mam do Was kilka pytań dot. internetu.
Otóż ostatnio zaciekawiła mnie reklama w telewizji internetu bez transferu z oferty Plusa.
Aczkolwiek wchodząc na stronę internetową Plusa już nie byłem aż tak szczęśliwy.
Oto link do oferty: KLIK
Zakładając, że będę płacił 59,90zł, to będę miał teoretycznie normalne strony www bez limitu. Tylko, że wciskając w szczegóły już niewiele z tego rozumiem.
Pozwolę sobie zacytować:
Czyli jakie strony będą bez limitu, a jakie będą z limitem?Nielimitowane przeglądanie stron www, już od abonamentu 59,90 zł, obejmuje:
Zwykłe, nieszyfrowane strony www - tekst, grafikę, animacje, skrypty
Limit będą pomniejszały:
reklamy w postaci filmików, znajdujące się na zwykłych stronach www
korzystanie z poczty elektronicznej
korzystanie z komunikatorów internetowych (np. GaduGadu i każdy inny komunikator internetowy)
korzystanie z szyfrowanych połaczeń (typu HTTPS, IPSEC VPN, SSL VPN lub podobnych)
oglądanie filmów (np. YouTube, tvnplayer, video.com) oraz streaming (np. m.youtube.com)
pobieranie plików, w danych audio (np. mp3, wave) lub audiowizualnych (np. mpeg, divx, avi)
pobieranie dokumentów/plików w formacie pdf, doc, xls, ppt i podobnych
każdy inny ruch oparty o protokół IP taki jak TCP, UDP, ICMP, SCTP
ruch typu P2P (np. Bittorrent, Skype, Spotify i podobne)
ruch typu TFTP, FTP, SCP, SFTP i podobny służący do transferu plików (pobieranie plików zamieszczonych na serwerze)
Poza tym chciałbym nadawać w radiu internetowym, załóżmy bez płatnego hostingu www.----.pl czy www.-----.eu, a coś w jakimś darmowym hostingu (www.----.cba.pl czy coś). Nadawanie w takim radiu będzie zmniejszało limit danych? Jest jakaś różnica między tym limitem, gdy radio jest na płatnym hostingu, czy nie?
Teraz używam internetu Orange Freedom Pro o limicie 10GB, nie nadaję w radiu, aczkolwiek dużo surfuję i internet przeciętnie "wytrzymuje" ok. 23 dni, a chciałbym by internet starczał na cały miesiąc, a do tego jeszcze nadawanie w radiu. Albo chociaż tyle co teraz, ale z nadawaniem.
Ta oferta Plusa za 59,90zł się nadaje? Znacie jakieś lepsze oferty (nie licząc internetu stacjonarnego, tylko bezprzewodowy)?
Edit.
Według moich obliczeń w systemowym kalkulatorze dla jednogodzinnej audycji w jakości 96kb/s odchodzi ok. 345,6Mb. Dobrze wyliczyłem? Szczerze mówiąc, to ja myślałem, że jest gorzej, że np. taka audycja to około 1gb. Dla 124kb/s to tylko ok. 446,4Mb. Proszę mi też napisać, czy dobrze liczę.
I jeszcze jedno pytanie, czy mój teraźniejszy internet (radiowy, 1Mb/s, Orange Freedom Pro) uciągnie nadawanie w 94kb/s lub 126kb/s?