Odległość od Nadajnika

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sokratesb
Użytkownik forum

Odległość od Nadajnika

Post autor: sokratesb »

Witam.
Znajduję się jakieś 16km od nadajnika HSPA+ od Orange. Po drodze jest niestety jakieś 4km lasu i do tego jedna wiocha. Reszta to pola. Teren jest płaski. Czy przy zastosowaniu jakiejś dobrej anteny zewnętrznej jest jakakolwiek możliwość złapania HSPA+?
ouzoooo
Początkujący użytkownik forum

Re: Odległość od Nadajnika

Post autor: ouzoooo »

Wejdź na dach z telefonem 3G. Włącz skanowanie sieci (ręczny wybór sieci) i jeżeli znajdzie jakąś UMTS/3g/HSDPA - to zabawa z anteną ma sens. Jeżeli nie - to zakup anteny będzie tylko loterią.
Może podaj gdzie chciałbyś korzystać z netu - istnieje możliwość sprawdzenia jakie są nadajniki w okolicy.

EDIT
Nie spojrzałem na Twój profil :) Z mapa.btsearch.pl wynika, że 5 km od Miłostowa, w Kubowie jest maszt Aero2. Na dodatek to UMTS900 bez żadnego lasu po drodze. Jedyna kwestia - czy maszt ten został już uruchomiony - sprawdź telefonem czy łapie zasięg 3G Plusa lub Aero2. Jeżeli tak - to nie kombinuj z anteną i weź coś ciekawego z Plusa lub Cyfrowego Polsatu - lecą na tej samej infrastrukturze, a przy takiej odległości będzie działać bez żadnych anten.
sokratesb
Użytkownik forum

No tak właśnie patrzyłem na mapę i widziałem ten nadajnik aero, ale wyczytałem na ich stronie, że "to połączenie nie może trwać dłużej niż 60 minut". Na btsearch.pl pokazuje aero i nie pokazuje nic o plusie, czy cyfrowym polsacie z tego nadajnika, więc nie wiem co o tym myśleć. Druga sprawa, że nie mieszkam centralnie w Miłostowie, ale 2 km za i niestety w dokładnie odwrotną stronę niż nadajnik aero i wtedy dochodzi las, mniej więcej 1km. :/
Z kolei znalazłem, nadajnik orange UMTS2100 orange bliżej niż poprzedni - około 10km.
Zastanawia mnie tylko to, że ten nadajnik (na mapie orange) ma jakby dużo mniejsze pole zasięgu niż ten co jest 16km i takie jakby bardziej "podziurawione". :D
Mógłby ktoś dokładniej wytłumaczyć co z tym aero?

EDIT: Jak włączę w telefonie (co prawda nie na dachu, ale na piętrze, telefon w orange), że ma wyszukiwać tylko sieci 3G to mam 1 kreskę, ale jak zrobię wyszukaj sieci ręcznie, to nie znajduje sieci 3G orange. (?) To przez słaby zasięg?
Niestety nie wyszukuję żadnego Aero/Plusa/Cyfrowego Polsatu, co oznacza, że nadajnik chyba jeszcze nie wszedł do użycia. :/
Przy takiej odległości i ilości przeszkód po drodze powinien w innym wypadku spokojnie znaleźć jedną z powyższych. Tak mi się zdaje, bo do nadajnika UMTS orange mam dużo dalej i więcej drzew.
ouzoooo

Aero2 oferuje darmowy internet, 0,5Mb/s downloadu. Połączenie faktycznie jest zrywane co godzinę, ale żaden problem ustawić reconnect tak, że przerwa nie przekracza 2 sekund na godzinę. Zamówić można na stronie operatora, kaucja za kartę SIM to 20 zł plus bodajże 7 - przesyłka. Działa świetnie, warto zamówić.

W dużym uproszczeniu: Aero2 = Cyfrowy Polsat = Plus = Solorz ;) Dodatkowo w najbliższej przyszłości (właściwie to już się to dzieje) - sieci Aero2 i Plusa zostaną połączone pod jednym identyfikatorem 260-01, co wyświetla się na telefonach jako Plus. Pytanie - czy telefon wyszukał Ci jakąś sieć 3G o symbolu 260-17 lub np. PL17? Jest to właśnie Aero2, które teraz jest integrowane z Plusem.

Z mapy zasięgu, na cyfrowypolsat.pl wynika, że najprawdopodobniej nadajnik Aero2 już działa. Jeżeli chcesz mieć 100% pewność że wszystko będzie OK z Plusem/Polsatem/Aero2 - to kup kartę IPLUS - STARTER 190MB - na najpopularniejszym portalu aukcyjnym zaczynającym się na A ;) z przesyłką można znaleźć za 12 zł. Ten test da Ci 100% odpowiedź jak wygląda zasięg.
Kolejne pytanie: Jaki masz modem? Czy obsługuje on UMTS900? (nie mylić z GSM900!) Jeżeli nie obsługuje - to niestety albo modem do wymiany albo jedyną możliwością zostanie Orange na UMTS2100.

Pytasz czemu zasięgi dwóch nadajników UMTS2100 się różnią: Wysokość masztu, ukierunkowanie anten, ukształtowanie terenu, intensywność zabudowy, lasy, inne przeszkody terenowe.... W praktyce nie ma dwóch nadajników o identycznym polu zasięgu :) A bywa też tak, że przy widoczności optycznej można złapać nadajnik nawet 20 km dalej (przy UMTS900).

Podłącz też telefon do kompa (a może ma router wifi?) i przetestuj jak działa UMTS Orange na tym szczątkowym zasięgu, który złapałeś. Jeżeli w miarę OK - to antenka za ok. 150 zł z Bestpartnera rozwiąże problem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ouzoooo pisze:czy telefon wyszukał Ci jakąś sieć 3G o symbolu 260-17 lub np. PL17? Jest to właśnie Aero2, które teraz jest integrowane z Plusem.
W zasadzie już mało gdzie jest nadawany (o ile jeszcze jest) wyróżnik PL17/260-17, jedyna możliwość sprawdzenia zasięgu Aero2 to wymuszenie pasma WCDMA900 w terminalu i wyszukanie sieci 3G (powinien pokazać się Plus (260-01) i w wielu lokalizacjach Play (260-06), nie powinno w zasadzie być Orange i T-Mobile.
Nie pomagam na PW!
sokratesb
Użytkownik forum

No właśnie jak wyszukałem sieci 3G to nie znalazł nic. Raz mignęła 1 kreska 3G Orange, ale potem już ani razu jej nie zobaczyłem. Wyszukuje natomiast 2G od Ery, Orange i Plusa. Modem mam CDMA więc i tak bym musiał zmienić. A jak wygląda w takim razie ze ściąganiem? Jak będzie mi się rozłączał co godzinę na te 2 sekundy, to pobieranie się nie zatrzyma, albo anuluje? To Aero nie ma jakiś ograniczeń transferu danych?
Jak to w ogóle wygląda? Kupuję tę kartę Aero i co dalej?
ouzoooo

Zaczynam mieć podejrzenia, że Twój telefon nie obsługuje UMTS900, dlatego nie widzisz tych sieci. Sprawdź w necie posiadany model :) Jeżeli jest jak myślę - to poszukaj w okolicy kogoś z nowym smartfonem i przetestujcie co wykryje w eterze.

Ściąganie czegoś większego na darmowym Aero2 to generalnie kiepski pomysł - łącze to świetnie nadaje się do www, gg, skype, radia, pobierania niewielkich plików. Ale o filmach ;) to zapomnij. Ograniczeń transferu nie ma (tzn jest - tyle ile wyciśniesz z tego 0,5Mb/s). Kartę zamawiasz zgodnie z procedurą opisaną na www, przychodzi listem, wkładasz do modemu, ustawiasz APN (darmowy) i działa o ile jest zasięg :) Kopalnia wiedzy na ten temat - na stronie jednego z Forumowiczów: jdtech.pl

Na temat internetu w Orange generalnie mam kiepskie zdanie, ale może akurat BTS, który ma u Ciebie szczątkowy sygnał nie jest zapchany i po zakupie anteny panelowej będzie świetnie działać? Niestety - nie da się postawić gotowej recepty na przyzwoity net - musisz sam sprawdzić zgodnie z powyższymi opisami co będzie najlepsze w Twojej lokalizacji.
sokratesb
Użytkownik forum

Haha, ale ze mnie głupek. :hyhy:
Faktycznie, obsługuje tylko UMTS2100. :(
Na tym aero to pobierałbym z prędkością 512kilobitów/sekundę, tak?
Jeżeli tak to trochę mało, bo to około 64kilobajtów/sekundę. Teraz mam nie całe 3xwięcej i chciałem trochę właśnie zwiększyć. Jeżeli miałbym zasięg Plusa UMTS to wtedy wziąłbym Plusa (Internet mobilny HSPA+/LTE za 59,50zł) + modem ze złączem na antenę zewnętrzną + Jakąś antenę zewnętrzną. Miałbym wtedy 12GB Transferu i lepszą prędkość. Musiałbym tylko sprawdzić czy łapię tutaj UMTS Plusa. To dobry wybór?
ouzoooo

na Aero2 wyciągałbyś (po odjęciu narzutu) ok. 58 kilobajtów na sekundę. Sprawdź zatem na jakimś smartphonie czy ten BTS rzeczywiście działa. Jeżeli tak - to zainteresuj się Plusem i ofertą Polsatu - mają większe limity transferu niż Plus. Obie sieci (plus Aero2) w rzeczywistości korzystają z tej samej infrastruktury. Kiedyś testowałem kartę Plusa zalogowaną do BTS A2 - wyciągała nawet 7Mb/s.
Zamówić kartę A2 też nie zaszkodzi - jak wykorzystasz limit na głównym SIM - to ta pozwoli przeżyć do końca miesiąca ;)
sokratesb
Użytkownik forum

Dzięki. Faktycznie, można by wtedy włożyć kartę aero i jakoś funkcjonować, dobry pomysł. Teraz muszę tylko skombinować Smartfona, który ogarnia UMTS900... :cry:
ouzoooo

Jak nie znajdziesz smartfona w okolicy - to jest inna metoda bezkosztowego sprawdzenia działania: Przeklejam ze strony CP:
W Cyfrowym Polsacie klient ma możliwość sprawdzenia dostępu do Internetu w ciągu 7 dni i ewentualnej rezygnacji, jeśli usługa nie spełni jego oczekiwań. Bez dodatkowych kosztów. Jedynym warunkiem rozwiązania umowy jest zwrot sprawnego, nieuszkodzonego i kompletnego zestawu z modemem w punkcie sprzedaży, w którym podpisałeś umowę. Po prostu sprawdź nas!
Czyli - bierzesz, działa - super, nie działa - oddajesz i kombinujesz z Orange. Dodatkowo (teraz zobaczyłem) CP ma w swoich taryfach osobny limit nocny 50GB - idealny do ssania ;d
sokratesb
Użytkownik forum

Bardzo Ci dziękuję, bardzo mi pomogłeś. :ok:
Ciocia kupiła jakoś ostatnio nowego smartfona, może będzie chwytał UMTS900. :brawa:
Udało mi się załatwić, że ciocia pożyczy mi smartfona z UMTS900, teraz muszę tylko poczekać, aż jakimś sposobem do mnie trafi, bo ciocia kawał drogi ode mnie. :/
Jak sprawdzę to się odezwę.
PS Mi bardziej pasuje oferta plusa, mam siostrę, która ma telefon w plusie, to daje mi dodatkowe 2GB transferu, a plus też ma 50GB darmowego ściągania w nocy.
Ostatnio zmieniony 2012-10-06, 12:26 przez sokratesb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sokratesb na naszym forum panuje zasada, że dla danego użytkownika w wątku można dać max 1 punkt pomógł. Dlatego usuwam zbędne.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sokratesb
Użytkownik forum

Ahaa, przepraszam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sokratesb nic się nie stało :ok:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sokratesb
Użytkownik forum

zisiaj i tylko dzisiaj mam telefon z UMTS900. Jak wchodzę w wyszukiwanie sieci to nie tak jak u mnie (2G i 3G) mam do wyboru szukanie sieci GSM i WCDMA, samo GSM i samo WCDMA. Nie wiem czy oznacza to, że jednak nie ma zasięgu tego nadajnika UMTS900?
WCDMA to właśnie UMTS900? O co chodzi?

[ Dodano: 2012-10-08, 21:15 ]
Szukałem na dachu jak i na dachu Forda Transita. :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sokratesb pisze: WCDMA to właśnie UMTS900? O co chodzi?
WCDMA to technologia na której działa 3G/UMTS, a określenie UMTS900 oznacza pasmo na jakim ono działa. Bo technologia może działać na różnej częstotliwości.
sokratesb pisze:Nie wiem czy oznacza to, że jednak nie ma zasięgu tego nadajnika UMTS900?
Na to wychodzi.
sokratesb
Użytkownik forum

Ehh, to jednak chyba na razie zostaje mi przedłużyć umowę na CDMA, tylko rev b.
Ale to dalekie plany, bo umowa za rok się kończy. Może jednak jeszcze nie uruchomili tego nadajnika?
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Od 1 października nie widać sieci Aero2 w ręcznym wyszukiwaniu sieci, więc w ten sposób nie sprawdzi się czy jest się w zasięgu. Jedynym sposobem jest posiadanie telefonu lub modemu, w którym można włączyć jedynie UMTS900 i wówczas wyszukać ręcznie sieci. Jeśli znajdzie Plusa to jest zasięg Aero2.
sokratesb
Użytkownik forum

Aa, to możliwe, że jest, bo ja nie miałem rozróżnienia na UMTS900 i UMTS2100, ale Plusa i Cyfrowy Polsat wykrywa chyba raczej nawet jak nie ma rozróżnienia na 2 powyższe. (?)
Tak czy siak, znalazłem tylko sieci GSM. :cry:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sokratesb pisze:Może jednak jeszcze nie uruchomili tego nadajnika?
Trzeba by przejechać się i wizualnie sprawdzić co tam wisi na maszcie.
ezaq pisze:Od 1 października nie widać sieci Aero2 w ręcznym wyszukiwaniu sieci,
Żartujesz? :zdziwko:
sokratesb pisze:nawet jak nie ma rozróżnienia na 2 powyższe. (?)
Z tego co wiem, to w telefonach nie da się wymusić z poziomu menu UMTS900 albo 2100.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

YaHooo pisze:Żartujesz? :zdziwko:
Niestety od 1 października (w niektórych miejscach kilka dni później), czyli wymiany kart SIM na nowe, w eterze nie ma już 260-17. Aero2 nadaje teraz na plusowym 260-01 w związku z czym nawet jeśli jest się w zasięgu Aero2 to zobaczy się jedynie Plusa (na kartach Aero2 nazwa Plus zostaje zmieniona na Aero2).
YaHooo pisze:Z tego co wiem, to w telefonach nie da się wymusić z poziomu menu UMTS900 albo 2100.
W niektórych telefonach podobno się da, ale jest ich niewiele. W modemach raczej jest taka opcja przy użyciu komend AT.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ezaq pisze:Niestety od 1 października (w niektórych miejscach kilka dni później), czyli wymiany kart SIM na nowe, w eterze nie ma już 260-17. Aero2 nadaje teraz na plusowym 260-01 w związku z czym nawet jeśli jest się w zasięgu Aero2 to zobaczy się jedynie Plusa (na kartach Aero2 nazwa Plus zostaje zmieniona na Aero2).
No jasne. A ja ostatnio na karcie SimPlusa próbowałem szukać Aero i nie było. I myślałem czemu nie mam.
W niektórych telefonach podobno się da, ale jest ich niewiele.
No ja nie widziałem takiego telefonu.
ezaq pisze:W modemach raczej jest taka opcja przy użyciu komend AT.
Jak najbardziej.
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Witam,

nie zakładam nowego tematu. Jest szansa na link 8,5km LTE Mobyland 1800Mhz z niewielką ilością lasów i generalnie dosyć sprzyjającym terenie (np. łapałem playa 3g z podobnej odległości używając modemu przyklejonego do pudełka postawionego na parapecie pokrytego aluminium jako ekran i dawało to 20% zasięu, pingi <100ms i nawet 1Mbps, ale wtedy Play do tylu ograniczał prędkość). Rozumiem, że mogę wybrać Plusa albo CP? Mam maszt na dachu i dom dwupiętrowy, więc mogę myśleć nad założeniem tam panelowej anteny. Jakie dają anteny czy to Plus czy to CP na próbę? Dodam, że nadajnik dopiero co został wstawiony na BTSearch, więc jest w miarę świeży i na stronach operatorów jeszcze nie jest uwzględniony na mapach zasięgu, czyli tak naprawdę nie wiem czy on już działa i czy mi dadzą to LTE wypróbować bez ich "wstępnych testów"? Czytałem, że lepsze warunki są w plusie tj. większa infrastruktura w przypadku awarii.
ODPOWIEDZ