Modem HSPA - praca anteny wewnętrznej po podł. anteny zewn.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marek7
Początkujący użytkownik forum

Modem HSPA - praca anteny wewnętrznej po podł. anteny zewn.

Post autor: Marek7 »

Pozdrawiam wszystkich, to mój pierwszy wpis tutaj :)

Proszę o wyjaśnienie kwestii związanej z modemem HSPA (E173) pracującym z podłączoną anteną zewnętrzną (typ obojętny):

Czy włożenie wtyczki anteny zewnętrznej do modemu powoduje wyłączenie anteny wewnętrznej w modemie, czy też w takim przypadku pracują obie anteny? Czy są znane jakieś pomiary, doświadczenia dotyczące pracy anteny wewnętrzej modemu w takim wypadku?

Mieszkam niedaleko BTS i modem umieszczony jest w routerze stojącym w optymalnym miejscu więc mam dobry odbiór i nie potrzebuję używać zewnętrznej anteny do poprawienia odbioru ale chodzi mi o ograniczenie promieniowania w pokoju, w którym używam modemu, zwłaszcza, że nie mam łącza kablowego i używam wyłącznie HSPA. W przypadku pracy anteny wewnętrznej modemu mimo podłączenia anteny zewnętrznej zakup takiej anteny jest dla mnie bezcelowy. Przyglądając się gniazdku anteny nie zauważyłem żadnego mechanizmu, działającego po włożeniu wtyczki.
Najprostszą metodą sprawdzenia wydaje mi się włożenie samej wtyczki do gniazdka antenowego i sprawdzenie, jak zachowa sie modem - straci sygnał czy utrzyma go an tym samym poziomie, niestety nie mam odpowiedniej wtyczki więc proszę o odpowiedź kogoś kto sprawdzał coś takiego.

Przy okazji proszę o odpowiedź czy prawdą jest potoczna opinia, że samo wystawienie anteny za okno daje zysk ok 10dB? Mam zamiar użyć patyka z 5m kablem i ciekawi mnie czy nic na tej operacji nie stracę na sygnale, "11dB" patyka kładę między bajki. Patyk ma kabel RG 174U, który teoretycznie nie jest przeznaczony do częstotliwości ok 2 GHz - najwyższa częstotliwość, dla której podano katalogowe tłumienie tego kabla to 1 GHz (1,12 dB/m), biorąc pod uwagę wykres http://www.procom.dk/var/theme_procom/s ... _large.jpg można założyć, że tłumienie przy 2 GHz to ok 1,7 dB/m, więc przy 5 m stracę na samym kablu ok 9 dB.
Jak bilans takiej anteny wygląda w praktyce?
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Re: Modem HSPA - praca anteny wewnętrznej po podł. anteny zewn.

Post autor: LiO19 »

Marek7 pisze:Czy włożenie wtyczki anteny zewnętrznej do modemu powoduje wyłączenie anteny wewnętrznej w modemie
Tak ;)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem HSPA - praca anteny wewnętrznej po podł. anteny ze

Post autor: Yanusz »

Marek7 pisze:
Przy okazji proszę o odpowiedź czy prawdą jest potoczna opinia, że samo wystawienie anteny za okno daje zysk ok 10dB?
A jak antena nie jest wystawiona za okno to ma 0dBi?
..

Nie no bzdura.
Marek7 pisze:Mam zamiar użyć patyka z 5m kablem i ciekawi mnie czy nic na tej operacji nie stracę na sygnale, (..)
Jak bilans takiej anteny wygląda w praktyce?
Bilans takiej anteny krąży zazwyczaj wokół zera. A to, czy wynik jest na "+" czy na "-" zależy już od samego wykonania anteny. Ja się spotkałem z taką anteną, że po jej podłączeniu zasięg był słabszy, niż bez niej. Ale można trafić na takie egzemplarze, gdzie ta antena rzeczywiście coś daje i może być przydatna, gdy np. lepszy zasięg jest przy oknie, a nie będziemy przecież stali przyklejeni z laptopem do szyby :)

Moim zdaniem kabel RG 174/U nie powinien być nawet nazywany niskostratnym, gdyż jest to obraza dla niskostratnych kabli. Przy takiej tłumienności użycie go w długości większej, niż 5-6 metrów jest bez sensu, bo w zasadzie niweluje to zyski nawet najlepszych anten.
Marek7 pisze: Mam zamiar użyć patyka z 5m kablem i ciekawi mnie czy nic na tej operacji nie stracę na sygnale
Ostatnio jeden z forumowiczów zrobił swój test takiej anteny.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Yanusz pisze:A jak antena nie jest wystawiona za okno to ma 0dBi?
..

Nie no bzdura.
Nie bzdura tylko ominięcie tłumienia ścian i okien. Jak się modem (bez podłączonej zewnętrznej anteny) wystawi za okno to też jest spory zysk, oczywiście zależy gdzie się mieszka, bo w szałasie różnicy nie będzie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Modem HSPA - praca anteny wewnętrznej po podł. anteny ze

Post autor: kordirko »

Marek7 pisze: chodzi mi o ograniczenie promieniowania w pokoju, w którym używam modemu, zwłaszcza, że nie mam łącza kablowego i używam wyłącznie HSPA. W przypadku pracy anteny wewnętrznej modemu mimo podłączenia anteny zewnętrznej zakup takiej anteny jest dla mnie bezcelowy.
Nawet jeśli modem nie używa anteny wewnętrznej, to i tak sieje wokół siebie zakłóceniami.
Aby ograniczyć promieniowanie, modem możesz włożyć do pudełka ekranującego (klatka Faradaya).
Można kupić blachę do ekranów w niektórych sklepach elektronicznych,
ale dla celów elektronika-amatora do robienia ekranów najlepsze są foremki do wypieku ciasta
dostępne w każdym markecie - blacha ocynkowana z foremek dobrze się lutuje.
Można też użyć blachy z puszek po pasztecie albo po rybkach ;)
Kup małą foremkę, nożycami do blachy wytnij, pozaginaj na wymiar modemu, wywierć otwory na kable i masz super ekran.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kordirko pisze: Nawet jeśli modem nie używa anteny wewnętrznej, to i tak sieje wokół siebie zakłóceniami.
I tak większe zakłócenia będziesz mieć od pracującego komputera stacjonarnego ;)

No i pierwsze słyszę że ktoś ekranuje modem. Nawet nie za bardzo wiem w jakim to ma być celu i co ma poprawić...
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ