Lepszy zasięg CP (e398, LTE)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Lepszy zasięg CP (e398, LTE)
Witam,
mam problem z doborem anteny, będę wdzięczny za pomoc, aby zwięszyć zasięg. Posiadam e398 z CP (LTE) i na działce za Warszawą (jest ona zalesiona) odbiera tylko EDGE (ręcznie nie łączy pod lepszy standard), a z tego co widziałem na mapce - link - to nadajnik UMTS900 jest oddalony o 2km, a LTE o ok. 5km.
--> Co mogę zrobić aby poprawić jakość odbioru na lepszych standardach? Jaki kupić panel do ok. 150zł?
Przejrzałem różne tematy z tego forum i widziałem że polecali raz tylko kierunkową:
http://allegro.pl/antena-huawei-e398-lt ... 99881.html
A w innym temacie taką uniwersalną:
http://allegro.pl/14dbi-4g-lte-hspa-pol ... 11498.html
PS. Kurczę, że dopiero trafiłem na to forum. Miałem Sferię, Play, Orange; z LTE na Pradze Południe najwyżej było 4mb/s, a widzę ze można wszystko skutecznie zwiększyć :-)
mam problem z doborem anteny, będę wdzięczny za pomoc, aby zwięszyć zasięg. Posiadam e398 z CP (LTE) i na działce za Warszawą (jest ona zalesiona) odbiera tylko EDGE (ręcznie nie łączy pod lepszy standard), a z tego co widziałem na mapce - link - to nadajnik UMTS900 jest oddalony o 2km, a LTE o ok. 5km.
--> Co mogę zrobić aby poprawić jakość odbioru na lepszych standardach? Jaki kupić panel do ok. 150zł?
Przejrzałem różne tematy z tego forum i widziałem że polecali raz tylko kierunkową:
http://allegro.pl/antena-huawei-e398-lt ... 99881.html
A w innym temacie taką uniwersalną:
http://allegro.pl/14dbi-4g-lte-hspa-pol ... 11498.html
PS. Kurczę, że dopiero trafiłem na to forum. Miałem Sferię, Play, Orange; z LTE na Pradze Południe najwyżej było 4mb/s, a widzę ze można wszystko skutecznie zwiększyć :-)
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Lepszy zasięg CP (e398, LTE)
Do LTE to antena z pierwszego linku (sprawdzony sprzedawca) a do UMTS 900 to najlepsza ATK20 tylko dziwne że nie masz zasięgu na to pasmo skoro nadajnik masz tylko 2km Sprawdź ustawienia modemu pod kątem tej drugiej częstotliwości
-
Widzę, że ta mapka pokazuje pozwolenia na "BTS", więc chyba niekoniecznie one będą. Tak więc, ewentualnie będzie do 6-7 km do anten gdzie jest UMTS900 i LTE.
Czyli którą antenę najbezpieczniej kupić na początek, aby to działało? Przy tej pierwszej, jeśli nie złapie - to do niczego się nie nada?
Czyli którą antenę najbezpieczniej kupić na początek, aby to działało? Przy tej pierwszej, jeśli nie złapie - to do niczego się nie nada?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ta częstotliwość lepiej "sie niesie" więc jest wyższe prawdopodobieństwo że będzie działać tylko musi byś antana ATK20Leel pisze:UMTS900
[ Dodano: 2012-08-14, 12:42 ]
Czyli działające już BTSyLeel pisze:ta mapka pokazuje pozwolenia na "BTS"
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jak już gdzieś niedawno pisałem, mapę BTSearch należy traktować poglądowo i dane z niej pochodzące trzeba weryfikować, poprzez mapy zasięgu poszczególnych operatorów, czy też samodzielne sprawdzenie, czy w danej lokalizacji stoi i działa nadajnik. Czesto jest tak, że na mapie od roku jest marker jakiegoś koloru informujący, że jest gdzieś stacja bazowa, a jak się pojedzie w to miejsce, to widzimy pole z burakami.
Właściwie jedyne pewne informacje o stacjach bazowych uzyskamy, filtrując dane na tej mapie:
Filtr danych źródłowych --> Lokalizacje z bazy BTSsearch.
Wtedy mapa pokaże tylko te nadajniki, które rzeczywiście na 100% pracują. Co nie znaczy, że w okolicy nie ma innych już działających, które nie zostały jeszcze zweryfikowane.
Właściwie jedyne pewne informacje o stacjach bazowych uzyskamy, filtrując dane na tej mapie:
Filtr danych źródłowych --> Lokalizacje z bazy BTSsearch.
Wtedy mapa pokaże tylko te nadajniki, które rzeczywiście na 100% pracują. Co nie znaczy, że w okolicy nie ma innych już działających, które nie zostały jeszcze zweryfikowane.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- wojteks
- *** Administrator ***
Pozwolenie to nie znaczy działający BTS.Andrzejz78 pisze:Czyli działające już BTSy
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Miałem na myśli między innymi działającewojteks pisze:Pozwolenie to nie znaczy działający BTS.Andrzejz78 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-08-15, 00:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-14, 23:34 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Na razie to nie pomaga ATK-20, ale jutro więcej spróbuję z nią zdziałać wraz z kompasem. Mam jednak pytanie - czy taka antena przebije się przez wysokie iglaste drzewa?
Kilka razy wyświetliło mi na chwilę WCDMA, bez tej nowej anteny, ale nie było żadnej kreski z zasięgiem - dlatego liczę, że z tym ATK jakoś się przebiję.
edit: antena daje radę nawet w lesie i mam ok. 1mb/s; muszę tylko połączenie ustabilizować, bo lata jak żyd po pustym sklepie - od WCDMA po HSPA++.
Kilka razy wyświetliło mi na chwilę WCDMA, bez tej nowej anteny, ale nie było żadnej kreski z zasięgiem - dlatego liczę, że z tym ATK jakoś się przebiję.
edit: antena daje radę nawet w lesie i mam ok. 1mb/s; muszę tylko połączenie ustabilizować, bo lata jak żyd po pustym sklepie - od WCDMA po HSPA++.
-
Pinguję z konsoli w XP, aby potrzymać HSPA+. Teraz kwestia tego, aby trochę zwiększyć sygnał - czy są rozwiązania wzmacniające sygnał?
Gdzieś wyczytałem, że dla dalszych podatków nałożyli zakaz samodzielnego montażu wzmacniaczy - ale pewnie na wszystko znalazła się metoda.
Gdzieś wyczytałem, że dla dalszych podatków nałożyli zakaz samodzielnego montażu wzmacniaczy - ale pewnie na wszystko znalazła się metoda.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale to jest zwyczajne zachowanie. Nawet przy sygnale -50dBm byś musiał to robić.Leel pisze:Pinguję z konsoli w XP, aby potrzymać HSPA+.
Oprócz anteny nic Ci nie możemy poradzić. Bo takie rozwiązanie nie istnieje.Leel pisze:ale pewnie na wszystko znalazła się metoda.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Czy jeśli wezmę panel, który posiada polaryzację pionową, to może on lepiej odbierać sygnał z kierunku bardziej zalesionego?
PS. Chyba od samego wchodzenia tutaj sygnał jest coraz stabilniejszy i silniejszy, bo nic nie robię aktualnie w celu poprawy tego
PS. Chyba od samego wchodzenia tutaj sygnał jest coraz stabilniejszy i silniejszy, bo nic nie robię aktualnie w celu poprawy tego

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Panel nie ma jako tako polaryzacji. Zawsze można ją zmienić przekręcając go.Leel pisze:Czy jeśli wezmę panel, który posiada polaryzację pionową, to może on lepiej odbierać sygnał z kierunku bardziej zalesionego?
W takim razie fajnieLeel pisze: PS. Chyba od samego wchodzenia tutaj sygnał jest coraz stabilniejszy i silniejszy, bo nic nie robię aktualnie w celu poprawy tego![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
Ja od niedzieli testuję LTE od CP. Na początku walczyłem ze zmianą softu bo modem mam prywatny E398 od Plusa i myślałem że przez nie firmową aplikację nie chce połączyć z LTE chociaż pokazuje średni zasięg.Po zmianie było to samo, ale później z po paru godzinach raptem połączył i już do tej pory idealnie jest - myślę że technicy Mobylandu obsługujący BTS podłączyli mnie do LTE.
Do rzeczy
Zasięg miałem ostatnio od 69dBm do 75dBm (jedna do trzech kresek). Modem wpięty w stacjonarny leciwy komputer za pośrednictwem przedłużacza USB ok.80cm.
i przyfastrygowany do biurka żeby mieć na widoku.
Dzisiaj postanowiłem przenieść mocowanie na metalowy wysoki stojak na CD.
Modem jest na tej samej wysokości i identycznie ustawiony, jedynie 30 centymetrów dalej.
Od momentu przeniesienia pokazuje cały czas cztery krechy czyli 65bBm. Już kilka razy odświeżałem wynik i trzyma się twardo pomimo że pogoda nad Warszawą się psuje.
Ciekawe co dało tak znakomitą poprawę (chyba zrezygnuję z kupna anteny)- czy te 30 cm. do tyłu, czy może metalowe drabinki stojaka za jego plecami

Tak że kolego @Leel - u Ciebie kręcenie modemem może nie pomoże, ale anteną już może tak, powodziska
Do rzeczy

i przyfastrygowany do biurka żeby mieć na widoku.
Dzisiaj postanowiłem przenieść mocowanie na metalowy wysoki stojak na CD.
Modem jest na tej samej wysokości i identycznie ustawiony, jedynie 30 centymetrów dalej.
Od momentu przeniesienia pokazuje cały czas cztery krechy czyli 65bBm. Już kilka razy odświeżałem wynik i trzyma się twardo pomimo że pogoda nad Warszawą się psuje.
Ciekawe co dało tak znakomitą poprawę (chyba zrezygnuję z kupna anteny)- czy te 30 cm. do tyłu, czy może metalowe drabinki stojaka za jego plecami

Tak że kolego @Leel - u Ciebie kręcenie modemem może nie pomoże, ale anteną już może tak, powodziska

-
Czy na przeciążenie BTS'a jest jakaś rada?
W godzinach nocnych lub wczesno-rannych mam ok. 2mb/s, ale już w ciągu dnia częściej przestawiam się na EDGE.
W godzinach nocnych lub wczesno-rannych mam ok. 2mb/s, ale już w ciągu dnia częściej przestawiam się na EDGE.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety nie ma. Jeśli masz inny nodeB niedaleko siebie, to możesz próbować łapać go anteną kierunkową.Leel pisze:Czy na przeciążenie BTS'a jest jakaś rada?
Pozdrawiam YaHooo