Potrzebna pomoc operator/sprzęt
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Potrzebna pomoc operator/sprzęt
Niestety mam problem, z którym nie mogę sobie sam poradzić i liczę na Waszą pomoc.
Zmieniam lokalizację biura na 50º07'10.50'' N 19º07'33.00'' E ale na chwilę obecną zostaję bez łączności. Prośby o podciągnięcie linii kablowej Orange zbywa odpowiedzią - brak warunków technicznych - pozostaje mi łącze przez "komórkę"
Nie wiem niestety, jakie rozwiązanie zagwarantuje mi spełnienie oczekiwań (zakładam zakup karty i osobno całego koniecznego osprzętu, nie ograniczam mocno budżetu):
- chciałbym przenieść na nowe łącze dotychczasowy nr telefonu stacjonarnego
- chciałbym, by rozmowy przez ten numer były płynne
- chciałbym, by system łaczności się nie zawieszał, a jeżeli to nastąpi sam się resetował
- chciałbym mieć niezależny numer faksu
- chciałbym mieć możliwość rozbudowy ilości numerów tel
- łączność z komputerami (kilka szt) w sieci - głównie bezprzewodowa
- potrzeba podłączenia dysku/dysków zewnętrznego do archiwizowania danych
- potrzeba zdalnego dostępu z zewnątrz do zasobów tego dysku
- potrzebny zdalny dostęp z zewnątrz do rejestratora monitoringu
- transfer miesięczny nie będzie przekraczał 30-50 gb
- chciałbym by to wszystko było w miarę zwarte - najlepiej w jednym urządzeniu
Czy ktoś wie jak to wszystko pogodzić? Byłbym bardzo wdzięczny za rady
Zmieniam lokalizację biura na 50º07'10.50'' N 19º07'33.00'' E ale na chwilę obecną zostaję bez łączności. Prośby o podciągnięcie linii kablowej Orange zbywa odpowiedzią - brak warunków technicznych - pozostaje mi łącze przez "komórkę"
Nie wiem niestety, jakie rozwiązanie zagwarantuje mi spełnienie oczekiwań (zakładam zakup karty i osobno całego koniecznego osprzętu, nie ograniczam mocno budżetu):
- chciałbym przenieść na nowe łącze dotychczasowy nr telefonu stacjonarnego
- chciałbym, by rozmowy przez ten numer były płynne
- chciałbym, by system łaczności się nie zawieszał, a jeżeli to nastąpi sam się resetował
- chciałbym mieć niezależny numer faksu
- chciałbym mieć możliwość rozbudowy ilości numerów tel
- łączność z komputerami (kilka szt) w sieci - głównie bezprzewodowa
- potrzeba podłączenia dysku/dysków zewnętrznego do archiwizowania danych
- potrzeba zdalnego dostępu z zewnątrz do zasobów tego dysku
- potrzebny zdalny dostęp z zewnątrz do rejestratora monitoringu
- transfer miesięczny nie będzie przekraczał 30-50 gb
- chciałbym by to wszystko było w miarę zwarte - najlepiej w jednym urządzeniu
Czy ktoś wie jak to wszystko pogodzić? Byłbym bardzo wdzięczny za rady
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Potrzebna pomoc operator/sprzęt
Niestety jesteś w trudnej sytuacji ponieważ oparcie czegoś takiego na internecie bezprzewodowym jest wręcz awykonalne.
Prędkość jak i stabilność łącza bezprzewodowego zależy od obciążenia, zasięgu oraz innych czynników.
Jeśli chodzi ci o numer stacjonarny to wydaje mi się że można zamówić ową usługę bez wykorzystywania linii, ale niestety wątpię ażeby operator mógł zagwarantować płynność prowadzonych rozmów.
Prosiłbym o wypowiedź kogoś bardziej obeznanego w tym temacie.
Prędkość jak i stabilność łącza bezprzewodowego zależy od obciążenia, zasięgu oraz innych czynników.
Jeśli chodzi ci o numer stacjonarny to wydaje mi się że można zamówić ową usługę bez wykorzystywania linii, ale niestety wątpię ażeby operator mógł zagwarantować płynność prowadzonych rozmów.
Prosiłbym o wypowiedź kogoś bardziej obeznanego w tym temacie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No chyba, że ktoś postawi radiolinię p2p na licencjonowanym paśmie. Wtedy można. Ale to raczej się nie opłaca.clamaranop pisze:oparcie czegoś takiego na internecie bezprzewodowym jest wręcz awykonalne.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Znajdź dostawcę telefonii VoIP i przenieś numer oraz uruchom usługę fax to mail i mail to fax.romekkar pisze:- chciałbym przenieść na nowe łącze dotychczasowy nr telefonu stacjonarnego
Kup własny wypasiony router (może http://fritzbox.pl/index.php/produkty-m ... z-box-7390 ).romekkar pisze:łączność z komputerami (kilka szt) w sieci - głównie bezprzewodowa
Kp taki abonament w którym będzie możliwość dostępu z zewnątrz (najczęsciej trzeba wykupić dodatkową usługę).romekkar pisze: potrzeba zdalnego dostępu z zewnątrz do zasobów tego dysku
Liczysz to w obie strony czy tylko download?romekkar pisze: transfer miesięczny nie będzie przekraczał 30-50 gb
Wspomniany fritzbox i do niego modem (ewentualnie router ale to zły pomysł) 3G/LTE.romekkar pisze:chciałbym by to wszystko było w miarę zwarte - najlepiej w jednym urządzeniu
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprawdziłem na mapce i najbliżej mam w okolicy (około 800 metrów) Orange na paśmie 2100. Czy taka lokalizacja umożliwi płynne rozmowy przez voip? Wziąłbym router HUAWEI B593s-22, powinien załatwić całość z wyjątkiem faksu - ale wspomniana przez Ciebie usługa fax tu mail mi wystarczy. W Orange zdaje się jest możliwość wykupienia stałego ip.wojteks pisze:Znajdź dostawcę telefonii VoIP i przenieś numer oraz uruchom usługę fax to mail i mail to fax.
Kup własny wypasiony router (może http://fritzbox.pl/index.php/produkty-m ... z-box-7390 ).
Kp taki abonament w którym będzie możliwość dostępu z zewnątrz (najczęsciej trzeba wykupić dodatkową usługę).
Liczysz to w obie strony czy tylko download?
Czy ktoś się orientuje czy w tym routerze można ustalić przydział dostępnego transferu - z pierszeństwem dla rozmów voip?
Szacuję, że 50 Gb to łączny transfer miesięczny w obie strony, większość to pobieranie. Pewne rzeczy (synchronizacja archiwizowanych danych na zewnętrznym dysku, zrzut z monitoring, aktualizacje itp) mógłbym załatwiać w godzinach nocnych, gdy transfer nie jest naliczany.
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej tak, rozmowa nie potrzebuje jakiegoś dużego pasma, czasem może się coś przyciąć ale problemu nie powinno być. Jak masz od kogo to pożycz internet abonamentowy z Orange (nie na kartę, tylko abonament) i przetestuj transfery, czy VoIP (założenie konta prawie darmowe jest).romekkar pisze:Czy taka lokalizacja umożliwi płynne rozmowy przez voip?
Nie pomagam na PW!