Wolne działanie pomimo dużej szybkości

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
v_r_s
Początkujący użytkownik forum

Wolne działanie pomimo dużej szybkości

Post autor: v_r_s »

Witam,

Korzystam od niedawna z internetu LTE od Plusa/CP. Mam taki oto zestaw: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ternetu.cp

Na początku wszystko działało prawidłowo, ale od niedawna zaczęły się problemy - pomimo w miarę dużej prędkości pobierania i wysyłania (speedtest daje wyniki ~ 20mbps, ping ~ 90ms) niektóre strony internetowe nie chcą się załadować. Np. allegro śmiga prawidłowo, ale już na google czy facebooka nie mogę wejść - lecą timeout-y. Dzieje się tak głównie rano 5-8. Wieczorem takich problemów zazwyczaj nie ma.

Problem występuje na laptopie, tablecie i smartfonie.

Może ktoś z Was wie jak temu zaradzić? Co ew. Wam podesłać żeby ułatwić analizę?

Z góry dziękuję za pomoc
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Wolne działanie pomimo dużej szybkości

Post autor: kmy »

Ping 90ms na LTE to dużo, o wiele za dużo. U mnie nie przekraczają 35ms, a zazwyczaj są na poziomie 20 - 25ms.
Moim zdaniem, albo modernizują sieć i może to powodować utrudnienia, albo sprzedali w okolicy sporo abonamentów i zwiększona liczba użytkowników blokuje Ci dostęp do nadajnika.
v_r_s

Czasami ping spada do ok 40ms, ale problemy opisane przeze mnie w pierwszym poście nadal są.

Czy informacje na temat modernizacji infrastruktury można uzyskać tylko od operatora czy gdzieś jest to dostępne?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Obawiam się, że nawet u operatora to ciężko uzyskać takie informacje.

A ile masz nadajników w okolicy?
v_r_s

Mapka z BTSearch w załączniku. Na niebiesko moje okolice, a na zielono nadajniki
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Te na zielono, to na pewno LTE? Wybrałeś Plusa i wszystkie technologie, tak na prawdę to nadajniki LTE są trochę inaczej rozmieszczone w Mińsku. Jeden nadajnik, który wcześniej działał jest na ul. Łąkowej, a to dość daleko od Ciebie. Pozostałe maja opis jako "pozwolenie" to mogą już działać, ale pewności nie ma.
Zaznacz Mobyland, LTE i UKE, zobaczysz gdzie są lub będą nadajniki.
v_r_s

Sprawdziłem teraz i rozmieszczenie jest trochę inne, ale czy to w jakiś sposób przybliża mnie do rozwiązania problemu? Zasięg i wyniki speedtest-a są zadowalające (poza pingiem), a mimo tego część witryn nie chce się otworzyć
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

v_r_s a próbowałeś ustawiać jakieś alternatywne adresy serwerów DNS? Np od Googla, czy OpenDNS. Nie pomoże to na pingi, ale być może strony zaczną się wczytywać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
v_r_s

Nie próbowałem. Pytanie tylko gdzie mogę to ustawić? Jedyne co znalazłem w panelu zarządzania to DDNS i nie ma tam nigdzie możliwości wpisania adresu DNS
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

v_r_s pisze:Pytanie tylko gdzie mogę to ustawić?
We właściwościach połączenia a dokładnie protokołu internetowego

Obrazek
ODPOWIEDZ