Przeprowadziłem się właśnie z bloku (gdzie miałem net no-limit), na wieś. No nie do końca na wieś, ale powiedzmy że muszę tu mieć internet komórkowy. Stąd kilka pytań mam, jeżeli można. Na razie mam kartę Aero2 i plusa, ale zamiast + może być coś innego.
BTSy Aero2 (dwa z którymi się łączy naprzemiennie top_netinfo) oddalone o 7km. Teren zalesiony ale antena będzie na 8m. top_netinfo pokazuje 15-20% sygnału.
BTSy plusa i inne oddalone o 3km widać je z okna. (top_netinfo 35-50% sygnału)
Jest problem. BTS Aero odchylony jest w stosunku do plusa o jakieś 45stopni. Chciałbym założyć antenę kierunkową która wg mnie i tak polepszy zasięg plusa a nastawiona będzie na aero. Czy mam racje czy lepie kupić mocniejszą antenę dokólną. Jest też BTS Aero w tej samej linii co plus tylko w odległości 10km od domu. Może lepiej nastawić antenę na tego dalej... Jest jeszcze drugi, wspomniany nadajnik Aero, tylko że zasłonięty jest kilkoma ścianami, a i tak odbiera dobrze. Czy to znaczy że mocniejszy sygnał ma?
Aktualnie mam bata który polepsza sygnał do w/w wartości ale po wykręceniu anteny nie zmienia się, znaczy się o du.. potłuc te anteny bacikowe. Sygnał to wzmacnia chyba przewód doprowadzający.
Antena: chce logarytmiczą dipolowską, bo działa na częstotliwościach 900 i 2100mhz, stąd pytanie. Czy nie zmniejsza to wydajności anteny że jest szerokopasmowa? Myślicie że na 7km wystarczy? I czy to działa tak jak ja myślę że do aero lepsza będzie 900Mhz a inne sieci 2100Mhz? I czy w razie czego LTE będzie obsługiwać? bo to chyba na paśmie 2100Mhz nadaje.
Co do LTE to chciałem kupić na przyszłość router mr3220 v2, podobno soft od tego routera ma już obsługę 4G. Urządzenie będzie w małym domu więc chyba jedna antenka wystarczy, poprawcie mnie jeżeli jestem za skąpy że nie chce kupić mr3420 (wydaje mi się że więcej energii zżera)...
W każdym razie mam zamiar antene ATK-LOG nastawić na Aero, podzielić to mr3220 na modemie huaweia e173u-2. Czasem kartę chce wymieniać bo przyda się lepsze ściąganie. Można jakoś ustawić automatyczne zmiany APNu na routerze?