Komputer nie widzi modemu - Alcatel One Touch X221S

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mudry
Początkujący użytkownik forum

Komputer nie widzi modemu - Alcatel One Touch X221S

Post autor: mudry »

Witam. Mam problem z tym modemem USB. Dostałem ten modem do blueconnecta w abonamencie.

Mój problem polega na tym, że gdy podłączam modem do komputera (stacjonarny, windows 7 ultimate 64-bit, oryginał) system nie reaguje. Dioda mryga poprawnie na zielono. Przy pierwszym włożeniu powinna się włączyć instalacja programu do połączenia się z internetem - nie włącza się.
Modem włożyłem do notebooka (windows xp professional 32-bit, oryginał), instalacja aplikacji włączyła się, z internetem się połączyłem wszystko działa. Włożyłem go też do netbooka (ubuntu 12.04 32-bit) skonfigurowałem nowe połączenie komórkowe i wszystko działa.
Dzwoniłem do T-Mobile na numer 602900 to facet powiedział mi, żebym pobrał najnowsze sterowniki do tego modemu ale nie powiedział, ani skąd je pobrać, ani jak je zainstalować na modem.
Gdy włożę kartę pamięci 4gb do modemu i podłączę komputer w ogóle nie reaguje, jakbym nic nie podłączył, gdzie na netbooku i notebooku działa wszystko wzorowo. Nie ma mowy o niedziałających portach usb w komputerze, gdyż podłączam myszkę, klawiaturę, pendrive i wszystko jest w porządku.
Szukałem także w sieci tych sterowników, patrzyłem również na stronie www.alcatel-mobilephones.com i nic konkretnego nie znalazłem. Pobrałem także program Top_NetInfo i na początku konfiguracji gdy chcę wybrać modem po prostu nie widać żadnego, jakbym go nie podłączył, chociaż modem świeci na zielono. Pobrałem także program blueconnect manager 2.0 (swoją drogą na xp-ku automatycznie zainstalował się inny program, bądź program w innej wersji) i po włączeniu go wyskakuje komunikat, że urządzenie nie jest podłączone.
Męczę się już z tym bite 4 godziny i nie mam już siły. Internet musi na stałe działać na stacjonarnym więc nie ma opcji aby coś pobrać na laptopie i przez pendrive przerzucić na komputer. Mam również nadzieję, że mimo długiego tekstu znajdzie się osoba, która to przeczyta :D.
Pozdrawiam i liczę na pomoc ;).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Komputer nie widzi modemu - Alcatel One Touch X221S

Post autor: YaHooo »

A te sterowniki nie działają http://dc-files.com/files/alcatel/modem ... driver.zip ?

Bo bez porządnych sterowników nic dalej nie da się zrobić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mudry

Dobra ale jak ich użyć? Jestem kompletnie zielony. :roll:

Przecież modemu nie wykrywa na windowsie 7 64 bit a na xpku 32 bit nie zainstaluję sterowników 64 bit. Spróbowałem też zainstalować wg poradnika z FAQ na xpku to nie mogę kliknąć "dalej" po wybraniu pliku .inf, próbowałem ze wszystkimi które pobrałem z tego linka wyżej. Próbowałem też automatycznego wyszukiwania sprzętu to nie znalazło żadnego modemu. Na 7 też jak chcę dodać nowy sprzęt to szuka, szuka i nie znajduje nic. Próbowałem też przez plik .exe, pokazuje aby podłączyć urządzenie lub jeśli jest podłączone to odłączyć i podłączyć jeszcze raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mudry pisze:Dobra ale jak ich użyć? Jestem kompletnie zielony. :roll:
Po prostu zainstalować...

Ogólnie ręcznie sterowniki należałoby zainstalować najpierw, a potem podłączyć USB. W Menadżerze Urządzeń nie ma jakichś urządzeń ze znakami zapytania? Może już coś się zainstalowało i temu instalacja nie idzie dalej?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mudry

Nie ma urządzeń ze znakami zapytania w menadżerze urządzeń. Ale gdy uruchamiam instalację tych sterowników to jest napis aby podłączyć jakiś "datacard", domyślam się że chodzi o modem więc podłączam go i nic.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mudry pisze:domyślam się że chodzi o modem więc podłączam go i nic.
Tak to jest to. Być może trzeba doinstalować sterowniki USB, czy do płyty głównej, bo standardowe mają jakiś problem.
mudry

No być może. Ale jak to zrobić?
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Wydaje mi sie ze (moge sie nie znac ) odinstaluj stare sterowniki - i zainstaluj nowe sterowniki tym razem wskazujac recznie gdzie sa rozpakowane. Tak powinno sie udac. A jezeli to nie to choc pewnie brak pieniedzy ( sam wiem cos o tym ) moge polecic modem nowy Play Huawei E 3131 na tym na pewno pojdzie ale to juz ostatecznosc. Podałem to tylko jako sugestie bo sam mam taki i jestem z niego mega zadowolony. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mudry pisze:No być może. Ale jak to zrobić?
Pobrać ze strony producenta płyty głównej sterowniki przeznaczone do Twojej płyty i zainstalować.
matt-linux

hej

Post autor: matt-linux »

Jak sobie w sumie poradziłeś z tym modemem Alcatel w Ubuntu 12.04?
Mam ten sam problem i chciałbym móc korzystać z blueconnect w netbooku.
Z góry dziekuję.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

matt-linux pisze:Mam ten sam problem i chciałbym móc korzystać z blueconnect w netbooku.
Doinstaluj usb-modeswitch i usb-modeswitch-data. W którymś z plików konfiguracyjnych powinien być dla Alcatela, tutaj przykład

Kod: Zaznacz cały

# Alcatel OT-X220D

TargetVendor=  0x1bbb
TargetProduct= 0x0017

MessageContent="55534243123456788000000080000606f50402527000000000000000000000" 
ODPOWIEDZ