Internet Mobilny Play problem z prędkością.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet Mobilny Play problem z prędkością.
Witam wszystkich, od 3 lat jestem użytkownikiem internetu Play i zawsze byłem zadowolony, szkoda że to minęło. Niedawno przedłużyłem umowę i prędkość mojego internetu miała dochodzić do 4mb/s niestety na dzień dzisiejszy uzyskuję połowę czasami 80 procent z tego. Postanowiłem trochę pokombinować kupiłem aktywny kabel usb przeniosłem modem gdzie siła sygnału była wyższa w tym momencie 80% około, niestety nie pomogło to za wiele, próbowałem też zmieniać modemu posiatam ZTE M631 (aktualnie na nim pracuję łączy się z HSPA bez provlemu wspomniane 80% zasięgu) oras Huawey (czy jak to się piszę) E1750C (po podłączeniu tego modemu dzieją się cyrki zasię rośnie, jednak modem łączy się z UMTS i prędkość nie przekracz 500kb/s). Kombinowałem dalej pochodziłem troszkę z laptopem po domu i w jednym z pokoi udało mi się osiągnąć prędkość prawie 6mb/s (w umowie mam 4), podobną prędkość udało mi się osiągnąć z modemem na zewnątrz. Dlatego postanowiłem zakupić antenę jako że w niedalekiej odległości są aż 3 nadajniki (2 około 1km odemnie i jeden jakieś 800m wszystkie UMTS-2100) postanowiłem kupić antenę dookulną, względnie tanią. I tutaj moje pytanie pieniądze niestety już wydałem a forum znalazłem dopiero dziś oczekuję na przesyłkę czy ta antena jest mi w stanie pomóc? Ma niby 15dBi:
http://allegro.pl/antena-15dbi-modem-mo ... 93294.html
Dodam jeszcze że u mnie wewnątrz domu panuje ogólny problem z zasięgiem sieci telefonicznej.
http://allegro.pl/antena-15dbi-modem-mo ... 93294.html
Dodam jeszcze że u mnie wewnątrz domu panuje ogólny problem z zasięgiem sieci telefonicznej.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet Mobilny Play problem z prędkością.
Nie.m6k3 pisze:czy ta antena jest mi w stanie pomóc?
Musiała by mieć przynajmniej kilkanaście metrów długości.m6k3 pisze:Ma niby 15dBi:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Kasa wyrzucona w błoto. ten patyk posłuży Ci do przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz. To samo osiągnąłeś wystawiając modem na zewnątrz przy użyciu przedłużacza USB. Jedyny zysk to modem będziesz miał pod dachem. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To by było bardzo dobrze, być może jakoś tą funkcję spełni przy 900MHz, wyżej nie ma prawa działać, do tego jeszcze 10m tłumika.matek451 pisze:Kasa wyrzucona w błoto. ten patyk posłuży Ci do przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Samo wyniesienie na zewnątrz podniosło prędkość wiec chyba nie będzie tak źle skoro przeniosę tylko odbiór?
-
- Guru bezprzewodowy
Odeślij to ustrojstwo do sprzedającego, masz 10 dni na zwrot. Jeśli potrzebujesz anteny to kup panel na 2100MHz o małym kącie promieniowania i ustawiając po kolei na każdy z tych trzech BTS sprawdzisz, na którym masz najlepszy transfer. Z twojego postu wynika bowiem, że nie masz problemu z zasięgiem ,a różne prędkości są powodem skoków połączenia między BTS-ami. Zmiana położenia modemu powodowała poprawę prędkości gdy łączyłeś się z najmniej obciążonym BTS-em. Przy pomocy tego patyka nic nie zmienisz i nie poprawisz. Możesz go użyć jako drapak po plecach do tego celu tylko się nadaje 

-
Hmmm rozmawiałem z konsultatem podobno łączę się tylko do jednego BTS-a tego najbliższego, posiadam także antenę kierunkową YAGI jednak nie pamiętam jej parametrów i ma ona na kablu inną wtyczkę niż FME (FMS chyba) służyła mi do korzystania z szerokopasmowym darmowym internetem resman., próbowałem to przerobić jednak rdzeń kabla jest za gruby na FME i coś chyba nie łączyło bo modem w ogółe nie wykrywał anteny, dlatego postanowiłem kupić ten "patyk" no nic wypróbuje i odeśle w razie czego//
-
- Guru bezprzewodowy
Konsultantów nie słuchaj, to kompletni dyletanci techniczni. Ich zadaniem sprzedać jak najwięcej ofert, więc wciskają kit. Masz trzy BTS w podobnej odległości więc modem łączy się z nimi(oczywiście w danym momencie tylko z jednym). Gdy przeszedłeś do drugiego pokoju to połączył się z następnym i na nim uzyskałeś najlepszy transfer. Zadaniem anteny kierunkowej będzie wymuszenie połączenia z nim-ustawisz antenę w jego kierunku. Tej roli nie spełni antena dookólna. Z ta YAGI daj sobie spokój, nie ta częstotliwość. Jeszcze uwalisz modem. Podaj dokładną lokalizację to sprawdzę te BTS-y.
-
Dokładna lokalizacja to Rzeszów dzielnica staromieście ulica staromiejska
-
- Guru bezprzewodowy
Te trzy BTS-y leżą na różnych kierunkach. Jak masz usytuowany pokój, w którym miałeś najlepsze osiągi czy jest z niego widok na któryś z BTS? Na który? Takie położenie BTS-ów pozwala na dokładne wycelowanie w każdy z nich za pomocą anteny kierunkowej . Wybierzesz najlepszy z nich po testach. Możesz sprawdzić ich obciążenie i prędkości bez anteny. Wybierz się w ich pobliże w czasie największego obciążenia sieci, po 18-tej. Do pomiarów zastosuj program TNI z tego forum. Masz go tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
-
W pokoju leżącym w lini prostej najbliższego bts-a, co dziwne zawsze w godzinach rannych i wieczornych internet ma zadowalającą prędkość. Rozumiem także że gdy podłączę to antenę to efekt będzie ten sam jakbym z modemem wyszedł na zewnątrz, bo jeśli tak to wydaje mi się że to mi wystarczy bo gdy tylko wyjdę przed dom z laptopem, wszystko smiga elegancko. I dzięki za poświęcony czas z moim problemem