iPlus (przełączanie zasięgu)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Potar
Początkujący użytkownik forum

iPlus (przełączanie zasięgu)

Post autor: Potar »

Witajcie, mam problem ze swoim modemem od 2 lat (od 6 jestem w iplusie), obecnie przedłużyłem umowę na zasadach 79,99zł (z miesięcznym wypowiedzeniem) 20GB, problem polega na tym że zasięg strasznie skacze, często przełącza się miedzy HSPA a na mapie wskazuje że mam już LTE na zewnątrz (wewnątrz jakieś 1km odemnie, można wpisać w mapie Kozerki), HSPA mam nawet wewnątrz a dalej zasięg się przełącza, często spotykam się z czymś takim że powiedzmy gram, bądź oglądam relacje na żywo i nagle się przełącza na kilka sekund / minut na 3G i spada do 300+kb/s obecnie działa jakieś 5mb/s ale są momenty gdzie pobieram film 700kb/s, lecz niestety to najgorsze problemy, czyli ten o którym już powiedziałem, i obecnie ROZŁĄCZENIE modemu, modem się rozłączy i loguje od nowa do sieci (nie mam spadku napięcia zasilacz 600W), więc jest to także irytujące.

Ping w grach nie przekracza 40-90 lecz z przełączaniem co 1-2 minuty nie da się grać (skacze do 400), ani oglądać relacji na żywo.

Trochę zagmatwałem cały temat więc w skrócie dla niecierpliwych, główne problemy:

1- Rozłączanie modemu.
2- Zmiana zasięgu z HSPA na 3G na jakiś czas.

Mam nadzieję że ktoś mi doradzi co kupić, może lepszy modem?

Modem: HUAwei E1750 (bez wejścia antenowego).

Posiadam także antenę kierunkwą kupowałem ją kiedyś do HUAwei e169 ale się modem rozleciał, i dostałem ten nowy.

Co polecacie ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Dodam jeszcze że nie mogę mieć ADSL bo nie mam warunków technicznych mimo że wystarczy dostawić 1 słup.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus (przełączanie zasięgu)

Post autor: YaHooo »

Potar zainstaluj sobie może <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i sprawdź czy podczas takiego zawieszania nie zmienia Ci się nodeB. Tak samo sprawdzałeś czy taka sytuacja ma miejsce późno w nocy (2-3 w nocy).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus (przełączanie zasięgu)

Post autor: Andrzejz78 »

Potar pisze:HUAwei E1750 (bez wejścia antenowego)
Polecam np. E353u-2 lub E3131 Ma gniazdo antenowe i obsługuje UMTS900 i UMTS2100 no i pracuje do 21Mb/s
ODPOWIEDZ