Czy Huawei E3276 obsługuje DC-HSPA+

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
martivip
Początkujący użytkownik forum

Czy Huawei E3276 obsługuje DC-HSPA+

Post autor: martivip »

Witam Was Serdecznie

chcę nabyć ten modem pochodzący z sieci Plus i mam pytanie czy obsługuje DC-HSPA+ ??

(wiem że Plus nie obsługuję DC)

wiem że nie ma na specyfikacji Plusa, ale jak to było z jego młodszym bratem E398 który też nie miał w specyfikacji a DC-HSPA+ obsługuję.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Czy Huawei E3276 obsługuje DC-HSPA+

Post autor: darekka »

Wh. tej strony wspiera DC: http://translate.google.pl/translate?hl ... sgbrnoGICg
Tu też potwierdzają: http://translate.googleusercontent.com/ ... ZXhrL_mH0w
Ostatnio zmieniony 2013-02-17, 15:27 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
martivip

Dzięki

sam też znalazłem na sieci kilka specyfikacji że powinien.

Bardziej mi chodzi o potwierdzenie że ten pochodzący z sieci Plus obsługuje.

Chyba by go nie przycinali firmware-owo na potrzeby własnej sieci ?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Na pewno nie powinni go ograniczać. http://www.umtslink.at/3g-forum/archive ... 71244.html tu opis w porównaniu z E398 i E372
darekka
martivip

Dzięki za info, zaryzykuję i go kupię.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

A nie lepiej kupić sprawdzony E398? Zależnie od potrzeb i planów co do operatora można go mieć nowego za ok.220zł(a nawet taniej). Nie wiem czy wiesz ale w E3276 użyto bardzo słabe(podatne na uszkodzenie-wyrwanie) gniazdo antenowe, a w starszym jest gniazdo niemal nie do zdarcia.
darekka
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

darekka pisze:A nie lepiej kupić sprawdzony E398?
Też mam podobny dylemat. Zrezygnowałem z CDMA Orange na rzecz CP z nadzieją na LTE.
E3276 choć może mieć słabe gniazda antenowe to chyba ma tę zaletę, że w LTE pracuje na dwóch antenach.
Czy dzięki temu nie jest jednak lepszy od E398?

Modem można zamknąć dodatkowo w pudełku tak by nie wyrywały się gniazda. To powinno chyba wystarczyć. W końcu najwięcej zależy od użytkownika. Jeśli modem ma działać na antenie jako stacjonarny to i strach przed uszkodzeniem gniazd raczej jest nieuzasadniony.

Do BTS CP z LTE mam jakieś 7-8 km przez lasy. Dlatego będę próbował się bawić z promiennikiem dualnym w dużej paraboli. W ostateczności pozostanę przy HSPA+, które działa mi całkiem nieźle.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Starszy E398 ma również podwójne gniazdo antenowe, które po podłączenie 2anten(lub 1 dualnej z dwoma wtyczkami) w LTE daje całkiem przyjemne rezultaty: http://www.youtube.com/watch?v=-qS24bjBpVQ
darekka
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

darekka, kiepskie te prędkości na tym LTE. U siebie w T-Mobile na routerze HSPA+ DC mam podobne.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Też tak sądzę (to tylko przykład był) ale choć mam ofertę jeszcze bez LTE to nie będę przedłużał mimo proponowanego 50procentowego rabatu bo LTE z tymi limitami(zwłaszcza nocne) to lipa i w przeważającej większości kraju jest gorsze (osiągi)od HSPA+DC. Z tego powodu przechodzę do T-Mobile choć Orange też u mnie daje rade.
darekka
al-czerniawski

darekka pisze:Starszy E398 ma również podwójne gniazdo antenowe
Nie znam obu modemów, ale czytając informacje na ich temat zrozumiałem, że E398 ma dwa gniazda antenowe osobne na każdy zakres częstotliwości HSPA+ i LTE. Natomiast zrozumiałem, że E3276 jest specjalnie przystosowany do pracy w LTE na dwóch antenach. Co by też uzasadniało jego większą teoretyczną prędkość do 150 Mbps.

Czy się mylę?

Jeśli tak to rzeczywiście kupowanie znacznie droższego E3276 nie miałoby sensu. Na magiczne 150 Mbps i tak nie ma co liczyć. Miałem jednak nadzieję na wyciśnięcie więcej niż obecne moje max 4 Mbps w HSPA+ na modemie E182E mimo, z jedną anteną choć niby jest mimo.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Generalnie różnica pomiędzy oboma modemami polega na wsparciu w E3276 LTE do 150Mb, które w E398 ograniczone jest do 100Mb.Oba mają identyczną zasade działania gniazd antenowych(można użyć tylko 1 i spokojnie w HSPA da takie same rezultaty w obu). E398 ma 2 gniazda z których tak naprawde tylko to dalej od USB wpływa na siłe sygnału(to bliżej niezacznie poprawia transfer w LTE ale samo nie wpływa w żaden sposób na siłę sygnału-TAK JAKBY NIEDZIAŁAŁO).

Generalnie w HSPA pomiędzy nimi brak żadnej różnicy a mit o jakoby gniazdach w E398 , które są 1 do LTE a 2 do HSPA włóż między bajki-oba modemy w tym zakresie działają tak samo.
darekka
al-czerniawski

darekka pisze:W jakiej sieci chcesz któregoś używać
Padło na Cyfrowy Polsat, w którym korzystałem z pozytywnym skutkiem z modemu E182E z darmowym limitem 1 GB. A obecnie dokupiłem abonament 3+3 GB z dużym limitem nocnym. Właśnie ten nowy abonament chcę postawić na nowszym modemie.
Do zamiany przymusiło mnie pogorszenie mi się łącza na CDMA Orange. W CP niewiele drożej mam znacznie lepsze warunki. Transfery wyraźnie lepsze, choć niestabilne. Mam skoki do 600 kBps, ale też często transfer leci paczkami z przerwami. Sądzę, że i w LTE jest podobnie.
Wychodzę z założenia, że jeśli jest możliwość to należy sięgać po najnowsze rozwiązania techniczne. Z drugiej strony nie zawsze znajduje to uzasadnienie ekonomiczne. Stąd dylemat. 398 czy 3276?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Jeśli masz zasięg LTE i odpowiedni dosył do tego BTSa to w teorii może być trochę szybciej na E3276 alw w HSPA wątpię abyś odczuł różnice(a jakie osiągi pod samym BTSem?). Generalnie jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości(w praktyce LTE rzadko przekracza i w niewielu miejscach 50Mb) E398 jest optymalnym wyborem, dodatkowo na chomiku lesiolo dość często pojawiają się nowe softy do niego.Oba modemy mają HSPA+DC i poza teoretycznymi możliwościami pod LTE brak ważniejszych różnic poza typem gniazd antenowych(podatniejsze na uszkodzenie w E3276). Jednak wybór należy do Ciebie.
darekka
al-czerniawski

darekka pisze:a jakie osiągi pod samym BTSem?
Nie wiem. Nie miałem takiej potrzeby by sprawdzać.
darekka pisze:na chomiku lesiolo dość często pojawiają się nowe softy
Co daje zmiana oprogramowania modemu? Czy dobrze rozumiem, że modem można odwiedzać przez jego www? Nigdy nie miałem potrzeby grzebania w oprogramowaniu modemów. Temat dla mnie zupełnie nowy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

darekka pisze:Z tego powodu przechodzę do T-Mobile choć Orange też u mnie daje rade.
Jeśli to NetWorks! to praktycznie osiągi będą takie same. T-Mobile nie ma tej paskudnej kompresji.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Jeśli chodzi o dostęp do ustawień modemu poprzez przeglądarkę internetową np. HUAWEI E3131 występuje w takiej wersji o nazwie z dopiskiem HiLink(w praktyce takie wersje są problematyczne np. ciężko wybrać preferowaną częstotliwość np.UMTS900). Na szczęście modemy z dystrybucji Plusa lub Cyfrowego Polsatu są normalnymi wersjami i bardzo łatwo jest zaktualizować ich firmware poprawiając ich działanie np.E398 z najnowszym firmware szybciej łączy, ma silniejszy sygnał i trochę większe transfery osiąga).

[ Dodano: 2013-02-18, 20:59 ]
ja.michal pisze: Jeśli to NetWorks! ....
Niesteety jeszcze nie ale modernizacja w moim rejonie planowana jest na 3kwartał tego roku. Nawet przed modernizacją jestem w zasięgu HSPA+DC T-Mobile a jeśli zmotywuję się do wspinaczki na dach w celu przestawienia anteny to i Orange z DC powinno działać.Dla mnie T-Mobile ma fajny plan z 35GB dziennego limitu (89,90zł.)i NO LIMIT za 9,08zł. między 0:00 a 9:00.
Dodatkowo przeciw Orange świadczy ta :klnie: kompresja choć osiągi pod BTS nawet 25Mb.
darekka
martivip

darekka pisze:A nie lepiej kupić sprawdzony E398? Zależnie od potrzeb i planów co do operatora można go mieć nowego za ok.220zł(a nawet taniej). Nie wiem czy wiesz ale w E3276 użyto bardzo słabe(podatne na uszkodzenie-wyrwanie) gniazdo antenowe, a w starszym jest gniazdo niemal nie do zdarcia.
E3276 na Aledrogo można nabyć już za 250 PLN co wydaje się być dobrą ceną, co do gniazd to modem będzie 99% czasu wpięty w router, okazyjnie na wakacje go odepnę od anten.

na E398 irytowała mnie długa inicjalizacja połączenia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

darekka, to ja wziąłem T-Mobile bez modemu z umową na 12 miesięcy. Pierwotnie 2 GB, ale zmieniłem na 20 GB za 59,90 zł + bc noc za 9,08 zł.
Jeśli chodzi o tą noc bez limitu. Nie trzeba się rozłączać. Oprogramowanie T bardzo ładnie rozlicza ruch. Routera nie wyłączam na ogół.

Sieć przetestowałem najpierw na karcie bc na kartę. Dla ciekawych, nie przycinają prędkości dla prepaidu. Takie same na karcie abonamentowej i prepaid.
fajny52

Post autor: fajny52 »

Czy modem huawei e3276 z plusa jest bez simlocka?
al-czerniawski

E3276 simlock?

fajny52 pisze:Czy modem huawei e3276 z plusa jest bez simlocka?
Korzystam bez problemów z modemu Plusa w CP. I mogę się łączyć z Internetem wykorzystując konfigurację Plusa.
Nie mam porównania z innymi operatorami.
fajny52

Post autor: fajny52 »

Czy modem huawei e3276 z plusa działa z Aero 2?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

fajny52 pisze:Czy modem huawei e3276 z plusa jest bez simlocka?
Wszystkie modemu z Plusa nie mają simlocków. Nie wiem jak reszta operatorów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

fajny52, zarówno wersja od Plusa jak i Cyfrowego Polsatu ma wsparcie HSPA+/HSPA/UMTS 900/2100 MHz więc z Aero2 jak najbardziej będzie działać.
ODPOWIEDZ