Router Netia Spot vs. TP-LINK W8960N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MarlboroSoft
Początkujący użytkownik forum

Router Netia Spot vs. TP-LINK W8960N

Post autor: MarlboroSoft »

Witam, od pewnego czasu posiadam internet Netii (do 10 mega tak więc bez fajerwerków) i do tego router TP-LINK W8960N. Jakieś 10-14 dni temu zaczęły się problemy z rozłączaniem neta w godzinach wieczornych, w dzień net śmigał bez problemów zazwyczaj i zbiegło się to akurat z przedłużeniem umowy, spędziłem dłuższy czas na rozmowach z niezbyt ogarniętymi konsultantami gdzie oświadczono mi, że awarie nie są z ich winy a przez mój "popsuty router" tak więc skusiłem się na tego spota za 60 zł (mam 10 dni na oddanie tego routera lub w ogóle zrezygnowanie z umowy).
W międzyczasie nie wytrzymałem, zadzwoniłem enty raz na infolinię i kolejny raz zgłosiłem tym pacanom, że net rozłącza, w końcu połączyli mnie z technikiem, który "podbił łącze" - rzeczywiście parametry w TP-LINKu się zmieniły, chodzi mi o "margin" i inne coś w tym stylu (nie znam się)

No i dzisiaj doszedł do mnie ten router. Fajna jest ta opcja podłączenia pendrive do niego, że nie trzeba się "męczyć" z konfiguracją etc. z kolei wydaje mi się, że ma chyba gorszy zasięg, czy raczej są porównywalne? Bo nie wiem czy go im zwrócić i zostać przy TP-LINKu czy wziąć tego Netia Spot (opłata 60 zł za 24 miesiące)

Ps. No i co do spota, w dzień banglał bez problemów aż do wieczora kiedy zerwał połączenie 3-4 razy, ten model tak ma? Czy może znowu jakiś cyrk z linią? A jeśli to wina linii to myślicie, że ewakuacja to Telekomuny coś da? No i jeszcze taka sprawa, jak dotąd przy TP-LINKu przy pobieraniu pliku wyciągał te 800 KB/s albo nawet troszkę więcej, z kolei jak podłączyłem ten Netia Spot max co osiąga to 600 KB/s. Coś prawdopodobnie pomieszali na łączach czy wina routera?

Z góry dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Router Netia Spot vs. TP-LINK W8960N

Post autor: YaHooo »

MarlboroSoft z mojej styczności z tym urządzeniem wynika, że jest dość kiepski. Lepiej wziąć normalny router chociażby jakiegoś TP-LINKa.

Co do zrywania to warto by było sprawdzić czy z panelu administracyjnego routera da się np. zapingować jakąś stronę. I podejrzeć czy nie spadają parametry linii.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jimmy29
Stały użytkownik forum

Re: Router Netia Spot vs. TP-LINK W8960N

Post autor: jimmy29 »

Zgłoś problem u dostawcy, powiedź że zrywa synchronizację i przerywa połączenie. Nic nie mów o szybkości łącza. Niech naprawią linię telefoniczną.
ODPOWIEDZ