Aero2 + Plus internet - antena logarytmiczna?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dnaiel
Początkujący użytkownik forum

Aero2 + Plus internet - antena logarytmiczna?

Post autor: dnaiel »

Witka!

Przeprowadziłem się właśnie z bloku (gdzie miałem net no-limit), na wieś. No nie do końca na wieś, ale powiedzmy że muszę tu mieć internet komórkowy. Stąd kilka pytań mam, jeżeli można. Na razie mam kartę Aero2 i plusa, ale zamiast + może być coś innego.

BTSy Aero2 (dwa z którymi się łączy naprzemiennie top_netinfo) oddalone o 7km. Teren zalesiony ale antena będzie na 8m. top_netinfo pokazuje 15-20% sygnału.
BTSy plusa i inne oddalone o 3km widać je z okna. (top_netinfo 35-50% sygnału)

Jest problem. BTS Aero odchylony jest w stosunku do plusa o jakieś 45stopni. Chciałbym założyć antenę kierunkową która wg mnie i tak polepszy zasięg plusa a nastawiona będzie na aero. Czy mam racje czy lepie kupić mocniejszą antenę dokólną. Jest też BTS Aero w tej samej linii co plus tylko w odległości 10km od domu. Może lepiej nastawić antenę na tego dalej... Jest jeszcze drugi, wspomniany nadajnik Aero, tylko że zasłonięty jest kilkoma ścianami, a i tak odbiera dobrze. Czy to znaczy że mocniejszy sygnał ma?

Aktualnie mam bata który polepsza sygnał do w/w wartości ale po wykręceniu anteny nie zmienia się, znaczy się o du.. potłuc te anteny bacikowe. Sygnał to wzmacnia chyba przewód doprowadzający.

Antena: chce logarytmiczą dipolowską, bo działa na częstotliwościach 900 i 2100mhz, stąd pytanie. Czy nie zmniejsza to wydajności anteny że jest szerokopasmowa? Myślicie że na 7km wystarczy? I czy to działa tak jak ja myślę że do aero lepsza będzie 900Mhz a inne sieci 2100Mhz? I czy w razie czego LTE będzie obsługiwać? bo to chyba na paśmie 2100Mhz nadaje.

Co do LTE to chciałem kupić na przyszłość router mr3220 v2, podobno soft od tego routera ma już obsługę 4G. Urządzenie będzie w małym domu więc chyba jedna antenka wystarczy, poprawcie mnie jeżeli jestem za skąpy że nie chce kupić mr3420 (wydaje mi się że więcej energii zżera)...

W każdym razie mam zamiar antene ATK-LOG nastawić na Aero, podzielić to mr3220 na modemie huaweia e173u-2. Czasem kartę chce wymieniać bo przyda się lepsze ściąganie. Można jakoś ustawić automatyczne zmiany APNu na routerze? :) bo chyba tego to już się nie da.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Aero2 + Plus internet - antena logarytmiczna?

Post autor: YaHooo »

dnaiel pisze:Chciałbym założyć antenę kierunkową która wg mnie i tak polepszy zasięg plusa a nastawiona będzie na aero.
A jaki jest cel takiego ustawienia?
dnaiel pisze:Czy mam racje czy lepie kupić mocniejszą antenę dokólną.
Dookólne nie nadają się do takich spraw.
dnaiel pisze:Sygnał to wzmacnia chyba przewód doprowadzający.
Ona po prostu zmienia miejsce odbioru sygnału. Nic poza tym.
dnaiel pisze:Czy nie zmniejsza to wydajności anteny że jest szerokopasmowa?
Jak najbardziej wpływa to niekorzystnie na jej zysk.
dnaiel pisze:Myślicie że na 7km wystarczy?
To zależy jaki teraz masz dokładnie zasięg. Ale moim zdaniem nie powinieneś narzekać. Chyba, że sygnał Ci spada chwilami do zera.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

dnaiel pisze: pytanie. Czy nie zmniejsza to wydajności anteny że jest szerokopasmowa?
Coś, co jest do wszystkiego, zazwyczaj jest do niczego.
Zobacz sobie charakterystykę tej anteny:
Obrazek

dla 900 MHz zysk poniżej 7 dBi, dla 2,1 Ghz zysk 4 dBi.
Dla pasma LTE 1,8 Ghz jakieś 5 dBi.
4dBi to mniej więcej tyle, ile zyskujesz na antenie "patykowej" za oknem.

Szumnie reklamowane 9dBi osiąga przy 1,1 Ghz ..... tyle że na tej częstotliwości internetu niet.
Pasmo 960 - 1300 MHz jest przeznaczone do radionawigacji lotniczej, satelitarnej itp,
zobacz tutaj: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0051341127
z tego wniosek że ta antena najlepiej się sprawdzi w samolocie albo w GPS-ie ;)
Ta antena ma prawie 700 mm długości ..... tu masz przykładowe anteny o mniejszych rozmiarach,
ale dopasowane do konkretnego pasma:

na 800 MHz , 100mm krótsza i ma zysku 13 dBi ... 7dBi więcej.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-8-83 ... _A7006.htm

A tu panel na pasmo 2,1GHz tylko 20x20 cm i zysk 15 dBi - 11 dB więcej.
http://www.cybertech.com.pl/p56,antena- ... fme-z.html

Za cenę 85+46 = 130zł (o 50% drożej niż ATK-LOG za 85 zł) masz dwie porządne anteny o dobrym zysku ...... wybór należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kordirko pisze: Szumnie reklamowane 9dBi osiąga przy 1,1 Ghz ..... tyle że na tej częstotliwości internetu niet.
Niestety zawsze podawany jest maksymalny zysk. A to, że leży już on poza pasmem jakie potrzebuje przeciętny użytkownik to już jest pomijane ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dnaiel
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dnaiel »

Dziękuję za informację. Całe życie człowiek się czegoś uczy, a ja oczywiście nie kupiłem tej anteny. Kupiłem tę którą polecił kolega kordirko. Myślałem jeszcze o tej długiej 1,7m z większym zyskiem jednak nie wiem co powie sąsiad z góry jak przed oknem mu powieszę taki kij długi... Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na wykres i dziękuję za inne cenne rady. A teraz dalej mojej przygody z internetem w domku...

Jak to jest z tą anteną dokólną w baciku? bo teraz mam zasięg plusa na 1kreske WCDMA, jak podniosę lapka do okna to mam 4 kreski, tak jakby ściana zasłaniała, ale antena jest na zewnątrz. Tak jakby nie łapała sygnału z anteny zewnętrznej tylko z wewnętrznej. Jednak jak wyjmę antenę zewnętrzną to jest tylko EDGE... Ale 1km od nadajnika który widzę gołym okiem?? :szok: Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam uszkodzone gniazdo i przylutowany sygnał... Mam zamiar również przylutować kabel który mi z anteną przyjdzie bezpośrednio do gniazda. Jak powinien wyglądać lut? wydaje mi się że nie może być za dużo cyny ale tak jest zrobione. Przylutowałem sygnał i przylutowałem ekran tak jak powinno być, macie jakieś obiekcje co do takiego połączenia?

A odnośnie pytania, jaki sens ma nastawianie na aero to po prostu mam zamiar korzystać z aero kiedy się tylko da, z plusa mam zamiar wcale nie korzystać, dlatego chce ustawić na aero, a wydaje mi się że na plusa (w razie czego) i tak będzie sygnał lepszy niż z anteny modemowej.

ps, a wcześniej miałem aero czasem na 2-3 kreski (20% topnetinfo) a teraz nie mogę złapać nawet jednej :( dziś będę zakładł antene, złoże raport potem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dnaiel pisze:Jak to jest z tą anteną dokólną w baciku?
Taka antena ma za zadanie przenieś miejsce odbioru sygnału np. za okno. Wtedy zwiększenie zasięgu wynika tylko i wyłącznie z ominięcia ścian budynku.
dnaiel pisze:Tak jakby nie łapała sygnału z anteny zewnętrznej tylko z wewnętrznej.
Przy dobrze włożonym wtyku jest to raczej niemożliwe.
dnaiel pisze:Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam uszkodzone gniazdo i przylutowany sygnał
Jeśli lut jest wykonany źle jest to całkiem możliwe.
dnaiel pisze:Jak powinien wyglądać lut? wydaje mi się że nie może być za dużo cyny
Tak, no i ma być wykonany po dobrym rozgrzaniu elementów, nie za długo, aby nie powstał tzw zimny lut. Tak samo miejsce lutowania nie może być brudne.
dnaiel pisze:Przylutowałem sygnał i przylutowałem ekran tak jak powinno być, macie jakieś obiekcje co do takiego połączenia?
W zasadzie nie mamy fotki, więc nie ma co powiedzieć ;)
dnaiel pisze:A odnośnie pytania, jaki sens ma nastawianie na aero to po prostu mam zamiar korzystać z aero kiedy się tylko da, z plusa mam zamiar wcale nie korzystać, dlatego chce ustawić na aero, a wydaje mi się że na plusa (w razie czego) i tak będzie sygnał lepszy niż z anteny modemowej.
To można by próbować ustawiać antenę pomiędzy dwa nodeB i wtedy cieszyć się w miarę dobrym zasięgiem z obu. Ale to tylko w przypadku gdzie nie są one od siebie za bardzo odległe.
ODPOWIEDZ