antena...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pierwszylepszy
Początkujący użytkownik forum

antena...

Post autor: pierwszylepszy »

Dzień Dobry,
Chcę zmienić dostawcę usług na Play. Dostępny mam "jeden" nadajnik, oddalony ode mnie w linii prostej o 5 km wg google, widzę go przez okno, na przebiegu widzę pojedyncze drzewa i linię energetyczną z tych mniejszych.

W pobliżu leży JW i sądzę że może ona generować zakłócenia (ma gigant pole antenowe).

Zgodnie z tym, co zaobserwowałem na TNI, to modem łączy mi się z dwoma CIDami, które umieszczone są na tym samym kominie: 15574 oraz 6227

TNI zwraca mi informację:
moc sygnału -92 do -79dBm, 29 do 54%, csq od 12 do 17, najczęściej są to jednak wartości pośrednie lub górne.

Modem podłączony jest aktualnie do aktywnego HUBa USB, zmieni się tylko to, HUB będzie podłączony do rutera a nie komputera.

Celem dla mnie jest łącze na tyle stabilne, by możliwe było granie przez internet.
Zamierzam kupić tą antenę, przy czym z 5metrowym kablem,, antena zamocowana wysoko, przy oknie z którego widzę komin z antenami operatora. Z modemów mam do wyboru Huawei 369 i 3131.

Czas na pytania:
- czy zakup tej anteny jest sensowny i faktycznie zapewni mi stabilne łącze komórkowe?
- który modem wybrać, czy to może będzie obojętne?
- nie pamiętam dokładnie właściwego określenia technicznego, ale spotkałem się z uwagą dotyczącą instalacji anteny, że antena powinna być dodatkowo "spolaryzowana", poprzez właściwe ustawienie jej względem ziemi - i zastanawiam się, czy chodzi o skierowanie anteny pod kątem X w ziemię tak by była pochylona w osi pionowej , czy obrót anteny wokół osi poziomej o 45 stopni (tak że wychodzi taki romb)?
- z jaką dokładnością muszę ustawić tą antenę? Czy wystarczy by w zbliżony sposób była ukierunkowana (bo w końcu antena ma określoną kąt działania), czy może mam to robić jak najdokładniej z kompasem (pomimo kąta działania).

Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: antena...

Post autor: matek451 »

Przy wyborze anteny do Play istotne jest na jakim paśmie działa BTS, z którym się łączysz. W przypadku Play sa to UMTS900 i UMTS 2100. Po CID wnioskuję że jest to BTS PLAY UMTS 2100 w N. Dworze ul. Przemysłowa 1. Na tym maszcie sa trzy BTS-y, ty łączysz sie z dwoma. Wybór anteny jak najbardziej właściwy. Do tego konektor z CRC9 do Huawei E-3131, bo taki modem Ci polecam. Kupisz go w Play na kartę za 109 zł ze starterem 1GB( do testów jak znalazł :) ) Antenę ustawiasz w polaryzacji pionowej( na obudowie jest strzałka). Do wyznaczenia kierunku użyjesz miernik poziomu sygnału z TNi, kierujesz na ten BTS i patrzysz jak się zmienia sygnał.
pierwszylepszy

I nie trzeba dodatkowo pochylać panelu w stronę ziemi? Chodzi mi o coś analogicznego do telewizji satelitarnej, gdzie oprócz ustawienia anteny w określonym kierunku, zauważalny w jakości sygnału efekt daje odpowiednie ustawienie konwertera (obrót konwertera). związane jest to z tym, że zwiększa się pionowa powierzchnia odbioru i jest większa szansa na trafienie w sygnał - przynajmniej tyle chodzi mi po głowie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pierwszylepszy pisze:I nie trzeba dodatkowo pochylać panelu w stronę ziemi?
Jeśli już to należy skierować bezpośrednio w stronę anteny nodeB ;)
pierwszylepszy pisze:związane jest to z tym, że zwiększa się pionowa powierzchnia odbioru i jest większa szansa na trafienie w sygnał - przynajmniej tyle chodzi mi po głowie
Nie, to jest związane z tym, że w TV SAT masz dwie polaryzacje. Pionową oraz poziomą, dodatkowo dwa pasma górne i dolne. Odpowiednie obrócenie konwertera umożliwia rozróżnienie tych dwóch polaryzacji przez konwerter. Co więcej w różnych regionach kraju należałoby go obrócić o nieco inny stopień. Polaryzacja występuje również w komunikacji GSM/UMTS. Tu masz do dyspozycji poziomą albo pionową. Kiedyś były doniesienia, że najlepsze rezultaty mamy właśnie przy polaryzacji +/-45*. Ale nie sprawdzałem tego. Uzyskujemy to właśnie przez ustawienie anteny "na którymś czubku", czyli właśnie taki romb o jakim piszesz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pierwszylepszy

Kiedyś były doniesienia, że najlepsze rezultaty mamy właśnie przy polaryzacji +/-45*
No właśnie o to mi chodziło. Rozumiem, że tym razem już bez różnicy czy + czy - (prawo czy lewoskrętnie)?
No i czy faktycznie gra warta świeczki? Będzie lepiej przy tej odległości i takiej antenie? Na prędkości w Playu aktualnie raczej nie narzekam (mam na kartę, chcę wziąć abonament). Chcę tylko mieć jak najbardziej stabilny ping.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pierwszylepszy pisze:Rozumiem, że tym razem już bez różnicy czy + czy - (prawo czy lewoskrętnie)?
Jak najbardziej nie ma to znaczenia.
pierwszylepszy pisze:No i czy faktycznie gra warta świeczki?
Niestety tego nie wiadomo. Tu można tylko gdybać. Ale zawsze poprawa sygnału oraz jakości linka może skutkować poprawieniem stabilności, jeśli nie prędkości oraz pingów.
pierwszylepszy pisze:Chcę tylko mieć jak najbardziej stabilny ping.
To moim zdaniem warto pokombinować z ustawieniem polaryzacji anteny. Bo chodzi tu o to, że jeśli polaryzacja będzie niedobra, to nawet może być silny sygnał, a i tak nie będzie dobrze działać takie połączenie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pierwszylepszy

Działa!!!!
Przy byle jak ustawionej w otwartym oknie antenie:
moc sygnału -61 dBm, 83%, CSQ 26
:D
@YaHooo - dzięki za trafne odpowiedzi na moje zagmatwane pytania :zdrowko:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pierwszylepszy pisze:Działa!!!!
No to się cieszymy :ok:
pierwszylepszy pisze: @YaHooo - dzięki za trafne odpowiedzi na moje zagmatwane pytania :zdrowko:
A nie ma za co, od tego jest forum :zdrowko:

PS. Tak na przyszłość. Mamy na forum zasadę, że w wątku dla każdego użytkownika przydzielamy max 1 punkt pomógł. Dlatego usunąłem nadmiarowe punkty które przydzieliłeś :)
ODPOWIEDZ