aero2 i Huawei E3131 brak połączenia

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
azaz599
Początkujący użytkownik forum

aero2 i Huawei E3131 brak połączenia

Post autor: azaz599 »

Witam wszystkich. Dziś odebrałem kartę aero2 a na Allegro kupiłem modem Huawei E3131 z Play bez simlocka. Od rana czytam i próbuję ustanowić połączenie i nic z tego nie wychodzi. Zanosi się na totalną porażkę bo kompletnie się na tym nie znam. Dotychczas udało mi się dokonać następujących rzeczy:
1.zainstalowałem modem i program PLAY ONLINE
2.zainstalowałem program TNI i zgodnie z sugestią tu na forum pozmieniałem pewne ustawienia czyli zaznaczyłem komunikację AT, preferowany UMTS/HSDPA(WCDMA) i pasmo "wszystkie".
Jak klikam w TNI na połącz to wyskakuje mi błąd dial-up 777 a dioda w modemie pulsuje na zielono. Czy istnieje sposób na proste wytłumaczenie mi co źle zrobiłem albo może co jeszcze muszę zrobić. Będę wdzięczny za pomoc i wyrozumiałość. Dodam, że mam system Vista Home Basic.
Pozdrawiam
az
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: aero2 i Huawei E3131 brak połączenia

Post autor: jarek999 »

Jeżeli karta loguje się do sieci (jest to widoczne po statusie koloru diody-zmiana z koloru zielonego pulsacyjnego na niebieski), to wystarczy w programie np. Play-online dodać profil z APN:darmowy z nr dostępowym: *99***1#, zapisać jako domyślny i nawiązać połączenie.
jareq
azaz599

Ale ja napisałem, że dioda pulsuje w kolorze zielonym.
az
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

azaz599 pisze: że dioda pulsuje w kolorze zielonym.
To jak chcesz nawiązać połączenie jak karta nie loguje się do sieci? :] Może za pomocą komend AT wymuś wyłącznie pasmo WCDMA900-więcej http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3276
jareq
azaz599

Dzięki za takie rady. Napisałem, że jestem zielony w tych sprawach a ten link to zupełnie czarna magia. Odnoszę wrażenie, że takie forum służy tylko dla osób zaawansowanych. Ja tu szukałem pomocy ale widzę, że jej nie znajdę.
Pozdrawiam
az
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

azaz599 pisze: Ja tu szukałem pomocy ale widzę, że jej nie znajdę.
Wyobrażasz sobie że na forum jest całodobowy support, mylisz się.
Jak każde forum tego typu piszą tu osoby w ramach wolnego czasu a jak chyba zauważyłeś zaczął się weekend i do tego wakacje.

Co do Twojego problemu to wystarczyło użyć opcji "Szukaj" ale masz http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... nie+modemu
Nie pomagam na PW!
azaz599

Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie oczekuję natychmiastowej pomocy ale pomocy na poziomie jaki prezentuje taki laik jak ja. Jestem pełen uznania dla osób które tu poświęcają swój prywatny czas. Link, który zamieściłeś jest mi znany bo według niego zrobiłem te zmiany w modemie o których pisałem na początku. Ale połączenia nie mam. Nie wiem np czy coś powinienem zrobić z PIN-em jaki mam podany na karcie aero. Wiem, że trudno się pomaga takim osobom jak ja ale kiedyś korzystając z forum AGD naprawiłem pralkę i dlatego wszedłem tu na forum. Czytałem wiele wątków używając opcji "szukaj" ale rozwiązania nie znalazłem. Skoro modem ten polecacie tzn, że coś źle robię. Sam sobie z tym nie dam rady.
az
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

azaz599 pisze:że coś źle robię
Pytanie podstawowe czy jesteś w zasięgu Aero2 (PL17, 260-17).

Z PINem nic nie rób, karta ma wyłączone sprawdzanie PIN.
azaz599 pisze:ale pomocy na poziomie jaki prezentuje taki laik jak ja.
Prościej niż opisane w podanym przeze mnie temacie raczej się nie da a konkrety opisane w linku http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html
Nie pomagam na PW!
azaz599

To może tu jest pies pogrzebany. W okienku parametry połączenia przy pozycji operator mam "brak danych" lub "czekaj" To samo przy BTS. Moc sygnału 32% do 54%i trzy, pięć kresek. W tej prezentacji dla modemu E169 na karcie gdzie ustawiamy preferowany UMTS/HSDPA(WCDMA) jest pozycja wybierz modem. W moim przypadku jest to E3131 ale w rozwinięciu takiego modelu nie ma więc pozostawiłem tak jak w prezentacji. Czy to jest prawidłowo?
Co do zasięgu to mieszkam w Płońsku na ul. Płockiej i z mapy wynika, że nie powinno być z nim problemu. Nadajnik jest ok. 800m. Jak klikam w TNI na połącz cały czas wyskakuje błąd dial-up nr 777.
az
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

azaz599 pisze:operator mam "brak danych" lub "czekaj"
No to bez tego się nie połączysz, poziom sygnału to jest najbliższego BTSa żeby można było zrobić połączenie alarmowe, nie sugeruj się tym.

Wejdź w Ustawienia/komunikacja AT/Zm. operatora i powiedz jakich operatorów widać.
Nie pomagam na PW!
azaz599

Zrobiłem tak jak napisałeś i wyskoczył mi komunikat "operacja zakończyła się błędem"
az
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

No to nie wiem.

Jeżeli masz zainstalowany MP (program Play) sprawdź nim jakie sieci widać.
Nie pomagam na PW!
azaz599

Jak w programie MP wchodzę w narzędzia>opcje>sieć>tryb rejestracji> i chcę wybrać ręczne wyszukiwanie to nie chce mi się zaznaczyć. Chyba się poddam
az
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

azaz599 pisze:i chcę wybrać ręczne wyszukiwanie to nie chce mi się zaznaczyć.
Odinstaluj oprogramowanie i sterowniki, zainstaluj najnowsze sterowniki z internetu sprawdź używając TNI (muszą być odpowiednio porty do komunikacji AT i modemu wybrane).
Nie pomagam na PW!
azaz599

Nie wiem jakie sterowniki i oprogramowanie masz na myśli.
Już tyle różnych podpowiedzi wyczytałem i poprzestawiałem, że chyba najlepiej będzie jak zwrócę się o pomoc (płatną) do fachowca. Podejmę jeszcze jedną próbę. Odinstaluję wszystko co dotychczas zainstalowałem, czyli TNI, MP, modem e3131 z aplikacją Play Online, odinstaluję blueconnecta i modem ZTE MF626 z którego teraz korzystam. Zrestartuję komputer i jeszcze raz spróbuję skonfigurować.
az
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

azaz599 pisze:Dziś odebrałem kartę aero2
A czy jak odbierałeś kartę to zostałeś poinformowany że karta będzie aktywna w ciągu 5 dni od odebrania.
Poczekaj 5 dni i wtedy kombinuj dalej.
azaz599

Wojteks bardzo Ci dziękuję za pomoc i cierpliwość. Oczywiście instrukcja wskazana przez Ciebie jest prosta i przejrzysta i wydawało mi się, że wszystko robię prawidłowo. I rzeczywiście tak było. Problem tkwił w karcie aero, którą wstyd się przyznać włożyłem..... odwrotnie do modemu. Teraz wszystko działa perfect. No chyba że pojawią się problemy to wtedy pozwolę sobie znów odezwać. Wiedziałem, że jak z pralką się udało to i tu musi być sukces :hurra:
Pozdrawiam
az

[ Dodano: 2012-06-30, 20:22 ]
Mam jeszcze kilka spraw. Do połączenia korzystam z TNI i w parametrach połączenia przy BTS jest cały czas "czekaj". Może to nieistotne ale widziałem w prezentacji że było inaczej. Drugi problem, ważniejszy, to to że za każdym razem po włączeniu laptopa muszę zaznaczać Komunikacja AT. Chyba powinienem gdzieś zapisać ustawienia ale nie ma przycisku "zastosuj". Może trzeba ustanowić jakiś domyślny profil połączenia ale nie znalazłem gdzie to mogę zrobić. Najlepiej by było gdyby internet łączył się automatycznie wraz z uruchomieniem systemu. Kolejna rzecz to uruchamianie się aplikacji Play Online pomimo że w ustawieniach nie jest zaznaczone "uruchom przy starcie systemu operacyjnego". To pojawiające się okno po prostu mnie denerwuje. Będę jeszcze próbował sam coś pozmieniać ale jak na razie nie udaje mi się. Może ktoś coś podpowie?
az
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

azaz599 pisze:Może ktoś coś podpowie?
Użyj tego narzędzia http://technet.microsoft.com/en-us/sysi ... 63902.aspx Tam sprawdzisz gdzie się uruchamia Mobile Partner i będziesz mógł go wyłączyć. Podejrzewam, że odznaczanie komunikacji AT w TNI jest związane z uruchamianiem innego oprogramowania które zajmuje port COM i TNI nie może się do niego podłączyć.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
azaz599

Ale ja nie mam zainstalowanego Mobile Partner. Uruchamia mi się tylko Play Online. I jeszcze jedno. Po każdym włączeniu laptopa wyskakuje okno "Pomocnik modemu SM56" a w nim napis że nie ma połączenia telefonicznego. Zamykam je i już się nie pokazuje ale gdzie to można wyłączyć na stałe?
az
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

azaz599 pisze:Ale ja nie mam zainstalowanego Mobile Partner. Uruchamia mi się tylko Play Online.
To ten sam program pod inną nazwą.
Nie pomagam na PW!
azaz599

Modem telefoniczny wyłączyłem w autostarcie ale Play Online uruchamia się za każdym razem. Play Online zainstalował się automatycznie po włożeniu modemu ale Mobile Partner ściągałem osobno a później go odinstalowałem. Chyba to są jednak nie te same programy...
A czy jak odinstaluję Play Online i pozostawię tylko TNI to wszystko będzie działało prawidłowo?
az
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

azaz599 pisze:A czy jak odinstaluję Play Online i pozostawię tylko TNI to wszystko będzie działało prawidłowo?
Po odinstalowaniu Play Online zwykle odinstalowane zostają również sterowniki do modemu, więc TNI nie będzie go widział. Należy sterowniki zainstalować ręcznie. Ostatnie znane mi sterowniki do Huawei: Huawei Drivers 4.23.13.00.
azaz599

Dziękuję ezaq za informację. Wobec tego pozostawię ten program bo nie chcę czegoś popsuć.
az
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

azaz599 pisze:Po każdym włączeniu laptopa wyskakuje okno "Pomocnik modemu SM56" a w nim napis że nie ma połączenia telefonicznego.
Możesz dać zrzut ekranu?
azaz599 pisze:obile Partner ściągałem osobno a później go odinstalowałem. Chyba to są jednak nie te same programy...
To są te same programy, ale pod inną nazwą i zapewne w innej wersji różniącej się wtyczkami, ustawieniami itp. Ale spokojnie można wyłączyć ich autostart.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
azaz599

Teraz rozumiem dlaczego wydawało mi się, że to są różne programy. Bo rzeczywiście wygląd miały odmienny. Co do tego zrzutu ekranu to przepraszam ale go nie zrobię bo się to okno już nie pokazuje. Wydaje mi się, że to może być związane z modemem analogowym w jaki jest wyposażony mój laptop. W autostarcie to był ten program:
HKLM:Run SMSERIAL C:\Program Files\Motorola\SMSERIAL\sm56hlpr.exe
W dalszym ciągu w TNI w oknie parametry połączenia przy pozycji BTS mam "czekaj". Czy coś źle ustawiłem?
az
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

W TNI zobaczysz dane po włączeniu opcji "Używaj CGREG zamiast CREG" w Komunikacji AT. Ot taki wymóg E3131.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

azaz599 pisze:Modem telefoniczny wyłączyłem w autostarcie ale Play Online uruchamia się za każdym razem.
Przeczytaj ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#396412
Dość szczegółowo jest tam omówiony problem wyłączania autostartu programów Mobile Partner / Play Online.
Krzysztof
azaz599

Dane BTS już się pokazują. A co do Play Online to przeczytałem ten link i wykonałem pkt 1 czyli AutoRunUninstall.exe. Po ponownym uruchomieniu systemu pojawił się deinstalator Play Online kliknąłem ok, później na moment wyskoczyło, że jakieś sterowniki nie są zainstalowane i pojawił się instalator Play Online więc znów kliknąłem ok i chyba jestem w punkcie wyjścia. Pkt 3 i 4 odpuściłem bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać. A w pkt 2
"Program Files\PLAY ONLINE\SysConfig.dat; ustawiasz w sekcji [EHIDS_PRODUCT_VERSION]:"
zatrzymałem się na tej sekcji. Gdzie ona jest i gdzie później ten kod trzeba wpisać?
Wiem, że to denerwujące ale jak mi podpowiecie to zrobię to.

[ Dodano: 2012-07-02, 11:53 ]
Już sobie poradziłem z tą edycją pliku i Play Online nie uruchamia się.
Dziękuję za pomoc
az
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

azaz599 pisze:A co do Play Online to przeczytałem ten link i wykonałem pkt 1 czyli AutoRunUninstall.exe. Po ponownym uruchomieniu systemu pojawił się deinstalator Play Online kliknąłem ok
To widocznie poszło coś "nie tak", bo po odpaleniu pliku AutoRunUninstall.exe powinien się on tylko wykonać i zniknąć.
Czy na pewno kliknąłeś plik AutoRunUninstall.exe w katalogu
C:\Program Files\PLAY ONLINE\AutoRun\ ,
a nie np. Play Online Uninstall?
Pkt 3 i 4 odpuściłem bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Jak chodzi o pkt. 4, to robi się to w Menadżerze Urządzeń - prawy klilk na wirtualny napęd CD w modemie.
Według moich obserwacji, pkt 4 działa tylko wtedy, gdy wcześniej wykonało się pkt 1.
A w pkt 2
"Program Files\PLAY ONLINE\SysConfig.dat; ustawiasz w sekcji [EHIDS_PRODUCT_VERSION]:"
zatrzymałem się na tej sekcji. Gdzie ona jest i gdzie później ten kod trzeba wpisać?
Przecież masz dokładnie, krok po kroku, opisane wszystko, co powinieneś zrobić!
Otwierasz plik
C:\Program Files\PLAY ONLINE\SysConfig.dat
wyszukujesz fragment zatytułowany
[EHIDS_PRODUCT_VERSION]
a w nim szukasz linijki
RUN_INSTALL_APP=
w której YES zamieniasz na NO.
To wszystko!

[ Dodano: 2012-07-02, 12:43 ]
Widzę, że spóźniłem się ze swoim postem, ale może innym on się jeszcze przyda.
Krzysztof
azaz599

Spóźniłeś się ale i tak dziękuję. Z tą edycją pliku to miałem problem z otwarciem SysConfig.dat i dopiero jak zastosowałem na chybił trafił notatnik to dalej poszło.
Co do pkt 1 to zrobiłem Program Files\PLAY ONLINE\AutoRun\ i tam były tylko dwa pliki: AutoRunSetup i AutoRunUninstall. Więc kliknąłem ten drugi i wtedy pojawił się tam trzeci plik ale nazwy nie pamiętam. I nic więcej się nie działo. Dopiero po ponownym uruchomieniu laptopa zaczęły się te deinstalacje i instalacje, o których pisałem. Może coś pokręciłem ale teraz jest już wszystko prawidłowo. Jeszcze raz dziękuję. Dodam jeszcze, że problem z zaznaczaniem po każdym starcie systemu Komunikacja AT też zginął ale to już nie moja sprawka i nie mam pojęcia, w którym momencie to nastąpiło. I na koniec polecam aero2 bo działa bardzo stabilnie, nic się nie zawiesza, nie zrywa połączeń(prócz tych co 60min ale TNI wznawia je natychmiast i nawet tego nieraz nie zauważam), strony otwierają się płynnie a przy prędkości 512kbps pliki filmowe też da się otworzyć bez problemu. W porównaniu z tym co miałem czyli Blueconnectem(Panie zmiłuj się nad T-mobile) aero2 jest o niebo lepsze.
Pozdrawiam
az
ODPOWIEDZ