Powracam na forum po kilku latach przerwy

Od wielu lat korzystam wyłącznie z mobilnego internetu, oprócz T-mobile i CP sprawdziłem wszystkich operatorów. Zaczynałem od iPlusa i chyba teraz czas powrócić do oferty Plusa na internet mobilny, ponieważ na chwilę obecną brakuje mi koncepcji na pozostanie w Playu.
Sprawa dotyczy miejscowości Kruszów, gm. Tuszyn, woj. łódzkie.
W tej chwili dobiega końca drugi kontrakt na Play Online. Korzystam z modemu Huawei E353u-2 i do tego dołączyłem zwykłą antenkę zewnętrzną na podstawce magnetycznej, ponieważ sam modem uzyskuje sygnał chyba na poziomie -105 dBm. Natomiast z antenką wcześniej uzyskiwał -89 dBm i prędkość pobierania dochodziła do wartości granicznych 4 Mbps, które mam zawarte w umowie, więc nic mi nie przeszkadzało, lecz od kilku ostatnich miesięcy wartość sygnału zaczęła się wahać i spadać (skurczył się również zasięg na mapce operatora) przez co osiągany jest poziom -95, -97 dBm, a tym samym prędkości wahają się w granicach 3-3,5 Mbps, a bywa, że oscyluje nawet w granicach 2 Mbps.
W obecnej formie nie widzę przyszłości dla przedłużania umowy, ponieważ Dział utrzymania klienta niezbyt ochoczo podchodzi do zaproponowania porównywalnych warunków z tymi, które mam teraz, ale już zgodnych z nowymi promocjami (czyli większy limit prędkości pobierania, utrzymanie obecnego limitu danych 18 GB, bądź jego powiększenie). Do tego chciałbym wybrać ofertę z routerem wifi, a dostępność modeli ze złączem na antenę zew. jest ograniczona.
Dodam, że korzystając z TNI nie mogę jednoznacznie stwierdzić, z którym BTSem się łączę, ponieważ tylko jedno wskazanie odpowiada nadajnikowi w Tuszynie na ul. Wschodniej, a są jeszcze dwa: jeden udało mi się zlokalizować po parametrach w woj. podkarpackim (?!), a drugi jest niewiadomą. W każdym razie obecne parametry mnie nie satysfakcjonują, więc chyba czas na zmiany.
Natomiast wiem, że w tej lokalizacji teraz bardzo dobrze wypada internet w Plusie. Sąsiad ma od marca ZTE MF60 i sprawuję się to bardzo dobrze bez żadnych antenek zew. z sygnałem na poziomie -68,-72 dBm, co daje zupełnie inną sytuację, niż iPlus, którego pamiętam z lat 2005-2007.
Co do konkretnej oferty, to wiem, którą bym wybrał, ale pozostaje jeszcze kwestia sprzętu.
Chcę wybierać wyłącznie spośród routerów, a najbardziej chodzą mi po głowie Huawei E5776 i D-Link DWR921.
Wiem, że zasięg LTE na zew. budynków jest oddalony od mojej lokalizacji o ok. 3-4 km (sam BTS jakieś 6 km), nie wiem jakie są plany na dalszy rozwój LTE w tej lokalizacji, ale gdybym zechciał podłączyć antenę zew., która pozwalałaby na odbiór sygnału LTE, to E5776 z jednym gniazdem antenowym nie zda egzaminu.
Jakie są Wasze koncepcje na tę sytuację? Z miłą chęcią wysłucham pomysłów.
@matek451 dzięki za dotychczasową pomoc w poprzednim temacie - z pomocą @wojteks trzeba było zrobić trochę porządków z tematami

Odnosząc się do Twojego ostatniego wpisu, to w Plusie będę wybierał ofertę 20 GB.