Proszę o wyjaśnienie kwestii związanej z modemem HSPA (E173) pracującym z podłączoną anteną zewnętrzną (typ obojętny):
Czy włożenie wtyczki anteny zewnętrznej do modemu powoduje wyłączenie anteny wewnętrznej w modemie, czy też w takim przypadku pracują obie anteny? Czy są znane jakieś pomiary, doświadczenia dotyczące pracy anteny wewnętrzej modemu w takim wypadku?
Mieszkam niedaleko BTS i modem umieszczony jest w routerze stojącym w optymalnym miejscu więc mam dobry odbiór i nie potrzebuję używać zewnętrznej anteny do poprawienia odbioru ale chodzi mi o ograniczenie promieniowania w pokoju, w którym używam modemu, zwłaszcza, że nie mam łącza kablowego i używam wyłącznie HSPA. W przypadku pracy anteny wewnętrznej modemu mimo podłączenia anteny zewnętrznej zakup takiej anteny jest dla mnie bezcelowy. Przyglądając się gniazdku anteny nie zauważyłem żadnego mechanizmu, działającego po włożeniu wtyczki.
Najprostszą metodą sprawdzenia wydaje mi się włożenie samej wtyczki do gniazdka antenowego i sprawdzenie, jak zachowa sie modem - straci sygnał czy utrzyma go an tym samym poziomie, niestety nie mam odpowiedniej wtyczki więc proszę o odpowiedź kogoś kto sprawdzał coś takiego.
Przy okazji proszę o odpowiedź czy prawdą jest potoczna opinia, że samo wystawienie anteny za okno daje zysk ok 10dB? Mam zamiar użyć patyka z 5m kablem i ciekawi mnie czy nic na tej operacji nie stracę na sygnale, "11dB" patyka kładę między bajki. Patyk ma kabel RG 174U, który teoretycznie nie jest przeznaczony do częstotliwości ok 2 GHz - najwyższa częstotliwość, dla której podano katalogowe tłumienie tego kabla to 1 GHz (1,12 dB/m), biorąc pod uwagę wykres http://www.procom.dk/var/theme_procom/s ... _large.jpg można założyć, że tłumienie przy 2 GHz to ok 1,7 dB/m, więc przy 5 m stracę na samym kablu ok 9 dB.
Jak bilans takiej anteny wygląda w praktyce?