Internet Mobilny Play problem z prędkością.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
m6k3
Początkujący użytkownik forum

Internet Mobilny Play problem z prędkością.

Post autor: m6k3 »

Witam wszystkich, od 3 lat jestem użytkownikiem internetu Play i zawsze byłem zadowolony, szkoda że to minęło. Niedawno przedłużyłem umowę i prędkość mojego internetu miała dochodzić do 4mb/s niestety na dzień dzisiejszy uzyskuję połowę czasami 80 procent z tego. Postanowiłem trochę pokombinować kupiłem aktywny kabel usb przeniosłem modem gdzie siła sygnału była wyższa w tym momencie 80% około, niestety nie pomogło to za wiele, próbowałem też zmieniać modemu posiatam ZTE M631 (aktualnie na nim pracuję łączy się z HSPA bez provlemu wspomniane 80% zasięgu) oras Huawey (czy jak to się piszę) E1750C (po podłączeniu tego modemu dzieją się cyrki zasię rośnie, jednak modem łączy się z UMTS i prędkość nie przekracz 500kb/s). Kombinowałem dalej pochodziłem troszkę z laptopem po domu i w jednym z pokoi udało mi się osiągnąć prędkość prawie 6mb/s (w umowie mam 4), podobną prędkość udało mi się osiągnąć z modemem na zewnątrz. Dlatego postanowiłem zakupić antenę jako że w niedalekiej odległości są aż 3 nadajniki (2 około 1km odemnie i jeden jakieś 800m wszystkie UMTS-2100) postanowiłem kupić antenę dookulną, względnie tanią. I tutaj moje pytanie pieniądze niestety już wydałem a forum znalazłem dopiero dziś oczekuję na przesyłkę czy ta antena jest mi w stanie pomóc? Ma niby 15dBi:

http://allegro.pl/antena-15dbi-modem-mo ... 93294.html

Dodam jeszcze że u mnie wewnątrz domu panuje ogólny problem z zasięgiem sieci telefonicznej.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Mobilny Play problem z prędkością.

Post autor: krystianb »

m6k3 pisze:czy ta antena jest mi w stanie pomóc?
Nie.
m6k3 pisze:Ma niby 15dBi:
Musiała by mieć przynajmniej kilkanaście metrów długości.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kasa wyrzucona w błoto. ten patyk posłuży Ci do przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz. To samo osiągnąłeś wystawiając modem na zewnątrz przy użyciu przedłużacza USB. Jedyny zysk to modem będziesz miał pod dachem. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

matek451 pisze:Kasa wyrzucona w błoto. ten patyk posłuży Ci do przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz.
To by było bardzo dobrze, być może jakoś tą funkcję spełni przy 900MHz, wyżej nie ma prawa działać, do tego jeszcze 10m tłumika.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
m6k3

Samo wyniesienie na zewnątrz podniosło prędkość wiec chyba nie będzie tak źle skoro przeniosę tylko odbiór?
matek451
Guru bezprzewodowy

Odeślij to ustrojstwo do sprzedającego, masz 10 dni na zwrot. Jeśli potrzebujesz anteny to kup panel na 2100MHz o małym kącie promieniowania i ustawiając po kolei na każdy z tych trzech BTS sprawdzisz, na którym masz najlepszy transfer. Z twojego postu wynika bowiem, że nie masz problemu z zasięgiem ,a różne prędkości są powodem skoków połączenia między BTS-ami. Zmiana położenia modemu powodowała poprawę prędkości gdy łączyłeś się z najmniej obciążonym BTS-em. Przy pomocy tego patyka nic nie zmienisz i nie poprawisz. Możesz go użyć jako drapak po plecach do tego celu tylko się nadaje :)
m6k3

Hmmm rozmawiałem z konsultatem podobno łączę się tylko do jednego BTS-a tego najbliższego, posiadam także antenę kierunkową YAGI jednak nie pamiętam jej parametrów i ma ona na kablu inną wtyczkę niż FME (FMS chyba) służyła mi do korzystania z szerokopasmowym darmowym internetem resman., próbowałem to przerobić jednak rdzeń kabla jest za gruby na FME i coś chyba nie łączyło bo modem w ogółe nie wykrywał anteny, dlatego postanowiłem kupić ten "patyk" no nic wypróbuje i odeśle w razie czego//
matek451
Guru bezprzewodowy

Konsultantów nie słuchaj, to kompletni dyletanci techniczni. Ich zadaniem sprzedać jak najwięcej ofert, więc wciskają kit. Masz trzy BTS w podobnej odległości więc modem łączy się z nimi(oczywiście w danym momencie tylko z jednym). Gdy przeszedłeś do drugiego pokoju to połączył się z następnym i na nim uzyskałeś najlepszy transfer. Zadaniem anteny kierunkowej będzie wymuszenie połączenia z nim-ustawisz antenę w jego kierunku. Tej roli nie spełni antena dookólna. Z ta YAGI daj sobie spokój, nie ta częstotliwość. Jeszcze uwalisz modem. Podaj dokładną lokalizację to sprawdzę te BTS-y.
m6k3

Dokładna lokalizacja to Rzeszów dzielnica staromieście ulica staromiejska
matek451
Guru bezprzewodowy

Te trzy BTS-y leżą na różnych kierunkach. Jak masz usytuowany pokój, w którym miałeś najlepsze osiągi czy jest z niego widok na któryś z BTS? Na który? Takie położenie BTS-ów pozwala na dokładne wycelowanie w każdy z nich za pomocą anteny kierunkowej . Wybierzesz najlepszy z nich po testach. Możesz sprawdzić ich obciążenie i prędkości bez anteny. Wybierz się w ich pobliże w czasie największego obciążenia sieci, po 18-tej. Do pomiarów zastosuj program TNI z tego forum. Masz go tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
m6k3

W pokoju leżącym w lini prostej najbliższego bts-a, co dziwne zawsze w godzinach rannych i wieczornych internet ma zadowalającą prędkość. Rozumiem także że gdy podłączę to antenę to efekt będzie ten sam jakbym z modemem wyszedł na zewnątrz, bo jeśli tak to wydaje mi się że to mi wystarczy bo gdy tylko wyjdę przed dom z laptopem, wszystko smiga elegancko. I dzięki za poświęcony czas z moim problemem :)
ODPOWIEDZ