Czy Huawei E3276 obsługuje DC-HSPA+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy Huawei E3276 obsługuje DC-HSPA+
Witam Was Serdecznie
chcę nabyć ten modem pochodzący z sieci Plus i mam pytanie czy obsługuje DC-HSPA+ ??
(wiem że Plus nie obsługuję DC)
wiem że nie ma na specyfikacji Plusa, ale jak to było z jego młodszym bratem E398 który też nie miał w specyfikacji a DC-HSPA+ obsługuję.
chcę nabyć ten modem pochodzący z sieci Plus i mam pytanie czy obsługuje DC-HSPA+ ??
(wiem że Plus nie obsługuję DC)
wiem że nie ma na specyfikacji Plusa, ale jak to było z jego młodszym bratem E398 który też nie miał w specyfikacji a DC-HSPA+ obsługuję.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Czy Huawei E3276 obsługuje DC-HSPA+
Wh. tej strony wspiera DC: http://translate.google.pl/translate?hl ... sgbrnoGICg
Tu też potwierdzają: http://translate.googleusercontent.com/ ... ZXhrL_mH0w
Tu też potwierdzają: http://translate.googleusercontent.com/ ... ZXhrL_mH0w
Ostatnio zmieniony 2013-02-17, 15:27 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
-
Dzięki
sam też znalazłem na sieci kilka specyfikacji że powinien.
Bardziej mi chodzi o potwierdzenie że ten pochodzący z sieci Plus obsługuje.
Chyba by go nie przycinali firmware-owo na potrzeby własnej sieci ?
sam też znalazłem na sieci kilka specyfikacji że powinien.
Bardziej mi chodzi o potwierdzenie że ten pochodzący z sieci Plus obsługuje.
Chyba by go nie przycinali firmware-owo na potrzeby własnej sieci ?
-
Na pewno nie powinni go ograniczać. http://www.umtslink.at/3g-forum/archive ... 71244.html tu opis w porównaniu z E398 i E372
darekka
-
Dzięki za info, zaryzykuję i go kupię.
-
A nie lepiej kupić sprawdzony E398? Zależnie od potrzeb i planów co do operatora można go mieć nowego za ok.220zł(a nawet taniej). Nie wiem czy wiesz ale w E3276 użyto bardzo słabe(podatne na uszkodzenie-wyrwanie) gniazdo antenowe, a w starszym jest gniazdo niemal nie do zdarcia.
darekka
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Też mam podobny dylemat. Zrezygnowałem z CDMA Orange na rzecz CP z nadzieją na LTE.darekka pisze:A nie lepiej kupić sprawdzony E398?
E3276 choć może mieć słabe gniazda antenowe to chyba ma tę zaletę, że w LTE pracuje na dwóch antenach.
Czy dzięki temu nie jest jednak lepszy od E398?
Modem można zamknąć dodatkowo w pudełku tak by nie wyrywały się gniazda. To powinno chyba wystarczyć. W końcu najwięcej zależy od użytkownika. Jeśli modem ma działać na antenie jako stacjonarny to i strach przed uszkodzeniem gniazd raczej jest nieuzasadniony.
Do BTS CP z LTE mam jakieś 7-8 km przez lasy. Dlatego będę próbował się bawić z promiennikiem dualnym w dużej paraboli. W ostateczności pozostanę przy HSPA+, które działa mi całkiem nieźle.
-
Starszy E398 ma również podwójne gniazdo antenowe, które po podłączenie 2anten(lub 1 dualnej z dwoma wtyczkami) w LTE daje całkiem przyjemne rezultaty: http://www.youtube.com/watch?v=-qS24bjBpVQ
darekka
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
darekka, kiepskie te prędkości na tym LTE. U siebie w T-Mobile na routerze HSPA+ DC mam podobne.
-
Też tak sądzę (to tylko przykład był) ale choć mam ofertę jeszcze bez LTE to nie będę przedłużał mimo proponowanego 50procentowego rabatu bo LTE z tymi limitami(zwłaszcza nocne) to lipa i w przeważającej większości kraju jest gorsze (osiągi)od HSPA+DC. Z tego powodu przechodzę do T-Mobile choć Orange też u mnie daje rade.
darekka
-
Nie znam obu modemów, ale czytając informacje na ich temat zrozumiałem, że E398 ma dwa gniazda antenowe osobne na każdy zakres częstotliwości HSPA+ i LTE. Natomiast zrozumiałem, że E3276 jest specjalnie przystosowany do pracy w LTE na dwóch antenach. Co by też uzasadniało jego większą teoretyczną prędkość do 150 Mbps.darekka pisze:Starszy E398 ma również podwójne gniazdo antenowe
Czy się mylę?
Jeśli tak to rzeczywiście kupowanie znacznie droższego E3276 nie miałoby sensu. Na magiczne 150 Mbps i tak nie ma co liczyć. Miałem jednak nadzieję na wyciśnięcie więcej niż obecne moje max 4 Mbps w HSPA+ na modemie E182E mimo, z jedną anteną choć niby jest mimo.
-
Generalnie różnica pomiędzy oboma modemami polega na wsparciu w E3276 LTE do 150Mb, które w E398 ograniczone jest do 100Mb.Oba mają identyczną zasade działania gniazd antenowych(można użyć tylko 1 i spokojnie w HSPA da takie same rezultaty w obu). E398 ma 2 gniazda z których tak naprawde tylko to dalej od USB wpływa na siłe sygnału(to bliżej niezacznie poprawia transfer w LTE ale samo nie wpływa w żaden sposób na siłę sygnału-TAK JAKBY NIEDZIAŁAŁO).
Generalnie w HSPA pomiędzy nimi brak żadnej różnicy a mit o jakoby gniazdach w E398 , które są 1 do LTE a 2 do HSPA włóż między bajki-oba modemy w tym zakresie działają tak samo.
Generalnie w HSPA pomiędzy nimi brak żadnej różnicy a mit o jakoby gniazdach w E398 , które są 1 do LTE a 2 do HSPA włóż między bajki-oba modemy w tym zakresie działają tak samo.
darekka
-
Padło na Cyfrowy Polsat, w którym korzystałem z pozytywnym skutkiem z modemu E182E z darmowym limitem 1 GB. A obecnie dokupiłem abonament 3+3 GB z dużym limitem nocnym. Właśnie ten nowy abonament chcę postawić na nowszym modemie.darekka pisze:W jakiej sieci chcesz któregoś używać
Do zamiany przymusiło mnie pogorszenie mi się łącza na CDMA Orange. W CP niewiele drożej mam znacznie lepsze warunki. Transfery wyraźnie lepsze, choć niestabilne. Mam skoki do 600 kBps, ale też często transfer leci paczkami z przerwami. Sądzę, że i w LTE jest podobnie.
Wychodzę z założenia, że jeśli jest możliwość to należy sięgać po najnowsze rozwiązania techniczne. Z drugiej strony nie zawsze znajduje to uzasadnienie ekonomiczne. Stąd dylemat. 398 czy 3276?
-
Jeśli masz zasięg LTE i odpowiedni dosył do tego BTSa to w teorii może być trochę szybciej na E3276 alw w HSPA wątpię abyś odczuł różnice(a jakie osiągi pod samym BTSem?). Generalnie jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości(w praktyce LTE rzadko przekracza i w niewielu miejscach 50Mb) E398 jest optymalnym wyborem, dodatkowo na chomiku lesiolo dość często pojawiają się nowe softy do niego.Oba modemy mają HSPA+DC i poza teoretycznymi możliwościami pod LTE brak ważniejszych różnic poza typem gniazd antenowych(podatniejsze na uszkodzenie w E3276). Jednak wybór należy do Ciebie.
darekka
-
Nie wiem. Nie miałem takiej potrzeby by sprawdzać.darekka pisze:a jakie osiągi pod samym BTSem?
Co daje zmiana oprogramowania modemu? Czy dobrze rozumiem, że modem można odwiedzać przez jego www? Nigdy nie miałem potrzeby grzebania w oprogramowaniu modemów. Temat dla mnie zupełnie nowy.darekka pisze:na chomiku lesiolo dość często pojawiają się nowe softy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli to NetWorks! to praktycznie osiągi będą takie same. T-Mobile nie ma tej paskudnej kompresji.darekka pisze:Z tego powodu przechodzę do T-Mobile choć Orange też u mnie daje rade.
-
Jeśli chodzi o dostęp do ustawień modemu poprzez przeglądarkę internetową np. HUAWEI E3131 występuje w takiej wersji o nazwie z dopiskiem HiLink(w praktyce takie wersje są problematyczne np. ciężko wybrać preferowaną częstotliwość np.UMTS900). Na szczęście modemy z dystrybucji Plusa lub Cyfrowego Polsatu są normalnymi wersjami i bardzo łatwo jest zaktualizować ich firmware poprawiając ich działanie np.E398 z najnowszym firmware szybciej łączy, ma silniejszy sygnał i trochę większe transfery osiąga).
[ Dodano: 2013-02-18, 20:59 ]
Dodatkowo przeciw Orange świadczy ta
kompresja choć osiągi pod BTS nawet 25Mb.
[ Dodano: 2013-02-18, 20:59 ]
Niesteety jeszcze nie ale modernizacja w moim rejonie planowana jest na 3kwartał tego roku. Nawet przed modernizacją jestem w zasięgu HSPA+DC T-Mobile a jeśli zmotywuję się do wspinaczki na dach w celu przestawienia anteny to i Orange z DC powinno działać.Dla mnie T-Mobile ma fajny plan z 35GB dziennego limitu (89,90zł.)i NO LIMIT za 9,08zł. między 0:00 a 9:00.ja.michal pisze: Jeśli to NetWorks! ....
Dodatkowo przeciw Orange świadczy ta

darekka
-
E3276 na Aledrogo można nabyć już za 250 PLN co wydaje się być dobrą ceną, co do gniazd to modem będzie 99% czasu wpięty w router, okazyjnie na wakacje go odepnę od anten.darekka pisze:A nie lepiej kupić sprawdzony E398? Zależnie od potrzeb i planów co do operatora można go mieć nowego za ok.220zł(a nawet taniej). Nie wiem czy wiesz ale w E3276 użyto bardzo słabe(podatne na uszkodzenie-wyrwanie) gniazdo antenowe, a w starszym jest gniazdo niemal nie do zdarcia.
na E398 irytowała mnie długa inicjalizacja połączenia.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
darekka, to ja wziąłem T-Mobile bez modemu z umową na 12 miesięcy. Pierwotnie 2 GB, ale zmieniłem na 20 GB za 59,90 zł + bc noc za 9,08 zł.
Jeśli chodzi o tą noc bez limitu. Nie trzeba się rozłączać. Oprogramowanie T bardzo ładnie rozlicza ruch. Routera nie wyłączam na ogół.
Sieć przetestowałem najpierw na karcie bc na kartę. Dla ciekawych, nie przycinają prędkości dla prepaidu. Takie same na karcie abonamentowej i prepaid.
Jeśli chodzi o tą noc bez limitu. Nie trzeba się rozłączać. Oprogramowanie T bardzo ładnie rozlicza ruch. Routera nie wyłączam na ogół.
Sieć przetestowałem najpierw na karcie bc na kartę. Dla ciekawych, nie przycinają prędkości dla prepaidu. Takie same na karcie abonamentowej i prepaid.
-
Czy modem huawei e3276 z plusa jest bez simlocka?
-
E3276 simlock?
Korzystam bez problemów z modemu Plusa w CP. I mogę się łączyć z Internetem wykorzystując konfigurację Plusa.fajny52 pisze:Czy modem huawei e3276 z plusa jest bez simlocka?
Nie mam porównania z innymi operatorami.
-
Czy modem huawei e3276 z plusa działa z Aero 2?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wszystkie modemu z Plusa nie mają simlocków. Nie wiem jak reszta operatorów.fajny52 pisze:Czy modem huawei e3276 z plusa jest bez simlocka?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
fajny52, zarówno wersja od Plusa jak i Cyfrowego Polsatu ma wsparcie HSPA+/HSPA/UMTS 900/2100 MHz więc z Aero2 jak najbardziej będzie działać.