Jaka konfiguracja? - Huawei E3131 + Antena + 2 Routery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaka konfiguracja? - Huawei E3131 + Antena + 2 Routery
Witam, postanowiłem zrezygnować ze zwykłego internetu na rzecz internetu mobilnego.
Powodem jest to, że we wsi, w której mieszkam, Orange proponuje mi jedynie prędkość 1 mb/s po kablu. Miałem możliwość testować internet mobilny z Play, na którym osiągnąłem w domu prędkość 4 mb/s!
Prosiłbym więc o odpowiedź na pytania:
1. Jaką antenę kierunkową potrzebuję, żeby ten sygnał ulepszyć i czy uda się osiągnąć jeszcze lepszą prędkość? [Do odbiornika UMTS2100 (STR5003) mam mniej, niż 1km. Antenę umieściłbym na dachu budynku.]
2. Jaki router polecacie do modemu Huawei E3131?
3. Czy łącząc router, do którego będzie wpięty ten modem, z drugim routerem poprzez kabel ethernet, na tym drugim routerze prędkość internetu zmniejszy się czy nie, bo nie jestem pewny?
Powodem jest to, że we wsi, w której mieszkam, Orange proponuje mi jedynie prędkość 1 mb/s po kablu. Miałem możliwość testować internet mobilny z Play, na którym osiągnąłem w domu prędkość 4 mb/s!
Prosiłbym więc o odpowiedź na pytania:
1. Jaką antenę kierunkową potrzebuję, żeby ten sygnał ulepszyć i czy uda się osiągnąć jeszcze lepszą prędkość? [Do odbiornika UMTS2100 (STR5003) mam mniej, niż 1km. Antenę umieściłbym na dachu budynku.]
2. Jaki router polecacie do modemu Huawei E3131?
3. Czy łącząc router, do którego będzie wpięty ten modem, z drugim routerem poprzez kabel ethernet, na tym drugim routerze prędkość internetu zmniejszy się czy nie, bo nie jestem pewny?
Re: Jaka konfiguracja? - Huawei E3131 + Antena + 2 Routery
Coś z Cybertechu, polecam przy mniej jak 1 km możesz zastosować antenę o mniejszym zysku. Z 8 dBi. Router możesz zastosować TP LINK MR3420. Co do łączenia z routera z routerem teoretycznie nie powinno być spadku prędkości ale nie jestem pewien. Chcesz pokryć jakiś większy obszar 2 routerem ?
-
Router, z którym będzie połączony modem będzie znajdował się na 1 piętrze, a drugi router (TP-LINK TL-WR743ND) w piwnicy, więc malutki obszar.
Czyli kupno anteny 17dBi nie ma sensu?
Czyli kupno anteny 17dBi nie ma sensu?
- wojteks
- *** Administrator ***
W Play więcej nie będziesz miał, takie ograniczenie, dopiero w w LTE Play jest 15Mbps.martek993 pisze:żeby ten sygnał ulepszyć i czy uda się osiągnąć jeszcze lepszą prędkość?
Jaki masz poziom sygnału bez anteny?martek993 pisze:Czyli kupno anteny 17dBi nie ma sensu?
Nie pomagam na PW!
Jeśli antena będzie zbyt mocna może przełączać się do innego nadajnika oddalonego o --km. Podaj jaki jest poziom sygnału z tni.
-
- Guru bezprzewodowy
Jesteś pewien, że korzystasz z UMTS2100 Play?( czy ten BTS działa) To podstawa przy zakupie anteny, Play korzysta też z UMTS900. Jeśli masz dobry zasięg z tego BTS-a to zakup anteny niewiele pomoże. Play i tak tnie prędkości w zależności od abonamentu i to 4Mb/s jest max. tego co w nim osiągniesz na tym abonamencie. W droższych taryfach ten limit to 6Mb/s. Jeśli chcesz osiągnąć większe prędkości i mieć noce bez limitu to jeżeli masz zasięg sieci NetWorks HSPA+DC to możesz zastanowić się nad Orange lub T-Mobile. Skąd jesteś?
-
Miejscowość Wysoka, województwo Opolskie, powiat Strzelecki.
Postaram się dziś po południu sprawdzić poziom sygnału.
A jeśli miałby to być PLAY to przy której taryfie otrzymam tak na prawdę 6mb/s?
Postaram się dziś po południu sprawdzić poziom sygnału.
A jeśli miałby to być PLAY to przy której taryfie otrzymam tak na prawdę 6mb/s?
-
- Guru bezprzewodowy
Faktycznie w Wysokiej jest BTS UMTS2100 Play. Masz do niego ok.1 km więc zasięg na zewnątrz powinien być OK. Na razie sieć Orange i T-mobile niezmodernizowana w ramach NetWorks więc pozostaje tylko Play. Z tego co pamiętam w ofercie od 59,90 zł Play dawał transfer do 6Mb/s. Ile będzie naprawdę zależy od wielu czynników.
-
Czy najlepszym rozwiązaniem będzie zakup modemu i porównanie prędkości w domu do tej jaka jest przy samym odbiorniku, a jeśli różnica będzie widoczna to zakupić antenę 8dBi?
I czy wiadomo kiedy ta sieć NetWorks miałaby u mnie powstać?
I czy wiadomo kiedy ta sieć NetWorks miałaby u mnie powstać?
-
- Guru bezprzewodowy
Wg. harmonogramu prac w opolskim sieć jest właśnie modernizowana. Można się spodziewać jej uruchomienia w niedługim czasie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Uważaj abyś potem nie płakał. Nastąpi jakaś awaria i przez miesiąc będziesz siedział na czystym GPRS'ie (oszałamiające 56kb/s) i będziesz potem płakał tu na forum. Tak samo zauważ, że masz limity w internecie komórkowym które przy dobrych prędkościach będziesz mógł w kilka dni wykorzystać. A potem odechciewa się korzystać z łącza jak Ci przytną prędkość.martek993 pisze:Powodem jest to, że we wsi, w której mieszkam, Orange proponuje mi jedynie prędkość 1 mb/s po kablu.
Nie odbierz tego posta osobiście. Ale nie jeden który zrezygnował z łącza kablowego na rzecz łącza limitowanego/mobilnego przylatywał z płaczem do nas, że limity, awarie, prędkość spadła bo dużo użytkowników siedzi na nodeB. Musisz być w pełni świadom jakie negatywne cechy posiada łącze mobilne.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Sąsiedzi mają play, od co najmniej miesiąca internet nie ma wgl zasięgu, w moim domu gdzie wcześniej miałem 4mb/s również nie ma wcale. Play umywa ręce. Wiadomo czy jest coś modernizowane, a jeśli tak to kiedy zostanie to skończone?
Zastanawiam się również nad internetem radiowym, są 2 nadajniki (2,4GHz i 5GHz) w pobliskich wioskach (dostawca: airmax.pl) co o tym myślicie?
Zastanawiam się również nad internetem radiowym, są 2 nadajniki (2,4GHz i 5GHz) w pobliskich wioskach (dostawca: airmax.pl) co o tym myślicie?
To zależy, trzeba zadzwonić do BOK i się dopytać. Albo i przyjdzie sms informujący o zakończeniu modernizacji.Sąsiedzi mają play, od co najmniej miesiąca internet nie ma wgl zasięgu, w moim domu gdzie wcześniej miałem 4mb/s również nie ma wcale. Play umywa ręce. Wiadomo czy jest coś modernizowane, a jeśli tak to kiedy zostanie to skończone?
airmax.pl ma dość dobre ceny, ale nie widziałem jeszcze kogoś na forum by się wypowiadał na temat tej sieci. Może jest coś na trzepak.pl
-
Reklamacja była składana 4 razy. Tłumaczą się, że internet mobilny nie powinien wgl działać w tej miejscowości (Internet działał świetnie przez długi czas, nadajnik jest niecały kilometr dalej), w takim razie jak mogli podpisać z sąsiadami umowę z podanym adresem, ba, umowa była podpisywana 2 razy.
W każdym bądź razie, skoro są modernizacje (o ile są to trwają już ponad 2 miesiące, bo od tak dawna ponoć nie mają internetu), to dlaczego o tym nie chcą poinformować tylko wmawiają takie głupoty?
Jedyne co zostało niedawno ustalone to umowa na niższą ofertę na okres 2 miesięcy.. hę? Czyli nie działa wcale, ale zadziała, ale nie ma takiej opcji w tej miejscowości, lecz umowa jest.. Ktoś może mi to wytłumaczyć?
W każdym bądź razie, skoro są modernizacje (o ile są to trwają już ponad 2 miesiące, bo od tak dawna ponoć nie mają internetu), to dlaczego o tym nie chcą poinformować tylko wmawiają takie głupoty?
Jedyne co zostało niedawno ustalone to umowa na niższą ofertę na okres 2 miesięcy.. hę? Czyli nie działa wcale, ale zadziała, ale nie ma takiej opcji w tej miejscowości, lecz umowa jest.. Ktoś może mi to wytłumaczyć?
- wojteks
- *** Administrator ***
Internet mobilny nie ma związku z adresem zamieszkania.martek993 pisze:w takim razie jak mogli podpisać z sąsiadami umowę z podanym adresem
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
My tego nie wiemy, jedyne informacje możesz wyciągnąć od operatora i ewentualnie jakiegoś zapaleńca który widział że są przeprowadzane jakieś prace przy nodeB.martek993 pisze:Wiadomo czy jest coś modernizowane, a jeśli tak to kiedy zostanie to skończone?
Jeśli to jest solidna radiówka, a nie jakaś uryna to warto rozważyć taką zamianę.martek993 pisze: Zastanawiam się również nad internetem radiowym, są 2 nadajniki (2,4GHz i 5GHz) w pobliskich wioskach (dostawca: airmax.pl) co o tym myślicie?
Akurat internet mobilny w umowie ma takie zapisy, że działanie jest ograniczone zasięgiem, przepustowością sieci i masą innych rzeczy. Tak więc nic nie wskórasz, bo są takie zapisy w umowie, że nie ma gwarancji działania.martek993 pisze:Tłumaczą się, że internet mobilny nie powinien wgl działać w tej miejscowości
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
@martek993 wypisują ci bzdury. Wg.ich mapy zasięgu w Wysokiej powiat Strzelce Opolskiej jest zasięg 3G Play na zewnątrz budynków. Realizowany z BTS-a UMTS 2100 Play Wysoka ul. Strzelecka. To niech się zdecydują( swoją drogą wiem, ze mapy sobie a rzeczywistość bywa różna) i jak nie ma to niech nie wprowadzają klienta tymi mapami w błąd.