Od 1 miesiąca posiadam internet mobilny Netii . Posiadam modem huawei e173-u2 który ma osiągać prędkość 4 mb /s . Niestety tak nie jest ! ;( Moja prędkość pobierania danych osiąga tylko 110 kb/s więc jest nie za specjalnie :< Poszukałem trochę informacji w internecie i znalazłem taka informację, że można dokupić antenę zewnętrzna dookólną i postanawiam się was spytać jaka antenę dokupić ? Dodam jeszcze, że mieszkam w Toruniu gdzie mam pełno nadajników Playa . Proszę was o pomoc w wyborze odpowiedniej anteny !
Moc sygnału jaką masz jest wystarczająca. Prędkość internetu zależy jednak od wielu czynników, min od obciążenia stacji bazowej , z która się łączysz. Prawdopodobnie BTS jest mocno obciążony stąd tak niski transfer. W takiej sytuacji pomocne jest wymuszenie połączenia z innym BTS-em. Można to osiągnąć za pomocą dobrej anteny kierunkowej o ile BTS-y leżą na różnych kierunkach. Podaj dokładniejszą lokalizację to sprawdzimy te w twoim pobliżu. W Toruniu Play używa UMTS2100MHz więc potrzebował byś anteny na tę częstotliwość. O dookólnych patykach i pseudoantenach zapomnij , nie rozwiążą twego problemu.
U mnie ten patyk 40 centymetrowy tłumi sygnał umts 2100 o jedną kreskę w 5 stopniowej skali softu dorzucanego seryjnie do modemów play. Natomiast w gsm900 podnosi zasięg o 1-2 kreski.
Pytanie do was czy na umts 900 zachowa się podobnie jak na gsm 900 ?