają dane aby być podziwianym
Piszę bo mam problem i gdybym podawał zmyślone lub zawyżone dane to tylko wyszło by na moją niekożyść
2100 testowałem w zimie gdy nie było liści i to miałem 3-4Mb\s przy 35% sygnału a teraz pewnie poziom spadnie poniżej 30%
Sprubuję jeszcze dziś złapać sygnał 900MHz ze Stoczka Łukowskiego chociaż to dość daleko (około 20km)

EDIT:
Stoczek odpada bo jakbym nie przekręcił anteny to wraz łapię ten silniejszy sygnał

Przeprosiłem antenę na 2100 i ku mojemu zdziwieniu mam ponad 4Mb\s przy16- 25% sygnału i przynajmniej ze stronami się szybko łączy :hurra:

Zapytam jeszcze raz czy jest nadzieja że ten nadajnik ze Stanina się z czasem rozkręci czy może być już tylko gorzej?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78,
Zapytam jeszcze raz czy jest nadzieja że ten nadajnik ze Stanina się z czasem rozkręci czy może być już tylko gorzej?
Ja stawiałbym na 99% że będzie gorzej (w rozumieniu dzisiejszej technologi która jest stosowana). Z info w 1-szym poście wynika że oba nadajniki pracują na WCDMA900 i tu masz problem (nie znam dokładnie TNI bo używam routera do połączenia z siecią, ale była by potrzebna funkcja połączenia z konkretną stacją po identyfikatorze, czy posiada takową funkcjonalność???), bo z automatu to modem wybierze połączenie o lepszej jakości sygnału.
Przeprosiłem antenę na 2100 i ku mojemu zdziwieniu mam ponad 4Mb\s przy16- 25% sygnału i przynajmniej ze stronami się szybko łączy
Pasmo to ma większą pojemność, ale Twój przykład pokazuje że na WCDMA900 też można b.dobre transfery osiągnąć, ba u mnie jest podobnie max. wynik speeda miałem na sieci CP, pingi prawie o 50% niższe-ale u mnie net ma działać 24h/24h być na tyle uniwersalny (VoIP, webcam stream, video-rozmowy...), lepszy od low-end-owych łączy ADSL i jest to możliwe na sieci HSPA+ Polkomtela (nawet jak robię speeda to przy wysyceniu łącza ping przy download skacze do 200-300ms i zerowe straty pakietów, na upload jedynie o 50% do ok.150ms, a na CP-Aero2 pingi 4-cyfrowe, sypanie stratami pakietów, zawieszenia transmisji...) .W skrócie Aero2 jest dobre za free. :)
jareq
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:ale była by potrzebna funkcja połączenia z konkretną stacją po identyfikatorze, czy posiada takową funkcjonalność???), bo z automatu to modem wybierze połączenie o lepszej jakości sygnału.
Jak na razie nie ma takiej opcji i chyba taki sposób wyboru nadajników jest nie możliwy Jest jeszcze sposób poprzez zmianę nośnej ale to tylko czasami a w moim przypadku niemożliwe bo Aero ma chyba tylko jedną
Rano na WCDMA2100 miałem 4Mb\s a teraz tylko 1,5Mb\s Duża jest różnica w ciągu doby
Na WCDMA900 nie było takich skoków nawet w godzinach szczytu ale wszystko co piękne trwa krótko ;)
ezaq

Andrzejz78 pisze:Jak na razie nie ma takiej opcji i chyba taki sposób wyboru nadajników jest nie możliwy
Nie znam modemu, który by umożliwiał wybór konkretnej stacji bazowej i akurat TNI nie ma tu nic do rzeczy. Ale za to na telefonach z netmonitorem jest to jak najbardziej możliwe. Idealnym przykładem są Nokie z symbianem S60v2 i v3. Nie wiem jak to wygląda na nowszych.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ezaq pisze:Idealnym przykładem są Nokie z symbianem S60v2 i v3
Mam taką nokie ale nic z tego bo brak gniazda antenowego i brak obsługi HSPA+ tylko czyste 3G a poza tym telefon do rozmów a do neta modem ;)
ezaq pisze: Nie znam modemu, który by umożliwiał wybór konkretnej stacji bazowej
Myślę że to tylko kwestia czasu
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Wpadł mi jeszcze taki pomysł do głowy aby antene ATK-20 wsadzić w długą rurę PCV i ją owinąć folią aluminiową i taki ekran połączyć z oplotem kabla i wycelować w wybrany BTS
Czy to dobry pomysł na wyeliminowanie silnego sygnału "z boku"?
A może lepiej :hyhy: "unieszkodliwić" BTSa? (żart) ;)
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Myślę że można spróbować :ok: .Tylko jaki jest kąt i odległość miedzy tymi dwoma NodeB ?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Tomek7 pisze:Tylko jaki jest kąt i odległość miedzy tymi dwoma NodeB ?
I tu jest problem bo kąt bardzo mały a "dobry" nadajnik 15km a "zły" 2-3km
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78,
Wpadł mi jeszcze taki pomysł do głowy aby antene ATK-20 wsadzić w długą rurę PCV i ją owinąć folią aluminiową i taki ekran połączyć z oplotem kabla i wycelować w wybrany BTS
Czy to dobry pomysł na wyeliminowanie silnego sygnału "z boku"?
Ja ostatnio wykonałem podobny patent z tym że o wiele łatwiejszy w realizacji tzn. miałem problem z utrzymaniem HSPA+ na 2100MHz, tych stacji mam trochę więcej i wpadłem na pomysł żeby modem korzystał wyłącznie z sygnału dostarczanego z anteny kierunkowej na zewnątrz-pierwotnie modem zawinąłem samą folią, ale był problem z odprowadzaniem ciepła to też w 2 wersji zastosowałem pokaźny radiator i folię-działa na razie bezbłędnie. Sesję aktywną mam już 6dni. :)
jareq
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:wyłącznie z sygnału dostarczanego z anteny kierunkowej
Z tego co wiem to jak jest podłączona antena zew. to antena wew. jest automatycznie odłączana więc po co owijałeś modem?
Może jutro spróbuje wymusić "sprzętowo" właściwy nadajnik ;)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78,
Z tego co wiem to jak jest podłączona antena zew. to antena wew. jest automatycznie odłączana więc po co owijałeś modem?
Po pierwsze to nie działa, po drugie przy tak wysokich parametrach sygnału to sam układ radiowy wychwyci go z otoczenia-dlatego folia aluminiowa przynosi skuteczną izolację. :cwaniak:
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Andrzejz78 pisze:I tu jest problem bo kąt bardzo mały a "dobry" nadajnik 15km a "zły" 2-3km
Fizycznie niemożliwe jest wymuszenie łączności z dalszą celą, to nie GSM.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:fizycznie niemożliwe jest wymuszenie łączności z dalszą celą, to nie GSM.
Miałem na myśli odizolowanie anteny a może i modemu od niechcianego sygnału żeby złapać ten pożądany
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Uwierz, że się nie da, choćbyś nie wiem co zrobił.
Po prostu modem nie usłyszy tej dalszej stacji bo "zakłóci" ją sygnał ze stacji dużo bliższej, ani stacja dalsza nie usłyszy Twojego modemu bo jego sygnał zaginie wśród transmisji bliższych.
Wystarczy wziąć starą Nokię S60 i pobawić się w wymuszanie konkretnej celi, by się przekonać na jaką odległość to ma sens, a nawet jeśli zadziała to jaka jest jakość takiego łącza (odpowiem - tragiczna).
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze: przekonać na jaką odległość to ma sens, a nawet jeśli zadziała to jaka jest jakość takiego łącza (odpowiem - tragiczna).
Do tej pory net z odległego nadajnika był super więc kwestia tylko odcięcia się od "złego" silniejszego sygnału
Tak czy inaczej spróbuje przecież nic nie stracę ;)

Zastanawiam się dlaczego w modemach nie ma takiego sposobu jak w nokiach do wymuszania nadajnika...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Zastanawiam się dlaczego w modemach nie ma takiego sposobu jak w nokiach do wymuszania nadajnika...
Jest, ale trzeba za to zapłacić, i to dużo (za odpowiednie firmware i oprogramowanie na PC) - tak samo jak kiedyś w Nokiach, a zresztą nie służy to do korzystania na co dzień, tylko do badania sieci.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Jest, ale trzeba za to zapłacić, i to dużo (za odpowiednie firmware i oprogramowanie na PC) - tak samo jak kiedyś w Nokiach, a zresztą nie służy to do korzystania na co dzień, tylko do badania sieci.
A mógłbyś coś więcej napisać o tym?
Nazwę programu itp. :hyhy:
ODPOWIEDZ