Polepszenie sygnału Wi-fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Polepszenie sygnału Wi-fi
Witam mam następujący problem. Mam internet bezprzewodowy, niestety mój operator leci w kulki. Imam bardzo słaby zasięg sieci ( była antena obok mnie i było ok ale się popsuła i od 3 tygodni operator nie odbiera telefonów z reklamacją ), w zasięgu mam jeszcze dostęp do 2 anten (z mojej sieci ) niestety ich sygnał jest bardzo słaby, więc chciał bym wywalić antenę na dach i złapać mocniejszy sygnał, ale nie chcę podłączać dodatkowe sprzętu do laptopa gdyż przestanie być mobilny w mieszkaniu, więc chcę to zrobić przez router. Tylko teraz jak, myślałem o AP ale z tego co wyczytałem to do AP trzeba kablem podpiąć sieć, myślałem o Range extender ale z tego co znowu wyczytałem jest to często pic na wodę i nie działają takie urządzenia jak trzeba, no i jeszcze został repeater. Powiedzcie mi jak dokładnie zrobić by było dobrze myślałęm o takim zestawie klik tyko z tego co w aukcji piszę on działa w trybi kabel->wi-fi lub wi-fi->kabel a nie ma wi-fi->wi-fi
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Polepszenie sygnału Wi-fi
antraxcdt żadne range extendery nie pomogą. Musisz kupić albo AP+router WiFi, albo wszystko w jednym. Czyli router z dwoma torami radiowymi jak Ovislink Duo.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
a mógł byś podać jakiś taki zestaw lub all in one konkretnie? najlepiej z linkiem na allegro bo nie bardzo się na tym znam i nie wiem czego za bardzo nawet szukać. A tego Ovislink Duo na allegro nie znalazłem. Z góry dziękuję 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... aign=opera
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
krystianb tak tak też już znalazłem przez ten nowy wygląd allegro zamotałem się i wyszukiwałem wcześniej coś innego i nie zauważyłem, że mam kategorie myszki wybraną. i dla tego mi nic nie wyszukało
.
a możecie coś innego tańszego zaproponować?

a możecie coś innego tańszego zaproponować?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie wg mnie nie ma nic innego. Tańsze sprzęty posiadają tylko 1 tor radiowy. Jeśli chcesz taniej to możesz spróbować kupić to w oddzielnych "pudełkach". Czyli 2x router. Jeden z nich pracuje w trybie Client (łączy się z siecią WiFi), a drugi tworzy nową sieć WiFi. Jak kupisz jakieś TP-Linki, to powinno wyjść taniej.antraxcdt pisze: a możecie coś innego tańszego zaproponować?
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nieładnie tak wprowadzać w błąd, router + apclient (rzadko który router ma funkcje czystego klienta)YaHooo pisze:Czyli 2x router
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sapido 1842 ma, można ustawić AP doprowadzenie netu kablem) + rozszerzenie sieci wifi
oraz wifi AP, czyli odbiera połączenie wifi i przekazuje dalej
to z tańszych rozwiązań, oczywiście i wydajność nie za wielka, bo ma maks 150Mbps, ale daje takie możliwości a kosztuje 100zł.
po wyłączeniu DHCP adresy IP są nadawane przez główny router, a jak się DHCP zostawi to urządzeniom podłączonym do Sapido on nadaje IP

oraz wifi AP, czyli odbiera połączenie wifi i przekazuje dalej
to z tańszych rozwiązań, oczywiście i wydajność nie za wielka, bo ma maks 150Mbps, ale daje takie możliwości a kosztuje 100zł.
po wyłączeniu DHCP adresy IP są nadawane przez główny router, a jak się DHCP zostawi to urządzeniom podłączonym do Sapido on nadaje IP
-
dobra dobra :p po waszych wypowiedziach wnioskuję iż najlepszym rozwiązaniem i tak będzie ten Ovislink Duo. a powiedzcie czy do tego routera dokupić antenę by wystawić ją na dwór. Tzn czy to wzmocni odbieranie sygnału i polepszy transfer?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak chchesz co wystawiac na dwor, to kup co co sie nadaje do wystawiania na dwor, n.p. Nanostation. Do domu wystarczy najprostszy AP.antraxcdt pisze:a powiedzcie czy do tego routera dokupić antenę by wystawić ją na dwór.
Nie pomagam na PW.
-
key ale router chce mieć w domu tylko antene do chwytania sygnału z sieci na dworze by lepszy sygnał był.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez antraxcdt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko ze to jest najgorsze rozwiazanie.... Masz jakies konkretne powody, dla tej konfiguracji?antraxcdt pisze:ale router chce mieć w domu tylko antene do chwytania sygnału z sieci na dworze by lepszy sygnał był.
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wcześniej napisałem, ze potrzeba APC, więc uznałem to za jasne. Jednak dzięki za doprecyzowanie.krystianb pisze:Nieładnie tak wprowadzać w błąd, router + apclient (rzadko który router ma funkcje czystego klienta)
Oczywiście, to jest najlepsze rozwiązanie, Pytanie tylko czy kwotowo będzie odpowiadać dla pytającego skoro Ovislink jest za drogi.key pisze: Jak chchesz co wystawiac na dwor, to kup co co sie nadaje do wystawiania na dwor, n.p. Nanostation. Do domu wystarczy najprostszy AP.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zakladajac 2.4GHzYaHooo pisze:Pytanie tylko czy kwotowo będzie odpowiadać dla pytającego skoro Ovislink jest za drogi.
Duo ~ 220 PLN + Antena ~40 PLN + Kabel ~20 PLN -> 280 PLN.
TP-LINK TL-WA5210G 145 PLN + Kabel 10 PLN + AP 100 PLN -> 255 PLN
Dla mnie porownywalnie.
Nie pomagam na PW.
-
mieszkam na obecnie na takim jakby parku bungaloków, dla tego nie bardzo mogę umieścić urządzenia na zewnątrz, po 1 musiał bym uzyskać zgodę właściciela po 2 niektórzy ludzie mają w naturze zamiłowanie do niszczenia lub przywłaszczania sobie rzeczy które do nich nie należą. dla tego myślałem o antenie bo to niewielki koszt nawet a mogę ją wystawić i w każdej chwili schować. A dla czego jest to najgorsze rozwiązanie z tą anteną??
Nie pamiętam czy pisałem więc na wszelki wypadek dodam że do najbliższego nadajnika mam ok. 200-250m bez większych przeszkód ( 2-3 drzewa ) domki są parterowe jeden nadajnik jest na dachu domku a drugi na słupie na wysokości około 2-3m nad poziom dachu bungaloków.
Nie pamiętam czy pisałem więc na wszelki wypadek dodam że do najbliższego nadajnika mam ok. 200-250m bez większych przeszkód ( 2-3 drzewa ) domki są parterowe jeden nadajnik jest na dachu domku a drugi na słupie na wysokości około 2-3m nad poziom dachu bungaloków.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A na antene nie?antraxcdt pisze:musiał bym uzyskać zgodę właściciela
Zamknij w plastikowym pudelku - wywoluje mniej emocji niz widoczna antena.antraxcdt pisze:niektórzy ludzie mają w naturze zamiłowanie do niszczenia
Antena jest wieksza od NS.antraxcdt pisze:dla tego myślałem o antenie bo to niewielki koszt nawet a mogę ją wystawić i w każdej chwili schować
Kabel ma duze straty, jest grubszy i brzydszy.antraxcdt pisze:A dla czego jest to najgorsze rozwiązanie z tą anteną?
Nie pomagam na PW.
-
na antenę u mnie nie trzeba mieć zezwolenia ( można mieś anteny do odbioru TV i radia ) a na wystawienie własnego routera już bym musiał mieć z racji iż mamy providera które ma swoje anteny na dachach i on może się rzucać że robię konkurencje itp. i musiał bym pisać pismo że to do lepszego odbioru zarządca parku musiał by się pytać providera o pozwolenie, a że provider nie odpisuje więc bym raczej nie dostał zgody ( pytałem się tutejszego housmajstra o to i powiedział że to właśni tak by wyglądało. Wiem że to głupie ale niestety tak tu jest.
Co do wandalizmu i kradzieży, to na kawałek drut się raczej nie połaszą a na coś z elektroniką w środku już bardziej.
Ale do routera i tak bym musiał kabel z zasilaniem pociągnąć więc czy kabel z zasilaniem do routera czy kabel z sygnałem do anteny to bez różnicy.
Co do wandalizmu i kradzieży, to na kawałek drut się raczej nie połaszą a na coś z elektroniką w środku już bardziej.
Ale do routera i tak bym musiał kabel z zasilaniem pociągnąć więc czy kabel z zasilaniem do routera czy kabel z sygnałem do anteny to bez różnicy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie dociera do ciebie, ze ten router wyglada jak antena?antraxcdt pisze:na antenę u mnie nie trzeba mieć zezwolenia, a na wystawienie własnego routera już bym musiał mieć
Jak chcesz mocowac kawalek drutu, to sobie zaoszczedz roboty.antraxcdt pisze:to na kawałek drut się raczej nie połaszą
Nie musisz, zasila sie przez ethernet.antraxcdt pisze:Ale do routera i tak bym musiał kabel z zasilaniem pociągnąć
Badz tak dobry i spojrz na to co sugerowalem, poczytaj instrukcje obslugi i dopiero potem komentuj.
Z punktu widzenia kabla nie, z punktu widzenia jakosci pracy ogromna. Z tego co piszesz nie masz najlepszych warunkow...antraxcdt pisze:więc czy kabel z zasilaniem do routera czy kabel z sygnałem do anteny to bez różnicy
Ostatnio zmieniony 2013-04-16, 11:05 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
antraxcdt pisze:a na wystawienie własnego routera już bym musiał mieć z racji iż mamy providera które ma swoje anteny na dachach i on może się rzucać że robię konkurencje itp.

Nie jest to żadna konkurencja.
Jaki kawałek drutu? Potrzebował byś "naleśnika" czyli anteny panelowej.antraxcdt pisze:Co do wandalizmu i kradzieży, to na kawałek drut się raczej nie połaszą
Potrzebował byś podciągnąć skrętkę 5E która służyła by i do zasilania i do komunikacji. Różnica jest taka, że kabel koncentryczny powodu straty sygnału.antraxcdt pisze:Ale do routera i tak bym musiał kabel z zasilaniem pociągnąć więc czy kabel z zasilaniem do routera czy kabel z sygnałem do anteny to bez różnicy.
Jedyne co przemawia za anteną to koszt w przypadku zajumania, choć też pozostanie problem uciętego kabla, do którego zarobienia potrzebna jest zaciskarka, także nie powinno się go przedłużać, a po kradzieży może być za krótki.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie racjakey pisze: Dla mnie porownywalnie.

A poza tym nawet jeśli to nie można robić konkurencji?krystianb pisze: Nie jest to żadna konkurencja.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Dobra to taki zestaw starczy NANOSTATION + AP i do tego kabel RJ-45(krosowany)? starcz czy zamiast tego nano z TP-linka dołożyć i kupić z ubiquiti ??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wszystkie kable proste.antraxcdt pisze:RJ-45(krosowany)
-
zapamiętam by były proste, ale taki zestaw starczy?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
antraxcdt jak najbardziej wystarczy. Nie wypowiem się co do jakości, bo nie miałem z tym sprzętem o czynienia.
Pozdrawiam YaHooo 

-
sorki, że odkopuje ale właśnie jadę do Polski więc będę kupował sprzęt do polepszenia zasięgu, i tak jeszcze się zastanawiałem nad czymś w tym stylu http://allegro.pl/tp-link-tl-wr843nd-30 ... 28960.html czy to coś da? Niby działa w trybie WISP i zapewne ma lepszą kartę i mocniejszą antenę niż laptop. Oczywiście jeśli to nietrafiony pomysł biorę nano plus jakiś tani ap.