Wybór oferty oraz urządzenia (woj. łódzkie)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
iplus_netbox
Użytkownik forum

Wybór oferty oraz urządzenia (woj. łódzkie)

Post autor: iplus_netbox »

Witam,

Powracam na forum po kilku latach przerwy :)

Od wielu lat korzystam wyłącznie z mobilnego internetu, oprócz T-mobile i CP sprawdziłem wszystkich operatorów. Zaczynałem od iPlusa i chyba teraz czas powrócić do oferty Plusa na internet mobilny, ponieważ na chwilę obecną brakuje mi koncepcji na pozostanie w Playu.

Sprawa dotyczy miejscowości Kruszów, gm. Tuszyn, woj. łódzkie.

W tej chwili dobiega końca drugi kontrakt na Play Online. Korzystam z modemu Huawei E353u-2 i do tego dołączyłem zwykłą antenkę zewnętrzną na podstawce magnetycznej, ponieważ sam modem uzyskuje sygnał chyba na poziomie -105 dBm. Natomiast z antenką wcześniej uzyskiwał -89 dBm i prędkość pobierania dochodziła do wartości granicznych 4 Mbps, które mam zawarte w umowie, więc nic mi nie przeszkadzało, lecz od kilku ostatnich miesięcy wartość sygnału zaczęła się wahać i spadać (skurczył się również zasięg na mapce operatora) przez co osiągany jest poziom -95, -97 dBm, a tym samym prędkości wahają się w granicach 3-3,5 Mbps, a bywa, że oscyluje nawet w granicach 2 Mbps.

W obecnej formie nie widzę przyszłości dla przedłużania umowy, ponieważ Dział utrzymania klienta niezbyt ochoczo podchodzi do zaproponowania porównywalnych warunków z tymi, które mam teraz, ale już zgodnych z nowymi promocjami (czyli większy limit prędkości pobierania, utrzymanie obecnego limitu danych 18 GB, bądź jego powiększenie). Do tego chciałbym wybrać ofertę z routerem wifi, a dostępność modeli ze złączem na antenę zew. jest ograniczona.

Dodam, że korzystając z TNI nie mogę jednoznacznie stwierdzić, z którym BTSem się łączę, ponieważ tylko jedno wskazanie odpowiada nadajnikowi w Tuszynie na ul. Wschodniej, a są jeszcze dwa: jeden udało mi się zlokalizować po parametrach w woj. podkarpackim (?!), a drugi jest niewiadomą. W każdym razie obecne parametry mnie nie satysfakcjonują, więc chyba czas na zmiany.

Natomiast wiem, że w tej lokalizacji teraz bardzo dobrze wypada internet w Plusie. Sąsiad ma od marca ZTE MF60 i sprawuję się to bardzo dobrze bez żadnych antenek zew. z sygnałem na poziomie -68,-72 dBm, co daje zupełnie inną sytuację, niż iPlus, którego pamiętam z lat 2005-2007.

Co do konkretnej oferty, to wiem, którą bym wybrał, ale pozostaje jeszcze kwestia sprzętu.
Chcę wybierać wyłącznie spośród routerów, a najbardziej chodzą mi po głowie Huawei E5776 i D-Link DWR921.
Wiem, że zasięg LTE na zew. budynków jest oddalony od mojej lokalizacji o ok. 3-4 km (sam BTS jakieś 6 km), nie wiem jakie są plany na dalszy rozwój LTE w tej lokalizacji, ale gdybym zechciał podłączyć antenę zew., która pozwalałaby na odbiór sygnału LTE, to E5776 z jednym gniazdem antenowym nie zda egzaminu.

Jakie są Wasze koncepcje na tę sytuację? Z miłą chęcią wysłucham pomysłów.

@matek451 dzięki za dotychczasową pomoc w poprzednim temacie - z pomocą @wojteks trzeba było zrobić trochę porządków z tematami ;)
Odnosząc się do Twojego ostatniego wpisu, to w Plusie będę wybierał ofertę 20 GB.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór oferty oraz urządzenia (woj. łódzkie)

Post autor: matek451 »

Masz może telewizję satelitarną w CP? Wtedy opłaca się wziąć ofertę internetową z CP, masz wtedy 10 zł zniżki lub 3-5GB dodatkowego limitu.Maja tylko gorsza ofertę routerów, tylkoB-593.
mati92
Stały użytkownik forum

Post autor: mati92 »

A jak nie ma to też dostanie zniżkę 10 zł dlatego że od pakietu 15 GB pakiet mini hd jest za 0 zł tylko trzeba zapłacić 49 zł za dekoder i można skorzystać ze zniżki ale do końca roku. Może też przynieść fakturę z Play to dostanie 3 miesiące bez opłat ale to wymiennie trzeba policzyć co się bardziej opłaca. Co do sprzętu to Huawei B-593u i B-593s Edimax lt6408n + modem Huawei e3276 lub e3272 lub Zte mf 823.
iplus_netbox
Użytkownik forum

Tak się akurat składa, że korzystam również z CP (oferta za 69,9), ale prawdę mówiąc niedługo umowa i tam się kończy i również pod tym względem myślałem nad ofertami konkurencji.

W tej chwili mógłbym już przedłużyć umowę na dostawę TV, więc muszę zadzwonić do BOK o przygotowanie oferty łączonej dla TV i internetu - może uda się coś wynegocjować.
Wtedy w CP wyjściem jest Huawei B593s.

Swoją drogą zauważyłem, że B593s posiada w zestawie dwie małe zewnętrzne antenki, które również są w zestawie z D-Linkiem DWR 921. Przy odległości od BTSa 900m mogą dać jakiś minimalny zauważalny zysk? Bo w takim razie rozumiem, że B593u korzysta z wewnętrznych głowic?

Teoretycznie oferta CP jest na pierwszy rzut oka podobna do Plusa, ale CP nie stosuje "lejka" po wykorzystaniu pakietu. Czy są jeszcze jakieś różnice na plus lub minus u któregoś z dostawców?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Możesz do 20.12 złożyć wypowiedzenie umowy na świadczenie usługi TV sat. Powód wycofanie kanału "Love" . Po wypowiedzeniu skontaktuje się z tobą Dział Utrzymania Klienta i można uzyskać umowę na 12 m-cy w tym 5 m-cy bez opłat. Pakiet, który masz bedzie cie kosztował wtedy średnio 41,60 na miesiąc( dodatkowo nawet z multiroomem za 0 zł). Dodatkowo dostaniesz 5GB dodatkowego transferu do internetu. Weźmiesz wtedy pakiet 15GB i będziesz miał razem 20GB( lub nawet22 GB=17GB+5GB gdybyś kupił internet on line) za 59,90. Razem możesz mieć Pakiet TV (69,90 z multiroom) plus 22GB internetu za 101,50 zł. To super oferta ale musisz złożyć wypowiedzenie TV i wynegocjować umowę 12/5 za free. Nie dzwoń do BOK bo u nich nic atrakcyjnego nie dostaniesz. Ja zawsze wypowiadam umowy i negocjuję dlatego mam dwie platformy TV Sat( CP i nc+ z multiroomami) w cenie jednej. Podobnie z internetem, wypowiedzenie i negocjacje pozwalaja uzyskać duze rabaty. Oferta Plusa i CP jest tożsama z Plusem jesli chodzi o zasięg, limity itp. Różni się szczegółami. Polkomtel od ponad miesiąca jest własnością CP.
iplus_netbox
Użytkownik forum

Dzięki za porady.
Zrobiłem rozeznanie w ofertach CP i wyjaśniło się kilka kwestii.

Router B593s nie jest dostępny w sklepie internetowym, ani na infolinii (tylko Edimax), natomiast jest dostępny w punkcie sprzedaży, do którego dzwoniłem.
Ale po kolejnej rozmowie z infolinią o warunki umowy i promocji dowiedziałem się, że wybierając ofertę wyłącznie na internet nie ma możliwości w ogóle wzięcia routera B593s - jest dostępny wyłącznie w ofercie łączonej, np z laptopem.

Co do rozwiązania umowy na TV w trybie natychmiastowym z winy usługodawcy, to chyba tak zrobię, bo z ciekawości zapytałem BOK o ofertę na przedłużenie umowy i okazała się gorsza niż proponowana dla nowych klientów - zobaczymy co zaproponuje DUK.

No i niby te oferty są tożsame, ale warunki umowy już się różnią. Plus posiada informację, że 30 dni jest bez opłat (z wyłączeniem aktywacji). W CP nie widziałem takiego zapisu. Plus ma "lejek", a CP nalicza opłaty po wykorzystaniu limitu.

Chciałbym jeszcze ponowić pytanie z poprzedniego posta o korzyści z posiadania antenek w B593s. Są jakieś dane mówiące o możliwym zysku?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

iplus_netbox pisze:Plus ma "lejek", a CP nalicza opłaty po wykorzystaniu limitu.
Oj, chyba nie. Ja prawie rok temu podpisałem umowę i po przekroczeniu limitu mam naliczanie dodatkowych opłat. Ich wysokość ustaliłem w umowie. Po przekroczeniu tych dodatkowych Xzł internet jest odcinany całkowicie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
iplus_netbox
Użytkownik forum

W starych kontraktach tak było, ale teraz nowe umowy z nową promocją mają już obniżenie prędkości. Sprawa była poruszana i komentowana na forum Plusa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

iplus_netbox pisze:W starych kontraktach tak było, ale teraz nowe umowy z nową promocją mają już obniżenie prędkości. Sprawa była poruszana i komentowana na forum Plusa.
No to miło jak tak :ok: Nie śledzę tego na bieżąco, więc dzięki za info :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ