Internet w Cyfrowym Polsacie zasięg.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adrianek11
Początkujący użytkownik forum

Internet w Cyfrowym Polsacie zasięg.

Post autor: adrianek11 »

Witam od 2 dni mam internet w cyfrowym polsacie.

Komputer stacjonarny mam podłączony kablem (a przez Wi-Fi śmiga laptop) do routera Edimax LT-6408n i do niego podłączony modem HSPA+MIMO HUAWEI E367 w tym modemie widziałem że jest możliwość podłączenia anteny i pewnie znacznie by to polepszyło sygnał i prędkość internetu. LTE niestety w mojej miejscowości (Świdwin) nie działa.

Proszę o pomoc w jaki sposób mogę przyśpieszyć internet

Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Internet w Cyfrowym Polsacie zasięg.

Post autor: YaHooo »

adrianek11 pisze: Proszę o pomoc w jaki sposób mogę przyśpieszyć internet
Przede wszystkim jaki masz zasięg, oraz czy sprawdzałeś późno w nocy, tak 2-3. Bo jeśli to wina obciążenia sieci to nawet najlepsza antena na nic się nie zda.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adrianek11

A jak sprawdzić jaki mam zasięg ? dzisiaj w nocy sprawdzę.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Włóż sam modem do komputera i wejdź w diagnostykę modemu, ale modem musi być w tym samym miejscu co stał router.

Podajesz tam ze stanu sieci wartość -dBm
adrianek11

Spróbuje ustawić tam laptop.

Zaraz wracam :)

[ Dodano: 2012-10-16, 22:22 ]
93-dBm w miejscu gdzie stoi router a koło okna 83-dBm

[ Dodano: 2012-10-16, 22:23 ]
I jeszcze pomiar w speed test Obrazek

[ Dodano: 2012-10-17, 02:42 ]
Obrazek 3 w nocy
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adrianek11 pisze: 93-dBm w miejscu gdzie stoi router a koło okna 83-dBm
No to nie jest jakiś strasznie zły. Ale widzę, że w nocy masz ponad 4mbps. Tak więc jak dla mnie to wina obciążenia sieci. Nic się z tym zrobić nie da. Chyba tylko za pomocą anteny kierunkowej próbować łapać inną stację, w nadziei, że będzie mniej obciążona.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adrianek11

Więc nie warto ładować się w dodatkową antenę ? a jak warto to jaka antena byłaby najlepsza w moim przypadku ?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Jeśli UMTS 900 i CP to przeczytaj inne wątki i już sam będziesz wiedzieć, a nie pytasz.

Wszystko zależy z jakiego nadajnika korzystasz czy 900 czy 2100, a jak wiadomo sprawdzisz to poprzez Top Net Info.
adrianek11

Jestem zielony w tych sprawach kompletnie się na tym nie znam i prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienie.

Przepraszam jeśli robię wam jakiś kłopot może na innym forum będą bardziej wyrozumiali użytkownicy.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adrianek11 pisze:Więc nie warto ładować się w dodatkową antenę ? a jak warto to jaka antena byłaby najlepsza w moim przypadku ?
Ja bym osobiście nie ładował się w antenę, bo mało Ci to pomoże. Sprawdź za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> do którego "nadajnika" się łączysz. Na mapce http://mapa.btsearch.pl/ sprawdzisz gdzie on się znajduje i czy masz jakieś inne i jak są umiejscowione względem obecnego nodeB.
adrianek11 pisze: Przepraszam jeśli robię wam jakiś kłopot może na innym forum będą bardziej wyrozumiali użytkownicy.
W zasadzie więcej nie można Ci poradzić jak sprawdzenie za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> tego co napisałem wyżej.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Dostałeś informacje jak użyć tego programu i po prostu czytaj czytaj ze zrozumieniem i tyle w tym temacie, bo nikt Ci tu nie pomoże jak nie będziesz czytać i rozumieć tego co czytasz.
To są podstawy tego forum-najpierw czytane później pytanie, bo większość tematów i problemów się tu ciągle powtarza od bardzo dawna i zaśmieca forum kolejnymi wątkami o tym samym w kółko.
adrianek11

Ja bym osobiście nie ładował się w antenę, bo mało Ci to pomoże.
W takim razie wstrzymuje się z kupnem anteny.
Sprawdź za pomocą »Top NetInfo« do którego "nadajnika" się łączysz.
Tutaj jest problem bo z tego co rozumiem muszę mieć podłączony modem do komputera a ja mam podłączony do routera, po podłączeniu do komputera nie mam kompletnie zasięgu... Gdy próbuje się połączyć gdy modem znajduje się w routerze:

Obrazek

Po wciśnięciu TAK

Obrazek

Na mapce http://mapa.btsearch.pl/ sprawdzisz gdzie on się znajduje i czy masz jakieś inne i jak są umiejscowione względem obecnego
Na mapce pokazuje że mam u siebie w mieście nadajnik LTE 1800 gdy brałem internet w Cyfrowym Polsacie powiedzieli mi że w Świdwinie ( u mnie w mieście ) nie ma takiego internetu (LTE)

Obrazek

Koniec czerwonej linii wskazuje miejsce mojego zamieszkania (Dystans od nadajnika 0,79 km)

Czy jeśli wymienię modem (w tym co mam teraz nie ma możliwości połączenia się przez LTE) to będzie śmigać ?

I jeszcze jedna sprawa czy normalne jest to że mój modem strasznie się grzeje obudowa działa jak radiator :> ?[/quote]

[ Dodano: 2012-10-19, 02:28 ]
I jeszcze screen z ustawień routera.

Obrazek

Sygnał 35 % to sygnał modemu Huawei czyli ten od internetu (ten z kartą w środku)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adrianek11 pisze:Gdy próbuje się połączyć gdy modem znajduje się w routerze:
Bo TNI musi widzieć modem w komputerze.
adrianek11 pisze: Czy jeśli wymienię modem (w tym co mam teraz nie ma możliwości połączenia się przez LTE) to będzie śmigać ?
Tego nikt Ci nie zagwarantuje, ale powinieneś mieć taką możliwość. Chyba, że stacja jeszcze nie działa.
adrianek11 pisze: I jeszcze jedna sprawa czy normalne jest to że mój modem strasznie się grzeje obudowa działa jak radiator :> ?
A możesz przytrzymać na nim palec, czy aż taki gorący, że się nie da?
adrianek11 pisze: Sygnał 35 % to sygnał modemu Huawei czyli ten od internetu (ten z kartą w środku)
Niby z procentów nic się nie wyczyta, ale moim zdaniem nie jest tak źle jakby się wydawało.
adrianek11

Tego nikt Ci nie zagwarantuje, ale powinieneś mieć taką możliwość. Chyba, że stacja jeszcze nie działa.
W takim razie wymienią mi ten modem na lepszy ? za ten płacę 5 zł miesięcznie. bo ten co obsługuje LTE obsługuje też ten wolniejszy internet prawda ?
A możesz przytrzymać na nim palec, czy aż taki gorący, że się nie da?
To już zależy jaką kto ma skórę ja mam grubą skórę na dłoniach (wszelkie roboty wygonuje sam) to nie jest taki wcale gorący ale do polika dotknąć to jest gorący zwłaszcza po kilkugodzinnym korzystaniu z internetu można powiedzieć że aż parzy.

Jak myślisz czy jeśli pójdę do Cyfrowego Polsatu bez gadania wymienią mi ten modem ? ewentualnie za dopłatą ?

I tak poza tematem opowiem swoją historię za przestrogą dla innych:

Z początku miałem kupić zwykły dekoder DVB-T marki WIWA, ale zobaczyłem w TV reklamę "Dekoder DVB-T + darmowe kanały" (coś takiego).

Więc pojechałem do punktu Cyfrowego Polsatu i pytam o ten dekoder za 150 zł i dodatkowe kanały po czym usłyszałem że te dodatkowe kanały są dostępne w większych miastach jako "Mobilna TV" Więc lipa.

Pomyślałem żeby wziąć normalną telewizję cyfrową i płacić miesięcznie (zawsze jakieś Discovery się obejrzy) wziąłem też internet 3 Gb + za powiązanie internetu i telewizji jakieś tam gigabajty darmowe :) razem wyszło około 10 Gb + 50 Gb w nocy od 24:00 do 08:00.

TU PROSZĘ UWAŻAĆ. Niestety nie poinformowano mnie że te dodatkowe gigabajty i "darmowe noce" zostaną aktywowane od następnego miesiąca... dobrze że ustawiłem limit 25 zł (po wykorzystaniu gigabajtów internet leci za ten ustalony limit tak, że doliczą mi 25 zł do rachunku)
Po dwóch dniach korzystania wytraciłem i te 3 Gb i te 25 zł w nocy ściągnąłem grę i 2 filmy + korzystanie z internetu jakieś filmiki itp.

PROSZĘ UWAŻAĆ pytać o najmniejszy szczegół bo zostaniesz tak jak ja z internetem tylko od 24:00 do 08:00 :) do kolejnego miesiąca aż gigabajty się nie odnowią.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adrianek11 pisze: W takim razie wymienią mi ten modem na lepszy ? za ten płacę 5 zł miesięcznie. bo ten co obsługuje LTE obsługuje też ten wolniejszy internet prawda ?
A nie wyem czy Ci go wymienią od tak sobie. A ten lepszy powinien obsługiwać starsze technologie też.
adrianek11 pisze:To już zależy jaką kto ma skórę ja mam grubą skórę na dłoniach (wszelkie roboty wygonuje sam) to nie jest taki wcale gorący ale do polika dotknąć to jest gorący zwłaszcza po kilkugodzinnym korzystaniu z internetu można powiedzieć że aż parzy.
To nie powinno tak być, ze aż parzy. Widać masz bardzo słaby zasięg.
adrianek11 pisze: Jak myślisz czy jeśli pójdę do Cyfrowego Polsatu bez gadania wymienią mi ten modem ? ewentualnie za dopłatą ?
A nie mam pojęcia. Nigdy nie miałem sytuacji, że ktoś chciał wymieniać modem. Tak więc musisz sam iść i się popytać.
adrianek11 pisze:Niestety nie poinformowano mnie że te dodatkowe gigabajty i "darmowe noce" zostaną aktywowane od następnego miesiąca...
To naprawdę poniżej pasa takie zagrywki :dobani:
adrianek11

Dobra dzięki za wszystkie odpowiedzi w następnym tygodniu przejdę się i zapytam o ten modem. Jeśli mi wymienią wtedy zmierzę zasięg i napiszę czy trzeba antenę czy nie.

Pozdrawiam :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Piszesz o u słudze internet w CP z TV. Ja również jestem posiadaczem podobnej usługi.Aby nie spotkały cię podobne niespodzianki z limitami utwórz konto na ICOK-u dla TV i internetu i będziesz mógł na bieżąco sprawdzać wykorzystanie limitów zarówno dziennego i nocnego(50 GB) i z promocji za telewizję.W CP ta usługa działa naprawdę dobrze i łatwo kontrolować limity i uniknąć niespdzianek ,nawet nie korzystać z usługi Limit25.Powodzenia w wymianie modemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adrianek11 pisze:Jeśli mi wymienią wtedy zmierzę zasięg i napiszę czy trzeba antenę czy nie.
Zatem czekamy :)
adrianek11

Witam. Jak na razie nie mam kiedy tam zajść za późno wracam do domu jak już wymienię modem założę nowy temat bądź napiszę w tym.

W razie czego można zamknąć.

Dzięki!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adrianek11 pisze: W razie czego można zamknąć.
Na forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>, dlatego w razie czego lepiej pisz już w rozpoczętym.
ODPOWIEDZ