Internet na komorce + telefonie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
StaszekS
Początkujący użytkownik forum

Internet na komorce + telefonie

Post autor: StaszekS »

Witam, przegladalem to forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie, ale nie znalazlem tego, co konkretnie mnie interesuje.

Wiec do rzeczy - posiadam telefon Nokia 6230 w Simplusie. Aktywowalem pakiet 50 mb na transmisje danych, ktory mi sie niedlugo konczy. Poki co udalo mi sie podlaczyc do internetu na komputerze za pomoca telefonu, przy uzyciu GPRS (co sugeruje zabojcza predkosc 9,6 kb/s i naliczanie czasu polaczenia). Ale niestety 50 mb za 10 zl jest smieszne, jesli wziac pod uwage transfer 9,6 kb/s. Tak wiec spojrzalem do cennik iPlusa Simdata i wydaje sie to korzystna oferta - tylko jak wyglada sprawa z oplatami? Mozna tym jakos "sterowac"? Chodzi o to, ze np dla danej sesji polaczenia z internetem (komputer) za posrednictwem telefonu moge "wybrac"
Internet - 1 min. połączenia CSD/HSCSD*

Poniewaz potrzebuje cos szybko sciagac, lub
Internet - 100 KB połączenia HSDPA/3G(UMTS)/EDGE/GPRS
Gdy planuje dluzej posiedziec i ogladac "okrojone" strony przy pomocy Opery?

I oczywiscie, jakie predkosci moge uzyskac za pomoca telefonu, ktory obsluguje HSCSD, EDGE, GPRS?

W telefonie korzystam z Mini Opery i standardowego GPRS.

Z internetem na komputerze jestem polaczony za pomoca kabla USB i oprogramowania Nokia PC Suite.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi, w razie potrzeby chetnie podam wiecej szczegolow.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet na komorce + telefonie

Post autor: mar_kow »

...Są to pytania które może nie są umieszczone w jednym poście ale na pewno są na Forum...
StaszekS pisze:...przy uzyciu GPRS (co sugeruje zabojcza predkosc 9,6 kb/s i naliczanie czasu polaczenia).

...GPRS nie nalicza czasu połączenia - pierwszy błąd - widocznie Kolega @StaszekS jest połączony w CSD które nalicza czas połączenia i kosztuje 31 gr/min...
StaszekS pisze: Ale niestety 50 mb za 10 zl jest smieszne, jesli wziac pod uwage transfer 9,6 kb/s. Tak wiec spojrzalem do cennik iPlusa Simdata i wydaje sie to korzystna oferta - tylko jak wyglada sprawa z oplatami? ...

...Koszt 100 kB przesłanych i odebranych danych w pakiecie 50 MB kosztuje 2 gr. W simdacie jest to 3 gr/100kB. Sęk tylko w tym że nie wiadomo kiedy pakiet się kończy - trzeba ustawicznie sprawdzać...

StaszekS pisze:Internet - 100 KB połączenia HSDPA/3G(UMTS)/EDGE/GPRS
...Koszty są takie same bez względu na technologie której się używa...
StaszekS pisze:Gdy planuje dluzej posiedziec i ogladac "okrojone" strony przy pomocy Opery?
...Siedzę (nawet nie okrojone) i nie narzekam... Na telefonie za pomocą mini opery pobierany jest koszt jak za WAP czyli nie za 100kB a za 10kB...
StaszekS pisze:I oczywiscie, jakie predkosci moge uzyskac za pomoca telefonu, ktory obsluguje HSCSD, EDGE, GPRS?...
Predkość:
- GPRS: max. 85 kb/s
- EDGE: max. 216 kb/s
- UMTS (2100MHz) : max. 384 kb/s
- HSDPA (2100MHz): teraz w Plusie 1.8 Mb/s - później max. 3,6 Mbit/s docelowo w przyszłości 7,2 Mbit/s

CSD i HCSD nie należy sobie zawracać głowy bo i drogo i bardzo wolno - 9,6 kb/s

Telefon Nokia 6230 obsługuje EDGE klasy 10 - max prędkość EDGE... Simdatą posługujemy się jak zwykłym simplusem - nie ma różnicy (tylko w koszcie połączenia głosowego bo 1,2 zł/min) - ale po szczegóły odsyłam do PlusGSM...
StaszekS
Początkujący użytkownik forum

Post autor: StaszekS »

Witam, moglby mi ktos jeszcze powiedziec jak ustawic EDGE 10 na komputerze za pomoca karty Simplusa (nie SimData)? Bo korzystajac ze standardowych instrukcji na stronie Simplusa udalo mi sie polaczyc z predkoscia 9,6 kb/s i naliczaniem czasu (CSD)..

Telefon: Nokia 6230, kabel USB
Oprogramowanie: Nokia PC Suite
System: Windows XP SP 2
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

StaszekS pisze:karty Simplusa (nie SimData)?
Nie ma znaczenia czy to simplus czy simdata. Połaczenie zrób sobie według tego schematu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211 Nie ustawiaj połączeń CSD bo czeka cię rozczarowanie jak szybko pozbędziesz się kasy na koncie. Skonfiguruj sobie sam telefon pod GPRS : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7589

Więcej własnej inwencji w szukanie. Mamy bardzo dobrze opracowania w FAQ
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jaco pisze:Więcej własnej inwencji w szukanie. Mamy bardzo dobrze opracowania w FAQ
...Wszyscy zawsze są chętni pomóc, ale wałkowanie tych samych tematów jeżeli są gotowce staje się drażliwe... :?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mar_kow pisze:...Wszyscy zawsze są chętni pomóc, ale wałkowanie tych samych tematów jeżeli są gotowce staje się drażliwe... :?
Co zrobić taki urok wszystkich forów czy grup dyskusyjnych :lol:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

BliSki pisze:Co zrobić taki urok wszystkich forów czy grup dyskusyjnych :lol:
nawet nie wiesz jak bardzo masz rację
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

[OT]
regedit pisze:nawet nie wiesz jak bardzo masz rację
Oj tu byś się zdziwił, bo wiem :D

BTW, celowo tego nie wydzielam do innego wątku :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ