Jeśli ktoś ma jakieś informacje to proszę podzielenie się nimi
Od rana szukam informacji na temat dekoderów do tv i mam już

Moderator: Moderatorzy
Dziś częstotliwość niewiele znaczy, napisz dokładnie jaki masz.Andrzejz78 pisze:procesor 1,6 GHz
Intel Celeron M 1,6GHzkrystianb pisze:napisz dokładnie jaki masz.
Jeśli to jest to co myślę czyli bannias albo dothan to faktycznie marny sprzęt możesz mieć problem z dekodowaniem kanałów hd, reszta przy dobrze napisanym dekoderze powinna być w porządku, choć jak to dokładnie wygląda to nie wiem, teoretycznie strumień max 4Mb/s mpeg4 nie jest zbyt wymagający.Andrzejz78 pisze:Intel Celeron M 1,6GHz
Czyli przy kanałach SD nie powinno być kłopotu? Na razie nie ma wiele kanałów HD więc chyba zaryzykuje najwyżej stracę 100złkrystianb pisze:marny sprzęt możesz mieć problem z dekodowaniem kanałów hd
Czyli zostało tylko wybrać model a z tym to może być problem bo troche tego jestezaq pisze:Z SD nie ma najmniejszych problemów
To ciekawe, czyli jeśli soft korzysta z jednego rdzenia, to zapycha go maksymalnie. Coś chyba drivery/dekoder to jakiś student napisał.ezaq pisze:U mnie Intel Core Duo T2300 1.66 GHz nie daje rady dekodować kanałów HD. Z SD nie ma najmniejszych problemów, ale wykorzystanie procesora jest na poziomie 50-60%.
Wybierz taki z HD, jeżeli planujesz zmianę systemu operacyjnego/komputera na Windows 7 64bit to wybierz model zgodny z Windows 7 64bit, niektóre odbiorniki mają problem z Windows 7 64bit.Andrzejz78 pisze:Czyli zostało tylko wybrać model
T7100 (1.8 GHz) nie daje sobie rady z 1080p w żadnym odtwarzaczu.krystianb pisze:To ciekawe, czyli jeśli soft korzysta z jednego rdzenia, to zapycha go maksymalnie. Coś chyba drivery/dekoder to jakiś student napisał.
Do 1080p lepiej nadaje się PotPlayer (może dlatego, że automatycznie ustawia wysoki priorytet CPU, nie mam pojęcia) mam T7700. A VLC faktycznie nie daje rady.Patryk pisze:Takiego VLC raczej studenci nie pisali...
Można zrzucić na grafikę. Mi się udało FullHD odtworzyć płynnie na C2D 1,4GHz + GF 8400GS.Patryk pisze:T7100 (1.8 GHz) nie daje sobie rady z 1080p w żadnym odtwarzaczu.
Takiego VLC raczej studenci nie pisali...
Jak się ma odpowiednią...ja mam tylko Intela niestety.Patryk pisze:Można zrzucić na grafikę
Wypróbuję kiedyś.Grzechu pisze:Do 1080p lepiej nadaje się PotPlayer
Powiem więcej - nie daje rady nic z opensource / darmówek.Grzechu pisze: A VLC faktycznie nie daje rady.
A z jakiego formatu dekodujecie te FullHD? U mnie T5200 ([email protected]) VLC dekoduje bardzo płynnie 1080p z pliku flv (źródło YouTube).Patryk pisze: T7100 (1.8 GHz) nie daje sobie rady z 1080p w żadnym odtwarzaczu.
H.264 high profile.YaHooo pisze:A z jakiego formatu dekodujecie te FullHD?
Miałem na myśli te 50% obciążenie przy SD, przy 2 rdzeniowym procku, to jest na 99% max obciążenie jednego rdzenia...Patryk pisze:T7100 (1.8 GHz) nie daje sobie rady z 1080p w żadnym odtwarzaczu.
Takiego VLC raczej studenci nie pisali...
To sobie zassałem demo 1080p w formacie MKV i to nie byle jakie 19 Mbps. Rzeczywiście jest problem z dekodowaniem tego na CPU.Patryk pisze: Czyli to, co jest w DVB-S/T i zazwyczaj w plikach MKV.
Bo ma do tego specjalizowany procesor.YaHooo pisze: To nie wiem czemu TV tak ładnie dekoduje...
No jasne.Patryk pisze: Bo ma do tego specjalizowany procesor.
Akurat tego nie wiedziałem. Jednak szkoda, że aby dekodować HD trzeba mieć bardzo mocny sprzęt. Z drugiej strony i tak ja np mam matrycę 1280x800, zatem pełnego FullHD bez skalowania nie wyświetli. A TV tak, no i ma większą matrycę.Patryk pisze: Taki tablet z Biedronki za 300 zł też bezproblemowo zdekoduje nawet Bluray.
Nie trzeba. Wystarczy odpowiednia grafika (nie znaczy droga/nowa)YaHooo pisze:że aby dekodować HD trzeba mieć bardzo mocny sprzęt
Osobiście sprawdziłem wspomnianego GoClevera A73 i z kanałami HD radzi sobie bez zająknięcia.Patryk pisze:Taki tablet z Biedronki za 300 zł też bezproblemowo zdekoduje nawet Bluray.
No ja mam Intel 945GM, więc nie poszalejęJo_gurt pisze: Nawet Intel 4500 w wersji HD coś potrafi.
Wszystkie działają tak samo, jest jeden czy 2 typy chipsetu i tylko producenci się różnią.Andrzejz78 pisze:więc jaki dekoder polecacie do laptopa