Wolne działanie pomimo dużej szybkości
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wolne działanie pomimo dużej szybkości
Witam,
Korzystam od niedawna z internetu LTE od Plusa/CP. Mam taki oto zestaw: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ternetu.cp
Na początku wszystko działało prawidłowo, ale od niedawna zaczęły się problemy - pomimo w miarę dużej prędkości pobierania i wysyłania (speedtest daje wyniki ~ 20mbps, ping ~ 90ms) niektóre strony internetowe nie chcą się załadować. Np. allegro śmiga prawidłowo, ale już na google czy facebooka nie mogę wejść - lecą timeout-y. Dzieje się tak głównie rano 5-8. Wieczorem takich problemów zazwyczaj nie ma.
Problem występuje na laptopie, tablecie i smartfonie.
Może ktoś z Was wie jak temu zaradzić? Co ew. Wam podesłać żeby ułatwić analizę?
Z góry dziękuję za pomoc
Korzystam od niedawna z internetu LTE od Plusa/CP. Mam taki oto zestaw: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ternetu.cp
Na początku wszystko działało prawidłowo, ale od niedawna zaczęły się problemy - pomimo w miarę dużej prędkości pobierania i wysyłania (speedtest daje wyniki ~ 20mbps, ping ~ 90ms) niektóre strony internetowe nie chcą się załadować. Np. allegro śmiga prawidłowo, ale już na google czy facebooka nie mogę wejść - lecą timeout-y. Dzieje się tak głównie rano 5-8. Wieczorem takich problemów zazwyczaj nie ma.
Problem występuje na laptopie, tablecie i smartfonie.
Może ktoś z Was wie jak temu zaradzić? Co ew. Wam podesłać żeby ułatwić analizę?
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Wolne działanie pomimo dużej szybkości
Ping 90ms na LTE to dużo, o wiele za dużo. U mnie nie przekraczają 35ms, a zazwyczaj są na poziomie 20 - 25ms.
Moim zdaniem, albo modernizują sieć i może to powodować utrudnienia, albo sprzedali w okolicy sporo abonamentów i zwiększona liczba użytkowników blokuje Ci dostęp do nadajnika.
Moim zdaniem, albo modernizują sieć i może to powodować utrudnienia, albo sprzedali w okolicy sporo abonamentów i zwiększona liczba użytkowników blokuje Ci dostęp do nadajnika.
-
Czasami ping spada do ok 40ms, ale problemy opisane przeze mnie w pierwszym poście nadal są.
Czy informacje na temat modernizacji infrastruktury można uzyskać tylko od operatora czy gdzieś jest to dostępne?
Czy informacje na temat modernizacji infrastruktury można uzyskać tylko od operatora czy gdzieś jest to dostępne?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Obawiam się, że nawet u operatora to ciężko uzyskać takie informacje.
A ile masz nadajników w okolicy?
A ile masz nadajników w okolicy?
-
Mapka z BTSearch w załączniku. Na niebiesko moje okolice, a na zielono nadajniki
-
- Mistrz bezprzewodowy
Te na zielono, to na pewno LTE? Wybrałeś Plusa i wszystkie technologie, tak na prawdę to nadajniki LTE są trochę inaczej rozmieszczone w Mińsku. Jeden nadajnik, który wcześniej działał jest na ul. Łąkowej, a to dość daleko od Ciebie. Pozostałe maja opis jako "pozwolenie" to mogą już działać, ale pewności nie ma.
Zaznacz Mobyland, LTE i UKE, zobaczysz gdzie są lub będą nadajniki.
Zaznacz Mobyland, LTE i UKE, zobaczysz gdzie są lub będą nadajniki.
-
Sprawdziłem teraz i rozmieszczenie jest trochę inne, ale czy to w jakiś sposób przybliża mnie do rozwiązania problemu? Zasięg i wyniki speedtest-a są zadowalające (poza pingiem), a mimo tego część witryn nie chce się otworzyć
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
v_r_s a próbowałeś ustawiać jakieś alternatywne adresy serwerów DNS? Np od Googla, czy OpenDNS. Nie pomoże to na pingi, ale być może strony zaczną się wczytywać.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Nie próbowałem. Pytanie tylko gdzie mogę to ustawić? Jedyne co znalazłem w panelu zarządzania to DDNS i nie ma tam nigdzie możliwości wpisania adresu DNS
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
We właściwościach połączenia a dokładnie protokołu internetowegov_r_s pisze:Pytanie tylko gdzie mogę to ustawić?