Potrzebna pomoc operator/sprzęt

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
romekkar
Początkujący użytkownik forum

Potrzebna pomoc operator/sprzęt

Post autor: romekkar »

Niestety mam problem, z którym nie mogę sobie sam poradzić i liczę na Waszą pomoc.
Zmieniam lokalizację biura na 50º07'10.50'' N 19º07'33.00'' E ale na chwilę obecną zostaję bez łączności. Prośby o podciągnięcie linii kablowej Orange zbywa odpowiedzią - brak warunków technicznych - pozostaje mi łącze przez "komórkę"
Nie wiem niestety, jakie rozwiązanie zagwarantuje mi spełnienie oczekiwań (zakładam zakup karty i osobno całego koniecznego osprzętu, nie ograniczam mocno budżetu):
- chciałbym przenieść na nowe łącze dotychczasowy nr telefonu stacjonarnego
- chciałbym, by rozmowy przez ten numer były płynne
- chciałbym, by system łaczności się nie zawieszał, a jeżeli to nastąpi sam się resetował
- chciałbym mieć niezależny numer faksu
- chciałbym mieć możliwość rozbudowy ilości numerów tel
- łączność z komputerami (kilka szt) w sieci - głównie bezprzewodowa
- potrzeba podłączenia dysku/dysków zewnętrznego do archiwizowania danych
- potrzeba zdalnego dostępu z zewnątrz do zasobów tego dysku
- potrzebny zdalny dostęp z zewnątrz do rejestratora monitoringu
- transfer miesięczny nie będzie przekraczał 30-50 gb
- chciałbym by to wszystko było w miarę zwarte - najlepiej w jednym urządzeniu
Czy ktoś wie jak to wszystko pogodzić? Byłbym bardzo wdzięczny za rady
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Potrzebna pomoc operator/sprzęt

Post autor: clamaranop »

Niestety jesteś w trudnej sytuacji ponieważ oparcie czegoś takiego na internecie bezprzewodowym jest wręcz awykonalne.
Prędkość jak i stabilność łącza bezprzewodowego zależy od obciążenia, zasięgu oraz innych czynników.
Jeśli chodzi ci o numer stacjonarny to wydaje mi się że można zamówić ową usługę bez wykorzystywania linii, ale niestety wątpię ażeby operator mógł zagwarantować płynność prowadzonych rozmów.

Prosiłbym o wypowiedź kogoś bardziej obeznanego w tym temacie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

clamaranop pisze:oparcie czegoś takiego na internecie bezprzewodowym jest wręcz awykonalne.
No chyba, że ktoś postawi radiolinię p2p na licencjonowanym paśmie. Wtedy można. Ale to raczej się nie opłaca.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

romekkar pisze:- chciałbym przenieść na nowe łącze dotychczasowy nr telefonu stacjonarnego
Znajdź dostawcę telefonii VoIP i przenieś numer oraz uruchom usługę fax to mail i mail to fax.
romekkar pisze:łączność z komputerami (kilka szt) w sieci - głównie bezprzewodowa
Kup własny wypasiony router (może http://fritzbox.pl/index.php/produkty-m ... z-box-7390 ).
romekkar pisze: potrzeba zdalnego dostępu z zewnątrz do zasobów tego dysku
Kp taki abonament w którym będzie możliwość dostępu z zewnątrz (najczęsciej trzeba wykupić dodatkową usługę).
romekkar pisze: transfer miesięczny nie będzie przekraczał 30-50 gb
Liczysz to w obie strony czy tylko download?
romekkar pisze:chciałbym by to wszystko było w miarę zwarte - najlepiej w jednym urządzeniu
Wspomniany fritzbox i do niego modem (ewentualnie router ale to zły pomysł) 3G/LTE.
Nie pomagam na PW!
romekkar
Początkujący użytkownik forum

Post autor: romekkar »

wojteks pisze:Znajdź dostawcę telefonii VoIP i przenieś numer oraz uruchom usługę fax to mail i mail to fax.
Kup własny wypasiony router (może http://fritzbox.pl/index.php/produkty-m ... z-box-7390 ).
Kp taki abonament w którym będzie możliwość dostępu z zewnątrz (najczęsciej trzeba wykupić dodatkową usługę).
Liczysz to w obie strony czy tylko download?
Sprawdziłem na mapce i najbliżej mam w okolicy (około 800 metrów) Orange na paśmie 2100. Czy taka lokalizacja umożliwi płynne rozmowy przez voip? Wziąłbym router HUAWEI B593s-22, powinien załatwić całość z wyjątkiem faksu - ale wspomniana przez Ciebie usługa fax tu mail mi wystarczy. W Orange zdaje się jest możliwość wykupienia stałego ip.
Czy ktoś się orientuje czy w tym routerze można ustalić przydział dostępnego transferu - z pierszeństwem dla rozmów voip?
Szacuję, że 50 Gb to łączny transfer miesięczny w obie strony, większość to pobieranie. Pewne rzeczy (synchronizacja archiwizowanych danych na zewnętrznym dysku, zrzut z monitoring, aktualizacje itp) mógłbym załatwiać w godzinach nocnych, gdy transfer nie jest naliczany.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

romekkar pisze:Czy taka lokalizacja umożliwi płynne rozmowy przez voip?
Raczej tak, rozmowa nie potrzebuje jakiegoś dużego pasma, czasem może się coś przyciąć ale problemu nie powinno być. Jak masz od kogo to pożycz internet abonamentowy z Orange (nie na kartę, tylko abonament) i przetestuj transfery, czy VoIP (założenie konta prawie darmowe jest).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ