Lokalizowanie urządzenia za pomocą sygnału WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dziadoo
Początkujący użytkownik forum

Lokalizowanie urządzenia za pomocą sygnału WiFi

Post autor: dziadoo »

Witam wszystkich,
Poszukuję osoby która na co dzień zajmuje się sieciami i nie obce jej są tematy z nią związane. Sam nie jestem taką osobą jednak interesuje się tematem lokalizowania urządzeń za pomocą sygnału WiFi. Cel jest konkretny (jednak o tym na priv). Jeśli jesteś osobą która zna się na triangulacji i innych metodach oraz jesteś w stanie zaprogramować odpowiednie algorytmy (lub masz wiedzę jednak nie umiesz jej przenieść na język ale wiesz kto by potrafił) odezwij się na priv.
Szukam osoby która podejdzie do tematu poważnie i będzie pomocna mi w realizacji mojego nie niecnego planu :)

Nakieruję dokładniej o co mi chodzi:
http://www.computerworld.com/s/article/ ... apping_app
http://code.google.com/p/wlan-pos/
Jest ktoś kto ogarnia tego typu tematy?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-02-12, 09:41 przez dziadoo, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Lokalizowanie urządzenia za pomocą sygnału WiFi

Post autor: key »

Jakie "algorytmy"?

Potrzebna Ci jest dobra antena kierunkowa (taka z duzym zyskiem) inSSIDer i troche inteligencji. Tak na poziomie ucznia piatej klasy podstawowki.
Nie pomagam na PW.
dziadoo

Nie siedzę w domu i nie lokalizuję komputerów sąsiadów. Szukam rozwiązania przeniesionego na konkretny program umożliwiający lokalizowanie urządzeń mobilnych w przestrzeni (pomijając GPS który wewnątrz budynków nie działa). I nie chodzi mi o szpiegowanie urządzeń. Wszystko przy wykorzystaniu tylko i wyłącznie punktów dostępowych i ich sygnałów oraz urządzeń mobilnych i sprzętu w nim zawartego.
Bardziej konkretnie. Ten kierunek i nakierowanie na cel:
http://code.google.com/p/wlan-pos/
http://www.computerworld.com/s/article/ ... apping_app
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dziadoo pisze: Wszystko przy wykorzystaniu tylko i wyłącznie punktów dostępowych i ich sygnałów oraz urządzeń mobilnych i sprzętu w nim zawartego.
To zacznij od analizy specyfikacji 802.11(x) pod katem tego, czy to co chcesz jest do wykonania ;)
Nie pomagam na PW.
dziadoo

Gdybyś przeczytał załączony artykuł lub poszukał w sieci lub na sklepie googla to zauważył byś że takie możliwosci już są i działają w niektórych aplikacjach. Poza tym właśnie nie szukam pomocy i nakierowania mnie na odpowiedni kierunek czy różnego rodzaju specyfikację tylko szukam właśnie osoby która zna to wszystko i potrafi docelowo stworzyć konkretny produkt. Skoro znasz to wszystko może to Ty jesteś tą osobą. Jak napisałem nie znam się na tym ale szukam mądrych osób które mają odpowiednią wiedzę.
Wszystko wiąże się z pewnym przedsięwzięciem z którym wiąże się konkretna kasa w udziałach. Można stać się częścią tego przedsięwzięcia.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

dziadoo, urządzenie końcowe (klient) w sieci WiFi jedyne co ma do dyspozycji to:
- SSID
- BSSID
- siła sygnału
- rodzaj zabezpieczeń
Jak odpalisz inSSIDer to zobaczysz te dane.
Nie ma tam żadnej informacji o odległościach, pozycji itp.
Jedyne co można wymyślić to korelować siłę sygnału i aktualną pozycję (z GPS lub innego systemu), w oparciu o sporą ilość próbek. I ciągle to jest statystyczne zgadywanie.
dziadoo

No właśnie. Już jakieś konkrety. Czytałem trochę o tym że za pomocą siły sygnału i odpowiedniej ilości AP można stworzyć pewnego rodzaju siatkę w której sygnały przecinają się i dzięki temu można ustalić położenie. Sam bawiłem się aplikacją w której wgrywało się plan budynku, potem nalezało przejść po nim i w odpowiednich miejscach wskazać na planie że tu się własnie stoi (kalibracja) będąc połączonym poprzez wifi. Po kalibracji aplikacja podawała moje położenie.
Na youtubie widziałem prezentacje aplikacji które to robiły wykorzystując do tego jeszcze kompas, g-sensor itp smartfona.
Tutaj kolejne rozwiązanie: https://www.youtube.com/watch?v=zjxm0PaJnbk
Są tworzone również projekty przez studentów (do tego również dotarłem - jednak gdzieś kiedyś zgubiłem).
Więc chyba się da.. tylko czy znajdzie się taka osoba która dojdzie do tego robiąc research możliwości (bo gotowe algorytmy tez znalazłem) i stworzy coś samemu?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dziadoo pisze:Czytałem trochę o tym że za pomocą siły sygnału i odpowiedniej ilości AP można stworzyć pewnego rodzaju siatkę w której sygnały przecinają się i dzięki temu można ustalić położenie.
Siatke tworzy klient, ty chcesz zrobic to od strony sieci. Jest to niemozliwe, klient nie jest widoczny bez zalogowania.

Dodatkowo sila sygnalu nie ma zadnej korelacji z odlegloscia (n.p. multipath).
Nie pomagam na PW.
dziadoo

Może źle się wyraziłem. Chce żeby było to po stronie własnie klienta. Tzn smartfon wie gdzie jest w konkretnym pomieszczeniu. Analogia taka sama jak w przypadku gps. Tylko że gps nie działa wewnątrz budynków.

Czy ktoś jest w stanie ogarnąć ten temat? Zaznaczam że nie zależy mi w tym momencie na tym abyście mi pisali o tym czy pomyliłem się w stwierdzeniu, lub pomyliłem pojęcia lub żebym poszukał tu i tu. Zależy mi na osobie która zajmie się tym znając zagadnienie i wszystkie inne rzeczy z tym związane tak aby docelowo na końcu powiedziała mi: to będzie kosztować tyle mojego czasu, da / nie da się to zrobić, ograniczenia są takie a przede wszystkim powie że jest otwarta na wyzwanie jakim jest rozkminienie wg mnie świetnego przyszłościowego tematu i gotowa jest na współpracę związaną z konkretnym zyskiem.
Wg mnie pomysł jaki mam w głowie jest wart pewnego rodzaju poświęcenia w zamian za udział (tak finansowy jaki związany z doświadczeniem i przygodą). Pomysł jest sprawdzony na amerykańskim rynku (i zarabia tamgrube miliony) z tym że tam wykorzystują do tego własne opatentowane urządzenie. Ja nie chciałbym tego robić ze względu na koszty i ograniczenia. Najlepiej jakby wykorzystać możliwość jakie posiada kazdy zjadacz chleba posiadający smartfon.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

dziadoo pisze:Czytałem trochę o tym że za pomocą siły sygnału i odpowiedniej ilości AP można stworzyć pewnego rodzaju siatkę w której sygnały przecinają się i dzięki temu można ustalić położenie.
Ale tylko bardzo zgrubnie. Bo jest tu coś o czymś nie pomyślałeś. Chodzi np. o tłumienie ścian. Sama triangulacja działa bardziej na otwartym terenie, gdzie możemy pominąć efekt tego, że tłumienie jest zawsze wprost proporcjonalne do odległości. W budynkach tak nie jest. Tu wchodzą również przeszkody w postaci ścian. A tych nie da się przeliczyć oraz uwzględnić bez zmierzenia tego. Co więcej wystarczy, że sąsiad postawi jakiś metalowy przedmiot pomiędzy Tobą, a AP'kiem i z obliczeń wyjdzie, że się znajdujesz 50m dalej, w zupełnie innym bloku. Co więcej moc AP'ków można zmieniać. Więc nie znamy realnej mocy, a co za tym idzie nawet w pustej przestrzeni nie jesteśmy w stanie dokładnie określić odległości. Ogólnie to moim zdaniem pomysł jest niewykonalny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dziadoo

Oprócz wifi oczywiście chciałbym wykorzystać możliwości gps oraz nadajniki GSM. O triangulacji wspomniałem bo tylko o tym czytałem. Na pewno jest inne rozwiazanie. I nie mówmy ze nie jest to możliwe bo są takie rozwiązania na rynku.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dziadoo pisze: Zależy mi na osobie która ... na końcu powiedziała mi: ... nie da się to zrobić,
Wystarczy?
key pisze:Jest to niemozliwe
YaHooo pisze:pomysł jest niewykonalny.
Nie pomagam na PW.
dziadoo

Nie ma możliwości zlokalizowania urządzenia za pomocą gps, nadajników gsm, oraz znając położenie ap z googla który takie położeni posiada?
Dziwne że google to robi, że navizon ma taką możliwość i wiele innych aplikacji. Studenci na wielkich uczelniach rozpisują się na ten temat pokazują możliwości na youtube a wy dalej twierdzicie że się nie da. Nie potrzebuję opinii pana z helpdesku który poza umiejętnym ustaleniu adresu i maski nie za wiele więcej robi tylko ludzi ambitnych z otwartymi umysłami którzy zanim napiszą takie pierd oły sprawdzą czy może jednak nie mają racji. Nie obrażajac nikogo proszę o odpowiedź tylko te osoby które maja konkrety a nie że się nie da. Bo da się tylko trzeba wiedzieć jak. Nie wiesz nie wypowiadaj się. I nie ważne czy masz 6 tysięcy pomocnych odpowiedzi. W tym przypadku temat wymaga (z tego wynika) wyjscia poza schemat.
Pytając wsród znajomych żaden z nich mi nie powiedział ze się nie da. Jedyne co usłyszalem to że z dokładnością mogą być problemy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dziadoo pisze:Nie ma możliwości zlokalizowania urządzenia za pomocą gps, nadajników gsm, oraz znając położenie ap z googla który takie położeni posiada?
Da sie. Differential GPS bazujacy na technologi za kilkaset milionow dolarow. Masz taki budzet?
dziadoo pisze:Nie potrzebuję opinii pana z helpdesku który poza umiejętnym ustaleniu adresu i maski nie za wiele więcej robi
Nie wiem do kogo pijesz, ale na pewno nie do mnie.
dziadoo pisze:W tym przypadku temat wymaga (z tego wynika) wyjscia poza schemat.
Dokladnie na tym polega moja praca. Przygotowujemy jednostki, ktore swiat zobatrzy za 4..5 lat, wiec prosze nie mow mi, ze mysle schematowo.
dziadoo pisze:Pytając wsród znajomych żaden z nich mi nie powiedział ze się nie da.
Skoro masz "ekspertow" wsrod znajomych, to popros ich o zrobienie tego dla ciebie. Ludzie ktorych ja znam twierdza ze sie nie da, ale w sumie co moga wiedziec "cieniasy" ktorych praca polega na siedzeniu w roznych gremiach i ustalaniu standartow.
Jedyne co usłyszalem to że z dokładnością mogą być problemy.
Jesli dopuszczalna dokladnosc bedzie n.p. kontynent, to nie bedzie zadnych problemow.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dziadoo pisze:Oprócz wifi oczywiście chciałbym wykorzystać możliwości gps oraz nadajniki GSM.
No to jak chcesz wykorzystywać GPS to nie ma sensu korzystać z czegoś innego.
dziadoo pisze:Na pewno jest inne rozwiazanie.
Inne istnieje, ale za pomocą samego WiFi to jest nierealne.
dziadoo pisze:I nie mówmy ze nie jest to możliwe bo są takie rozwiązania na rynku.
I jak testowałeś je? Masz jakiś dowód, że to naprawdę działa? Jakaś dokumentacja techniczna czy coś co może potwierdzić czy to ma prawo działać?
dziadoo pisze:Dziwne że google to robi, że navizon ma taką możliwość i wiele innych aplikacji.
Kiedyś była taka strona "BSSID to Map" Na podstawie adresu BSSID sąsiedniego routera, albo nawet Twojego podawała przybliżoną lokalizację. Działało to nawet ok, ale polegało to tylko na tym, że była baza adresów MAC wraz z pozycjami GPS routerów. I tylko na tej podstawie wyznaczana była pozycja.
dziadoo pisze: pokazują możliwości na youtube
Ja też dużo rzeczy oglądam na Discovery Channel. W 2012 roku NTT i druga firma (nie pamiętam jaka) osiągnęła przesył danych przez światłowód o prędkości 1 petabita na sekundę. Czy to oznacza, że jest to do zastosowania realnego? Nie.
dziadoo pisze:Nie potrzebuję opinii pana z helpdesku który poza umiejętnym ustaleniu adresu i maski nie za wiele więcej robi
Skąd wiesz co ludzie piszący na forum robią? Poza tym nie życzę sobie obrażania mnie. Ani kogokolwiek na forum, to po pierwsze. Tak więc uważaj na słowa kolego :nienie:
dziadoo pisze:pierd oły sprawdzą
Po drugie nie omijaj cenzury.
dziadoo pisze:Nie obrażajac nikogo proszę o odpowiedź tylko te osoby które maja konkrety a nie że się nie da.
A moja wypowiedź nie była konkretna? Napisałem Ci jakie są przeszkody. Ale oczywiście to pominąłeś.
dziadoo pisze: Bo da się tylko trzeba wiedzieć jak.
Skąd wiesz? Masz szklaną kulę? Skoro wiesz, że się da to i powinieneś wiedzieć jak.
dziadoo pisze: Pytając wsród znajomych żaden z nich mi nie powiedział ze się nie da. Jedyne co usłyszalem to że z dokładnością mogą być problemy.
No to nie rozumiem dlaczego pytasz na forum. Niech Ci znajomi powiedzą skoro twierdzą, że się da. Ja powiem, że da się podróżować w czasie, tylko trzeba wiedzieć jak. Uwierzysz w to?

Ogólnie to nie rozumiem dlaczego ludzie mający pewne teorie szukają ich potwierdzenia na forach. A jeśli dostają konkretne sensowne odpowiedzi z konkretami to czepiają się i wyzywają innych od ludzi z helpdesku. Co więcej w jednym poście naruszają co najmniej dwa punkty regulaminu. Ja wiem, że czasem człowiek jak wymyśli jakąś rzecz która wydaje się jemu sensowna i się "napali" to ciężko mu zrozumieć, że się myli. Ale bez przesady. Co więcej jak ludzie piszą że się nie da, to Ty zmieniasz raptownie założenia, spłycasz problem oraz upraszczasz go. Po to aby powyzywać innych od pracowników helpdesku. Czyżbyś miał jakieś złe doświadczenia z nim związane? Zaręczam Cię, że tam pracują również porządni ludzie których wiedza daleko przekracza moją, Twoją, czy kogokolwiek z tego forum. Ale wybrali te zajęcie z różnych przyczyn, często niezależnych od nich. Tak więc napiszę luźno: Trochę pokory chłopcze i radzę czasem przeczytać swojego posta zanim się kliknie przycisk Wyślij. To naprawdę nie kosztuje zbyt wiele, a może tylko pomóc. Co więcej nie wyjdziesz na ignoranta i nie będziesz łamać regulaminu.

Ale ok załóżmy, że da się. Piszesz, że jest w Stanach taka maszynka i zarabia grube miliony. Myślisz, że to jest technologia bądź algorytm który opracuje 1 człowiek w 1 wieczór? Mylisz się. Nad takimi zabawkami jak sam napisałeś pracują ludzie na uniwersytetach i wątpię w to aby ktoś to mógł sam rozpracować.

Nie chcę Cię obrażać pomimo, że Ty to robisz. Ale poczytaj sobie teorię, pogadaj z naprawdę mądrymi ludźmi którzy mają solidne podstawy merytoryczne.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dziadoo

Przepraszam jeśli kogoś obraziłem. Nie miałem takiego zamiaru. Co do porównań do panów z helpdesku to żadna ujma bo u mnie sa sami fajni. Chodziło mi raczej o nie sprawianie takiego wrażenia.. gdzie ma się standardową procedurę: jaki jest problem -> kilka bardziej lub mniej konkretnych stwierdzeń nie do końca przemyślanych/dotyczących tematu/wydumanych/nie mających poparcia w rzeczywistości -> ale wciąż nie działa -> niestety nie da się nic z tym zrobić.

Tutaj link do konkretnego rozwiązania gdzie się da i można sobie to sprawdzić samemu: http://trillworks.com/nick/2011/11/25/r ... id-phones/

PS. Cenzura to zło a pierd oła to nie jest niecenzuralne określenie
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

dziadoo pisze:PS. Cenzura to zło a pierd oła to nie jest niecenzuralne określenie
Złem też jest brak kultury wypowiedzi (nie mówię o Tobie), a "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>" załapała się po prostu na dziką maskę.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dziadoo pisze:Tutaj link do konkretnego rozwiązania
Przeczytales i zrozumiales na czym to rozwiazanie polega? Widzisz ograniczenia? Masz mozliwosci stosowania dedykowanych AP i dedykowanego softu na clientach?

Jesli tak, to calosc jest stosunkowo prosta:
Background

The project is driven by the fact that GPS performs poorly indoors– the receiver chips just can’t receive reliable signals through roofs. We decided to get around this with Wi-Fi. The original specs called for a personal inertial device built on Texas Instruments hardware. However, we weren’t too keen on designing an original embedded system and the math required to coordinate a gyroscope, accelerometers and e-compass was unpalatable. Our solution is to construct a table of Wi-Fi signal strengths. At many points inside the building, we recorded X-Y coordinates and the RSSI values from each available access point. We could then perform a lookup in this table to find the nearest point and tell the user that he was at that location.
Jesli mozesz z nimi zyc, algorytmy sa proste, tylko nie radze ich uzywac:
Update 3/23/2013: WifiSLAM has been bought by Apple for $20 million. There’s a lesson here somewhere.
Nie pomagam na PW.
dziadoo

To jest rozwiązanie które działa bo sprawdzałem je. I nawet jeśli jest nie doskonałe to potwierdza tylko to że mając możliwość skorzystania z technologi zawartych w smartfonie można zlokalizować urządzenie w pomieszczeniu. I da się. W tym przypadku tylko o to mi chodzi. Że stwierdzenie niektórych z was że się nie da działa mi na nerwy. Stąd moje oburzenie.. bo mimo tego że podsyłam wam rózne rozwiązania bazujące na różnych możliwościach... wy mi mówicie że nie da się. I nie są to miliardowe koszty. Uważam że ktoś kto jest dobry w sieciach i umie programować sam jest w stanie dojść do własnego algorytmu wykorzystującego fingerprinting czy triangulację czy coś jeszcze innego
key
*Mistrz bezprzewodowy*

To rozwiazanie nie ma nic wspolnego z triangulacja. To rozwiazanie przestaje dzialac, jak w biurze przestawisz dwa biurka lub scianke dzialowa. To rozwiazanie jest na poziomie akademickim, do przeniesienia go w realne zycie jeszcze daleko. Mam kontynuowac?
Nie pomagam na PW.
dziadoo

Jak wspomniałem jestem laikiem i hasło triangulacja obiło mi się o uszy jako jeden ze sposobów - podając go po to aby nakreślić o co mi chodzi. Akademickie czy nie jest punktem wyjściowym.. i odpowiada na moje potrzeby i pytania. Nie podałem konkretnych przykładów zastosowania więc zgodnie z założeniami jakie postawiłem na poczatku czyli urządzenie, sygnał wifi,gps, gsm, jakieś pomieszczenie - da się podać lokalizację.
Wychodząc dalej key twierdzi że nie jest to akceptowalne w momencie jakiejkolwiek zmiany otoczenia. OK. Czyli trzeba uwzględnic w tym rozwiązaniu dodatkowe technologie. Więc w następnym kroku należałoby powiedzieć że np dokładając do tego możliwość zlokalizowania urządzenia za pomoca nadajników gsm znów uzyskujemy precyzyjne położenie (zaznaczam: na przykład). Wnioskując: mamy jakieś bazowe rozwiązanie które nie jest idealne ale dodając do niego inne możliwości jesteśmy w stanie coś osiągnąć.
Mi o to właśnie chodzi. Na rozgryzienie tematu i wypracowanie rozwiązania ustalając na początku że jest rozwiązanie.
To ja na końcu mogę powiedzieć .. że wypracowany wynik mi odpowiada lub nie.
I idealnym byłoby doprecyzowanie lokalizacji gps. Czyli gps zapamiętuje ostatnią lokalizację (zanim wszedłem do budynku i straciłem zasięg) a następnie za pomocą pozostałych możliwości doprecyzuje lokalizację

[ Dodano: 2014-02-14, 10:32 ]
Lub możemy zyskać jeszcze większą dokładność bazując na sygnale FM:
http://research.microsoft.com/pubs/1630 ... p-Chen.pdf
We have presented and evaluated a new approach to fingerprint-
based indoor localization that leverages FM broadcast radio sig-
nals. Our experimental results show that when FM RSSI values are
combined with additional information about signal reception at the
physical layer to form the wireless signal signature, localization is
5.7% more accurate than WiFi-based techniques

[ Dodano: 2014-02-14, 10:36 ]
http://stackoverflow.com/questions/1209 ... ositioning
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dziadoo pisze:Mi o to właśnie chodzi. Na rozgryzienie tematu i wypracowanie rozwiązania ustalając na początku że jest rozwiązanie.
To ja na końcu mogę powiedzieć .. że wypracowany wynik mi odpowiada lub nie.
Spoko, tym moge sie zajac. Placisz oczywiscie stawki porownywalne z tym co teraz zarabiam, placisz za przepracowane godziny z gory, niezaleznie od wyniku?

Jesli jestes zainteresowany, detale na PW.
Nie pomagam na PW.
dziadoo

Nie, dzięki. Z takim podejściem nie mam zamiaru nawet toczyć dalszej dyskusji. Poza tym znalazłem już firmę która ma gotowe rozwiązanie.

Jak dla mnie można zamknąć temat.. bo z takim oporem nie ma sensu walczyć
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dziadoo pisze:Z takim podejściem nie mam zamiaru nawet toczyć dalszej dyskusji.
Znaczy z jakim? Ze ludzie chca byc zaplaceni za prace ktora wykonuja?
Nie pomagam na PW.
dziadoo

Z nastawieniem. Za dobrą pracę należy się dobra zapłata.
Docelowym wynikiem miało być podanie lokalizacji z taką dokładnością z jaką robią to inni.
Poza tym pisałem że moja oferta to udział w przedsięwzięciu czyli stanie się częścią zespołu /firmy która wypuści produkt na rynek i z zysków bedzie czerpać swoją "zapłatę" początkowo nie zyskując nic i ryzykując swój czas na stworzenie czegoś.
Pewnie powiesz że oferuję czapkę gruszek.. jednak gram w otwarte karty i mówię jaką mam propozycję. Sam w ten sposób ryzykuję (tracąc ewentualny czas) i sam nie mogę dac gwarancji (chociaż gdybymnie był przekonany co do słuszności to chyba nie szukałbym "pomocników"). Podobne rozwiązanie już istnieje i zarabia bardzo duże pieniądze. Stąd moje założenie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dziadoo pisze:Za dobrą pracę należy się dobra zapłata.
A za dobra prace ktora nie przyniesie oczekiwanych wynikow?
Postawilem warunki ktore mnie interesuja - wyglada na to ze nie jestes w stanie ich spelnic.

Zdajesz sobie sprawe, ze powazne firmy inwestuja duze pieniadze tylko po to, zeby sie przekonac ze czegos sie nie da? Albo zteby kupic cos i wlozyc to do szuflady?

dziadoo pisze:Docelowym wynikiem miało być podanie lokalizacji z taką dokładnością z jaką robią to inni.
Co znaczy "podanie lokalizacji z taką dokładnością z jaką robią to inni"? Nie masz zadnej specyfikacji, nie masz zalozen budzetowych, nie masz zalozen co do technologii w zasadzie nie wiesz czego chcesz. W jaki sposob mamy zaoferowac ci powazne rozwiazanie?
Badzmy powazni - przedstaw specyfikacje porozmawiamy o rozwiazaniach.

dziadoo pisze:....nie zyskując nic i ryzykując swój czas na stworzenie czegoś.
Z tym mam problem. Biorac pod uwage moje doswiadczenie, ryzyko jest duze a wizja zysku niewielka. Wole robic cos, za co mi placa i co lubie robic. Ale kto wie, jesli twoja oferta jest zarabista, to chetnie sie skusze. Dasz konkrety to na ich temat pogadamy.

Dodatkowo: zastanow sie nad jednym pytaniem: nawet gdybym widzial szanse na uzyskanie zysku z tego "projektu" - dlaczego mial bym dzielic zysk z toba?

dziadoo pisze:jednak gram w otwarte karty i mówię jaką mam propozycję.
Ja tez gram w otwarte karty - mowie ci co o tym sadze. Mowie to na podstawie doswiadczenia i pracy nad podobnym problemem (pracowalem nad tracingien koncowek mobilnych i polepszeniem warunkow ich pracy poprzez sterowanie faza zespolu anten - przeszlismy z pomyslu do ich wykozystania w praktyce, wiem ciut jak to wyglada). Ale widocznie ty masz lepsze informacje i duzo wiecej doswiadczenia niz ja - w sumie od tamtego projektu minelo dobrych 15 lat a ja zajmowlem sie troche innymi problemami.

BTW: Tak z ciekawosci - skoro jestes potencjalnym partnerem do businesu - ile rozwiazan przepchnoles z stanu akademickiego do masowki?
dziadoo pisze:Podobne rozwiązanie już istnieje i zarabia bardzo duże pieniądze.
W przytoczonym przez ciebie przykladzie, podobne rozwiazanie zostalo sprzedane za 20 MLN$. Jak myslisz, czy firmy majace prawa beda mialy jakiekolwieg opory zeby wystawic ci proces o naruszenie praw autorskich? Czy zdajesz sobie sprawe ile koszktuja prawnicy tych firm i kto ponosi ich koszty w wypadku przegranej.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dziadoo pisze: Tutaj link do konkretnego rozwiązania gdzie się da i można sobie to sprawdzić samemu: http://trillworks.com/nic...android-phones/
Ale popatrz jak to działa...
Our solution is to construct a table of Wi-Fi signal strengths. At many points inside the building, we recorded X-Y coordinates and the RSSI values from each available access point. We could then perform a lookup in this table to find the nearest point and tell the user that he was at that location.
Czyli mamy spróbkowaną przestrzeń w iluś tam miejscach i tam zbadane RSSI od każdego dostępnego AP. A potem w celu zbadania miejsca sprawdzamy w tabeli na podstawie zasięgu z poszczególnych AP współrzędne. Żadnych obliczeń, niczego. Tylko odczytanie ze stałej tabeli. Średnie rozwiązanie jeśli chodzi o cały świat ;) O tym pisaliśmy wcześniej, bez próbkowania przestrzeni nie da się tego obliczyć. Co więcej w ten sposób to nie są żadne obliczenia, a odczytanie pozycji z tabeli.
dziadoo pisze: PS. Cenzura to zło a pierd oła to nie jest niecenzuralne określenie
No może i tak ;)
dziadoo pisze:Że stwierdzenie niektórych z was że się nie da działa mi na nerwy. Stąd moje oburzenie..
Ale przeczyłeś ważną sprawę. Ty chcesz coś obliczać, a tu jest po prostu odczytanie pozycji z dużej bazy danych.
ODPOWIEDZ