LTE Plus

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: LTE Plus

Post autor: YaHooo »

Ryuuuz pisze:Jaki program ogarnąć abym mógł sprawdzić na którym BTSie jestem podłączony ? Z tego co czytałem to Top Net Info ma takie możliwości, ale nie mam pojęcia jak go skonfigurować, zacinam się w momencie, gdzie muszę wybrać modem, a próbując wysunąć pasek, po prostu nie mogę wybrać nic, puste pole.
A modem jest widoczny w systemie? Popatrz w menadżerze urządzeń.
Ryuuuz pisze:Nie będzie możliwości jej montażu bezpośrednio na czysto w stronę nadajnika.
Zawsze można próbować łapać jakieś odbicie. Ale to i tak ryzyko, że wyjdzie, albo nie.
Ryuuuz pisze:Czy mogę zakupić sobie oddzielnie inny modem z LTE (do 100MB/s) i będzie działać w takich warunkach tak samo?
Jak najbardziej.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Ryuuuz
Użytkownik forum

Post autor: Ryuuuz »

Dzięki za odpowiedzi.

Zdecydowałem, że kupie sobie oddzielnie modem Huawei E398 i wezmę Plusa na czas nieokreślony. Najlepsza opcja jak dla mnie, bo na przyszły rok akademicki mogę uciekać na mieszkanie, a tam już starałbym się o kabel. Nie zależy mi tyle na prędkości co stabilności i dobrym pingu do ~70-80.

Co do anteny, za słaby jestem w tej dziedzinie żeby próbować łapać odbicia :P
Także w piątek lecę rezygnować z CP i zakręcę się za Plusem :)

Dzięki za pomoc w całym temacie,
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ryuuuz pisze:co stabilności i dobrym pingu do ~70-80
Nie licz na takie rzeczy w internecie mobilnym.
Nie pomagam na PW!
Ryuuuz
Użytkownik forum

Post autor: Ryuuuz »

Póki co nie było tragedii. Nie wiem co będzie potem, ale ping nawet do 100 nie jest zły, a odblokowane porty to jednak komfort niesamowity. Zobaczymy co będzie dalej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ryuuuz pisze:ale ping nawet do 100 nie jest zły,
Moim zdaniem jeśli nie gra się online w strzelanki to taki ping nawet koło 100ms jest do zaakceptowania.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

W strzelaniach zależy dużo też od serwera.

Na przykładzie gry Urban Terror (darmowy FPS) - w systemie na HSDPA mam przykładowo ping 75-100. Na serwerze pokazuje ping zawsze wyższy np. 80-130. Niestety to nie wszystko. Są takie serwery, gdzie na pingu poniżej 100 obserwujemy efekt strzelania do duchów (tj. część kul jakby nie dochodzi, albo ma się wrażenie wall hacka) a na innym powyżej 100 gra się dość dobrze.

Na HSPA wygląda trochę lepiej, tak o 20-30ms, choć też zależy od serwera..

Nie jestem jakimś wybitnym graczem, ale czasem zdarzy się być w pierwszej trójce w drużynie na dużo większym pingu, więc jest luz.
Zwykle mój wynik w Urban Terror 4.1 wygląda tak - czyli średni dla średniego gracza, ale na plus (stosunek killów do fragów 3:2).
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ra-v pisze:Na serwerze pokazuje ping zawsze wyższy np. 80-130.
Bo na serwer jest badany z wyższą paczką danych, tak więc do standardowego polecenia ping z 32 bajtami to jednak mogą być różnice.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Dla zobrazowania zrobiłem co mogłem - film z gry Urban Terror na 3G/UMTS
Niestety jakość wynikowa jest marna, ale Linux + Gry + zintegrowana grafika + nagrywanie ekranu za dobrze nie mogło się skończyć:)

Normalnie to działa na 1024x768 na 50-100 fps, ping taki jak widać na filmie. "Strzelanie do duchów" też czasem widać i to akurat bardziej wina tego serwera. Na innym z takim pingiem jest trochę lepiej.

a LTE zakładając że ping jest 2x mniejszy powinno być normalnie, choć po tym co ostatnio się na nadajnikach Plusa dzieje nie wiem czy można cokolwiek zakładać...
beerman
Początkujący użytkownik forum

Post autor: beerman »

Na skraju Warszawy, przy Piasecznie (ul. Pułwska, numery powyżej 500), osiągam na modemie LTE ZTE 821 z Plusa takie rezultaty.
Obrazek
przy czym ping 17-19 ms to norma, prędkość czasem spada do 50, upload bywa wyższy, do 25-27.
darejos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: darejos »

A ja mam takie pytanie - mam modem LTE E398 (do 100 mb/s) - u mnie w miejscu zamieszkania WARSZAWA osiągam prędkości w iplusie rzędu 16-25 mb/s - i teraz pytanie jeśli wymienię modem na jakiś nowszy z przeustowością do 150 mb/s (ot np E3276 - czy zyskam lepsze prędkości jak teraz aktualnie?

**obecnie mam 2-3 kreski max zasięgu

Pytam bo wcześniej na prędkościach HSDPA miałem analogiczną sytuację - najpierw jakiś stary modem który miał przepustowość do 7 MB (osiągał około 3-4max) - wymieniłem na lepszy o przepustowości do 21 mb/s - to osiągał już 10mb/s....... więc pytanie czy warto kupić lepszy modem LTE ?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Nie kupisz nowszego modemu to się nie przekonasz,ale pamiętaj wszystko zależy od obciążenia nadajnika/odległości od niego/warunków terenowych/pogodowych itd.

Im mniej ludzi ma nowszy sprzęt tym szybciej to powinno działać teoretycznie.

Ja bym dla 2-5Mbit/s nie wydawał tyle kasy, bo sieć się zapycha przez ich te reklamowanie i prędkości będą coraz niższe, jesli nie dadzą dobrego dosyłu/wysyłu od klienta i nadajnika.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

darejos pisze:to osiągał już 10mb/s
Bo prawdopodobnie modem obsługiwał HSPA+ i dlatego zmiana prędkości

Myślę że zmiana modemu nie przyniesie jakiejś dużej poprawy Gdybyś wyciągał około 100MB/s tyle ile wynosi przepustowość modemu to tak
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Widzę, że coś tam z LTE można wycisnąć: http://www.speedtest.net/result/1657371489.png
Od razu zaznaczam, że zdjęcie nie moje. Sprzęt Huaweiowy.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Widzę, że coś tam z LTE można wycisnąć: http://www.speedtest.net/result/1657371489.png
Na tym forum było gdzieś foto z najnowszego iPada z LTE z podobnymi szybkościami.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

W jakiej to lokalizacji jest taki wynik ?
ODPOWIEDZ