Lepszy zasięg CP (e398, LTE)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Leel
Początkujący użytkownik forum

Lepszy zasięg CP (e398, LTE)

Post autor: Leel »

Witam,

mam problem z doborem anteny, będę wdzięczny za pomoc, aby zwięszyć zasięg. Posiadam e398 z CP (LTE) i na działce za Warszawą (jest ona zalesiona) odbiera tylko EDGE (ręcznie nie łączy pod lepszy standard), a z tego co widziałem na mapce - link - to nadajnik UMTS900 jest oddalony o 2km, a LTE o ok. 5km.

--> Co mogę zrobić aby poprawić jakość odbioru na lepszych standardach? Jaki kupić panel do ok. 150zł?

Przejrzałem różne tematy z tego forum i widziałem że polecali raz tylko kierunkową:
http://allegro.pl/antena-huawei-e398-lt ... 99881.html
A w innym temacie taką uniwersalną:
http://allegro.pl/14dbi-4g-lte-hspa-pol ... 11498.html

PS. Kurczę, że dopiero trafiłem na to forum. Miałem Sferię, Play, Orange; z LTE na Pradze Południe najwyżej było 4mb/s, a widzę ze można wszystko skutecznie zwiększyć :-)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Lepszy zasięg CP (e398, LTE)

Post autor: Andrzejz78 »

Do LTE to antena z pierwszego linku (sprawdzony sprzedawca) a do UMTS 900 to najlepsza ATK20 tylko dziwne że nie masz zasięgu na to pasmo skoro nadajnik masz tylko 2km Sprawdź ustawienia modemu pod kątem tej drugiej częstotliwości
Leel

Widzę, że ta mapka pokazuje pozwolenia na "BTS", więc chyba niekoniecznie one będą. Tak więc, ewentualnie będzie do 6-7 km do anten gdzie jest UMTS900 i LTE.

Czyli którą antenę najbezpieczniej kupić na początek, aby to działało? Przy tej pierwszej, jeśli nie złapie - to do niczego się nie nada?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Leel pisze:UMTS900
Ta częstotliwość lepiej "sie niesie" więc jest wyższe prawdopodobieństwo że będzie działać tylko musi byś antana ATK20

[ Dodano: 2012-08-14, 12:42 ]
Leel pisze:ta mapka pokazuje pozwolenia na "BTS"
Czyli działające już BTSy
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Jak już gdzieś niedawno pisałem, mapę BTSearch należy traktować poglądowo i dane z niej pochodzące trzeba weryfikować, poprzez mapy zasięgu poszczególnych operatorów, czy też samodzielne sprawdzenie, czy w danej lokalizacji stoi i działa nadajnik. Czesto jest tak, że na mapie od roku jest marker jakiegoś koloru informujący, że jest gdzieś stacja bazowa, a jak się pojedzie w to miejsce, to widzimy pole z burakami.

Właściwie jedyne pewne informacje o stacjach bazowych uzyskamy, filtrując dane na tej mapie:

Filtr danych źródłowych --> Lokalizacje z bazy BTSsearch.

Wtedy mapa pokaże tylko te nadajniki, które rzeczywiście na 100% pracują. Co nie znaczy, że w okolicy nie ma innych już działających, które nie zostały jeszcze zweryfikowane.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Andrzejz78 pisze:Czyli działające już BTSy
Pozwolenie to nie znaczy działający BTS.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:
Andrzejz78 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Pozwolenie to nie znaczy działający BTS.
Miałem na myśli między innymi działające

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-08-15, 00:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-14, 23:34 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
Leel

Na razie to nie pomaga ATK-20, ale jutro więcej spróbuję z nią zdziałać wraz z kompasem. Mam jednak pytanie - czy taka antena przebije się przez wysokie iglaste drzewa?
Kilka razy wyświetliło mi na chwilę WCDMA, bez tej nowej anteny, ale nie było żadnej kreski z zasięgiem - dlatego liczę, że z tym ATK jakoś się przebiję.

edit: antena daje radę nawet w lesie i mam ok. 1mb/s; muszę tylko połączenie ustabilizować, bo lata jak żyd po pustym sklepie - od WCDMA po HSPA++.
Leel

Pinguję z konsoli w XP, aby potrzymać HSPA+. Teraz kwestia tego, aby trochę zwiększyć sygnał - czy są rozwiązania wzmacniające sygnał?
Gdzieś wyczytałem, że dla dalszych podatków nałożyli zakaz samodzielnego montażu wzmacniaczy - ale pewnie na wszystko znalazła się metoda.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Leel pisze:Pinguję z konsoli w XP, aby potrzymać HSPA+.
Ale to jest zwyczajne zachowanie. Nawet przy sygnale -50dBm byś musiał to robić.
Leel pisze:ale pewnie na wszystko znalazła się metoda.
Oprócz anteny nic Ci nie możemy poradzić. Bo takie rozwiązanie nie istnieje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Leel

Czy jeśli wezmę panel, który posiada polaryzację pionową, to może on lepiej odbierać sygnał z kierunku bardziej zalesionego?

PS. Chyba od samego wchodzenia tutaj sygnał jest coraz stabilniejszy i silniejszy, bo nic nie robię aktualnie w celu poprawy tego :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Leel pisze:Czy jeśli wezmę panel, który posiada polaryzację pionową, to może on lepiej odbierać sygnał z kierunku bardziej zalesionego?
Panel nie ma jako tako polaryzacji. Zawsze można ją zmienić przekręcając go.
Leel pisze: PS. Chyba od samego wchodzenia tutaj sygnał jest coraz stabilniejszy i silniejszy, bo nic nie robię aktualnie w celu poprawy tego :ok:
W takim razie fajnie ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ciemnywicio

Post autor: ciemnywicio »

Ja od niedzieli testuję LTE od CP. Na początku walczyłem ze zmianą softu bo modem mam prywatny E398 od Plusa i myślałem że przez nie firmową aplikację nie chce połączyć z LTE chociaż pokazuje średni zasięg.Po zmianie było to samo, ale później z po paru godzinach raptem połączył i już do tej pory idealnie jest - myślę że technicy Mobylandu obsługujący BTS podłączyli mnie do LTE.
Do rzeczy :roll: Zasięg miałem ostatnio od 69dBm do 75dBm (jedna do trzech kresek). Modem wpięty w stacjonarny leciwy komputer za pośrednictwem przedłużacza USB ok.80cm.
i przyfastrygowany do biurka żeby mieć na widoku.
Dzisiaj postanowiłem przenieść mocowanie na metalowy wysoki stojak na CD.
Modem jest na tej samej wysokości i identycznie ustawiony, jedynie 30 centymetrów dalej.
Od momentu przeniesienia pokazuje cały czas cztery krechy czyli 65bBm. Już kilka razy odświeżałem wynik i trzyma się twardo pomimo że pogoda nad Warszawą się psuje.
Ciekawe co dało tak znakomitą poprawę (chyba zrezygnuję z kupna anteny)- czy te 30 cm. do tyłu, czy może metalowe drabinki stojaka za jego plecami :yupi: :viktoria:

Tak że kolego @Leel - u Ciebie kręcenie modemem może nie pomoże, ale anteną już może tak, powodziska :)
Leel

Czy na przeciążenie BTS'a jest jakaś rada?
W godzinach nocnych lub wczesno-rannych mam ok. 2mb/s, ale już w ciągu dnia częściej przestawiam się na EDGE.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Leel pisze:Czy na przeciążenie BTS'a jest jakaś rada?
Niestety nie ma. Jeśli masz inny nodeB niedaleko siebie, to możesz próbować łapać go anteną kierunkową.
ODPOWIEDZ