antena...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
antena...
Dzień Dobry,
Chcę zmienić dostawcę usług na Play. Dostępny mam "jeden" nadajnik, oddalony ode mnie w linii prostej o 5 km wg google, widzę go przez okno, na przebiegu widzę pojedyncze drzewa i linię energetyczną z tych mniejszych.
W pobliżu leży JW i sądzę że może ona generować zakłócenia (ma gigant pole antenowe).
Zgodnie z tym, co zaobserwowałem na TNI, to modem łączy mi się z dwoma CIDami, które umieszczone są na tym samym kominie: 15574 oraz 6227
TNI zwraca mi informację:
moc sygnału -92 do -79dBm, 29 do 54%, csq od 12 do 17, najczęściej są to jednak wartości pośrednie lub górne.
Modem podłączony jest aktualnie do aktywnego HUBa USB, zmieni się tylko to, HUB będzie podłączony do rutera a nie komputera.
Celem dla mnie jest łącze na tyle stabilne, by możliwe było granie przez internet.
Zamierzam kupić tą antenę, przy czym z 5metrowym kablem,, antena zamocowana wysoko, przy oknie z którego widzę komin z antenami operatora. Z modemów mam do wyboru Huawei 369 i 3131.
Czas na pytania:
- czy zakup tej anteny jest sensowny i faktycznie zapewni mi stabilne łącze komórkowe?
- który modem wybrać, czy to może będzie obojętne?
- nie pamiętam dokładnie właściwego określenia technicznego, ale spotkałem się z uwagą dotyczącą instalacji anteny, że antena powinna być dodatkowo "spolaryzowana", poprzez właściwe ustawienie jej względem ziemi - i zastanawiam się, czy chodzi o skierowanie anteny pod kątem X w ziemię tak by była pochylona w osi pionowej , czy obrót anteny wokół osi poziomej o 45 stopni (tak że wychodzi taki romb)?
- z jaką dokładnością muszę ustawić tą antenę? Czy wystarczy by w zbliżony sposób była ukierunkowana (bo w końcu antena ma określoną kąt działania), czy może mam to robić jak najdokładniej z kompasem (pomimo kąta działania).
Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam.
Chcę zmienić dostawcę usług na Play. Dostępny mam "jeden" nadajnik, oddalony ode mnie w linii prostej o 5 km wg google, widzę go przez okno, na przebiegu widzę pojedyncze drzewa i linię energetyczną z tych mniejszych.
W pobliżu leży JW i sądzę że może ona generować zakłócenia (ma gigant pole antenowe).
Zgodnie z tym, co zaobserwowałem na TNI, to modem łączy mi się z dwoma CIDami, które umieszczone są na tym samym kominie: 15574 oraz 6227
TNI zwraca mi informację:
moc sygnału -92 do -79dBm, 29 do 54%, csq od 12 do 17, najczęściej są to jednak wartości pośrednie lub górne.
Modem podłączony jest aktualnie do aktywnego HUBa USB, zmieni się tylko to, HUB będzie podłączony do rutera a nie komputera.
Celem dla mnie jest łącze na tyle stabilne, by możliwe było granie przez internet.
Zamierzam kupić tą antenę, przy czym z 5metrowym kablem,, antena zamocowana wysoko, przy oknie z którego widzę komin z antenami operatora. Z modemów mam do wyboru Huawei 369 i 3131.
Czas na pytania:
- czy zakup tej anteny jest sensowny i faktycznie zapewni mi stabilne łącze komórkowe?
- który modem wybrać, czy to może będzie obojętne?
- nie pamiętam dokładnie właściwego określenia technicznego, ale spotkałem się z uwagą dotyczącą instalacji anteny, że antena powinna być dodatkowo "spolaryzowana", poprzez właściwe ustawienie jej względem ziemi - i zastanawiam się, czy chodzi o skierowanie anteny pod kątem X w ziemię tak by była pochylona w osi pionowej , czy obrót anteny wokół osi poziomej o 45 stopni (tak że wychodzi taki romb)?
- z jaką dokładnością muszę ustawić tą antenę? Czy wystarczy by w zbliżony sposób była ukierunkowana (bo w końcu antena ma określoną kąt działania), czy może mam to robić jak najdokładniej z kompasem (pomimo kąta działania).
Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: antena...
Przy wyborze anteny do Play istotne jest na jakim paśmie działa BTS, z którym się łączysz. W przypadku Play sa to UMTS900 i UMTS 2100. Po CID wnioskuję że jest to BTS PLAY UMTS 2100 w N. Dworze ul. Przemysłowa 1. Na tym maszcie sa trzy BTS-y, ty łączysz sie z dwoma. Wybór anteny jak najbardziej właściwy. Do tego konektor z CRC9 do Huawei E-3131, bo taki modem Ci polecam. Kupisz go w Play na kartę za 109 zł ze starterem 1GB( do testów jak znalazł
) Antenę ustawiasz w polaryzacji pionowej( na obudowie jest strzałka). Do wyznaczenia kierunku użyjesz miernik poziomu sygnału z TNi, kierujesz na ten BTS i patrzysz jak się zmienia sygnał.

-
I nie trzeba dodatkowo pochylać panelu w stronę ziemi? Chodzi mi o coś analogicznego do telewizji satelitarnej, gdzie oprócz ustawienia anteny w określonym kierunku, zauważalny w jakości sygnału efekt daje odpowiednie ustawienie konwertera (obrót konwertera). związane jest to z tym, że zwiększa się pionowa powierzchnia odbioru i jest większa szansa na trafienie w sygnał - przynajmniej tyle chodzi mi po głowie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jeśli już to należy skierować bezpośrednio w stronę anteny nodeBpierwszylepszy pisze:I nie trzeba dodatkowo pochylać panelu w stronę ziemi?

Nie, to jest związane z tym, że w TV SAT masz dwie polaryzacje. Pionową oraz poziomą, dodatkowo dwa pasma górne i dolne. Odpowiednie obrócenie konwertera umożliwia rozróżnienie tych dwóch polaryzacji przez konwerter. Co więcej w różnych regionach kraju należałoby go obrócić o nieco inny stopień. Polaryzacja występuje również w komunikacji GSM/UMTS. Tu masz do dyspozycji poziomą albo pionową. Kiedyś były doniesienia, że najlepsze rezultaty mamy właśnie przy polaryzacji +/-45*. Ale nie sprawdzałem tego. Uzyskujemy to właśnie przez ustawienie anteny "na którymś czubku", czyli właśnie taki romb o jakim piszesz.pierwszylepszy pisze:związane jest to z tym, że zwiększa się pionowa powierzchnia odbioru i jest większa szansa na trafienie w sygnał - przynajmniej tyle chodzi mi po głowie
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
No właśnie o to mi chodziło. Rozumiem, że tym razem już bez różnicy czy + czy - (prawo czy lewoskrętnie)?Kiedyś były doniesienia, że najlepsze rezultaty mamy właśnie przy polaryzacji +/-45*
No i czy faktycznie gra warta świeczki? Będzie lepiej przy tej odległości i takiej antenie? Na prędkości w Playu aktualnie raczej nie narzekam (mam na kartę, chcę wziąć abonament). Chcę tylko mieć jak najbardziej stabilny ping.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej nie ma to znaczenia.pierwszylepszy pisze:Rozumiem, że tym razem już bez różnicy czy + czy - (prawo czy lewoskrętnie)?
Niestety tego nie wiadomo. Tu można tylko gdybać. Ale zawsze poprawa sygnału oraz jakości linka może skutkować poprawieniem stabilności, jeśli nie prędkości oraz pingów.pierwszylepszy pisze:No i czy faktycznie gra warta świeczki?
To moim zdaniem warto pokombinować z ustawieniem polaryzacji anteny. Bo chodzi tu o to, że jeśli polaryzacja będzie niedobra, to nawet może być silny sygnał, a i tak nie będzie dobrze działać takie połączenie.pierwszylepszy pisze:Chcę tylko mieć jak najbardziej stabilny ping.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Działa!!!!
Przy byle jak ustawionej w otwartym oknie antenie:
moc sygnału -61 dBm, 83%, CSQ 26

@YaHooo - dzięki za trafne odpowiedzi na moje zagmatwane pytania
Przy byle jak ustawionej w otwartym oknie antenie:
moc sygnału -61 dBm, 83%, CSQ 26

@YaHooo - dzięki za trafne odpowiedzi na moje zagmatwane pytania

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to się cieszymypierwszylepszy pisze:Działa!!!!

A nie ma za co, od tego jest forumpierwszylepszy pisze: @YaHooo - dzięki za trafne odpowiedzi na moje zagmatwane pytania![]()

PS. Tak na przyszłość. Mamy na forum zasadę, że w wątku dla każdego użytkownika przydzielamy max 1 punkt pomógł. Dlatego usunąłem nadmiarowe punkty które przydzieliłeś

Pozdrawiam YaHooo