Huawei B593 z Plusa

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
saien
Początkujący użytkownik forum

Huawei B593 z Plusa

Post autor: saien »

Witam forumowiczów,

Od kilku dni jestem posiadaczem nowego routera z sieci plus. Używam go w domu jednorodzinnym. Na chwilę obecną same plusy w domu wifi działa poprawnie nie sprawdzałem jak na dworze, spokojnie daje radę na parterze (router na piętrze) oraz łapie 3 w porywach 4 kreski zasięgu na LTE (stacja BTS około 4 km w linii prostej od domu niewidoczna za duża ilością drzew i innych przeszkód).

Mam tylko jeden problem.
Internetu używam na 4 urządzeniach (komp stacjonarny, laptop oraz od czasu do czasu tablet i xbox). Jako że internetu używamy w domu we dwóch (ja i młodszy szwagier) a do dyspozycji mamy 25 giga limitu to mam pytanie i prośbę. Chciałbym podzielić limit na te 4 urządzenia np. 12 giga na kompa i lapka i po 500 mega na xboxa i tablet.
Odnośnie takich spraw jestem laikiem i nie mam pojęcia w jaki sposób to zrobić, trochę ogarniam sprzęt i sieci ale nie potrafię tego poograniczać.

Będę wdzięczny za pomoc i informację krok po kroku jak ogarnąć ten temat

pozdrawiam serdecznie i z góry dzięx za podpowiedzi
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei B593 z Plusa

Post autor: YaHooo »

saien pisze: Odnośnie takich spraw jestem laikiem i nie mam pojęcia w jaki sposób to zrobić, trochę ogarniam sprzęt i sieci ale nie potrafię tego poograniczać.
Na prostym sprzęcie typu router takie coś jest raczej niemożliwe. Chyba, że znajdziesz jakiś bardziej uniwersalny sprzęt na który znajdziesz alternatywny soft z takimi możliwościami. Tylko co do szczegółów to się nie wypowiem, bo nie mam aż takiego doświadczenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
saien
Początkujący użytkownik forum

Post autor: saien »

Zmiana sprzętu nie wchodzi w grę, raz że koszty a dwa mam ten router niecałe 2 tygodnie.
Może jest jakaś alternatywa w sofcie??? Może znacie jakiś program który liczyłby ściągane megabajty i w odpowiednim momencie zablokował neta albo wyrzucił alert na kompie.

pozdr
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

saien pisze:jakiś program który liczyłby ściągane megabajty
Coś stąd <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

saien pisze:Może znacie jakiś program który liczyłby ściągane megabajty i w odpowiednim momencie zablokował neta albo wyrzucił alert na kompie.
Jeszcze jest NetWorx który potrafi zliczać dane przechodzące przez router. Nie wiem na ile to działa. Jednak taką opcję ma.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ