Internet bez limitu w Plusie - Pytania

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Orion
Początkujący użytkownik forum

Internet bez limitu w Plusie - Pytania

Post autor: Orion »

Cześć,
mam do Was kilka pytań dot. internetu.
Otóż ostatnio zaciekawiła mnie reklama w telewizji internetu bez transferu z oferty Plusa.

Aczkolwiek wchodząc na stronę internetową Plusa już nie byłem aż tak szczęśliwy.

Oto link do oferty: KLIK

Zakładając, że będę płacił 59,90zł, to będę miał teoretycznie normalne strony www bez limitu. Tylko, że wciskając w szczegóły już niewiele z tego rozumiem.

Pozwolę sobie zacytować:

Nielimitowane przeglądanie stron www, już od abonamentu 59,90 zł, obejmuje:

Zwykłe, nieszyfrowane strony www - tekst, grafikę, animacje, skrypty

Limit będą pomniejszały:

reklamy w postaci filmików, znajdujące się na zwykłych stronach www
korzystanie z poczty elektronicznej
korzystanie z komunikatorów internetowych (np. GaduGadu i każdy inny komunikator internetowy)
korzystanie z szyfrowanych połaczeń (typu HTTPS, IPSEC VPN, SSL VPN lub podobnych)
oglądanie filmów (np. YouTube, tvnplayer, video.com) oraz streaming (np. m.youtube.com)
pobieranie plików, w danych audio (np. mp3, wave) lub audiowizualnych (np. mpeg, divx, avi)
pobieranie dokumentów/plików w formacie pdf, doc, xls, ppt i podobnych
każdy inny ruch oparty o protokół IP taki jak TCP, UDP, ICMP, SCTP
ruch typu P2P (np. Bittorrent, Skype, Spotify i podobne)
ruch typu TFTP, FTP, SCP, SFTP i podobny służący do transferu plików (pobieranie plików zamieszczonych na serwerze)
Czyli jakie strony będą bez limitu, a jakie będą z limitem?

Poza tym chciałbym nadawać w radiu internetowym, załóżmy bez płatnego hostingu www.----.pl czy www.-----.eu, a coś w jakimś darmowym hostingu (www.----.cba.pl czy coś). Nadawanie w takim radiu będzie zmniejszało limit danych? Jest jakaś różnica między tym limitem, gdy radio jest na płatnym hostingu, czy nie?

Teraz używam internetu Orange Freedom Pro o limicie 10GB, nie nadaję w radiu, aczkolwiek dużo surfuję i internet przeciętnie "wytrzymuje" ok. 23 dni, a chciałbym by internet starczał na cały miesiąc, a do tego jeszcze nadawanie w radiu. Albo chociaż tyle co teraz, ale z nadawaniem.

Ta oferta Plusa za 59,90zł się nadaje? Znacie jakieś lepsze oferty (nie licząc internetu stacjonarnego, tylko bezprzewodowy)?

Edit.

Według moich obliczeń w systemowym kalkulatorze dla jednogodzinnej audycji w jakości 96kb/s odchodzi ok. 345,6Mb. Dobrze wyliczyłem? Szczerze mówiąc, to ja myślałem, że jest gorzej, że np. taka audycja to około 1gb. Dla 124kb/s to tylko ok. 446,4Mb. Proszę mi też napisać, czy dobrze liczę.

I jeszcze jedno pytanie, czy mój teraźniejszy internet (radiowy, 1Mb/s, Orange Freedom Pro) uciągnie nadawanie w 94kb/s lub 126kb/s?
Ostatnio zmieniony 2013-05-24, 07:36 przez Orion, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Internet bez limitu w Plusie - Pytania

Post autor: YaHooo »

Orion pisze: Czyli jakie strony będą bez limitu, a jakie będą z limitem?
Generalnie to wszystkie strony www oparte na htpps (czyli te szyfrowane) będą zliczane do limitu. Tak samo wszelkie pliki pobrane ze stron też. Samo wczytanie natomiast nie.
Jest jakaś różnica między tym limitem, gdy radio jest na płatnym hostingu, czy nie?
Nie ma. Przecież i tak wysyłasz wszystko ze swojego komputera na serwer. A coś takiego wlicza się do limitu. Ogólnie to takich zastosowań internet z limitami średnio się nadaje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Orion

U, to słabo. :/
W takim razie chyba przedłużę umowę w Orange, dostanę pewnie za dotychczasową cenę dużo większy limit i będzie lepiej.

Tylko prosiłbym jeszcze o napisanie, czy dobrze wyliczyłem z tym ile mb ma jedna audycja godzinna. Wiadomo, dochodzi do tego jeszcze bycie np. na czacie radia, czytanie pozdrowień itp.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Orion pisze:Według moich obliczeń w systemowym kalkulatorze dla jednogodzinnej audycji w jakości 96kb/s odchodzi ok. 345,6Mb.
Źle liczysz.
(96 kbps / 8)* 3600 min. = 43200 kB.

To jest jeden strumień, jeżeli serwerem będzie Twój komputer to każdy kolejny słuchacz będzie potrzebował tyle samo pasma a co za tym idzie tyle samo zużywał danych.
Orion

Czyli jeden słuchacz około 43Mb zużywa w godzinę.
No tak, ale jeśli słuchaczy byłoby załóżmy 10, to internet by nie wytrzymał, prawda? :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:o jest jeden strumień, jeżeli serwerem będzie Twój komputer to każdy kolejny słuchacz będzie potrzebował tyle samo pasma a co za tym idzie tyle samo zużywał danych.
Dlatego takie coś najlepiej robić za pomocą zewnętrznego serwera o odpowiednim łączu z dużym UL. Wtedy nie ma problemów aż takich.
Orion pisze: No tak, ale jeśli słuchaczy byłoby załóżmy 10, to internet by nie wytrzymał, prawda? :/
Raczej ciężko by było.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Orion

Dobra, tylko że w teorii to ja niewiele rozumiem.
Co rozumiesz pod "zewnętrzny serwer"?
Zgaduję, że tylko większe radia internetowe takie coś mają.
To działa na zasadzie takiego czegoś, że audycja leci ode mnie na serwer, a z serwera na radio, czy jak?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Orion pisze: To działa na zasadzie takiego czegoś, że audycja leci ode mnie na serwer, a z serwera na radio, czy jak?
Tu nie ma czegoś takiego jak radio ;) Po prostu wysyłasz dane na serwer, a dopiero ten retransmituje je do klientów.
Orion

Okej, ale jak sprawdzić, czy radio internetowe takie coś oferuje?
Zawsze nadaję poprzez VDJ, nie wiem czy to coś do tego ma.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Zawsze nadaję poprzez VDJ, nie wiem czy to coś do tego ma.
Dostajesz adres IP oraz hasło od admina radia, który wklepujesz w VDJ lub we wtyczce do Winampa?
Orion

Zawsze dostaję IP i hasło admina, tak.
W ustawieniach VDJ trzeba to ustawić. :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Czyli nadajesz strumień do serwera, który retransmituje do słuchaczy.
Orion

Czyli dam radę nadawać, tak? :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Orion pisze: Zawsze nadaję poprzez VDJ, nie wiem czy to coś do tego ma.
Właśnie nadajesz poprzez, czyli u Ciebie idzie tylko 1 strumień. Do słuchaczy leci poprzez ten serwer.
Orion pisze:Czyli dam radę nadawać, tak? :D
Moim zdaniem tak, o ile nie za szybko skończy Ci się limit ;)

I jeszcze jedno. U nas panuje zasada, że w danym wątku dla danego użytkownika można przydzielić max 1 punkt pomógł. Dodatkowe punkty usunąłem ;)
Orion

YaHooo pisze:
Orion pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Moim zdaniem tak, o ile nie za szybko skończy Ci się limit ;)
Hehe, będę oszczędzał.
YaHooo pisze:I jeszcze jedno. U nas panuje zasada, że w danym wątku dla danego użytkownika można przydzielić max 1 punkt pomógł. Dodatkowe punkty usunąłem ;)
Okej. :)

Dzięki za pomoc! :)

[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-05-26, 22:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Orion, łącznie zmieniany 2 razy.
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

To zostajesz w Orange czy przechodzisz do Plusa ?
Orion

Raczej zostanę w Orange, po przedłużeniu umowy pewnie 20GB będę miał, toteż dam rade. :)
kordirko

Post autor: kordirko »

Orion pisze:Raczej zostanę w Orange, po przedłużeniu umowy pewnie 20GB będę miał, toteż dam rade. :)
Od niedawna w Orangutanie mają w abonamencie bez modemu promocję podwójny transfer plus zniżki,
rozumiem że modem masz, więc się zainteresuj taryfą 79 - dostaniesz 28GB za 51zł/mc + aktywacja 61zł.
Jak zamówisz przez internet to dostaniesz jeszcze ekstra 1GB/m-c, czyli 29GB.
Zobacz tutaj (kliknij "wybieram" i zobaczysz końcową cenę):
http://www.orange.pl/kid,4002009449,id,4002009464,title,Orange-Free-bez-modemu,article.html

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2013-05-31, 15:14 ]
Usunięta zdublowana treść.
Ostatnio zmieniony 2013-05-31, 14:14 przez kordirko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

Przyłącze się do tematu, ma ktoś tą ofertę z orange o której pisze kordirko ? Kończy mi się umowa z Plusem ale obecne warunki są nie do przyjęcia i zastanawiam się nad tą nawet fajną ofertą z Orange.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

kedzi pisze:Kończy mi się umowa z Plusem ale obecne warunki są nie do przyjęcia
To zostań na starych warunkach. Umowa przejdzie ci na czas nieoznaczony, będziesz mógł zrezygnować w dowolnym momencie. Jak masz bez limitowego iplusopobieracza w opcji, to możesz go włączyć lub wyłączyć kiedy chcesz.
Awatar użytkownika
kedzi

Ale stara umowa były w porządku i już zaczyna nie być, do tego teraz nie będę miał rabatu i rachunki kosmiczne, zawsze jest jeszcze Aero2 :hyhy: a i babka z plusa do mnie dzowniła i usilnie mi wmawia, że prze cały rok miałem limit nocny nie od północy do dziewiątej lub ósmej tylko od pierwszej do siódmej co jest niemożliwe bo pamiętam co było podpisywane i to mnie bardzo zdenerwowało i dlatego planuje bay bay plus, a w konkurencji najbardziej interesująca oferta to Orange bez mogemu 2x GB tylko interesuje mnie czy ktoś to ma i czy nie ma jakiś haczyków...
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

kedzi pisze:czy nie ma jakiś haczyków...
Wystarczy dokładnie przeczytać umowę.
kedzi pisze:a w konkurencji najbardziej interesująca oferta to Orange bez mogemu 2x GB
Oferta super. Jeżeli w twojej okolicy operator się sprawuje nic tylko brać :)
Awatar użytkownika
kedzi

Darek.74 pisze:Wystarczy dokładnie przeczytać umowę.
Z tym różnie bywa, bo to co na papierze nie do końca musi być w rzeczywistości i wiele razy były takie sytuacje i nawet tutaj na forum, że sprawa ocierała się o UOKIK. Nawet ten plus mi wyskakuje teraz, że nie miałem limitu od północy do ósmej tylko od pierwszej.
Darek.74 pisze:Oferta super. Jeżeli w twojej okolicy operator się sprawuje nic tylko brać
Pozostaje przełożyć kartę i dobrze przetrawić regulamin "promocji" :ok:
kordirko

Post autor: kordirko »

kedzi pisze: a w konkurencji najbardziej interesująca oferta to Orange bez mogemu 2x GB tylko interesuje mnie czy ktoś to ma i czy nie ma jakiś haczyków...
Ja mam to już ponad miesiąc, oferta Orange Free 79 bez modemu na 12 miesięcy, abonament miesięczny 50,65
28 GB + 1 GB za zamówienie przez net. Wychodzi niecały 1GB dziennie. Starcza spokojnie na oglądanie youtube + filmów na TVNPlayer, grubsze pliki ściągam w nocy.
Kurier przywiózł kartę i papiery.
Jestem zadowolony. Na razie jest dobrze, nie ma haczyków.

Zrezygnowałem z kablówki, bo promocje mają tylko dla nowych klientów, ja jako stary klient musiałbym płacić normalną stawkę 76zł za łącze 16MB (900 zł/rok).

Nadajnik Orange mam 500m bez drzew i budynków, prędkość 14-17MB na modemie E3131.
Równo od godziny 0:00 włącza się darmowy transfer. Dawniej były podobno problemy z naliczaniem tego transferu przez Orange,
trzeba było zerwać połączenie przed północą i połączyć się 5 minut po, bo inaczej brał GB z płatnego limitu,
ale teraz to naprawili (testowałem) - bez zrywania połączenia automatycznie przełącza na darmowy limit.

Pierwsza faktura była na 123 zł, bo oprócz abonamentu 50,56 + 61 zł aktywacji
doliczyli 11 zł za 7 dni między podpisaniem umowy i aktywacją, a początkiem okresu rozliczeniowego,
na te 7 dni dali pełny limit 29GB.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kordirko pisze: Nadajnik Orange mam 500m bez drzew i budynków, prędkość 14-17MB na modemie E3131.
Chciałbym widzieć jak chodzi ten net na modemie HSPA+ DC. :hyhy: Jeśli tak jak u mnie HSPA+ DC w porównaniu do HSPA+ to x2. 30-35 Mb/s na radiu - fajne czasy. :)

Swoją drogą kordirko mylisz jednostki i w sumie je skracasz. 1 MB to 8 Mb. Raczej E3131 nie ma możliwości transferu z prędkością 136 Mb/s.
ODPOWIEDZ